САЩ: Путин вероятно е милиардер (обновена)

САЩ: Путин вероятно е милиардер (обновена)

© ReutersЗа пръв път САЩ официално обявиха, че руският президент Владимир Путин вероятно е милиардер и има недекларирани инвестиции и достъп до внушителни средства от търговия с петрол и енергийни ресурси.


Това стана в съобщението на Министерството на финансите на САЩ, съдържащо подробни обяснения за новите санкции, наложени на 16 официални лица, четирима от най-богатите хора в Русия и банка АБ "Россия" от Санкт-Петербург, известна в медиите като "Банката на Путин".


Конкретният пасаж, засягащ директно руския президент, гласи: "Генадий Тимченко е един от основателите на Gunvor, една от най-големите в света независими компании за търговия със суровини, участваща на петролните и енергийните пазари. Дейността на Тимченко в енергийния сектор е пряко свързана с Путин. Путин има инвестиции в Gunvor и може да има достъп до фондовете на Gunvor."
Агенция "Блумбърг" съобщава новината с коментар, че обвинението срещу Путин и "Гунвор" е способно да създаде напрежение на глобалните енергийни пазари. "САЩ предприеха първата стъпка в санкциите срещу Русия, в която има някакъв петролен аспект. Досега петролните пазари пренебрегваха украинската криза, но това започва да променя картината", коментира Оливие Жакоб, управляващ регистрираната в Цуг, Швейцария, анализаторска компания "Петроматикс".


Основаната през 2000г. и работеща предимно с износ на руски петрол за Европа компания с швейцарска регистрация има за 2012г. приходи от 93 милиарда долара. Данни от официалния й сайт посочват, че на този фон официалната печалба е 575 млн. долара (EBITDA). За нея работят над 1600 служители с основни офиси в Женева, Сингапур, Насау и Дубай.


Тя купува суров петрол от повече от 35 държави, като в един момент е контролирала една трета от руски нефт, изнасян с кораби, допълва "Блумбърг". През 2012г. "Гунвор" купи две рафинерии - в Инголщад в Германия и в Антверпен, Белгия.


Голямата изненада - Тимченко е продал вчера дела си


Самата фирма Gunvor Group Ltd. опроверга твърденията: "Президентът Путин не е и никога не е бил собственик на "Гунвор". Той не е и акционер и или бенефициент от работата на фирмата. Всички други твърдения са съвършено грешни. В момента преценяваме какво ще е въздействието от включването на г-н Тимченко в списъка със санцкиите".


Малко по-късно компанията изненада всички с още едно съобщение, в което се казва, че всъщност Генадий Тимченко вече няма нищо общо с нея. Той е продал дела си на партньора си и генерален директор Торбьорн Торнквист, който сега контролира 87%, и сделката е приключена на 19 март, т.е. в сряда, броени часове преди САЩ да наложат санкциите.


"Гунвор" е една от най-големите независими търговци на горива в света. Фирмата се занимава с транспорт, съхранение и търговия с петрол и петролни продукти на международните пазари с приходи от десетки милиарди долари годишно. Тя също така търгува с въглища, квоти за парникови газове, възобновяеми източници на енергия и природен газ. По данни на "Гунвор" до преди съобщението от тази вечер, нейни собственици са шведът Торбьорн Торнквист и Генадий Тимченко, които притежават по 50% от акциите и по 44% от капитала на фирмата. След удара от руската държава срещу гиганта ЮКОС на Михаил Ходорковски стана един от най-големите независими търговци на петрол в света. През нея продават нефт както държавните "Роснефт" и "Газпром нефт", така и ТНК-BP и "Сургутнефтегаз".


САЩ: Путин вероятно е милиардер (обновена)

© Reuters


Това не е първото опровержение от "Гунвор" на твърдения за връзките й с Путин. През 2008г. Тимченко "Файненшъл таймс" публикува негово писмо в отговор на статия за приятелските му отношения с президента. Още в началото на текста се обясняваше ,е статията съдържала "немалко неточности и лъжливи съждения". 


Самият Путин докато беше премиер през 2011г. също заяви, че няма никакво отношение към "Гунвор", но призна, че познава бизнесмена отдавна.


Тимченко също отрича да има връзки с Путин. "През 2000 г., когато стана президент, аз вече бях  в списъка с 28-те най-големи данъкоплатци във Финландия, вече бях милионер. В нефтения бизнес ъсм от 1987 г. Как мислите, за 25 години не мога да спечеля толкова пари ли?". Според класацията на "Форбс" за 2013 г., Тимченко е на 9 място сред най-богатите бизнесмени в Русия. Оценен е на 14.1 милиарда долара. Руското делово издание РБК оцени богатството му за 2012г. на 24.61 млрд. долара.


Агенцията за пазарна информация Platts цитира източници от петролните среди, според които още е рано да се прецени ефекта от включването на Тимченко в санкционираните лица. Те смятат, че за момента въздействието върху пазара няма да е значително и вероятно може да се усети в сектора на рафинираните продукти, който обаче е достатъчно гъвкав и разнообразен, за да коригира бързо негативни промени.


"Но ако следващата крачка е американски компании да не могат да купуват руски петрол, със сигурност ще има сериозен ефект. Ако искаха да го постигнат сега, трябваше да изберат "Роснефт", казва източник на Platts. "Прилича ни повече на половинчата мярка, защото днес "Гунвор" не продава много суров петрол."


За 2012г. около 45% от търгуваните от нея обеми са на петролни продукти, 30% - суров петрол и останалите около 25% са други суровини. Platts твърди, че напоследък компанията е започнала да се дистанцира от руския пазар и в проспект за емисия облигации през 2013г. е било посочено, че руският петрол не е вече чак такъв приеритет за нея. Фокусът й се преместил върху рафинирани петролни продукти, където печалбата е по-висока, събиране на такси от използване на терминали и навлизане в полета за добив на петрол като блока "Лагански" в руския сектор на Каспийско море.


"Касиерът", кооперативът и 60 000 служители на Кремъл


Споменаването на Путин в точно този списък изглежда необичайно за държавен глава на една от страните, претендиращи да са световен лидер. Освен, че се говори за "Тесен кръг" и че в съобщението е цитирано мнението на Дейвид Коен, зам.-министър по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, името на Тимченко е в частта от документа, започваща с думите: "Следните лица са включени, защото всеки от тях е контролиран от, действа от името на или в полза на или предоставя материални или друга подкрепа на високопоставен руски правителствен служител".


"В резултат на на решението от четвъртък всички активи на споменатите лиза, които се намират под американска юрисдикция, трябва да бъдат замразени. В допълнение, транзакците от американски граждани или в рамките на САЩ с участието на споменатите лиза или компании, се забраняват."


Но името на Путин се появява в текста на още няколко места:


За ръководителя на руските железници Владимир Якунин, например, се казва: "Той е на този пост заради официалната си позиция в руското правителство, но също и защото е близък довереник на Путин. Якунин редовно се консултира с Путин по въпроси на РЖД. В допълнение Якунин съпровожда Путин на много от вътрешните и международните му пътувания. (...) Освен това по инструкции на Путин той е назначен за Балтийското морско пароходство. Якунин и Путин също така са съседи в елитен район с вили на брега на езеро Комсомолск и са съоснователи на кооператива "Озеро" през ноември 1996г." (за Андрей Фурсенко - друг от санкционираните в четвъртък руснаци медиите в Русия твърдят, че също е член на "Озеро" - бел.ред.)


В съобщението на финансовото министерство покрай обяснението защо Владимир Кожин е сред санкционираните се посочва и начина на живот на руския президент. Като ръководител на администрацията на президента откакто Путин е на власт (21 януари 2000г.) "той управлява персонал от 60 000 служители, над 100 обекта и институции, включително Кремъл и няколко правителствени комплекса, както и автопарк от над 4000 коли."


Без да обвинява директно Путин в съобщението на финансовото министерство на САЩ се казва следното по повод братята Аркадий и Борис Ротенберг: "Те подпомагат любимите проекти на Путин като получават и изпълняват скъпи договори за олимпиадата в Сочи и от контролираната от държавата "Газпром". Те спечелиха милиарди долари от договорите с "Газпром" и за зимните олимпийски игри в Сочи, дадени им от Путин. Двамата братя натрупаха впечатляващо голямо богатство в годините на управлението на Путин в Русия. Братята Ротенберг са получили договори за около 7 млрд. долара за игрите в Сочи и само през последните дв егодини личното им богатство се е увеличило с 2.5 млрд. долара."


За Юрий Ковалчук от санкционираната в същия списък петербургска банка "Россия", известна като "Банката на Путин" и 17-та по големина на активите (около 10 млрд. долара), се казва, че освен, че е най-големият акционер в тази институция, "той е личен банкер на висши служители на Руската федерация, включително Путин. Ковалчук е близък съветник на президента Путин и за него се говори като за един от неговите "касиери".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK