В Донецк има "референдум" за присъединяване към... Великобритания

В Донецк има "референдум" за присъединяване към... Великобритания


Поредната шеговита инициатива, пародираща кримския референдум, се появи в Донецк и организаторите й се обявяват за присъединяването на града към Великобритания.


Според тях за това има пълно право, тъй като източноукраинският град е основан от англичанина Джон Юз.


"Дончани! Братя англичани! Настъпи решителен момент!, пишат инициаторите на интернет акцията. Само ти ще решиш къде ще живеят децата ти и на какъв език ще говорят!"
Авторите на призива припомнят, че "Юзовка ("Донецк") е изконно английски град, основан от великия индустриалец и англичанин. В продължение на над 100 години руснаците ни лъгаха, че това е изконно руски град, а украинците - че е украински".


"Настояваме за референдум с цел завръщане на Юзовка в нейното изконно лоно - в състава на Велика Британия. Слава на Джон Юз и на неговия град! Боже пази кралицата!", завършва призивът им.


На интернет сайта са се подписали вече над 7000 души, като 61% са се обявили за присъединяване към Великобритания, а 16% - за обявяването на широка автономия, в която английският език ще има правата на регионален.


Този отговор на вълната от сепаратизъм, заливаща Украйна, както твърдят руските медии, стъпва на исторически факт. Донецк наистина е основан от Джон Джеймс Юз (днес фамилията му се произнася Хюс - бел. ред.), а градът се е наричал в негова чест Юзовка чак до 1924 г.


Хюс се заселва в Русия на 55-годишна възраст, когато през 1869 г. купува земя и построява металургичен завод край тогавашното село Александровка. Той умира през 1889 г. в Санкт Петербург, погребан е в Лондон, а през 2001 г. в негова чест в Донецк бе издигнат паметник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK