Путин започна да анексира Крим и Севастопол (обновена)

Путин започна да анексира Крим и Севастопол (обновена)

© ReutersСлед като късно в понеделник руският президент призна за независими Кримската република и град Севастопол в Украйна, той ще обяви анексирането им още във вторник.


Това ще стане по време на извънредното му обръщение пред Федералното събрание - съвместно заседание на двете камари на парламента на Русия, губернаторите и представители на обществеността.


Още преди да се появи пред Федералното събрание, от Кремъл съобщиха, че според президента е "целесъобразно подписването на договор между Руската федерация и Крим за приемането му в състава на Русия", съобщи РИА "Новости". Така Путин дава формален старт на цялата парламентарно-конституционна процедура за поглъщането на част от Украйна.
Твърдението, че президентът ще съобщи за разширяването на страната с нов, 84-ти, субект, е на източник на Газета.ру. Анализатори прогнозират от няколко дни, че именно пред 616-те депутати и сенатори Путин ще направи тази съдбоносна крачка за страната, с което ще спечели симпатиите на милиони руснаци, но рискува да я вкара в дълбока международна изолация и да нанесе на икономиката й щети за десетки милиарди долари.


Подписването на споразумението за встъпване на непризнатата от никого освен от Москва Република Крим в състава на Русия ще бъде подписано на 18 март, твърдят източниците на Газета.ру. Това ще стане между Путин и председателя на парламента на Крим Владимир Константинов. Същият документ ще подпише с президента и Александър Чали - т.нар. народен кмет на Севастопол.


Двете камари на парламента в Москва трябва да ратифицират документите до края на седмицата.


Според московския в. "Ведомости" ще се потърси начин Севастопол да бъде присъединен като 85-и субект на федерацията със статут на град с федерално значение. Председателят на Думата не вижда проблем с това, защото според него то може да бъде оформено в конституцията.


Досега Путин си оставяше пространство за маневриране и не е казвал, че Русия е готова да присъедини Крим и Севастопол. С указа от понеделник и речта си днес той ще се позове на резултатите от т.нар. референдум и ще избегне критики, че е оказвал влияние върху волята на жителите на украинския полуостров.


Източник на "Ведомости" от ръководството на Думата казва, че президентът ще предложи да бъде призната независимостта на Крим от Украйна, ще призова депутати и сенатори да подкрепят желанието на жителите на полуострова и ще разясни какви условия им предлага Русия. 


Не се налага приемане на нови или допълване на действащи руски закони, тъй като от няколко часа за Москва окупираната от нейни войски територия е чуждестранна независима държава, отправила молба за присъединяване към Руската федерация.


Международното право също не забранява подобни ситуации, смята председателят на комисията по конституционни въпроси на Думата Владимир Плигин, който дава пример с Косово.


За Москва няма значение дали светът признава, или не признава легитимността на референдума или обявяването на независимост от Крим - тук отново се дава за пример Косово.


Каква е процедурата


След получаването на молба от друга държава президентът уведомява за това парламента и правителството (което ще стане днес), подписва договор с тази държава и се обръща към Конституционния съд за проверка на законосъобразността на документа. В договора се описват също и преходните условия и какъв ще бъде статутът на новата част от държавата. (Специално за Крим според чл. 68 от конституцията съответства статут на република.)


След одобрението от Конституционния съд договорът влиза за ратификация в парламента заедно с проект за т.нар. федерален конституционен закон за приемането на нов субект в Русия - как ще се нарича, какъв ще бъде статутът ми, кои са границите му, срокове за окончателната му интеграция в икономиката, финансовата система и административната мрежа на страната. Следва допълнение към чл.65 на конституцията, в който се изброяват съставните части на Руската федерация.


Темпото в целия този процес ще определя Путин, тъй като той може да избере да ускори или забави определени части от него. Централната банка обаче вече е започнала процес за интегрирането на Крим и Севастопол във финансовата система на Русия.


Що се отнася до самообявилите се власти в двете украински територии, те вероятно ще продължат да изпълняват дейността си, тъй като от Държавната дума в Москва не смятат, че наесен в Крим и Севастопол трябва съгласно руските закони да се проведат нови избори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK