Путин: Митническият съюз трябва да се защити от кризата в Украйна

Путин: Митническият съюз трябва да се защити от кризата в Украйна

© ReutersПрезидентът на Русия Владимир Путин смята, че ситуацията около Украйна може негативно да повлияе на пазарите на Митническия съюз, обединяващ неговата страна с Казахстан и Беларус. Той призова партньорите си да подготвят мерки за защита на производителите и износителите си.


"Украйна е ключов икономически партньор на Митническия съюз. Обединяват ни тесни промишлени и търговски връзки. Украйна влиза в зоната за свободна търговия на Общността на независимите държави. Изключителната ситуация, създала се в Украйна, предизвиква сериозно безпокойство. Украинската икономика се намира в тежка, да не кажа най-тежка, криза. Възможи са негативни последици и за пазара на Митническия съюз", каза Путин при откриването на Висшия евразийски икономически съвет на ниво държавни глави в резиденцията в Ново-Огарьово.


"Трябва заедно да помислим върху това какво да предприемем за защита на нашите производители и износители. А също така да разработим параметри за бъдещо взаимодействие с Украйна. Безусловно трябва да направим всичко, за да помогнем на нашите партньори да излязат от тази сложна ситуация, в която се намират", допълни той.
Според него трябва в предварително определеният срок до месец май да се завърши подготовката на проекта за договор за създаване на Евразийски икономически съюз. Такъв проект вече има публикуан на сайта на руското министерство на икономиката. 


Путин припомни на гостите си Александър Лукашенко и Нурсултан Назърбаев, че "нашата обща цел е да преминем на ново, по-високо ниво на взаимодействие и да създадем в началото на 2015г., както сме се договорили, Евразийския съюз."


"Ройтерс" припомня, че отстраняването на президента Виктор Янукович преди десетина дни е нанесло тежък удар по надеждите на Путин да включи Украйна в Митническия съюз, който е смятан за преддверието на Евразийския съюз. Новите лидери в Киев искат бърза евроинтеграция и подписване на споразумение за асоцииране, което в търговската си част противоречи на правилата на Митническия съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK