Путин подписа указ "За признаването на Република Крим"

Путин подписа указ "За признаването на Република Крим"

© REUTERSПрезидентът на Русия Владимир Путин подписа указ "За признаването на Република Крим", съобщи прессслужбата на президента, цитирана от ИТАР-ТАСС.


Текстът гласи: "1. Предвид волеизявлението на народите на Крим на общокримския референдум, състоял се на 16 март 2014 година, да се признае Република Крим, в която град Севастопол има специален статут, в качеството на суверенна и независима държава. 2. Настоящият Указ влиза в сила от деня на подписването му."


"Указът на президента на Руската федерация (РФ) Владимир Путин за признаване на независимостта на Крим е поредна стъпка към приемането му в състава на на РФ", заяви за ИТАР-ТАСС заместник-председателят на комитета на Държавната дума по конституционно законодателство и държавно строителство, представителят на долната камара в Конституционния съд Дмитрий Вяткин.
По думите му сега, след признаването на Крим и Севастопол, може да се сключи международен договор, той да се ратифицира след проверка за конституционността му в Конституционния съд и да се приеме съответният федерален конституционен закон, уточнява БТА.


В същото време министерството на външните работи на Украйна призовава международната общност да не признава Република Крим. 


"Предвид това, че независимостта на Крим беше провъзгласена от нелегитимен орган въз основа на резултатите от антиконституционен референдум, проведен с въпиющи нарушения на общоевропейските норми и стандарти за организране на референдуми, министерството се обръща към всички членове на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от международно признаване на "Република Крим", се казва в коментар на дипломатическото ведомство, цитиран от ИТАР-ТАСС.


По-рано днес Върховният съвет на Крим на извънредно пленарно заседание прие постановление "За независимостта на Крим". За него гласуваха 85 депутати от 100. В документа се посочва също, че Крим се обръща към Руската федерация с предложение да приеме републиката в състава на Руската федерация в качеството на нов субект.


Малко по-рано в понеделник стана ясно, че Кремъл се насочва към точно този вариант за присъединяването на нова територия към Русия. Причината е, че парламентарната група на партията "Справедлива Русия" оттегли законопроекта си за опростена спешна процедура за включване на части от друга държава чрез съответния международен договор. С нея се предвиждаше заобикаляне на новата власт в Киев, която в Москва смятат за нелегитимна.


Но с обявяването на независимост от Крим и признаването й от Русия тази необходимост отпадна. Председателят на Държавната Дума Сергей Наришкин каза, че присъединяването на независимата република Крим ще стане в съответствие с действащия федерален конституционен закон и образуването на нов субект на федерацията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK