В Хърватия за първи път партия е осъдена за корупция

Иво Санадер по време на процеса

© Reuters

Иво Санадер по време на процесаБившият хърватски премиер Иво Санадер и партията му бяха обявени за виновни по обвинения в манипулиране на тръжни процедури по държавни поръчки и злоупотреби с бюджетни средства в най-значимото дело за корпуция в историята на страната.


Косервативният Хърватски демократичен съюз (ХДС) е първата политическа партия, осъдена за корупция. Започналото през април 2012 г. дело беше част от кампанията по присъединяване на Хърватия към ЕС.


"Съдебното решение е много важно. За първи път политическа партия попада под ударите на закона, при това заради незаконно финансиране. Това ще има голямо въздействие върху финансирането на партиите в Хърватия", коментира случая анализаторът Давор Гдженеро
Съдът в Загреб добави още 9 години към вече течащата 10-годишна присъда на Саданер, която той получи през 2012 г., отново по обвинения в корупция. ХДС от своя страна ще заплати 29 милиона куни (7.4 милиона лева) глоба.


По време на произнасянето на присъдата съдия Ивана Калич заяви, че в периода между 2003 г. и 2009 г. Санадер и още четирима души са изградили схема, с която да финансират партията си със средства от държавни фирми. През 2009 г. Санадер неочаквано напусна правителството, беше изключен от партията си и избяга от страната, но беше арестуван в Австрия и депортиран за делото срещу него.


Ако решението бъде потвърдено, съдът ще конфискува 7 милиона куни (1.7 милиона лева) от личните сметки на Санадер и семейството му заедно с картини и други произведения на изкуството на стойност над един милион евро. ХДС ще обжалва.


"Сигурни сме, че не сме виновни, следователно ще обжалваме. Няма да понесем отговорността за случая", заяви председателят на партията Томислав Карамарко.


Бившият  касиер, счетоводител и говорител на партията беше осъден заедно със Санадер и ХДС.


"Това ще създаде сериозни финансови проблеми на ХДС, ще са в много лоша позиция спрямо основните си политически противници", каза анализаторът Гдженаро.


Най-вероятно решението на по-висшата съдебна инстанция няма да е известно преди следващите парламентарни избори, насрочени за края на 2015 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK