На тази дата: Гай Юлий Цезар е убит в Сената на Рим

Гай Юлий Цезар

© Associated Press

Гай Юлий Цезар"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.


На 15 март 44 г. пр.Хр. в римския Сенат е убит Гай Юлий Цезар, военачалник и политик, сложил край на римската република и положил основите на Римската империя.


Той е роден през 100 г. пр.Хр. като член на видния патрициански род на Юлиите, водещ произхода си от Юлус, син на троянския принц Еней.
Още съвсем млад напуска Рим и служи в армията в провинциите Азия, Витиния и Киликия, за да избегне преследванията на диктатора Сула. Връща се в Рим след смъртта му през 78 г. пр.Хр. и се включва в политиката. През 69 г. е избран за квестор и до 65 г. служи като такъв в провинция Испания Ултериор (дн. Португалия и Южна Испания).


След връщането си в Рим последователно е избран за едил, Понтифекс максимус (върховен жрец) и претор (63 г.). През 59 г. става първи консул и формира първия триумвират заедно с Гней Помпей (Помпей Велики) и Марк Крас.


Между 58 и 49 г. пр. Хр. Цезар води поредица от войни в Галия и я поставя под римска власт. Според Плутарх в рамките на кампанията завладява 800 града, подчинява 300 племена, продава 1 млн. души в робство, а други 3 млн. са убити.


През 52 г. пр.Хр. започва римската инвазия в Британия. През 50 г. Сенатът нарежда на Цезар да се върне в Рим и да разпусне армията си, което поставя начало на гражданска война. Цезар отказва, прекосява река Рубикон с думите Alea jacta est - "Жребият е хвърлен" и поема към Рим.


След разгрома на обявилия се срещу него Помпей, Цезар е обявен за диктатор. Налагайки властта си в Рим, той поема на изток. След престой в Египет и афера с Клеопатра през 47 г. светкавично разгромява понтийския цар Фарнак II, а победата му е белязана от фразата Veni, vidi, vici. Междувременно е избран за консул за четвърти мандат.


След връщането си в Рим през 46 г. провежда мащабни реформи, най-значимата от които е налагането на Юлианския календар. През 44 г. е избран за консул за пети път, както и за пожизнен диктатор.


Популярността му обаче постоянно спада и навръх мартенските Иди при откриването на заседание на Сената в Театъра на Помпей той е убит след заговор на сенатори, водени от считаните му за близки Марк Юний Брут и Гай Касий Лонгин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Велик държавник на древен Рим,завоевател и обеденител на много народи.

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Човека който поставя началото на края на римската демокрация.Голямата му мечта......да бъде Александър...не се е сбъднала.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на Vittoria
  Vittoria
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И ти ли, Бруте?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#0:"Дневник"] Още съвсем млад напуска Рим и служи в армията в провинциите Азия, Витиния и Киликия, за да избегне преследванията на диктатора Сула.

  Връща се в Рим след смъртта му през 78 г. пр.Хр. и се включва в политиката. [/quote]

  всичко тече , но нищо не се променя

  от "осанна" до "разпни го" времето е кратко !

  в БГ това е времето между две ракии и една салата

  Брут винаги ще е част от плебса

  плебсът винаги е деструктивен ........
  защото Не създава а Унищожава..
  ...........
  о времена.......о нрави

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 5. 5 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  Некъв бандит. И ни объркал на туй отгоре календара. Октомври значи е 8-ми месец, декември е значи 10-ти месец... Значи Нова година е през март. Както и трябва да бъде.

 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "EREBUS":
  Голямата му мечта......да бъде Александър...не се е сбъднала.
  ............
  Не е станал Александър, станал е Цезар.
  Алеск е подготвян през целият си живот за война с персите и де факто, освен срещу индийнците, той има 3 битки.
  Цезар подчинява многообразни и различни противници, от Галия и Британия, през Гражданската война до Египет, което го прави уникален.
  Освен това едно е да организираш убийството на баща си, за да седнеш на торна му, друго е да се издигаш в условията на Република, където правилата са много строги и се спазват от всички.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  До коментар [#2] от "EREBUS":

  И къде видя началото на края на демокрацията? Просто републиката не е можела да се справи с проблемите в онези тежки времена,и най-великият (за мен) римски император Цезар,въвежда конституционна монархия. Сенатът (Парламентът) и изборното,демократично начало са напълно запазени!
  Римската империя (народът и) затова е най-велика,защото системата така е построена,че може да издържи всякакви катаклизми,включително и лоши императори!
  Но в случая с Цезар,той е убит единствено заради жажда за власт в лицето на неговия извънбрачен син,(както се говори),Брут! Изобщо не ми и минава през ум да обвинявам Брут за това! Той е искал властта,(така както древният грък е бил готов да пожертва и майка си,заради властта),но обявявайки се за пожизнен диктатор,Цезар става непреодолима преграда по пътя му към нея. Покушението е неизбежно!

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#6] от "СДС":
  [quote#6:"СДС"]да организираш убийството на баща си,[/quote]

  Няма никакви доказателства за намеса на Александър и Олимпиада в убийството на Филип.Няма да те убеждавам,че бялото е бяло.Проблема ти е,че Александър е грък.Само споменавам,че след Александър всеки голям лидер желае да му прилича.Относно военните му умения...няма аналог в историята.Покорява светът за годините които са нужни на Цезар да се справи с галите !

  До коментар [#7] от "deaf":
  [quote#7:"deaf"](така както древният грък е бил готов да пожертва и майка си,заради властта)[/quote]

  Олекна ли ти ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#6] от "СДС":

  Пропуснах да отбележа,че Александър е наречен велик (Магнус) от римляните !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на Васи́лий За́йцев
  Васи́лий За́йцев
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нещо като древния Хитлер !Ама сега го изучават , даже и паметници му издигат. Няма да се учудя ако след 1000 години и Хитлер го Изучават и Паметници му издигат!

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  До коментар [#9] от "EREBUS":

  Най-точният критерии за величието на един владетел е,дали това,което е оставил след себе си е трайно!
  Александър Велики е велик като военачалник,(затова го почитат римляните),но веднага след смъртта му,оставената от него империя се разпада!
  Същото става и с българският цар Симеон,когото у нас много българи поради наивна простотия наричат "Велики"! А всъщност той е изтощил до краен предел силите на българите в безсмислени начинания,като накрая след смъртта му,всичко е рухнало!
  Това за древните гърци го казах,защото ти завоалирано се опитваш да изкараш Брут едва ли не борец за демокрация! Няма такова нещо,основният инстинкт и при елина,и при Брут (римляните),е волята за власт! На всяка цена! Олеква ми като разбивам митове...

 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#8:"EREBUS"]Проблема ти е,че Александър е грък.[/quote]
  Македонската академия на науката и уметността (изкуството) твърди друго.

 13. 13 Профил на Non serviam
  Non serviam
  Рейтинг: 638 Любопитно

  [quote#2:"EREBUS"]Човека който поставя началото на края на римската демокрация[/quote]

  Демокрация в Рим?! Цезар дори не е гробар на Републиката, която губи състоятелност още при Сула!

  Боко не е десен, а десѐн на червения цвят на БКП
 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Може да се спори какъв би бил античният свят, ако Римската република се бе съхранила, ала е сигурно, че Римската империя създава военни и цивилизационни маркери за своето време. В крайна сметка, всичко рухва, заради безкрайните ламтежи за власт на различните аристократични кланове и огромните размери на корупцията, както и неумели управленски практики, ала наследството от този период оформя днешната Западна (и не само) култура. По същия начин може да се спори какъв би бил светът, ако ги нямаше основните религии - християнство, ислям и др. - или поне ако не се бяха наложили в онези мащаби, поставили развитието на човешката мисъл и науката в застой за векове и отнемайки милиони и милиони човешки животи и потенциал в безсмислени войни. Все пак, желанието за прекомерна власт и управление на огромни ресурси са изконни човешки черти - дори днес.

  Според мен Юлий Цезар е една от значимите личности в човешката история, макар и да има противоречиви оценки за него.

 15. 15 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Да се сравнява Сашето с Цезар не е много в полза на Сашето. Александър е създал империя, която се разпада веднага след смъртта му, докато империята на Цезар съществува доста векове след смъртта му. Ако не беше Цезар историята щеше да е друга. Най-малкото нямаше да има християнство, което се е разпространило само защото не му се е налагало да пресича граници.

 16. 16 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "СДС":

  Какви строги правила в римската републка ви тресат. Републиката е била с ужасяващо корумпирана. Изборите винаги са били манипулирани, а стремежът към заемането на държавна длъжност въпреки, че те не с били платени се обосновава точно с възможността да се искат подкупи и услуги. Последователите на Цезар не са виждали в него някакъв модерен визионер, а просто поредният упортюнист, но докато е бил щедър на подаръци, пари, услиги, раздаване на привилегии и осигуряване на защита са се носели след него. Всичките материални разушения и жертви, които предизвиква с гражданската си война не са допринесли с нищо за развитието на античната държава Рим. Централизацията на властта и установяването на монархията са били въпрос на време. Той просто е искал да го изправари и да бъде пръв.

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  "Между 58 и 49 г. пр. Хр. Цезар води поредица от войни в Галия и я поставя под римска власт. Според Плутарх в рамките на кампанията завладява 800 града, подчинява 300 племена, продава 1 млн. души в робство, а други 3 млн. са убити."

  Мен от цялата статия, този пасаж ми направи най-голямо впечатление, преди години четох една книга, която се разказваше именно за покоряването на Галия от Цезар....! Знаех, че тази кампания е била огромна по своите мащаби и имала голямо значение за Римската империя, но честно не предполагах, че толкова много хора (ако разбира числата са верни) са били поробени и избити от римляните.... цели три милиона души!? За античността 3 милиона души е, като 30 милиона души днес.... това е бил истински геноцид спрямо келтските племена населявали Галия!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1786 Весело

  Бравос! Мно'о "експерт", много нещо готово за докторантура!
  Причините за разпада на "империята" на Александър е същата, като причината за "отстраняването" чрез убийство, на Гай Юлий Цезар от властта! Следствията са различни поради, основни различия във властовите традиции на двете империи. Това съвсем простичко, без амбиция за изчерпателност, като за неспециализирано,това не е в обиден контекст, образована публика.

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#18] от "batzdravo":

  Сиреч борба за наследството му от неговите приближени, които не са били и много съгласни с методите му на управление. Публиката е достатъчно просветена и не е нужно подобно академично отношение към нея.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  [quote#8:"EREBUS"]Относно военните му умения (Александър Велики)... няма аналог в историята.Покорява светът за годините които са нужни на Цезар да се справи с галите ! [/quote]

  Този въпрос винаги ще бъде спорен и винаги ще има различни мнения, кой е бил най-великият военачалник и пълководец....! За мен лично най-великият военачалник в историята (досега) е бил Чингис Хан! Това което прави той е невероятно за времето си... дори самото обединяване на всички монголски племена е голямо постижение. След като започва своите походи той увлича със себе си десетки тюркски племена и дава началото на създаването най-голямата империя в човечеството (до създаването на Британска империя), самия Чингис разгромява почти всеки противник изпречил се на пътя му.... от северен Китай, централен Афганистан, средна Азия, та чак до Персия (Хорезъм). Синовете и внуците на Чингис разширяват Монголската империя от Корея до Унгария (изток-запад) и от Сибир до Виетнам (север-юг).... това наистина е забележително.

  П.П.
  А, приликата е, че империите които създават Чингис и Александър са доста нетрайни и бързо те се разпадат на части... може би това е нормално имайки предвид огромните територии, които те превземат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Величието на Цезар се състои в това, че е разбрал и успял гениално да изплозва тренда на развитие на римската държава. Републиката е била мъртва. Не само корупцията, но и небалансираната власт на институциите не са били предпоставки за демокрация. Ако можем да говорим за някаква демокрация от старогръцки тип, тя умира след пуническите войни. Превръщането на италийската Римска република в световен фактор на 3 континента прави властта толкова сладка, че всякаква демокрация става излишна за силните на деня. Армията става основен фактор и измества, както класическите патрициански родове, така и богатите търговци и земевладелци от властта. В смисъл, че ако владееш войската, няма особено значение от какво потекло си и дали си много богат, защото ще станеш богат, а благородна невеста ще си вземеш - обедняли патриции бол (както днес обеднели благородници).

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  [quote#1:"xalikarans"]Велик държавник на древен Рим,завоевател и обеденител на много народи. [/quote]
  Античния Жан-Клод Юнкер!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  [quote#21:"PavelCZ"]В смисъл, че ако владееш войската, няма особено значение от какво потекло си и дали си много богат, защото ще станеш богат[/quote]
  След две хилядолетия, еУропейската корпокрация се гради от същите идеали , всеки финансов мародер може да бере с пълни шепи от "демокрацията" в новите провинции а там сатрапите с радост съдействат на завоевателите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Е хайде глупости сега ! Дори будизма се влияе от гръцката култура и гръцките царстава съществуват векове след Александър.Афганистан до 1918 сече монети с гръцки надсписи.Оставям без коментар споменаването от тебе на Симеон покрай името на Александър !

  http://en.wikipedia.org/wiki/Greco-Bactrian_Kingdom
  http://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Greek_Kingdom
  http://en.wikipedia.org/wiki/Greco-Buddhism

  До коментар [#20] от "Иво":

  Ченгис разполага с милиони войни !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 25. 25 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":

  Само една добавка: С многото си военни походи Чингис хан обезкървява самата Монголия, защото младите мъже се ангажират във войските и гарнизоните, които се оставят по места, това довежда до западането на държавата и огромен брой години са нужни за възстановяването й дори и като брой население.

 26. 26 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#17:"Иво"]"Между 58 и 49 г. пр. Хр. Цезар води поредица от войни в Галия и я поставя под римска власт. Според Плутарх в рамките на кампанията завладява 800 града, подчинява 300 племена, продава 1 млн. души в робство, а други 3 млн. са убити."
  [/quote]

  Никъде досега не съм чел за три милиона убити. Доколкото знам убитите са около един милион, колкото са и пленените.

  Всъщност Цезар води тази кампания не заради някаква реална военна заплаха от галите, а най-вече за да утвърди позицията си в триумвирата. Но не трябва да мислим само за военната страна - кампанията на Цезар има много важни глобални последствия за по-нататъшното развитие на тази част от континента. Покоряването на галите води до романизирането им и включването им в римската империя. Галите много бързо са асимилирани културно и лингвистично. Рим започва да строи пътища, училища, впоследствие галската аристокрация е допусната и до Сената. Двете цивилизации на практика се обединяват в една, като галите наследяват и приемат за своя една развита за времето си култура (факт е, че те не са имали писменост). Така че жертви е имало, както при всяка война. Имало е и жестокости както от едната, така и от другата страна. Но последствията не се измерват само с това.

 27. 27 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "EREBUS":
  .Проблема ти е,че Александър е грък.
  ..........
  Това не ми е проблем. Александър е син на баща си, който е македонец и гръцкият НЕ му е роден език.
  Както Фридрих Велики общува и пише само на френски, а говори с войниклъка и конете на немски, така Алекс говори гръцки, но с армията си амкедонски, инак никой няма да го разбере.
  Фридрих Велики обаче не е французин, заради това че говори с обкръжението си на френски, Алекс не става по- грък, понеже тракиецът Аристотел го е научил да говори и пише перфектен гръцки.
  Римската империя е налице под една или друга форма и до ден днешен, тази на Алекс е изтрита от лицето на земята от Мохамед и неговите последователи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  До коментар [#24] от "EREBUS":

  ОК!
  Нещо важно! Често пъти,когато някой ми заговори за демокрация,забравям да го попитам за КАКВА демокрация става въпрос! Защото те са много видове и понякога разликите между тях са огромни!
  Древногръцкият демократ ако живееше днес,щеше да изпитва дълбоко презрение към нашите,съвременни демократи!

 29. 29 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  Древните автори са писали, че Цезар е воювал срещу 3 милиона гали. Те описват цялото население на Галия от двата пола и всички възрасти. В духа на епохата е врагът да бъде представян като огромна маса срещу, която застава един могъщ римлянин. Писано, е че Цезар пленява 1 млн. гали и и изтребва още толкова. Вероятно завишени оценки. Галия обаче се превръща в голям снабдител на роби за Рим. В този период на завоевания е било възможно да си купиш човек за няколко денария.

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#27] от "СДС":

  Александър от Македония и неговия учител Аристотел от Тракия дават началото на един цял период в историята който не е познат като македонски или тракийски ! Елинистичен са го нарекли хората ! А пък македонския не е бил нищо повече от диалект на гръцкия език.Един от общо.......18 ! Чул ли си трънчанин да говори ? Думичка няма да разбереш.По твоята логика трънчаните не са българи.Ще ми е интересно да отскочим (често посещавам дядо си) и да се аргументираш на място ! Относно тракийците съм писал много пъти.Артефактите които откривате говорят много ясно....крещят ! В най-лошия случай траките са просто погърчени....елинизирани.Знаеш предполагам,че много известни гърци от онова време имат майки тракийки.Майки,но не и бащи ! Случайно ли е ? Така или иначе....както и да го усуквате с тракийците ви свързва едно просто географско съвпадение с многовековна разлика.Тази разлика не се покрива с четива които се продават на кило по сергиите на ''Пенчо Славеков'' ! Персите са били господари на Тракия около век и са писали доста за местните хора.Потруди се и ще научиш доста неща.Приличаш ми на западните бивши българи и днешни многодревнодонци които от ''нуждата се опитват да правят история'' ! Е....не става ! Самуил е българин......Александър е грък.Престани с това Алекс.Не говориш за домашния си любимец !

  До коментар [#28] от "deaf":

  Съгласен съм.Вчера под статията за Либия имах малък спор с Росен точно по тази тема.Общо казано демокрацията е за свободни граждани.Древните са били много по-свободни......много !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Любопитно

  За величието на Рим са изписани тонове книги и безспорно той е крайъгълен камък на съвремената европейска цивилизация.
  Друго ми е ужасно интересно.Защо у съвремените италианци не се наблюдава това което става със съвремените гърци и македонци?

  klimentm
 32. 32 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#8:"EREBUS"]Проблема ти е,че Александър е грък.[/quote]

  Хахаха. Затова ли говорел на своите македонци на македонски, а на гърците - на гръцки. Затова ли гърците постоянно кроят заговори в тила му, докато той воюва на изток, та се налага периодично Антипатър да припомня на гърците (дето според теб би трябвало да са му сънародници) кой командва.
  Южно от Кулата в училищата могат да преподават на децата какви ли не опашати лъжи за древността, ама все още има хора, дето не им се връзват.

  П.П. Кво стана, докъде стигнахте с опитите да откраднете и Орфей?

 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#32] от "Митридат":

  За езика отговорих.
  Гърцка традиция е да се трепеме и по между си когато се трепеме и с други.За справка виж гръцката революция 1821.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#33] от "EREBUS":

  И за езика, и за другото македонците на се били гърци. Щото ако бяха гърци, гърците нямаше да гледат на тях като на варвари и Филип нямаше цял живот да се мъчи да прилича на грък.

 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  [quote#21:"PavelCZ"] В смисъл, че ако владееш войската, няма особено значение от какво потекло си и дали си много богат[/quote]
  Това става в по късната римска история, но всички императори ,така наречените 12 цезари са от патрициански родове.Широко е било разпространено осиновяването,императори като Октавиан,Тиберий,Траян,Калигула ,Нерон са осиновени .Малко изключение е династията на Флавиите – Веспасиян,Домициан и Тит.
  Впоследствие идват тези които историците наричат "воийнишки императори" най известния от които може би е Септимий Север .

  klimentm
 36. 36 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тая снимка от кое филмче е?

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  До коментар [#30] от "EREBUS":

  Прочети глава 4-та от книгата "Владетелят",на Николо Макиавели-"За причините,поради които кралството на Дарии,завоювано от Александър,не се разбунтува против властта на неговите приемници след смъртта му"
  Има я в сайта на "Читанка".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK