В Крим ускоряват референдума, ще се пита за влизане в Русия

В Крим ускоряват референдума, ще се пита за влизане в Русия

© Associated PressРеферендумът за статута на Крим сред местното население се изтегля още по-рано и въпросът ще предвижва присъединяване на окупираната от руска армия украинска територия към Русия.
Това съобщава РИА "Новости", позовавайки се на вицепремиера на избраното в окупирания от военни парламент в Симферопол проруско правителство.


Малко след това депутатът Сергей Шувайников е връчил на руската агенция текст на единодушно приет текст, с който парламентът на Крим решава "да се влезе в състава на Руската федерация с правата на субект на Руската федерация". Освен това парламентът се обръща към президента Владимир Путин и Федералното събрание на Русия (горната камара на парламента в Москва) с предложение да започнат процедура за влизането на Крим в състава на страната.


Според вицепремиера Рустам Темиргалиев допитването ще се проведе следващата неделя - 16 март, и на него ще има два въпроса, които на практика поставят участващите пред избора да останат в Украйна или да се присъединят към Русия.
Първият въпрос ще бъде искат ли завръщане към конституцията от 1992 г. на току-що отделилата се от СССР бивша съветска република.


Вторият въпрос ще бъде искат ли полуостровът да се присъедини към Русия като нов субект на федерацията.


Съгласно конституцията от 1992г. Кримската автономна република влиза в състава на Украйна и изгражда отношенията си с централната власт на базата на договори и споразумения.


Въпросът, получил най-голяма подкрепа, ще се смята за изразяващ пряката воля на населението на Крим, се казва още в решението на Върховния съвет (парламента) на Крим. Бюлетините ще се отпечатат на руски, украински и татарски.


Проблемът с провеждането на такова допитване не е само това, че властите го организират в състояние на де факто окупация от чуждестранна армия. Още миналата седмица юристи от Киев обясниха, че няма правна възможност да провеждане на местни референдуми в която и да е част на Украйна. Това е определено в закона за провеждане на национален референдум и пречи на такива инициативи като отнемане правомощията на народен депутат чрез референдум в избирателния му район.


В Русия обаче през последните дни бяха внесени два законопроекта, които биха улеснили разширяването на страната с приемането на Крим.


Единият засяга закон от 2001г. за процедурата за създаване на нови субекти на Руската федерация. Той е предвиден за мирно време, когато в съседна държава има законна власт, а не метежници... В условията на разпадане на съседна държава не мисля, че Руската федерация трябва да бъде ограничавана във възможностите си да приема тази територия, която е изразила ясната си воля и желание да бъде Русия. Такова волеизявление може да стане под две форми - референдум или решение на законно избрания парламент на тази територия", обясни депутатът от "Справедлива Русия" Михаил Емелянов , цитиран от агенция РИА "Новости".

"Ако разпадането (на Украйна) продължава, бихме искали Русия да има къде да маневрира и оперативно да взимаме решения за приемане на нови субекти", допълва Емелянов.


Сега това е възможно чрез сключване на международен договор, но в проекта на "Справедлива Русия" се посочва, че предлаганият от тях метод за разширяване на руската територия се прилага, когато не може да се сключи такъв договор поради отсъствието на суверенна власт в държавата, от чиято територия иска да се присъедини определена част.

Практически всички партии в руския парламент внесоха законопроекти за опростяване на процедурата за предоставяне на руско гражданство на граждани на Украйна или на руски говорещи граждани на страните от бившия СССР, "подложени на дискриминация".


В четвъртък премиерът Дмитрий Медведев косвено подкрепи инициативата като каза, че Русия ще направи по-лесно даването на гражданство на руски говорещи чужденци от републики на бившия СССР. По думите му с приемането на нов закон паспорти вече ще се издават за не повече от 3 месеца. Предимство ще се дава на високо квалифицирани специалисти, завършили руски университети или такива в бившия СССР, добави той.


Това е поредното изтегляне на допитването, като местният премиер и руски гражданин Сергей Аксьонов казва, че причината е "влошаване на обстановката в Крим". Първата посочена дата беше 25 май, когато парламентът в Киев насрочи в Украйна избори за нов президент. После провеждането на кримския референдум бе ускорено за 30 март, а днес този срок е съкратен още повече. 


Аксьонов казва, че парите за гласуването ще дойдат от кримския бюджет, макар в Киев да предупредиха, че референдумът е противоконституционен и няма да получи никакво международно признание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK