Социолози: Източна Украйна и Русия винят Запада за протестите

Колаж от снимки на "Ройтерс" (вляво) от Киев и "Асошиейтед прес" от Донецк.

© Reuters

Колаж от снимки на "Ройтерс" (вляво) от Киев и "Асошиейтед прес" от Донецк.Протестите в центъра на Киев са дело на Запада, който е използвал крайни украински националисти, за да притегли Украйна в орбитата на своите политически интереси.


Хората излязоха най-вече заради недоволство от режима на президента Виктор Янукович и от побоя над мирни демонстранти от частите за борба с безредици "Беркут".


Тези две много различни гледни точки към драматичните събития в бившата съветска република се споделят не просто от жителите на Русия и Украйна, а разделят на две източната и западната част на Украйна.
Това сочат резултатите от съвместно проучване на руския "Левада-център" и Киевския международен институт по социология, цитирано от московския в."Комерсант".


Оказва се, че етническият произход на анкетираните и най-вероятно фактът, че получават информацията си от различни места - украинците от свои и европейски медии, а руснаците от тотално доминираните от държавата медии на Русия - е много силен фактор в оценката на случилото се през януари и февруари.


Най-голямата група (43%) анкетирани граждани на Русия винят Запада и националистите (31%) за провокиране на протестите, докато 40% от жителите на Украйна подкрепят опозицията и 43% обвиняват бившия президент, на когото симпатизират 23%.  В Западна Украйна обаче  68% хвърлят вината върху "корумпираното управление на Янукович".


Средно 27% от жителите на Украйна свързват протеста със "стремежа на опозицията да направи Украйна цивилизована като другите европейски държави". Всеки четвърти (26%) недоволства от насилието, приложено от "Беркут" срещу студенти и мирни протестиращи, и също толкова (25%) смятат, че протестът е тръгнал заради "чувството на гражданско достойнство и неприемане на произвола на властите".


Източна и Югоизточна Украйна обаче отново се различават силно от останалата част от страната. В района на Донецк, Луганск и Харков, населени предимно с етнически руснаци, 57% обвиняват за протеста стремежите на Запада. В южните Днепропетровска, Запорожка, Николаевска, Херсонска, Одеска област и Крим това мнение споделят 44%.


Украинци и руснаци еднакво хвърлят вината върху Янукович и обкръжението му (съответно 49% и 44%) за ескалиране на конфликта, докато по около една трета смятат, че е виновна опозицията. Около 36% от руските граждани мислят, че за неразбирателството между тях е виновна политиката на Запада, докато сред украинците средно това мнение приемат 18%.


Но и по този въпрос ярко изпъкват различията в двете части на Украйна - на запад 80% говорят за водеща вина на Янукович, докато на изток и югоизток критикуват опозицията 43% и 68%.


Почти две трети (63%) от руснаците не харесват нито Янукович, нито опозицията, само 14% подкрепят сваления президент и едва 9% - опозицията. В Украйна 40% подкрепят опозицията, 23% - администрацията на Янукович, а една трета (32%) са неутрални.


Симпатиите и тук се разминават в отделните части на Украйна. На запад за опозицията се обявяват 80%, в централните области - 51%, а на юг - 20%. На изток Янукович е подкрепян от 52%, а на юг - 32%, като в южните области неутрални са 42%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK