Уругвай ще продава клонирана държавна марихуана

Президентът на Уругвай Хосе Мухика в градината си

© Reuters

Президентът на Уругвай Хосе Мухика в градината сиУругвай планира да започне продажбата на легална марихуана от клонирани растения, отгледани под контрола на правителството, заяви президентът Хосе Мухика. В коментар пред чилийския вестник "Ла Терсера" той заяви, че производството и продажбата на марихуана са прекалено сложни, за да бъдат регулирани от свободния пазар.


"Ще ползваме ресурсите, с които разполагаме", каза той. "Ще отглеждаме марихуаната на едно място, най-вероятно във военен обект. В бъдеще вероятно ще позволим и частно производство, но при определени условия."


Растенията ще бъдат клонирани, за да може да се възпроизведат точни копия от генетичния им код. Това ще позволи марихуаната да бъде следена след началото на продажбите догодина.
"Не искаме да произвеждаме за износ и да усложняваме живота на съседите си, коментира Мухика. Регулацията не значи пълна свобода, не."


През декември 2013 г. Уругвай стана първата държава, която легализира продажбата на канабис и дериватите му. Причината за този ход беше невъзможността на правителството да се справи с трафика на наркотици.


Съгласно новото законодателство пушачите на марихуана над 18-годишна възраст ще имат право да купуват до 40 грама на месец, а ако регистрират свой "клуб на пушачи на марихуана", ще имат право и да отглеждат до шест растения на година за собствено ползване. Цената на продавания от държавата канабис ще е ниска в сравнение с тази на черния пазар – един  долар на грам.


Решението беше посрещнато с овации от групите за легализация на наркотиците по целия свят, но получи и подкрепата на някои анализатори. "За първи път държава казва, че ще отнеме печалбите на картелите и ще елиминира престъпниците от пазара", коментира специалист от вашингтонския Институт за политически изследвания пред "Вашингтон пост". "Със сигурност не е очевидното решение на проблемите с трафика, но е ефективно."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK