Управляващите в Северна Корея спечелиха изборите със 100% мнозинство

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун гласува на парламентарните избори

© Reuters

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун гласува на парламентарните избориПровелите се в неделя избори за Върховно народно събрание на Северна Корея бяха спечелени от Работническата партия, председателствана от Ким Чен Ун. Управляващата партия получи 100% от гласовете, а избирателната активност също беше 100%. Това са първите избори в страната от наследяването на властта от Ким Чен Ун след смъртта на баща му Ким Чен Ир през 2011 г.


Изборната процедура в Северна Корея не включва други партии освен Работническата, а избирателите зачертават "да" или "не" до името на кандидат в едномандатен избирателен район. Няма регистрирани случаи, в които да се гласува против предложението на партията. Засега не е известно кои ще заемат 687-те места в севернокорейския парламент освен самия Ким Чен Ун, който спечели изборите в родния си район Паекду с пълно мнозинство по данни на информационна агенция КСНА.


"Чрез тези избори демонстрираме мощта и пълното единство на нашата армия и народ," заяви Хьон Бьон-Чол, председател на изборна комисия. "Ще отдам цялата си интелигентност и сила, за да заздравя нашата центрирана около масите социалистическа система, изработена от нашия велик генералисимус", коментира жител на Пхенян пред "Асошиейтед прес."


Парламентът в Северна Корея има най-вече представителни функции, като ролята му е да одобрява решенията на Работническата партия. Според анализаторите тези избори представляват особен интерес, тъй като се очаква Ким Чен Ун да извърши значителна смяна в управляващия елит и да премахне повечето депутати от времето на баща си. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK