Руски медии пуснаха "запис за снайперисти на украинската опозиция"

Руски медии пуснаха "запис за снайперисти на украинската опозиция"

© ReutersРуски държавни медии разпространиха в сряда запис, за който твърдят че съдържа телефонен разговор между ръководителя на външните отношения на ЕС Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает. В него уж са цитирани подозрения, че е възможно някой от участващите в протестите в Киев да стои зад стрелбата на снайперисти, от която загинаха хора на Майдана. 


Според РИА "Новости" автентичността му била потвърдена от пресслужбата на естонското външно министерство. Но агенцията спестява най-важното изречение в официалната позиция: "Ние отхвърляме твърдението, че Пает е правил оценка на участието на опозицията в насилието."


Разговорът се е състоял на 26 февруари след посещението на Пает в Украйна и той споделя с Аштън впечатленията си и какво е чул от местни източници. Пает заявил днес, че не е готов да коментира записа, защото иска да се запознае с него, но че е "крайно неприятно, че изобщо е имало подобно подслушване, а разговорът е качен неслучайно (в интернет)".
В дългият почти 11 минути запис са въпросният пасаж, който според Естония е измислен и се приписва на министъра: "Олга каза, че по всичко изглежда, че хората, убити със снайпер и от двете страни - и полицаите, и хората от улицата - са застреляни от едни и същи снайперисти, убиващи хора от двете страни". (Споменава се името на Олга Богомолец, която ръководеше оказването на спешна медицинска помощ на пострадалите - бел.ред.)Не е известно коя част от записа е автентична, но руските медии разпространяват следните твърдения:


"По думите на министъра Богомолец му показала снимки и цитирала мнението на лекари, които говорели за един и същи почерк и едни и същи куршуми. "И все по-голямо напрежение сред хората предизвиква това, че новата коалиция не желае да се разследват точните обстоятелства на случилото се. Бързо се разпространява мнението, че зад тези снайперисти е стоял не Янукович, а някой от новата коалиция", допълва Пает. Визитата му е била на 25 февруари и на следващия ден той казва, че слуховете за снайперистите "са крайно дразнещи и дискредитират новата коалиция от самото начало". 


Женският глас, за който се твърди, че е на Катрин Аштън, казва "Трябва да се задържат поне няколко седмици, след това ще има избори."


Естонецът предава какво е чул в Киев - че нивото на доверие към правителството е много ниско и то "на фона на проблемите, свързани със сигурността, териториалната цялост, Крим и т.н." "Над депутатите има много силен натиск. Нощем при членове на партии идват "неканени гости", журналистите са виждали как през деня до парламента хора с оръжие са били депутат. Всичко това става в действителност", казва мъжкият глас в разговора.


Той допълва, че трябвало да се даде "абсолютен ясен сигнал за това, че не е достатъчно да се смени правителството, а трябват реални реформи и действия за повишаване на доверието", иначе "всичко ще завърши плачевно".


Засега няма реакция от страна на Катрин Аштън и нейния екип.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK