Камерън заплаши Русия с политически и икономически натиск

Камерън заплаши Русия с политически и икономически натиск

© ReutersИзбори 2022

Русия ще бъде подложена на дипломатически, политически и икономически натиск заради военната интервенция на Кримския полуостров в Украйна, заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от ДПА и Франс прес.


"Искаме намаляване на напрежението, а не продължаване по пътя, по който пое руското правителство, нарушавайки суверенитета и териториалната цялост на друга страна", каза Камерън снощи, след като председателства заседание на британския Съвет по национална сигурност на "Даунинг стрийт" 10. Той нарече много тревожен евентуалния ултиматум, даден от руски войски на украинските военни в Крим да се предадат под заплаха от нападение.


Канадският премиер Стивън Харпър заяви, че Русия може да бъде изключена от Г-8, ако не прекрати незабавно окупацията на украинския полуостров Крим, предаде Франс прес. Харпър каза в изявление по телевизията, че неотдавнашните действия на президента Владимир Путин изолират Русия и в дипломатически, и в икономически план и я излагат на опасност от пълно изключване от Г-8. В разговор по телефона Харпър е уверил украинския си колега Арсений Яценюк, че Канада ще подкрепи Украйна в трудния и решаващ период на преход, добавя АФП.
Русия трябва да удържи на думата си и да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна, заяви днес британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес и ДПА.


"Всяка страна трябва да уважава териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Русия пое този ангажимент и е важно тя да удържи на думата си. Светът ще наблюдава", предупреди Камерън, цитиран от ДПА.


Британският премиер направи това изявление на съвместна пресконференция с гостуващия му канцлер на Германия Ангела Меркел.


"И двамата подкрепяме една единна и демократична Украйна. Подкрепяме стремежите на украинския народ да живее в демократично, некорумпирано общество, което спазва законните и не сплашва хората", каза Камерън, цитиран от Франс прес.


Той подчерта, че е особено обезпокоен от ситуацията в Крим, където е разположен руският флот.
"Ако украинският народ иска да има по-тесни връзки с Европа, ние приемаме със задоволство тази позиция. Но не става дума да принуждаваме украинския народ да избира между Русия и Европа. В наш интерес е да има една стабилна и просперираща Украйна, със силни връзки със съседите си. Това ние всички, в това число и Русия, трябва да се опитаме да постигнем", каза Камерън, цитиран от Франс прес.


Германският канцлер подкрепи Камерън, като заяви, че териториалната цялост на Украйна е от капитално значение.


"Констатирах, че Русия споделя нашата гледна точка по въпроса, тоест, че териториалният интегритет на Украйна трябва да бъде запазен", каза Меркел, цитирана от Франс прес.


Тя добави, че голямото съотношение на руснаци в Украйна трябва да бъде отразено в работата на правителството, съставено в сряда.


"Това е от огромно значение за доброто на Украйна", каза Меркел.


Руският президент Владимир Путин е заявил по телефона днес на германската канцлерка Ангела Меркел и на британския премиер Дейвид Камерън, че действията на парламента на Крим са основани на международното право, предадоха световните агенции.


Проруският парламент на украинската автономна република Крим я обяви за част от Русия и свика референдум на 16 март, за да поиска присъединяване към Русия, напомня Ройтерс.


Владимир Путин подчерта, че стъпките, предприети от законните власти на Крим са основани на международното право и имат за цел да гарантират законните интереси на населението на полуострова, гласи писмена декларация на Кремъл, цитирана от Ройтерс. Руският президент обърна внимание на събеседниците си, че сегашните власти в Киев не са предприели никакви действия, за да ограничат произвола на ултранационалистите и радикалните сили в столицата и в редица райони, се посочва в декларацията.


В телефонните разговори лидерите са разменили мнения по възможните усилия на международната общност за уреждане на кризата в Украйна, се казва в декларацията на Кремъл.


"Въпреки различията в оценката на случващото се, те (Путин, Меркел и Камерън) изразиха общ интерес от деескалация на напрежението и нормализиране на ситуацията възможно най-скоро", се посочва в изявлението на Кремъл.


В разговора с Камерън Путин е заявил, че иска да се намери дипломатическо решение на кризата в Украйна, съобщи канцеларията на британския премиер в изявление, цитирано от Франс прес.


"Президентът Путин призна, че е в интерес на всички ни да има стабилна Украйна. Той каза, че Русия иска да намери дипломатическо решение на кризата и че той ще обсъди утре с външния министър (Сергей) Лавров предложения за контактната група", чието създаване бе предложено от Запада, се казва в изявлението на Даунинг стрийт.


"Премиерът (Камерън) се обади на президента Путин да го прикани да намали напрежението в Украйна и да подкрепи създаването на контактна група, която би могла да доведе до преки разговори между руското и украинското правителство", се уточнява в декларацията.


Дейвид Камерън е подчертал, че подобно на европейските и американските си партньори иска да работи с Русия за постигане на дипломатическо решение на ситуацията в Украйна, включително в Крим. Той е заявил, че признава правото на всички украинци да определят бъдещето си и добавил, че планираните за края на май избори са начинът това да стане.


Камерън и Путин също така обсъдиха "важните икономически предизвикателства пред Украйна и се съгласиха, че е необходимо международната общност да й окаже финансова подкрепа в следващите месеци", отбелязва канцеларията на британския премиер.


Русия си "направи криво сметката "с военната намеса в Крим, заяви британският външен министър Уилям Хейг в интервю за Би Би Си.


"Грешно е да се заключава, че Русия е спечелила. Смятам, че с течение на времето ще се окаже, че Москва си е направила криво сметката", каза Хейг.


Ако не се намери дипломатическо решение, "ще има значителни търговски и икономически последици за Русия", увери той.


"Европейските страни ще преразгледат подхода към енергийните и търговски връзки с Русия. Дългосрочният резултат ще бъде Украйна да се обедини още повече срещу руската доминация във вътрешните й работи и да се преразгледат европейските политики за намаляване на руската тежест в Европа", смята британският външен министър.


"Никоя от мерките, които можем да предложим, няма да доведе до изтегляне на руските войски от Крим", призна същевременно той.


"Никой не обмисля въоръжен конфликт между Запада и Русия, но Москва трябва да приеме сериозно какво ще й струва в дипломацията и в други области" намесата й в Крим. В отсъствието на дипломатическо решение съществува истинска опасност от въоръжен конфликт, посочи Хейг.
В публикувано днес интервю германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че казал на Путин на среща в Москва миналата седмица, че той трябва да помисли какво въздействие оказват решенията му на бъдещето на Европа, предаде Ройтерс.


"Казах му, че той носи голяма лична отговорност да се предотврати заплахата от ново разделение на Европа", каза Габриел за сп. "Шпигел".


На въпрос как се е държал Путин, той отговори: "Говореше с приятелски тон, но бе твърд по въпроса."
От европейска гледна точка действията на Русия в Крим са "чисто и просто в нарушение на международното право", отбеляза германският вицеканцлер.


"Нужна е деескалация и това може да стане само чрез преговори. Сега не става дума дали реагираме "твърдо" или "меко", по-скоро трябва да действаме умно", каза Габриел.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK