България няма да признае резултатите от референдума в Крим, обяви Вигенин

България няма да признае резултатите от референдума в Крим, обяви Вигенин

© Надежда Чипева, КапиталПо начина, по който се организира това допитване, не виждам никакво основание България да признае резултатите от него." Това казва външният министър Кристиан Вигенин в интервю за "Дойче веле". Напомня, че предстоящият референдум за бъдещето на Крим не е признат нито от украинските власти, нито от ЕС. "Този референдум сам по себе си може само да констатира някакви реалности на място, но не и да бъде основание за присъединяването на Крим към Руската федерация", казва той. Допълва, че ЕС категорично няма да признае такова решение, защото на практика това би означавало насилствена промяна на границите.


Българският външен министър Кристиан Вигенин беше на еднодневна визита в Берлин, където разговоря с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.


Дрънкането на оръжие в региона е демонстрация на сила, която няма да помогне, казва още Вигенин. Според него изпращането на американски бойни самолети за военни маневри в Полша е свързано с опасенията на балтийските републики за тяхната сигурност. Илюзорно е да се смята, че един американски боен кораб, навлязъл в Черно море, може да представлява някаква заплаха за Русия и руския Черноморски флот, смята министърът. По думите му в случая става въпрос за отдавна планирани маневри и много скоро този кораб отново ще напусне Черно море. Не искам да се създава впечатлението, че и България по някакъв начин участва в демонстрацията на сила по отношение на Русия", подчертава Кристиан Вигенин.
Декларира, че "нямаме друга алтернатива освен дипломацията". Според него ЕС може да даде гаранции на Русия, че ще бъдат спазвани правата на рускоезичното малцинство в Украйна, а България също е заинтересована от това, тъй като в Украйна живее и значително българско малцинство.


"Струва ми се, че в момента Русия се опитва да разреши тези проблеми по един по-скоро конфронтационен начин", казва Вигенин и допълва, че има и друг път, стига да е налице волята да се тръгне по него - в диалог и с поемане на конкретни ангажименти от страна на украинското правителство и ЕС.


Българският външен министър коментира паралелите със студената война така: Светът днес е различен, а студената война не може да се повтори в мащабите отпреди. Ясно е обаче друго - че оттук нататък отношенията с Русия, поне за известен период от време, няма да бъдат същите.


София подкрепя и ще съдейства за осъществяване на германската идея, която предвижда създаване на Контактна група за директни преговори между руските и украинските власти. Ако обаче Русия не покаже готовност за компромиси, на Европейския съюз ще му се наложи да вземе решения, свързани с евентуални санкции - нещо, което не желае никой нито в България, нито в Германия, коментира още Вигенин. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK