Арабската лига отказва да признае Израел за "еврейска държава"

Президентът на Палестина Махмуд Абас

© Reuters

Президентът на Палестина Махмуд АбасОрганизацията Арабска лига отказа да признае Израел като "еврейска държава" и така подкрепи позицията на палестинския президент Махмуд Абас.


САЩ поиска от Абас да отстъпи и да признае този статут на Израел като част от опит за постигане на рамково споразумение и продължаване на преговорите с цел прекраяване на конфликта между Израел и Палестина.


"Съветът на Арабската лига потвърждава подкрепата си за палестинското ръководство в борбата му да сложи край на израелската окупация на палестинските земи. Отказваме да признаем Израел като "еврейска държава", заявиха външните министри на арабските държава.
Арабските правителства рядко са заемали позиция по мирните преговори, особено по време на хаоса на Арабската пролет, с което в миналото оставяха президента Абас изолиран.


Бенямин Нетаняху е първият израелски премиер, който обявява признаването на страната му като "държава на евреи" за необходима стъпка от мирните преговори. В последно време този въпрос се оказа по-важен от границите, бежанците и статута на Йерусалим.


Палестинците се страхуват, че това назоваване ще доведе до дискриминация срещу значителното арабско малцинство. Израел от своя страна твърди, че "еврейска държава" отговаря на еврейската история и тяхното право над земята.


"Ако признаете Еврейската държава, вие най-накрая ще дадете да се разбере, че наистина имате воля да сложите край на конфликта", обърна се към палестинците Нетаняху.


Абас от своя страна коментира, че от палестинците се иска нещо, което нито една арабска държава, подписвала мир с Израел, не е правила преди това.


"Ние признахме правото на Израел да съществува още със Споразумението от Осло през 1993 г. – защо сега искат от нас да признаем, че държавата е конкретно еврейска" пита той. "Защо не са предявили подобно искане към Йордания или Египет, когато подписваха мирните споразумения с тях?"


Представители на САЩ съобщиха, че се надяват да успеят да убедят двете страни да се споразумеят по някои най-общи елементи, в това число "еврейската държава" и приблизителните очертания на границите. Това ще представлява рамковото споразумение, което да позволи продължаване на преговорите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Измислената държава Палестина никога няма да се съгласи на мир. Защото тогава ще трябва да работят и да си плащат сметките, а не цивилизованият свят да ги плаща както сега.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 2. 2 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А аз пък искам признаването на оногондурската държава.
  Стига само са ни онождали...

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 3. 3 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Важното е все пак, че държавите самообявили се чрез собствените си медии за демократични и свободни и които по стечение на обстоятелствата се управляват от Израел, признават самия Израел. Т.е. държавите от т.нар. "евроатлантическото семейство".

  In debt we trust
 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  не че защитавам палестинците но не съм и за евреите но след ВСВ се избира една територия и там се прави една държава като месното население се изтласква от обитаваните от тях земи и с кораби докарвани на бреговете им,ми айде и ние да се съберем и да си окупираме Румъния,Гърция,БЮРМ малко от Сърбия щото видиш ли историята преди много векове ни е обвързвала с тези земи !
  Може после гърците да решат че са потомци на Византия после че турците трябва да контролират отново целия балкански полуостров и тн.

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  То, ако Палестина е измислена, какво тогава да кажем за Израел...

 6. 6 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 640 Весело

  Всичко е за пари. Ако си платят ще ги признаят.

 7. 7 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Само Господ Бог знае как да се отнесе с държава като Израел. Амин!

 8. 8 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Представителят на Израел в ООН поискал думата.
  - Когато Мойсей заведе моите братя на Червено море, те влязоха да се измият от дългото пътуване. И когато се върнаха на брега, палестинците им бяха откраднали дрехите.
  Скача палестинецът:
  - Но ние тогава не сме били там.
  - И ние това искаме да докажем - казва евреинът.

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1884736

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#4:"mititu"]но след ВСВ се избира една територия и там се прави една държава като месното население се изтласква от обитаваните от тях земи [/quote]
  Месното наеселение си е там, а безмесното вярно го няма, щото в тази жега освен месо, трудно може да се яде друго. И нито месното, нито безмесното са изтласквани, а палестинските араби отказват да приемат решението на ООН за създаване на две държави и започват война, подкрепяни от Сирия, Египет и Йордания през 1947 г. Тази война донякъде още не е завършила за палестинксите араби, на които околните арабски страни умишлено не дават гражданство, както направиха сърбите с "макдеонците" и ги водят "бежанци", държейки ги вече поти 70 години в бежански лагери..

 10. 10 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На арабите им еб@хме майките, а някои си мислят, че те са лошите и трябва да се боим от ислямска инвазия, тероризъм и какво ли още не! На времето, така са се страхували някои и от тези зли диваци индианците!

 11. 11 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#4] от "mititu":

  така наречените палестинци, които тогава въобще не са се наричали палестинци, са решили да играят за всичко или нищо, за да има само една държава, палестинска, без израел. И са загубили, демек останали са с нищо. По същия начин по които българия е загубила територия за сметка на сърбия, гърция, турция, румъния.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  "Палестинците се страхуват, че това назоваване ще доведе до дискриминация срещу значителното арабско малцинство. Израел от своя страна твърди, че "еврейска държава" отговаря на еврейската история и тяхното право над земята."

  Има логика, в Израел не живеят само евреи, около 20% са араби, има и други малцинства като друзите например и т.н.! Тези неевреи имат израелско гражданство, именно заради това не виждам защо ционистите сега настояват Израел да се нарича "евреиска държава", като тя е НЕ само евреиска!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  И мехмет абас какво толкова се дърли за арабското малцинство в израел? Нали след като се създаде държавата палестина, и почне да издава паспорти, и се прекратят въоръжените конфликти, всичките араби от израел ще предпочетат да се преместят в палестина, у дома един вид? Кой нормален арабин ще седи при евреите, като отсреща са неговите традиции и роднини?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 14. 14 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#11] от "DareDebil":

  четенето му е майката
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#1] от "dgd":

  Измислен си ти! Палестина като държава не съществува (все още), но палестински народ има, това са милиони араби, които се самоопределят като палестинци! Правото на самоопределение е основополагащо право според ООН и ЕС! Освен това дори сегашните ционистки власти се обръщат към палестинците със името палестинци!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#11:"DareDebil"]така наречените палестинци, които тогава въобще не са се наричали палестинци, са решили да играят за всичко или нищо, за да има само една държава, палестинска, без израел. И са загубили, демек останали са с нищо. По същия начин по които българия е загубила територия за сметка на сърбия, гърция, турция, румъния. [/quote]

  Няколко неща... първо палестинските араби се самоопределят като палестинци още преди първата Израело-арабска война (през 1948г.)! Имало е палестински партии и движения, които се борят за независимост в Палестина още когато тази територия е била под мандата на Великобритания.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Palestine_Arab_Party

  http://en.wikipedia.org/wiki/National_Defence_Party_%28Palestine%29

  http://en.wikipedia.org/wiki/National_Bloc_%28Palestine%29

  http://en.wikipedia.org/wiki/Palestinian_National_Liberation_League

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Идиоти!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 18. 18 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":
  И в момента официалните езици в Израел са иврит и арабски. Ах, ционисти мръсни!
  А въпросът е принципен - етнически малцинства има в много страни, но това не пречи съотв. държави да се смятат за държави на мнозинството.

 19. 19 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1163 Весело

  Бенямин Нетаняху е първият израелски премиер, който обявява признаването на страната му като "държава на евреи" .До тук много добре,но трябва и много работа,за превръщането и в истинска еврейска държава-като начало,да освободи терена и започне строителството на Третия Храм.

 20. 20 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  [quote#18:"Весо"]И в момента официалните езици в Израел са иврит и арабски. [/quote]и английски.

 21. 21 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#20] от "sabbath":

  ... и руски щом си почнал да се хвалиш.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#11:"DareDebil"]И са загубили, демек останали са с нищо. По същия начин по които българия е загубила територия за сметка на сърбия, гърция, турция, румъния. [/quote]

  Това, че са загубили няколко войни, не значи, че палестинците трябва да се откажат от своя национален идеал за свобода и независимост, както и от мечтата им за свободна и независима държава в която да живеят! Никой нормален, човек не би се примирил да живее в сегашните условия на окупация и блокада, както живеят днес милионите палестинците в Западния бряг и Газа.

  Хубавото е, че сега палестинците искат да извоюват свободата и независимостта на своята държава, чрез мирни преговори и дипломация, а не чрез война! Ето защо ООН, ЕС, САЩ и останалите водещи държави и организации подкрепят мирните преговори и двудържавното решение на конфликта!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  те и шопите се самоопределят като шопи, дай да ги отделим в отделна държава, а? Палестина е името на територията, много ясно че ако ще си създават държава и ще се наричат някак си, то ще е свързано с името на територията. Но простия факт е че такова нещо като палестинска държава в историята не е имало. ООН решава да се създаде такава държава. Тези които се самоопределят като палестинци не са съгласни, водят война за да отстояват позицията си, и я губят. Ако бяха спечелили, мислиш ли че щяха да позволят на израелците да си направят държава?

  И какво шише за първата партийка дето си посочил?

  The objectives of the party were independence for Palestine and an end of the Mandate, the preservation of the Arab majority in the country, opposition to Zionism and closer relations between Palestine and other Arab countries.

  Демек целите на партията са ЗАПАЗВАНЕ на арабското мнозинство. Сега целите на израел са запазване на еврейското мнозинство. Какво точно не му е ясно на мехмед абас?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1232 Неутрално
 25. 25 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  те и македонците са се самоопределяли като македонци още преди 100 години уж, да се чуди човек, в такъв случай кому е било нужно да ги бият докато не признаят че са македонци?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 26. 26 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1163 Весело

  [quote#12:"Иво"]"Палестинците се страхуват, че това назоваване ще доведе до дискриминация срещу значителното арабско малцинство[/quote]По неизвестни на науката причини,те искат в държавата им(ако недай Боже,един ден възникне), да не остане нито 1 еврейн,но всички"палестинци"намиращи се отвъд зеленикавата черта,да останат и се плодят и размножават в Израел.

 27. 27 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това тяхното няма край!

 28. 28 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#21] от "Весо":Официален е език,който се използува в държ.документи.Например пощенски марки,банкноти,монети,паспорти и пр.Руският не е сред тях.

 29. 29 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иво":

  естествено че не значи, но още по-малко пък значи победителя да се откаже от извоюваните победи и да им даде даром това което искат, въпреки стотиците грешки които са опуснали в стремежа си да имат собствена държава, само защото много го искали. Първата грешка естествено е напускането на собствените им територии по време на първата война, за да могат да се върнат после и да си заграбят всичко еврейско там. Ако бяха победили, ок, тяхно си е, ама като са загубили???

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#18] от "Весо":

  Въпросът е принципен, в Израел има НЕевреиски малцинства, тази държава е и тяхна, а не само на евреите...! Ето защо ми се струва безсмислено да се настоявана за такова условие, освен ако евреите не замислят да направят малцинствата в страната "втора ръка" хора и да им вземат израелското гражданство.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#28] от "sabbath":
  Майтап бе Уили

 32. 32 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":
  Айде да не вземем да правим аналогии с България, че хептен ще заприличаме на Израел.

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#29] от "DareDebil":

  Ти даде аналогия с нашата българска история, знаеш, че когато България пада под османско владичество, нашият народ е участвал в многобройни войни и въстания срещу чуждата османска власт ( от 1396 та чак до 1878 г).... много други народи имат същата участ! Накрая с руска помощ ние успяваме да се освободим и да създадем наша държава, след това българите къде с успех, къде с провал се опитват да присъединят всички територии населени с българи, които обаче са останали в рамките на съседните балкански държави ....!

  [quote#29:"DareDebil"] Първата грешка естествено е напускането на собствените им територии по време на първата война, за да могат да се върнат после и да си заграбят всичко еврейско там. [/quote]

  Първо, това напускане е ставало не само доброволно, голяма част от палестинците са били прогонени насила от териториите на днешен Израел и в момента те са бежанци в съседните арабски държави, както и в Западния бряг и Газа. Второ, в момента Западния бряг и Газа не са част от Израел, те не са и анексирани, там мнозинството население е палестинско, те не са евреиски граждани, а техните територии (Западния бряг и Газа според международното право и според ООН, САЩ и ЕС) са незаконно окупирани от Израел! Палестинците искат тези земи да станат част от тяхната бъдеща държава и това тяхно желание е обосновано пак от международното право и резолюциите на ООН....

  За повече информация виж тези линкове:

  http://www.mesbg.org/index.php/studiesall/482-7867567446788

  http://bg.mondediplo.com/article436.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  втора ръка хора? Изгонени от родните си места? Нещо като евреите във всички арабски държави ли? С изключение на сирия донякъде. В иран са живели доста евреи, това не пречи на иран официално да се казва "Ислямска република иран", нали? Или "Хашемитско кралство Йордан"? Хашемитите не са ли клан или династия или каквото е там? Май са, а? Мехмет Абас няма ли да протестира, че евреите в йордан са втора ръка хора?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 35. 35 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":

  Палестина с помощта на целия арабски свят обаче не успява да се освободи. Ти нали си един от тия дето са благодарни на русия че ни освободила, щото иначе всички сме щели да бъдем обрязани, да носим фесове и да се казваме хасан? Еми в случая на палестина за тях няма русия и става това което ти вярваш че е щяло да стане ако я нямаше русия. Да бяха приели православието, можеше да им се отвори парашута.

  може още утре да станат тяхна държава, ако се откажат от йерусалим като столица, и признаят че израел е еврейска държава, и се вместят в малко по-тесни граници от тези определени от оригиналната резолюция на ООН, така както бългрия за да оцелее се вмества в по-тесни граници от тези определени в санстефанския мирен договор. Ма не щът нещо. След като България губи територията на беломоркса тракия, какво става според историята? Турция я връща обратно на България, щото има много българи там ли? Русия като смаза грузия в абхазия и южна осетия, върна ли после териториите на грузия?

  И много, ама много голяма част си напускат доброволно, подтиквани от "приятелите" им от околните арабски държави, даже си оставят покъщнината там, защото са сигурни че ще се върнат в другиден.

  И така между другото, през 2005та когато израел се изтегли от окупирани уж територии и ги остави на палестинците, барабар с всички оранжерии, напоителни системи и сгради, какво направиха палестинците? Опожариха всичко и скачаха върху израелски и американски знамена побеснели от кеф.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#23:"DareDebil"]те и шопите се самоопределят като шопи, дай да ги отделим в отделна държава, а?[/quote]

  Е, да де ама те не искат да се отделят в своя собствена държава!

  [quote#23:"DareDebil"]Палестина е името на територията, много ясно че ако ще си създават държава и ще се наричат някак си, то ще е свързано с името на територията. Но простия факт е че такова нещо като палестинска държава в историята не е имало. [/quote]

  Това няма никакво значение. Ще ти дам пример, никога в историята е нямало и държава Йордания и Бахрейн, но такива държави днес има нали така? Името на тези държави идва именно от географските понятия - остров Бахрейн, и река Йордан.... исландците наричат себе си на остров Исландия и така нататък! По същия принцип арабите живеещи в област Палестина са нарекли себе си палестинци! Напълно нормално! Нови държави винаги са изниквали някъде и винаги ще има и нови, пример Южен Судан.... преди такава държава никога е нямало! Но сега има.... и е международно призната от целия свят и ООН!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#26] от "sabbath":

  Сигурен ли си в това, аз не виждам нищо лошо евреиските заселници да си останат на Западния бряг, само, че вече ще имат и палестинско гражданство и ще трябва да се подчиняват на палестинските закони и власти, както израелските араби се подчиняват на израелските закони и власти....

  П,П,
  Не съм чувал Абас да иска да изгони всички заселници от Западния бряг... ако имаш повече информация по темата може да споделиш.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#34:"DareDebil"]втора ръка хора? Изгонени от родните си места? Нещо като евреите във всички арабски държави ли?[/quote]

  Точно така, има аналогия между двете събития... така, че както палестинските бежанци (и техните наследници) изгонени от Израел имат право да се завърнат в своите родни земи (има резолюции на ООН по въпроса) или поне да бъдат компенсирани финансово, така и евреите изгонени от арабските държави трябва да имат право да се върнат по своите родни земи или да бъдат компенсирани.... разбира се, ако имат желание да направят това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иво":

  Йордания обаче е създадена от великобритания, по същия начин по който е трябвало да се създадат израелска и арабска държава в палестина. Израелците приемат плана на ООН, след като великобритания делегира решението на проблема там на новосъздаденото ООН, и то го приема в граници много по-малки от тези на днешния израел. Палестинците и всички арабски държави го отхвърлят. И до ден днешен си сърбат попарката от това отхвърляне. Така както България 500 години сърба попарката от разделението и невъзможността да се противопостави на османската империя. И както казваш, ако не беше русия, още щеше да я сърба. Ама за палестинците няма русия, трябва да почакат малко докато се появи.

  И чеченците много искат да си имат собствена независима държава, ама нещо не им се получава. Щото не всичко става всеки път само с пожелания.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 41. 41 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иво":

  айде първо да компенсират евреите, пък после да видим дали израел ще направи същото за палестинците, а?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#35:"DareDebil"]може още утре да станат тяхна държава, ако се откажат от йерусалим като столица, и признаят че израел е еврейска държава, и се вместят в малко по-тесни граници от тези определени от оригиналната резолюция на ООН, така както бългрия за да оцелее се вмества в по-тесни граници от тези определени в санстефанския мирен договор. Ма не щът нещо. [/quote]

  Виж сега, първо се запознай с фактите.... сегашните преговори имат проблеми не заради неостъпчивостта на палестинците, а заради неостъпчивостта и ината на евреите! Първо палестинците НЕ искат границите, които им определя ООН от резолюция 181 (от 1947г.) а искат границите от преди войната през 1968г. т.е. това са Западния бряг и Газа, които и днес и тогава са населени преди всичко с палестински араби! Второ, има много спорове относно незаконните селища (квалифицирани така и от ООН и от ЕС) на евреи разположени на Западния бряг.... има спорове относно палестинските бежанци, относно съдбата на Ерусалим... палестинците НЕ искат целия град, а са съгласни той да се превърне в столица както на Израел, така и на бъдещата палестинска държава! Сега пък ционистите измислиха това с "евреиската държава", добре, ако палестинците признаят съществуването на тази държава, въпросът е кога Израел ще признае правото и фактическото съществуване на Палестинска държава.... струва ми се справедливо това взаимно признаване да стане едновременно!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#41] от "DareDebil":

  От къде на къде!? Както едните (евреите) трябва да бъдат компенсирани, така и другите (палестинците) трябва да бъдат компенсирани.... и едните и другите заслужават това! И най-добре и справедливо ще е този процес да е едновременен! Както признаването на двете държави една спрямо друга трябва да е едновременно... що'то нищо не пречи първи палестинците да признаят Израел като "евреиска държава" и след това евреите ционисти да не признаят съществуването на Палестинска държава! Всичко може да стане, точно затова всичко трябва да стане по едно също време чрез сключване на договор или спогодба, а не първо вие , а после ние!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#43] от "Иво":

  е откъде накъде пък израел трябва да се съобразява с палестинците в такъв случай?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 45. 45 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":

  откъде накъде пък йерусалим ще е столица на палестинската държава??? Ти къде си чувал един град да е столица на две държави едновременно? Ако палестинците приемат условията на израел, печелят собствена държава. Ако не ги приемат, израел си запазва статуквото и си го мести от единия крачол в другия. Така както русия си го мести от роптаенето на сащ и ес за крим.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 46. 46 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":

  Абас не настоява за едновременно признаване, а пита защо нямало такава клауза в договорите с египет и йордания. Какво го интересува? Той кого иска да защити? Палестинците в газа и западния бряг, или всички араби в израел, много от които не са палестинци? Рибата в морето още, той седнал да се дърли каква да е гарнитурата точно.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#40:"DareDebil"]Йордания обаче е създадена от великобритания, по същия начин по който е трябвало да се създадат израелска и арабска държава в палестина.[/quote]

  Така е...

  [quote#40:"DareDebil"] Израелците приемат плана на ООН, след като великобритания делегира решението на проблема там на новосъздаденото ООН, и то го приема в граници много по-малки от тези на днешния израел. Палестинците и всички арабски държави го отхвърлят. [/quote]

  Не е точно така, не всички евреи приемат плана на ООН за разделянето на Палестина на арабска и евреиска част.... имало радикални ционисти от паравоенни организации, като Иргун и Лехи, които са отхвърлили този план и са смятали, че цялата земя трябва да принадлежи на Израел:

  http://en.wikipedia.org/wiki/1947_UN_Partition_Plan#Jews

  [quote#40:"DareDebil"]И чеченците много искат да си имат собствена независима държава, ама нещо не им се получава. Щото не всичко става всеки път само с пожелания. [/quote]

  Относно Чечения, не всички чеченци искат да имат своя собствена държава, сегашния президент на тази руска република Рамзан Кадиров е 100% етнически чеченец, неговите приближените също са чеченци... те обаче се подчиняват на Русия и нямат против тяхната република да има само автономия, а не пълна независимост...! Това го казвам, за да знаеш, че има и проруско настроени чеченци....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#44] от "DareDebil":

  Не си ме разбрал, и двете страни трябва да се съобразяват една с друга що се отнася по-този въпрос поне!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#28:"sabbath"]Официален е език,който се използува в държ.документи.Например пощенски марки,банкноти,монети,паспорти и пр.Руският не е сред тях.
  [/quote]

  Въпрос единствено на време.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#45:"DareDebil"]откъде накъде пък йерусалим ще е столица на палестинската държава???[/quote]

  Защото около една трета от населението на града са палестински араби, знаеше ли това? Също така трябва да знаеш, в последните години Израел систематично прогонва и разрушава къщите и домовете на палестинците, които живеят в Ерусалим... за тази им дейност ционистите всяка година получават критика от ЕС и САЩ, обаче ония си правят, каквото си искат и продължават тази тяхна престъпна и незаконна дейност!

  [quote#45:"DareDebil"]Ти къде си чувал един град да е столица на две държави едновременно? [/quote]

  Чувал съм, би трябвало и ти да си го чувал града се казва Рим и е столица, както на Италия, така и на Ватиканът!

  [quote#45:"DareDebil"]Ако палестинците приемат условията на израел, печелят собствена държава. Ако не ги приемат, израел си запазва статуквото и си го мести от единия крачол в другия. [/quote]

  Проблемът е, че условията които поставя Израел са супер несправедливи и прекомерни от палестинска гледна точка! Примерно, чух, че израелците са били против бъдещата палестинска държава да има своя собствена армия... това при положение, че Израел има най-голямата и модерна армия в Близкия изток! Има и още... не искат да направят никакви отсъпки за Ерусалим, за незаконните селища на Западния бряг, за палестинските бежанци, за границите на бъдещата палестинска държава.... ! Трябва и евреите да направят някакви компромиси, бъдещата палестинска държава трябва да има някакви нормални условия за развитие... а не да бъде разпарчетосана, между стотици малко евреиска анклави съществуващи на нейната територия!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#47] от "Иво":

  във всяка страна може да се намерят предатели и чуждопоклонници. Особено на русия. Много ясно че като русия си слага пионка за президент, ще гледа да е 100% предана пионка. В българия е пълно с такива. Има и немски и американски де, ама са в пъти по-малко.

  И даже и част от евреите да отхвърлят плана, той не трябва да бъде приет със 100% мнозинство, и решението на мнозинството е било валидно. Винаги ще има несъгласни. Ако избори се печелеха само със 100% от гласовете, никой нямаше да ги печели. Арабите единодушно го отхвърлят обаче. Ако хората в днешна Йордания се бяха вдигнали на бунт за да отхвърлят плана за създаване на йордания, то тя нямаше да бъде създадена. Както и саудитска арабия, арабските емирства и т.н.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#46:"DareDebil"]Абас не настоява за едновременно признаване, а пита защо нямало такава клауза в договорите с египет и йордания. Какво го интересува?[/quote]

  Трябва да питаш него, но аз предполагам, че отказва това, защото ако го направи след това палестинските бежанци живеещи днес в съседните арабски държави няма да имат правото да се завърнат по своите родни земи (днес част от Израел).... ционистите ще използват това, че видиш ли палестинския президент е признал Израел като "евреиска държава" и въз основа на това мюсюлманите палестинци няма да имат основание да претендират да се завърнат в Израел, защото това не е палестинска държава, а "евреиска"!

  А, и другата причина е вече ти я обясних... това, че не написано в статията, не значи, че и палестинците нямат такива притеснения, няма никаква гаранция, че след като те признаят Израел, то същото след това ще направят и за бъдещата палестинска държава... т.е. ще я признаят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#52:"Иво"]А, и другата причина е вече ти я обясних... това, че не написано в статията, не значи, че и палестинците нямат такива притеснения, няма никаква гаранция, че след като те признаят Израел, то същото след това ще направят и за бъдещата палестинска държава... т.е. ще я признаят. [/quote]

  * то същото ще направят евреите и за бъдещата палестинска държава... т.е. ще я признаят официално!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иво":

  И като ги прогонва систематично, как са 30%, не трябва ли да клонят към нулата?

  Рим не е столица на ватиканът. Ватикана е град с население 840 човека в центъра на рим. Ако израел реши утре да създаде малък град в центъра на тел авив, никой не може да ги спре. Но ако германия реши да създаде още един град в центъра на рим, ще има малък проблем.

  От палестинска гледна точка съществуването на израел е несправедливо, както и победата на израел във всички войни с арабите е супер несправедлива. Алах явно е зает и не може да им изпълни исканията. Затова имат избор да го чакат да се накани да им помогне (чрез някоя иранска атомна бомба) или да приемат условията от позицията на по-слабия преговарящ. А те СА по-слабия преговарящ. Историята не познава ситуация при която по-силния да отстъпи позицията си, само защото била несправедлива спрямо по-слабия.

  В интерес на израел е палестина да има собствена армия. Така няма да се налага разни бунтовници да се крият в болници и училища и да изстрелват ракети, и после да реват по телевизията като болницата или училището е разрушено.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 55. 55 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#52] от "Иво":

  те това право никога няма да го имат, независимо дали признават израел за еврейска, мюсюлманска или мормонска държава.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#51:"DareDebil"]във всяка страна може да се намерят предатели и чуждопоклонници. Особено на русия. Много ясно че като русия си слага пионка за президент, ще гледа да е 100% предана пионка.[/quote]

  Що да са чуждопоклоници!? Примерно в днешна Шотландия, не всички шотландци се обявяват за независимост, тази година ще има референдум, като според социологическите проучвания мнозинството шотландци ще гласуват против отделянето на Шотландия от Обединеното кралство! В Испания също предполагам има баски и каталунци, които са за оставянето на техните провинции в рамките на Испания, има и сепаратисти, които обаче поне засега са малцинство... та същото и с Русия и руската република Чечения... както има сепаратисти, така има и чеченци, които очевидно смятат, че по-добре за тях ще бъде да бъдат част от Руската федерация.

  [quote#51:"DareDebil"]Ако хората в днешна Йордания се бяха вдигнали на бунт за да отхвърлят плана за създаване на йордания, то тя нямаше да бъде създадена. Както и саудитска арабия, арабските емирства и т.н. [/quote]

  Извинявай, ама тук няма логика, защо им е на йорданците да отхвърлят плана за създаване на тяхна държава през 1946г.? Искали са да имат своя държава, били са мнозинство в своята държава, ООН им е дало право да имат своя държава и те са си я създали... лесно и чисто!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#54:"DareDebil"]И като ги прогонва систематично, как са 30%, не трябва ли да клонят към нулата? [/quote]

  Хехехе... ами много просто преди това палестинците са били и повече от 30%, но от както Израел окупира, а след това анексира Ерусалим, те систематично гонят местните палестинци и на тяхно място заселват ултрарелигиозни евреи!

  [quote#54:"DareDebil"]От палестинска гледна точка съществуването на израел е несправедливо, както и победата на израел във всички войни с арабите е супер несправедлива[/quote]

  Може и така да е, обаче през 1947г. ООН както разрешава създаването на евреиска държава, така и на арабска държава в рамките на британския мандат Палестина! Така, че и едните и другите ще трябва да приемат това решение като базова точка за бъдещето на народите си! Както евреите, така и палестинците заслужават да имат своя държава..... и именно заради това, почти всички държави и организации по света, както и милиони хора по целия свят вярват, че този конфликт може да завърши само чрез двудържавно решение, т.е. да има две независими и суверенни държави - Израел и Палестина! Именно тази позиция споделям и аз!

  Иначе фанатици винаги ще има и от двете страни на конфликта, има много евреи, които са твърдо против създаване на Палестинска държава, има и палестинци, които са против съществуването и признаването на Израел! Мирът обаче ще дойде, когато отговорни политици и от двете страни вземат решение за взаимно признаване, въпреки техните сънародници които са против това....! Абас има волята да направи тази стъпка, за Биби-то обаче се съмнявам много, той по-скоро предпочита да протака нещата и да отложи постигането на мир....!

  П.П.
  А, сега ме извини, този коментар беше последния от мен за тази вечер... утре ако имам пак свободно време може и да продължим дискусията си. Лека вечер!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на eman_b
  eman_b
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абс пита: "Защо не са предявили подобно искане към Йордания или Египет, когато подписваха мирните споразумения с тях?"
  Абас се прави на луд. Отговорът е ясен: защото нито Йордания нито Египет са имали намерение да пращат в Израел собственото си население. Палестински бежанци които биха претендирали да се заселят в Израел са над 3 милиона. Ясно е че Изарел никога не би се съгласил на това. Израел е на евреите, като България е на българите.

 59. 59 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#57] от "Иво":

  Палестинците, да повторим отново, решават да отхвърлят резолюцията на ООН за създаването на две държави. Те НЕ признават тази резолюция през 47ма и настояват за създаването само на една държава. Те НЕ приемат решението. Сега след като са бити и е***ни 60 години, е малко късно да кажат "Абе знате ли какво, нии ще вземем да приемем оная резолюция на ООН дето я отхвърлихме предния път". Историята често дава само по един шанс, и като се проиграе този шанс, защото некои хора са максималисти и искат или всичко или нищо, не идва втори. Никога.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 60. 60 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#57] от "Иво":

  Я ако имаш свободно време, обясни кога арабите са били много повече от 30%, и как аджеба успяват да станат от 30,000 през 44та, до 281,000 през 2011, ако систематично са гонени и убивани на улицата, в болниците и в училищата в ерусалим?

  година---- евреи------мюс.---------христ-------общо
  1944-------97,000-----30,600------29,400----157,000
  1967------195,700----54,963------12,646-----263,307
  1987------340,000----121,000----14,000-----475,000
  2011------497,000----281,000----14,000-----801,000

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 61. 61 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  година---- евреи------мюс.------христ-------общо
  1944-----97,000-----30,600----29,400----157,000
  1967----195,700----54,963----12,646-----263,307
  1987----340,000----121,000--14,000-----475,000
  2011----497,000----281,000---14,000-----801,0

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 62. 62 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Неутрално

  [quote#5:"theanalyser"]

  То, ако Палестина е измислена, какво тогава да кажем за Израел... [/quote]
  Ами да кажем к'вото казва резолюция 181 на ООН-
  "...On 29 November 1947, the U.N. General Assembly adopted a resolution recommending the adoption and implementation of the Plan as Resolution 181(II).[2]

  The resolution recommended the creation of independent Arab and Jewish States and the Special International Regime for the City of Jerusalem....". Линка към оригинала-в края на коментара.

  Евреите се подготвяха за създаването на държавата от 20те г' на миналия век, арабите...питай Гугъл

  Като свърши британския мандат на 15/5/1948 евреите провъзгласиха основаването на държавата си. Главатарите на 8 съседните (и не толкоз съседни) арабски държави излъгаха местните араби да оставят къщите си, докато те бастисат евреите.

  Който им повярвал-станал бежанец. Който не - си е гражданин на ИзраелА, а междувременно "добрите комшии" окупирали територията на определенета от ООН арабска държава: Египет окупирал Газа, а ТРАНСЙордания-Западния Бряг и пол'вината Ерусалим. И до 1967 са държали "бежанците" като маймуни за показ ш бежански лагери

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 63. 63 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Весело

  До коментар [#9] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Каишков, рядко съм съгласен с теб, в случая-ДА!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 64. 64 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Весело

  [quote#13:"DareDebil"]всичките араби от израел ще предпочетат да се преместят в палестина, у дома един вид? Кой нормален арабин ще седи при евреите, като отсреща са неговите традиции и роднини? [/quote]
  Вода под мостаВСИЧКИ анкети по въпроса са единодушни: Под 5% от израелските араби биха станали граждани на новосъздадената палестинска държава. Останалите предпочитат да си останат в уредената И
  СОЦИАЛНА държава Израел, до земите си, имотите си, и с развит пазар за тяхното производство и услуги.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 65. 65 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мойше! Толкоз!!!":

  шшш, тихо сега! Абас вика че ще бъдат избити или поне потискани и малтретирани ако израел се нарече еврейска държава...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 66. 66 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#20] от "sabbath":
  [quote#20:"sabbath"]и английски. [/quote]

  Това че английския го има на банкнотите, и в много държавни формуляри, пътни знаци и др. Още не го прави официален език. За справка-погледни си личната карта Не шофьорската книжка (тя е международна) или задграничния си паспорт

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 67. 67 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#14:"mititu"]четенето му е майката [/quote]

  и разглеждане на карти http://www.zionism-israel.com/maps/USA_MAP_1948_Arab_attack.jpg

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 68. 68 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Весело

  [quote#14:"mititu"]До коментар [#11] от "DareDebil":
  четенето му е майката [/quote]

  [quote#67:"Синята шапчица"]и разглеждане на карти [/quote]
  Прекалено високи изискванияПовечето чукчи тук освен че не са и читатели, дори и писатели, а просто цитатори
  До коментар [#67] от "Синята шапчица":


  До коментар [#14] от "mititu":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 69. 69 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Весело

  [quote#68:"Мойше! Толкоз!!!"]Повечето чукчи тук освен че не са и читатели, дори и писатели,[/quote]
  Да се чете "...Повечето чукчи тук освен че не са и читатели, дори НЕ СА и писатели..."

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 70. 70 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#16:"Иво"]Имало е палестински партии и движения, които се борят за независимост в Палестина още когато тази територия е била под мандата на Великобритания.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Palestine_Arab_Party
  http://en.wikipedia.org/wiki/National_Defence_Party_%28Palestine%29
  http://en.wikipedia.org/wiki/National_Bloc_%28Palestine%29
  ttp://en.wikipedia.org/wiki/Palestinian_National_Liberation_League[/quote]
  Иво, ти нали твърдеше че никога не цитираш Википедията! Ама ,и на Википедията вече и омръзна от теб

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 71. 71 Профил на dimitar_cupovski
  dimitar_cupovski
  Рейтинг: 115 Гневно

  Аз пак не признавам че има таква общност палестинец. Жена ми е "Палестинка"-католик от Беит Джала от Западния бряг, но цялата и фамилия подкрепят Израел защо знаят че няма живот със тези мюсулмански терористи. Фърст хенд акаунт нолидж.

 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#59] от "DareDebil":

  Нека още повторим, че е имало и доста евреи, които също не са приели резолюцията на ООН за разделяне на мандата Палестина на две части. Относно това, че палестинците живеели тогава са допуснали грешка, не приемайки разделянето на земята на две части нямаме спор! Това е вярно, но вярно е също така, че сегашните палестинци не би трябвало да бъдат наказвани за грешките на дедите си...! Иначе всеки народ или държава допуска някакви грешки в някакъв етап от своята история.... примери от световната история за това мога много да ти посоча! Важното в конкретния случай, че палестинската кауза за свобода и независимост днес се подкрепя не само от арабските държави, но също така и от почти всички държави по света, включително мнозинството от държавите в ЕС, както и Русия, САЩ, Китай, Бразилия, ЮАР и много други! И още по-важното е, че този път този въпрос може да се реши по-мирен и дипломатичен път!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#60:"DareDebil"]Я, ако имаш свободно време, обясни кога арабите са били много повече от 30%, и как аджеба успяват да станат от 30,000 през 44та, до 281,000 през 2011, ако систематично са гонени и убивани на улицата, в болниците и в училищата в ерусалим? [/quote]

  Арабите са били мнозинство в Ерусалим преди войната от 1967г., освен това по-време когато контрола на града е бил в ръцете на британците, града също е бил предимно арабски, прочети и разгледай внимателно всички таблици в тази статия:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Jerusalem

  Относно втората част от коментара ти, никога не съм писал, че палестинците систематично са убивани по улиците на Ерусалим, казах, че техните домове систематично се разрушават от ционистките окупатори, а техните палестински обитатели са изгонвани от града, ето как става този процес:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Judaization_of_Jerusalem

  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2009/12/16/831385_ashtun_otpravi_kritiki_kum_izrael/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#72] от "Иво":

  Колко ТОЧНО евреи не са приели плана? И да потретим, плана не се е осъществил заради единодушното отхвърляне от арабите, не заради това че няколко евреи не били съгласни.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 75. 75 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#73] от "Иво":

  Нито една от таблиците дето си дал не доказва по никакъв начин че арабите било мнозинство. Още от 1905 евреите са повече, и това се запазва до 67ма, и след това. 44та са 30%, 67ма са 30%, и 2011та са 30%.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 76. 76 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#72] от "Иво":

  българите ВСЕКИ ДЕН са наказвани за грешките на предците си. Като почнеш от средновековието, па междусъюзническата война, първата световна, втората световна, тоталитарния режим, криминалния преход, та до ден днешен. И докато някои грешки са под влияние на външни фактори, то вината на арабите си е изцяло тяхна.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 77. 77 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#73] от "Иво":

  А Ащън да вземе малко да се загрижи за турцизацията, ислямизацията и арабизацията на хиляди градове в германия, белгия, франция, англия, швеция и т.н. вместо да кърши пръсти какво ставало в ерусалим.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 78. 78 Профил на eman_b
  eman_b
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#72:"Иво"]Иначе всеки народ или държава допуска някакви грешки в някакъв етап от своята история.... [/quote]
  След войната в 1967 год. арабските страни казаха не на Израел, не на мир, не на преговори. Грешка разбира се.
  Арафат можеше да сключи мир поне два пъти докато беше жив. Даже и Бил Клинтон го обясни. Пак арабски грешки. Абас можеше да сключи мир с Олмерт през 2008 год. - отново грешка. Проблемите с арабите са няколко, но най-трудният си е в тях самите. Ако Арафат или Абас или някой друг държавен глава подпише мир с Израел (правейки разбира се болезнени компромиси) близо половината от останалите палестинци и араби въобще ще го обявят за предател. Както например Хамас в Газа. Трябва ли да припомням че Хамас не признават нито бивши споразумения, нито държавата Израел, нито преговори, камо ли мир. Както арабите изобщо през 1967 година.

 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Весело

  До коментар [#70] от "magen_enoshi":

  Пак послъгваш, не съм твърдял, че не ползвам Уикипедия, използвам я, обаче използвам и други източници, примерно DW, Ле Монд Дипломатик, RT и разбира се самия архив на Дневник.бг... и много други източници.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#74:"DareDebil"]Колко ТОЧНО евреи не са приели плана? [/quote]

  Е, не ги знам колко е била точната бройка... иначе да, арабите отхвърлят плана и това определено е било грешка. Мисля, че се разбрахме по-този въпрос. Само, че от тогава са минали вече 67 г.

  В настояще време, израелците отхвърлят плана имам предвид резолюция 181. Те и палестинците не искат същите земи, като тези определени в тази резолюция, тяхното искане е в границите преди арабско израелската война през 1967г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#23:"DareDebil"]ако ще си създават държава и ще се наричат някак си[/quote]

  Филистимия - филистимяни. Още по времето на Рамзес III вече са си имали и държава, и име.

  https://goo.gl/8NG90J
 82. 82 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#75:"DareDebil"]Нито една от таблиците дето си дал не доказва по никакъв начин че арабите било мнозинство.[/quote]

  Били са мнозинство до началото на 20-ти век, виж данните за 19-ти век.

  След това в началото на 20-ти век и по-точно през 1905г. положението е следното:

  13,300 юдеи 11,000 мюсюлмани 8,100 християни = 32,400 общо.

  Но, тук трябва да се отбележи, че част от християните населяващи Ерусалим по това време са били арабски християни. И днес мисля, че има около 200 - 250 хиляди палестински християни, които живеят в Западния бряг и малко в Газа... в Ерусалим сигурно също са останали някои.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#76] от "DareDebil":

  Да, така е, наказвани сме заради грешките си, но българите никога не губят своя национален идеал за обединение... и не само българите, ти знаеш ли, че примерно виетнамците около хиляда години са били под китайска контрол и власт и през цялото това време вдигат десетки въстания и бунтове, които брутално са потушавани от китайците, като накрая успят да се освободят и да изградят отново своя независима държава мисля, че беше 10-ти век. Има още стотици народи, които са страдали, но никога не са се предали и винаги са търсели начин да постигнат своите национални интереси и идеали, като в повечето случай това са били създаването на независими и свободни държави. Мислъта ми е,че всеки народ има правото да живее свободно и независимо, когато мнозинството от тях пожелаят това... и всеки се бори, както може, понякога с война, понякога с дипломация и преговори... няма нищо лошо в това. Свободата е най-големият идеал за повечето народи.

  [quote#76:"DareDebil"] И докато някои грешки са под влияние на външни фактори, то вината на арабите си е изцяло тяхна. [/quote]

  Между другото, в повечето войни между араби и евреи, палестинците не са имали водеща роля... в смисъл, че основната отговорност в повечето случаи я носят както евреите, така и съседните арабски държави - като например Египет, Сирия, мисля, че и Йордания също....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#77] от "DareDebil":

  Това не е нейна работа, Ащън е един вид еврокомисар (министър) на външните работи на ЕС за това тя се занимава активно с Близкоизточния конфликт. Официалната позиция на ЕС и ЕП е двудържавното решение на конфликта, аз като европеец също споделям тази позиция. ЕС и САЩ полагат доста усилия тези преговори да се увенчаят с успех, въпреки, че ще е много трудно. Ащън още се занимава с отношенията на съюза с Украйна и Русия например, както и разрешаването на спорния въпрос с ядрената програма на Иран... както и много други международни теми и въпроси. За вътрешната политика и общата имигрантска политика на евросъюза има други европейски политици и организации, които трябва да се занимават с тях и да поемат отговорност.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#78:"eman_b"]Проблемите с арабите са няколко, но най-трудният си е в тях самите. Ако Арафат или Абас или някой друг държавен глава подпише мир с Израел (правейки разбира се болезнени компромиси) близо половината от останалите палестинци и араби въобще ще го обявят за предател. [/quote]

  Много е вероятно да се окажеш прав. Но, помисли над нещо друго... почти в същото положение са и евреиските политици. Ако, именно Натаняху подпише мирен договор с палестинците, който ще доведе до създаването Палестинска държава, то една голяма част от евреиското общество и политици ще го обявят за национален предател. Това е така, защото наистина една голяма част от евреите (не смея да кажа кажа точно колко %-та са те, но предполагам, че са поне половината от населението) в Израел се противопоставят категорично на създаването на палестинска държава. Даже в коалицията, която днес Натаняху управлява има такава партия, която категорично се противопоставя на създаването на палестинска държава

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#78] от "eman_b":

  Спомни си какво го сполетя бившия израелски премиер Ицхак Рабин! Той беше застрелян от някакъв ционист фундаменталист само защото Рабин искаше да постигне мир с палестинците. След това убиеца Амир беше възприет като герой от много евреи, те даже многократно се опитаха да го изкарат невинен и да го извадят от затвора....! Как ще го коментираш този факт!?

  Просто трябва двама смели лидери да направят тази наистина важна крачка като подпишат мирен договор в който ще бъде призната създаването на нова Палестинска държава, както и границите на бъдещата държава и на Израел разбира се и там да се уредят всички останали спорни въпроси.... дори и след това тези политици да бъдат обявени за предатели от своите сънародници, дори и да паднат от власт след това.... трябва да се направи тази историческа крачка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на eman_b
  eman_b
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#85] от "Иво":
  Има достатъчно примери че в Израел нещата се оправят далеч по-лесно отколкото при палестинците. Създаването на Израел 1948 година, мирът с Египет 1978 и връщането на целия Синай - територия по-голяма от Израел, излизането от Газа през 2005 и преместването на 8000 души, и пр. Въпреки протестите на една (малка част!) от населението, решенията и договорите са били винаги изпълнявани. Итцах Рабин е жалко изключение - но екстремистите които възприемат убиеца му за герой са нищожно малцинство. Никога правителство не е падало заради мирен договор.

 88. 88 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#82] от "Иво":

  табличката изрично има колонка за мюсюлмани и християни, независимо от какъв етнос са.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 89. 89 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#81] от "Valeria":

  колкото траките са имали държава тракия и мизите са имали държава мизия.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 90. 90 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#83] от "Иво":

  [quote#83:"Иво"] палестинците не са имали водеща роля... в смисъл, че основната отговорност в повечето случаи я носят както евреите, така и съседните арабски държави - като например Египет, Сирия, мисля, че и Йордания също.[/quote]

  И въпреки това в палестина се горят само израелски и американски знамена, никога египетски, сирийски, или йордански, а йордания има най-дебел пръст може би, в конфликта с Йерусалим специално.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 91. 91 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#83] от "Иво":

  това право не е просто ей така дадено от бога, за това право се водят войни и се лее кръв, много кръв. България това много добре го знае.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 92. 92 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#82] от "Иво":

  Demographic data from 1967 to 2012 showed continues growth of Arab population, both in relative and absolute numbers, and the declining of Jewish population share in the overall population of the city. In 1967, Jews were 73.4% of city population, while in 2010 the Jewish population shrank to 64%. In the same period the Arab population increased from 26,5% in 1967 to 36% in 2010.

  вари го, печи го, арабите се увеличават. Християните са си постоянно около 14 хиляди от 100 години насам.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#87] от "eman_b":

  Ами надявам се, че и сега ще се намери израелски политик с достатъчна воля и упорство, който ще може да сложи край на този конфликт с подписването на договор с палестинците.... същото се отнася и за другата (палестинска) страна.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#89] от "DareDebil":

  Траките не са били само едно племе, те са били голям народ, който е бил съставен от няколко тракийски племена... ! И част от тези племена създават свои държави! Например даките имат силна и просперираща държава, която е унищожена от Римската империя, одрисите също имат силна държава, която също е превзета от римляните.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  [quote#90:"DareDebil"]И въпреки това в палестина се горят само израелски и американски знамена, никога египетски, сирийски, или йордански, а йордания има най-дебел пръст може би, в конфликта с Йерусалим специално. [/quote]

  Ами, така е наистина... има логично обяснение за това, днес Западния бряг е окупиран от Израел, а не от Йордания, Газа е подложена на блокада преди всичко от страната на Израел и не толкова от страна на Египет.

  А, иначе си прав, че Йордания има голям грях спрямо палестинците особено след края на първата война през 1948г. защото вместо да дадат независимост на палестинците живеещи на Западния бряг, те незаконно анексират тази територия и се опитват да я направят част от Йордания, само, че този номер не минава, докато тази територия е била част от Йордания доста често е имало бунтове на местни палестинци, които не приемат да са поданици на йорданския крал!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#91] от "DareDebil":

  Ами, точно затова е имало и доста войни в региона на Близкия изток.... понякога за да получиш свободата си трябва да водиш война срещу окупатора, които е превзел твоите родни земи. И въпреки това териториални конфликти е по-добре да бъдат решавани по мирен и дипломатичен начин вместо чрез война.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 97. 97 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Как да я наре4ем България като има пове4е от 2.5 милиона турци, цигани,арменци,гърци,евреи,араби,руснаци,сърби и други???

 98. 98 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":
  А колко евреи са прогонени от арабските страни и имуществото им е пля4косано???

 99. 99 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":
  Как се дели град??? Ти знаеш ли,4е до 1964г.е имало къщи, на които стайте са били между Израел и Йордания?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK