Революцията на папа Франциск

Революцията на папа Франциск

© Associated PressСлед цяла година на служба би трябвало вече да е ясно що за човек е новият глава на Римокатолическата църква. Истината обаче е точно обратната – коментарите, които се появяват към края на първите 12 месеца на папа Франциск, в никакъв случай не са единодушни, пише "Гардиън".


Всички включват едни и същи популярни истории. Той е папата, който живее в хостел, носи си сам куфарите, пътува със стар "Форд Фокус" и неочаквано се обажда на непознати с думите "Здравей, аз съм папа Франческо". Прилага на практика християнските учения: прегръща сакатите, кани бездомните на закуска, гони епископите, живеещи охолно, и сам живее доста спартански.


Дали обаче наистина има
промяна в папската институция или просто ребрандиране на глобална корпорация, чиято репутация постоянно търпи щети


през последните години? Неяснотата около фигурата на папа Франциск е нарочна, твърди в анализа си "Гардиън". По този начин консервативните и либералните движения се опитват да го привлекат на своя страна и да ползват харизмата му.


От една страна, Франциск е противник на абортите. Той заявява, че е "син на църквата" и спазва съществуващата християнска доктрина. Според него разведените католици не могат да приемат причастие, а този въпрос е ключов за дебата между традиционните и прогресивните католици. От друга страна обаче, отказва да проповядва на латински, понеже счита, че традиционната молитва не е привлекателна за католиците извън Европа.


Личността на папа Франциск обаче е много по-сложна. Заявява, че атеистите ще отидат в рая, стига да "следват съвестта си". Не демонстрира неприязън към мюсюлманите. Бори се за "бедна църква за бедните", докато обвинява богатите, че пренебрегват "бедните, слабите и ранимите".


Най-голяма популярност придоби отношението му към ЛГБТ хората


Според него църквата трябва да се грижи и за тях, вместо да ги съди.


По-голямата част от либералния му образ според консервативните католици е само фасада. Според тях новият папа всъщност доста уверено следва стъпките на предишните двама глави на католическата църква.


Революцията на папа Франциск

© Associated Press


Около спорната фигура на Франциск се трупат и още дебати. От края на XIX век насам Ватиканът се обявява против капитализма и търси трети път между него и атеистичния комунизъм. Мнозина американски протестанти обявиха Франциск за марксист, когато се обяви против капитализма. Разликата между него и предшествениците му е в разчитането на темата – докато преди експлоатацията на капитализма се третираше като теологическа абстракция, сега той обвинява капитализма за страданията на бедните. Още повече


папата се опитва да постави църквата в услуга на бедните


възстановявайки на предишните им позиции осъдените от католическия свят лидери на движението "теология на освобождението", които поставят над всичко борбата с бедността.


Едно от по-интересните действия на папата беше разпространяването на въпросник, свързан с отношенията на хората към начина, по който католическата църква разрешава проблемите на сексуалната етика. Предварителните резултати сочат огромни разлики между официалната доктрина и вярванията и поведението на повечето католици.


Революцията на папа Франциск

© Associated Press


В интервю за "Кориере дела сера" Франциск се обявява в защита на енцикликата (папско послание до католиците - бел. ред.) на Павел V, която потвърждава религиозната забрана за употреба на контрацептиви. Според новия папа църквата трябва да прилага това си учение "милостиво", но да не отстъпва от него. В известен смисъл тази му позиция е сходна с отношението му към гей браковете. Той неведнъж е повтарял официалната позиция на църквата, че бракът е "между мъж и жена", но често добавя, че трябва "да се помисли" за начини църквата да защитава правата на онези, които се намират в "различни видове съжителство".


От една страна, Франциск нееднократно е заявявал, че жените трябва да получат по-важна роля в църковния живот. От друга страна обаче, заявява, че "вратата е затворена" за ръкополагане на жени с обяснението, че "жените в църквата трябва да бъдат по-ценени, а не превръщани в свещеници". Така не става ясно


дали наистина налице е воля за дълбинна промяна в църквата или просто опити за изграждане на по-добър имидж на папската институция


Притеснителна е позицията му по отношение на изнасилванията от страна на свещеници. В отговор на доклад, в който ООН обвинява църквата в укриване на свещеници изнасилвачи, Франциск заявява, че по-голямата част от сексуалното насилие се случва в семейството. "Католическата църква е единствената институция, която действа прозрачно и отговорно, никой друг не е направил повече от нас. И въпреки това църквата понася най-много щети." Като епископ в Аржентина политиката му беше да се справя с този тип проблеми, без да намесва светските органи и, изглежда, е пренесъл този си подход и в Рим. Очевидно обаче останалият свят не е доволен от това и най-вероятно натискът за мерки против педофилията в църквата ще нараства.


Революцията на папа Франциск

© Associated Press


Едно обаче е сигурно. Докато в миналото католическата църква се е възприемала като господар на света, днес папа Франциск иска да я превърне в негов смирен слуга. За годината на папството му той успя да премахне кардиналите, които ръководеха Банката на Ватикана, и наложи външен одит и структурна реформа на църковните финанси. Назначеният от него за нов ръководител на банката Джордж Пел е безмилостен в преследването на финансовите измами във Ватикана, което му спечели прозвището Пел Пот.


В ход е


децентрализация на папската власт


Франциск създаде Съвет на кардиналите съветници със значителни правомощия, а в него влязоха едни от най-изявените опоненти на политиката на Ватикана. Създаването му цели налагане на принцип на колегиалност и плурализъм при вземането на решенията, особено що се отнася до официалната доктрина. Мнозина виждат в тези реформи началото на напълно нов тип управление на католическата църква.


Със сигурност атмосферата на страх и конформизъм в църквата се разпръсква. През последния месец папа Франциск събра кардиналите, за да обсъдят проблемите на причастяването на повторно женените. Самият папа каза, че е много доволен от дебатите. "Братската и открита конфронтация подпомага развитието на теологичната мисъл", заяви той. "Не ме е страх  от това, даже обратното, стремя се към дебат."


Гледани отвън, тези промени може да изглеждат много дребни и маловажни. От гледна точка на католическата църква обаче революцията е започнала.


В рамките на една година папа Франциск е свършил доста, има да върши обаче още много работа.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  По-голямата част от либералния му образ според консервативните католици е само фасада...........Важен момент.........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 466 Неутрално

  католи4еската мафия в действие...... жалко за милиардите заблудени по света които вярват в тази доктрина

 3. 3 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Големи промени за кратки срокове" -тази статия мирише отгоре до долу на комунизъм!

 4. 4 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  "Личността на папа Франциск обаче е много по-сложна. Заявява, че атеистите ще отидат в рая, стига да "следват съвестта си". Не демонстрира неприязън към мюсюлманите. Бори се за "бедна църква за бедните", докато обвинява богатите, че пренебрегват "бедните, слабите и ранимите"."

  Впечатляващо. Особено отношението към атеистите!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 5. 5 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#2] от "jorosrabskia":

  А в какво да вярват?

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Неутрално

  За първата си година начело на Ватикаът папа Франциск поне на мен лично ми направи само добро впечатление! Харесвам го и се надявам още дълго той да управлява и дано Господ му дава сили, мъдрост и дълъг живот в бъдеще!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Много добър избор за папа се оказа Франциск.Господ да удължи дните му на земята.

 8. 8 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  Той не може да изчисти Авгиевите обори за 1 година. Да не е Херкулес?
  Папата постави добри идеологически основи за промяна, както и силно желание за структурна реформа в самата църква.
  За мен второто е по-важно - колкото по-бързо измете корупцията, педофилията, геронтокрацията и сексизма от Църквата, толкова по-бързо ще може да започва да реформи и остарелите догматични разбирания и да ги приложи на практика.

 9. 9 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2069 Весело

  [quote#8:"peron"]За мен второто е по-важно - колкото по-бързо измете корупцията, педофилията, геронтокрацията и сексизма от Църквата, толкова по-бързо ще може да започва да реформи и остарелите догматични разбирания и да ги приложи на практика. [/quote]
  Еха! Папа феминист!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Четох наскоро в една книга на Фредерик Льоноар, че 4 дни преди избирането си Франциск I е направил изказване, че църквата не трябва да е самодостатъчна, а да оказва влияние и вън от себе си, по своята периферия. Точно това изказване било повлияло на кардиналите да гласуват за него.

  А иначе е показателно, че годишнината от встъпването му в длъжност мина скромно и без особени официални чествания.

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Неутрално

  Още малко информация за това което направи папа Франциск през първата си година начело на Ватиканът:

  http://www.dw.de/първата-година-на-папа-франциск/a-17489388

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Харесвам папа Франциск.Ватиканът печели с него.Бог с него!

  4itatel
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Неутрално

  До коментар [#8] от "peron":

  Съгласен съм с теб.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  "Братската и открита конфронтация подпомага развитието на теологичната мисъл", заяви той. "Не ме е страх от това, даже обратното, стремя се към дебат."

  Впечатляващ подход!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 15. 15 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Доста противоречив образ.Много голям играч.Той казва и двете неща.От една страна,да се даде по-голяма роля на жените в църквата,от друга никакво ръкополагане /Каква ще е тогава ролята?/Хем са прозрачни за изнасилванията в църквата,ама по-големите изнасилвания ставали в семейството./Къде е отлъчването на изнасилвачите?/Хем съм против гейовете,ама и за тях трябва да се помисли.Той използва много хитрия психологически трик,че хората слушат избирателно.Така изричайки напълно противоречиви мнения,всеки от тълпата чува това,което му харесва,омаловажавайки другото.Накрая става и вълкът сит и агнето цяло и всички са доволни,най-вече Ватикана.Рискован ход,който обаче с другите изпълнения,като автомобила и сам да си носи куфарите успява.Майстори са по манипулиране и управление на хората и се движат в крак с времето.

 16. 16 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#15] от "Фенерия":

  Адмирации за концентрираността и красноречието, които демонстрира с коментара си...!!!
  Аз не мога така...на третият ред ми писва да се обяснявам...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 17. 17 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#15] от "Фенерия":

  Браво, много добър коментар!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 18. 18 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#16] от "Γαλλα":

  Обяснявам се,защото като погледнах коментарите всички са действали първосигнално,а са умни хора.Това е много тънка психология,с която трябва да си запознат,за да я хванеш.Използва се вече с години от политиците и другите управляващи да манипулират хората.Просто дадох още една гледна точка.Пък,койта иска да я приеме,който не,да се радва на "добрият папа"

 19. 19 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "Фенерия":

  До коментар [#16] от "Γαλλα":

  На двечките: ++++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 20. 20 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Колкото комунистите могат да се революират сами, толкова и църквата. Тези двете трябва да изчезнат от лицето на земята. Всичко останало са медийни конфети и захарни петлета за балами.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Неутрално

  До коментар [#20] от "Thoth":

  Това е мечтата на всеки злобен атеист - религиите, включително Християнството да бъде унищожено! Само, че това НИКОГА няма да стане! Нашата християнска религия НЕ може да унищожена! Много империи и различни престъпни идеологии са опитали да направят това... всички се провалиха! Религии съществуват от зората на първите човешки цивилизации, има ги и днес и ще ги има завинаги... или поне докато съществува човечеството!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#15] от "Фенерия":

  Бях се засилила да пиша, но няма нужда след теб.


 23. 23 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Весело

  " Заявява, че атеистите ще отидат в рая, стига да "следват съвестта си". "

  Ау, колко мило, че им разрешава да отидат там, където те нямат никакво желание да ходят

  "От края на XIX век насам Ватиканът се обявява против капитализма и търси трети път между него и атеистичния комунизъм."

  Ъъъъ, страхувам се че не всички комунисти са атеисти, както и обратното. Изобщо не ми е ясно защо се слага знак за равенство? Съвсем спокойно човек може да е върл капиталист и заедно с това атеист даже мисля, че тези 2 неща прекрасно се допълват.

 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  Религиите подобно на всички други идеи се раждат, еволюират, отмират. Въпрос на време е. Досега никоя религия не е успяла да устои на времето, няма основание да смятаме, че християнството ще бъде някакво изключение.

 25. 25 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#23:"luda_krava"]Ау, колко мило, че им разрешава да отидат там, където те нямат никакво желание да ходят [/quote]

  Човек, колко плюса да ти сложа?!

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 26. 26 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Урааа - отивам в Рая...

  От статията:
  "Личността на папа Франциск обаче е много по-сложна. Заявява, че атеистите ще отидат в рая, стига да "следват съвестта си"."

  Всъщност моят случай е доста по-сложен. Чувствам се атеист (да не се бърка с комунист - просто не вярвам че има Бог, който е създал света, по скоро вярвам в Дарвиновата теория). От друга страна съм бил приет в лоното на Българската православна църква, когато съм бил 4-годишен, обаче никой не ме е питал искам ли. Не са ме питали, ама не съм се и отрекъл (навярно - за всеки случай). Още повече - папата ме пуска в рая, ама какво ще каже нашият патриарх - все пак съм негов контингент. Ами московският патриарх - все пак нашият е негов контингент. А пък московсият - няма начин да не съм в черния му списък, като знам какво съм намислил за МОЧА му в центъта на София. Изобщо, също като в семейния статус - СЛОЖНО Е...

 27. 27 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  От края на XIX век
  може би XXI
  продължавам да чета....

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 28. 28 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  [quote#27:"biss Mark"]може би XXI
  продължавам да чета....[/quote]

  т.е. ХХ

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 29. 29 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  [quote#21:"Иво"]Религии съществуват от зората на първите човешки цивилизации, има ги и днес и ще ги има завинаги... или поне докато съществува човечеството! [/quote]

  Може би все пак имате предвид Вярата в Бог. Вярата и Религията са нещо като Физика и "Института по Физика"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Неутрално

  До коментар [#21] от "luda_krava":

  Да, някои религии отмират и изчезват, но на тяхно място идват други...! Но, други вместо да отмират намират още повече последователи с времето... Християнството например. То намира все повече последователи в целия свят, и това е прекрасно. Будизмът, който е по-древна религия и от Християнството също става все по-популярен по целия свят, дори и в България..! Индуизмът, една от най-древните религии съществуващи днес също не показва никакви признаци на отмиране или изчезване, въпреки, че е религия над 3000-4000 годишна история. Религии винаги е имало и винаги ще ги има... лично аз нямам никакво съмнение в това.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Ватикана е ловък в играта за влияние над умовете и постави още една суперзвезда начело. Продукцията, която ще направят се нарича "видимост без съдържание".
  Прокламира се вяра за шир потреба - по-малко за всички. Но много далеч от корена на вярата.

 32. 32 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  [quote#24:"luda_krava"]Религиите подобно на всички други идеи се раждат, еволюират, отмират.[/quote]
  Това се случва, когато религията се превърне в човешки брътвеж. Когато Бог напусне човешкото умотворение. Но Истината неуморно търси нови форми и ги намира. Раждат се нови религии, както казваш. Мнозина казват "религиите са измислени от хората". Стигне ли се до този момент те изчезват или се израждат. Но неизмислената от човек религия винаги ще е и винаги ще намира място да благовестява за Истината.

 33. 33 Профил на alan_walden
  alan_walden
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  И какво значение има дали религиите ще ги има? Всеки да вярва във каквото си ще. Само едно правило - за секс, религия и алкохол трябва да си пълнолетен.

 34. 34 Профил на alan_walden
  alan_walden
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  Християнство викаш? А как ще откупи хилядите грехове , кръв и застой ,които е нанесло на света?
  Пак повтарям - всеки да вярва във каквото си ще, дали ще е Джисъс Крайст или спагетеното чудовище - но както със нагонът, във общественият живот не е редно да се ръководиш от религиозните си чувства. Културните атеисти не обиждат и не се месят на никого във вярата, докато примери за обратното от страна на църквата бол. Религията е въпрос на личен избор, не задължение.

 35. 35 Профил на alan_walden
  alan_walden
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "luda_krava":

  Християнството отдавна е отмряло, поне на запад. Във скандинавието , Великобритания, Франция и Германия 70% от хората са атеисти или формални вярващи. За какво и е на високотехнологична нация да чете книга на три хиляди години, вместо трудовете на Ницше и Фуко или "90 нюанса сиво". Няма логика! А при младите!!! Дай им компютър и друго нищо не им трябва, ще минат и без измислени приказки от миналото.

  Докато едни говорят за информационни технологии, космически туризъм, тъмна материя , разгадаването на тайната на вселената - други ми говорят за някакъв белобрад старец, който се излежава на облаците и цъка с пръст. Really? Сякаш си крещим и не се чуваме взаимно, религията е твърдоглавие, разбира се всеки има право на него, стига да не го налага. Не се знае дали бог съществува, ясно е обаче че той не е необходим, системата работи и без него, никой не е длъжен да се извинява че не вярва в него, както не вярва във Дядо Коледа или някой друг мит или идеология.

 36. 36 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#21] от "Иво":

  [quote#21:"Иво"]Нашата християнска религия НЕ може да унищожена![/quote]

  Така са си мислели и динозаврите. Питай ги къде са сега.
  Ще изчезнете и вие.
  Никой няма да ви унищожава. Нито пък има намерение. Разумните хора не са злобни и не боравят с подобни термини и крайности. Обикновено вярващите са пророците на унищожения, пречиствания и други фикции, породени от страх, комплекси и невежество. Религиите, както и всички престъпни политически системи, сами ще изгният, защото са донесли предимно болка и страдание на хората. Еволюцията ще ги замете с непобедимата си метла. А дотогава, ние, нормалните хора, ще седим и ще ви гледаме сеира когато подрипвате по форумите с включен CapsLock.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 37. 37 Профил на alan_walden
  alan_walden
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#36:"Thoth"]А дотогава, ние, нормалните хора, ще седим и ще ви гледаме сеира когато подрипвате по форумите с [/quote]

  Много точно, най-се забавлявам на заплахи със божия гняв!

 38. 38 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#35] от "alan_walden":

  Не е толкова просто. Повечето хора не могат да приемат мисълта, че са дошли на този свят абсолютно случайно и също толкова случайно ще си заминат. И за съжаление едва ли има някаква висша цел за съществуването им, всъщност и низша май няма. Ми страшничко си е - да застанеш на ръба на черната пропаст на безсмислието и да се осмелиш да погледнеш в нейните дълбини.

  Затова хората избират да вярват във всякакви глупости, само и само да не се налага да застанат лице в лице с ужасната действителност.
  Имат нужда от баща, брат, приятел, наставник... на когото евентуално да прехвърлят отговорността и който да ги ръководи във всичко, което те нямат смелостта да решат сами. Съгласи се, че е много по-лесно да кажеш "Постъпих така, защото това са божиите повели" отколкото "Постъпих така, защото АЗ реших, че точно така е правилно", особено когато резултатът от постъпката е отрицателен. Носенето на отговорност хич не е лесна работа и повечето хора избягват да го правят, разбирам ги, силите не им достигат.

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#33] от "alan_walden":

  Нека, свободата на вероизповедание за мен е най-важното човешко право! И нека никой не си мисли, че дадена религия може да бъде унищожена насила или бъде забранена насила.... в миналото това е било възможно, но НЕ и в днешно време!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Разстроено

  [quote#36:"Thoth"] Разумните хора не са злобни и не боравят с подобни термини и крайности. [/quote]

  Абе по мое мнение твоя коментар [#20] си беше доста злобен и заплашителен!

  [quote#36:"Thoth"]Религиите, както и всички престъпни политически системи, сами ще изгният, защото са донесли предимно болка и страдание на хората. [/quote]

  Това НИКОГА няма да стане! Нашата християнска вяра е жива! И тя никога няма да умре! Господ няма да изостави своите чеда! Хората винаги ще имат нужда и от духовна храна, а не само от физическа!

  [quote#36:"Thoth"] Еволюцията ще ги замете с непобедимата си метла. А дотогава, ние, нормалните хора, ще седим и ще ви гледаме сеира когато подрипвате по форумите с включен CapsLock. [/quote]

  Мечтай си, никой НЕ е по силен от Господ и Светата Троица.... някой ден и вие заблудените атеисти, ще видите Божията истина.... надявам се само когато стане това да не е прекалено късно за вашето спасение...!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#40] от "Иво":

  Евангелие на Thoth,
  глава: 2:03(pm), стих 0.1:
  "A вие посъветвахте ли се с личния си лекар?"

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Неутрално

  До коментар [#41] от "Thoth":

  Забавен си, но някой ден може да не ти е толкова забавно... не ти желая нищо лошо, ако искаш ще се моля за твоето спасение.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 516 Неутрално

  като католик, последното нещо, което искам е Църквата да се управлява от модата и желанията на хората отвън. Много ми е странно когато някой тръгне да ми разправя, че жените трябвало да се ръкополагат за свещенници, Църквата трябвало да приеме абортите и еднополовите "бракове" и тн. И всички тези хора са извън Църквата, да де ама Църквата е на Бог, а не на модата. Като не ви харесва, излез и си приемай каквото си искаш.

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 44. 44 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#21:"Иво"]Това е мечтата на всеки злобен атеист - религиите, включително Християнството да бъде унищожено![/quote]

  Не сме злобни. И не искаме да унищожим религиите. Просто се стремим по миролюбив и спокоен начин - посредством аргументи - да намалим влиянието им, така че да не се стига до безумни войни, да спре войната срещу науката и разума, да спре погазването на човешки права.
  В противен случай религиите ще нанесат огромни щети на човечеството.

 45. 45 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#36:"Thoth"]Разумните хора не са злобни и не боравят с подобни термини и крайности. Обикновено вярващите са пророците на унищожения, пречиствания и други фикции, [/quote]

  ++++++

 46. 46 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 486 Весело

  "Заявява, че атеистите ще отидат в рая, стига да "следват съвестта си".

  Много мило, но това е все едно да обещаеш на възрастен човек, че Дядо Коледа ще му донесе подаръци, ако е послушен.

 47. 47 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#44:"persifedron1"]В противен случай религиите ще нанесат огромни щети на човечеството. [/quote]

  Защо ще? Те са нанасяли, нанасят и продължават да нанасят. Примери в историята на човечеството колкото искаш, но аз ще спомена и нещо, на което съм бил свидетел само преди няколко години. Виждал съм хора, които със сноп пръчки на рамо се тътрят по колене по асфалта и така обикалят един площад. Не си спомням на какъв католически празник беше, а и не съм запознат особено с тези празници. Резултатът - разранени колене и кръв, която се стича до ходилата им. Това са хора, на които вярата и църквата са изкривили мисленето и психиката и които не могат да са полезни нито за себе си, нито за близките си. Явно това е удобно за определен тип хора, които по този начин прехвърлят собствените си отговорности върху някаква имагинерна висша сила. Луда крава, която никак не е луда, много добре го е казала в коментар 38.

 48. 48 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Папата дали е питал Господа за мнението му относно презервативите? И изобщо известно ли становището на Господа относно хиляди други въпроси?
  И откъде папата знае кое е богоугодно и кое не?
  Ако папата знае телефона на Господа, що не вземе да го каже на всинца, та да Го питаме директно кое е грешно и кое не?

  Щото историята е доказала, че богоугодно е туй, което е изгодно!

 49. 49 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иво":

  "никоя религия не може да бъде забранена насила"

  Знаете ли как е премахнат Тангризма и е въведено християнството? Говорим за исторически факти.Няма го в момента.И е премахнато със забрана.

 50. 50 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#43] от "Емануил":

  Душице, това е ТВОЯТА църква, в МОЯТА има жени-свещеници, извършват се църковни еднополови бракове, приема развода и последващо бракосъчетание, приема и насърчава ползването на презервативи... само за абортите не знам, но не съм чула да се противопоставят.

  Така че ако обичаш, говори за ТВОЯ Бог, не за МОЯ!

 51. 51 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#50] от "luda_krava":

  т.е. твоето не е Църква със сигурност!

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 52. 52 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Весело

  До коментар [#51] от "Емануил":

  Амиии... как да ти кажа, 4,5 милиона в моята страна и към 74 милиона по целия свят, които изповядват лютеранството, са на друго мнение но ти си живей със заблудите, не ми пречиш!

 53. 53 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 516 Неутрално

  ааа люциферанството - разбирам!

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK