Венецианската комисия обяви защо референдумът в Крим е незаконен

Проруски активисти демонстрираха в неделя с надписи "Референдум" в източния украински град Донецк с искане за завръщане на президента Виктор Янукович.

© Reuters

Проруски активисти демонстрираха в неделя с надписи "Референдум" в източния украински град Донецк с искане за завръщане на президента Виктор Янукович.Венецианската комисия - върховният правен орган на Съвета на Европа и общопризнат висш авторитет по конституционни въпроси в Европа, обяви в разпространено в неделя свое заключение, че т.нар. референдум, проведен в Крим на 16 март за отделяне на полуострова от Украйна, е незаконен.


Той противоречи на конституцията на Крим, на Украйна и на демократичните норми за провеждане на всенародно допитване в Европа.


Именно на базата на този светкавично организиран от проруски среди, самообявили се за нова власт в Симферопол, руският президент Владимир Путин, парламентът и Конституционният съд анексираха тази част от съседната държава.
Жителите на Крим бяха призовани да се произнесат по два въпроса - дали искат присъединяване към Русия или оставане в Украйна, но с широки автономни правомощия, граничещи с независимост. Според организаторите (а международните наблюдатели се оказаха компрометирани партньори на руската власт) над 95% са се обявили за присъединяване към Русия. Затова веднага бе обявена независимост, макар на референдума изобщо да не е бил поставян такъв въпрос. Целта бе единствено да се улесни скоростното приемане на Крим в Руската федерация съгласно сега действащото руско законодателство. В рамките на 4 дни цялата конституционна процедура приключи.


Но в одобреното през уикенда от Венецианската комисия становище ясно е посочено, че всички тези действия са противоконституционни и незаконни.


Ето какво се казва в частта "Изводи":


"Конституцията на Украйна, както и другите конституции на държавите от Съвета на Европа, предвижда цялостност на страната и не позволява да се провеждат каквито и да било местни референдуми за отделяне от Украйна. Това следва, в частност, от членове 1, 2, 73 и 157 от Конституцията. Тези положения в съвкупност с Раздел Х на Конституцията свидетелстват за това, че тази забрана е приложима и към Автономна Република Крим, и Конституцията на Крим не позволява на Върховния съвет на Крим да насрочва такъв референдум. По Конституцията на Украйна може да има единствено референдум с консултативна роля за по-широка автономия.


Освен това, обстоятелствата в Крим не позволяваха провеждането на референдум в съответствие с европейските демократични стандарти. Всеки референдум за статута на каквато и да е територия трябва да бъде предшестван от сериозни преговори на всички заинтересовани страни. Такива преговори не е имало."


Заключението № 762 / 2014 на Венецианската комисия е от 21 март и бе прието на 98-то й пленарно заседание във Венеция на 21-24 март. Един от четиримата докладчици по него е българинът Евгени Танчев. Той е бивш член на Конституционния съд на България и в момента е зам.-председател на Венецианската комисия. Другите докладчици са Петер Пацола (Унгария), Хаса Сухоцка (Полша) и Каарло Туори (Финландия).


Искането за правно становище е отправено на 7 март от Генералния секретар на Съвета на Европа веднага, след като на 6 март на закрито заседание в окупираната от въоръжени без опознавателни знаци сграда на парламента на Крим бе решено да се проведе референдум.


Но според заключението на Венецианската комисия въпросите, поставени на избирателите, трябва да съответстват на конституцията и законите на страната, защото тя има върховенство над Конституцията на Крим. Освен това в Конституцията на Крим изрично е записано, че не може да се приемат закони или решения, противоречащи на украинската конституция и закони.


В чл.69 на Конституцията на Украйна референдумът е признат като народно волеизявление. Но това не означава автоматично, че всеки референдум е конституционен, пишат авторите на заключението. Напротив, има множество положения в Конституцията, които много ясно посочват, че отделянето на част от територията на страната не може да бъде предмет на местен референдум.


В чл. 73 от Конституцията на Украйна изрично се заявява: "Изключително с общоукраински референдум се решават въпроси за промяна на територията на Украйна", а чл. 134 определя, че Крим е неотделима съставна част от Украйна.


Това се потвърждава и с решение на Конституционния съд на Украйна от 14 март 2014г. - два дни преди т.нар. референдум - че провеждането му е противоконституционно и за Украйна, и за Крим. Това са текстове, приети през 1996г., които не са променяни никога след това, включително и във вече отменените поправки на Конституцията от 2004г.


Венецианската комисия припомня също, че подобна забрана в украинската конституция не противоречи на европейските конституционни стандарти. Що се отнася до понятието "самоопределение", Венецианската комисия стига до извода, че то се разбира преди всичко като вътрешно самоопределение в пределите на съществуващите граници, а не като външно самоопределение чрез отделяне от държавата.


Авторите на доклада обясняват, че е незаконен и вторият въпрос в бюлетината на "референдума" - за връщане към Конституцията на Автономната република от 1992г. Причината е, че той е поставен не като отделен избор за избирателите, а като алтернатива на отделянето.


При всички варианти случилото се на 16 март не може да има задължителна сила, казват още от Венецианската комисия.


Но дори да противоречеше на Конституцията на Украйна, допитването пак няма да е легитимно, ако не отговаря на основните демократични стандарти за провеждане на референдуми, установени от Венецианската комисия и приети от страните членки на Съвета на Европа, сред които са Украйна и Русия:


- органите на властта са длъжни да предоставят обективно информация


- медиите са длъжни да спазват неутралност особено в новините


- органите на властта не бива да влияят на резултатите от гласуването с прекалено едностранчиви кампании


- трябва да бъде ограничено използването от органите на властта на публични средства за целите на кампанията.


Редица обстоятелства обаче поставят под съмнение дали "референдумът" от 16 март е можело да бъде проведен в съответствие с тези стандарти:


- няма украински закон за местните референдуми и не е ясно съгласно какви правови норми ще се провежда подобно допитване;


- мащабното публично присъствие на военни (военизирани) сили не благоприятства демократичното взимане на решения;


- изказана е загриженост, в това число от ОССЕ, относно свободата на изразяване на мнения в Крим;


- срокът от взимане на решение за организирането на референдума до самия референдум е само 10 дни, което е твърде малко;


- на 11 март Върховната Рада в Симферопол прие декларация за обявяване на независимост, което поставя под съмнение последиците от референдума и неутралността на властите.


Самото формулиране на въпроса за референдума също не е неутрално, тъй като не предвижда възможност да се запази сега действащата Конституция, а позоваването на Конституцията от 1992г. е неясно, тъй като този основен закон има вариант от май и от септември 1992г. и чак в този от септември ясно е записано, че Крим е част от Украйна.


В правилата на Венецианската комисия за провеждане на референдуми се казва, че "предложеният за гласуване въпрос трябва да бъде формулиран ясно; той не бива да заблуждава участниците; не бива да съдържа подсказване на отговора; избирателите трябва да са информирани за последиците от референдума; участниците в гласуването трябва да имат възможност - да отговорят на въпроса само с "да" или "не" или да пуснат празна бюлетина."


В какъвто и да е случай провеждането на противоконституционен референдум противоречи на европейските стандарти, казват още авторите на доклада от Венецианската комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (241)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мы хотели как лучше, а получилось как всегда.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Триумфа на бумащината. А гласа народен - глас в пустиня...

  Иначе, още я чакаме безпристрастната Венециалнската комисия да се произнесе кой е законния президент на Украйна. Дето се вика - а дано, ама надали.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Неутрално

  арменският поп има приемен час всеки ден

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#1:"ARRI"]Кръв требе...кръв требе да се пролее та да мирясат кримчани.[/quote]
  Требе, ама на, Венецианската комисия е по празните приказки, наречени международно право, както казваше баронеса Тачър, когато прати корабите в изконната британска територия Фолклендс.

 9. 9 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 468 Неутрално

  А какво казва Венецианската комисия за майданската власт в Киев?

 10. 10 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да, да - съгласен съм напълно - референдумът противоречи на двойните стандарти както на ЕС, така и Чичо Сам. И най-вече противоречи на техните честолюбие и високомерие, недопускащи други да постъпват като тях.

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3870 Любопитно

  Сега чакаме отговорът на таварищ Путин!Със сигурност ще има остра реакция от страна на Москва!

 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#7] от "Amazing Words":

  Сори...ама няма настроение ''Иронично'' .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на akademiqta
  akademiqta
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Крим е български !Там е имало град населен с българи и се е казвал БУРГОС ....Ама историята нали знаете от кого се пише...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на .
  .
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Е щом се позовават на конституционния съд на Украйна, който хунтата разгони и два дена преди референдума спешно събра заради това решение.
  Конституцията на Крим също е отменена абсолютно неправомерно от върховната рада, президента на Крим - в изгнание, и т.н.
  Начи Крим, казва че има преврат в Украйна, конституцията на Украйна е бламирана и не действа. При тия обстоятелства, радата на Крим си опече юридически всичко, въпроса е, че никой не го интересува - колкото и да се усуква, след Косово международно право няма, всичко е право на силния.

 16. 16 Профил на Amazing Words
  Amazing Words
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#12] от "ARRI":

  Нео поне сключи договор с Матрицата, ама ти си толкова умен, че не си разбрал и една стотна от смисъла.

 17. 17 Профил на Amazing Words
  Amazing Words
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#13] от "akademiqta":
  [quote#13:"akademiqta"]Крим е български !Там е имало град населен с българи и се е казвал БУРГОС ...[/quote]
  Не само. Киев е основан от български велможа. Днешна Украйна навремето е била в територията на Велика България.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "barcelonski":съгласен съм за БСП,АТАКА,ВМРО, и всички които са на руската ясла но ДПС гледат на четири да се използва руска инвазия за разделяне на България в полза на Турция.
  Така че само НАТО и ЕС са нашата надежда.

 20. 20 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма значение мнението на тази комисия. Едва ли има разумен човек, който си мисли, че Крим ще излезе от Русия. Всичко е решено.
  И най-вероятно тази комисия е решила, че всичко е наред с Косово.

 21. 21 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Аз прегледах оригинала, но не става на бързо използувани са типично адвокатски похвати да се опише много сложно.
  Да казват много пъти че според тях референдума е противоконституцонен, НО не видях да напишат точно на коя точка противоречи, по-скоро се вадеха заключения от други текстове.

  Референдума беше прибързан. Няма как да се спори по това. Но пък от друга страна ми се струва малко тъпо да се пита цяла Украйна дали да се отдели Крим. Да не би да питат цяла Британия дали да се отдели Шотландия.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 22. 22 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Венецианската комисия обяви защо референдумът в Крим е незаконен

  Каква ирония, та нали и Венеция натам върви!

 23. 23 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Гневно

  Лъжита путински съвсем лъснаха.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 24. 24 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#16:"Amazing Words"]Нео поне сключи договор с Матрицата, ама ти си толкова умен, че не си разбрал и една стотна от смисъла. [/quote]

  В момента в който сключи договора, той стана част от матрицата.....А ти научи какво означава ''Иронично'' и ще разбереш поста ми.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 25. 25 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  Проливай своята. Такива Хитлеровци като теб до днес в световната история е имало достатъчно.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 26. 26 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#17] от "Amazing Words":
  Ми да си я вземем Украйната ве.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на .
  .
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Всички решения, които се вземат в Украйна, трябва да бъдат подписани от президента, така е по конституция.Янукович съсредоточи всичката власт в президента.
  От там на татък, всяко неподписано от него решение е не легитимно. Ако искаха да го махнат Янукович, имаше си процедура, - конституционен съд, върховен, 2/3 от радата...нито едно от тия не е спазено, така че Янукович е още президент. И конституцията е старата. От тук на татък, всичко е правен хаос. Легитимна е само радата и нищо друго, конституционния съд не е - президентска квота от Турчинов...

 29. 29 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 843 Неутрално

  [quote#11:"bat_plamen"]Сега чакаме отговорът на таварищ Путин!Със сигурност ще има остра реакция от страна на Москва![/quote]
  Чак пък остра. Изобщо даже няма да забележат, че някаква си комисийка нещо си там казала. Хунтата половин споразумение за асоциация с ЕС подписа и Москва напълно игнорира.

 30. 30 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За Венецианската комисия - върховният правен орган на Съвета на Европа и общопризнат висш авторитет по конституционни въпроси в Европа - референдумът е НЕЗАКОНЕН, НО за българските национални предатели от псевдо-социалистическата, финансирана от Москва партия - БС(К)П си е народно волеизлияние.

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 31. 31 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#6] от "просто бочко":

  Знаеш ли кой е "арменския поп", а просто?!

  chavo64
 32. 32 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#25:"niko_tin"]Проливай своята. Такива Хитлеровци като теб до днес в световната история е имало достатъчно. [/quote]


  Ареее...поредния не разбрал поста ми....


  п.п. Дневник, турете и настроение ''Иронично'' де.....Ми не се разбираме със съфорумниците....АЗ пиша в преносен, а те разбират в пълния смисъл думите ми....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  [quote#0:"статията"]...Затова веднага бе обявена независимост, макар на референдума изобщо да не е бил поставян такъв въпрос....[/quote]

  Дали има какво да кажат в отговор на това руските защитници?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Венецианската комисия обяви защо референдумът в Крим е незаконен

  Ами те незаконните неща са най сладки бе, братчеди и братчедки! Или както пееше Тодор Колев:

  http://vbox7.com/play:682df695

  /не се чете/
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  [quote#29:"Отнесен"]Изобщо даже няма да забележат, че някаква си комисийка нещо си там казала. [/quote]
  Тази "комисийка" не беше ли същата, с която БСП се оправдаваха?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на rexos
  rexos
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Венецианската комисия няма как да мери еднакво при положение, че не каза как така 10 000 души на Майдана определят съдбата на 45 милиона и как преврат може а референдума не. То и за това го имаше този референдум, защото украинците ако бяха с новото правителство (което не е избрано чрез избори) нямаше да позволят нито САЩ/ЕС нито Русия да им се бъркат в работите. Истината е, че Украйна си е изкуствено създадена държава без собствена история и рано или късно това щеше да се случи. Как едните могат да се присъединят към своите любимци ЕС а другите не могат към Русия, някой запознат да ми каже как става този номер. Ето например Украйна прави референдум "за" или "против" влизане в ЕС и ако отговора е "против" какво ще кажат същите тези брюкселски чиновници а? Яценюк подписва договор за който не е правен референдум в ЦЯЛА Украйна и за който голяма част от гражданите не са съгласни. Не може да задължиш някой да влезе някъде ако едва 40% го искат а 60% не.

 37. 37 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 843 Неутрално

  [quote#5:"Рим"]С комунистите трябва да се действа така, както американците постъпват с терористи! С тях не се преговаря![/quote]
  Не, с терористи не се преговаря, ами без много усукване им се наливат хуманитарни помощи за стотици милиони в зелено. Така каза чичо Сам, нали?

 38. 38 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Венецианската комисия как определя в момента кой е законния президент на Украйна? ЕЙ много двоен аршин, бе. Големи лицемери голямо чудо... а как и по какъв закон беше решено проблема Косово? Не съм чул в Белград да са гласували??!?!?! Но веднъж като си полегнал сега ще лягаш наред!

 39. 39 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#32] от "ARRI":

  Съжалявам, но е нормално. 97% от комуникацията се носи от невербални средства (интонация, изражение, език на тялото). Така че иронията и сарказмът са уловими в директен контакт, не във веб.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 40. 40 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Всъщност, нищо в Украйна не е законно. Крайно време е, там да се проведат избори, защото Путин ще си прави каквото си иска при това безвластие. Вярно Дневник се ската, но боя по директор на телевизия беше тиражиран по много сайтове. Избори, ново Правителство и то твърди договори с Русия и ЕС, ако отлагат ще ги опоскат и отляво и отдясно за нула време.

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  [quote#36:"rexos"]Венецианската комисия няма как да мери еднакво при положение, че не каза как така 10 000 души на Майдана определят съдбата на 45 милиона[/quote]
  Смешко!
  Чустваш ли какво тъпо сравнение правиш!? В единият случай става дума за вътрешно-политическа промяна, а в другия за анексиране на територия от независима и суверена държава.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Весело
  До коментар [#18] от "windgefluster":
  Алооо бияча на будисти, юнака Юнакович сам избяга, та на три пъти, след всяко свое решение. Абдикира един вид, никой не го е гонил, та да бяга.

  chavo64
 43. 43 Профил на Филип Стефанов
  Филип Стефанов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А Сръбската конституция позволяваше отделянето на части от страната Много им пари на дупетата сега защото си мислят, че само те могат да си правят, каквото си поискат, с когото си поискат Колкото и пари да налеят в Украйна от Европа ще потънат, както потъват и в България...Дано да е топла идната зима

 44. 44 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "naiden_pravdev":

  Те пък къде са постъпили достойно и са питали с референдум някой туземец?
  Обикновено назначават марионетки, които действат от името на Народа ако това не става, организират революции и ако съответното правителство не ще да си ходи го бомбят под предлог, че е кърваво и избива собсвения си народ...

 45. 45 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#42] от "chavo64":

  Алоо, имаше сценарии Чаушеско, затова избяга Янукович и им извъртя номер. Къде е казано в Украинската конституция, че президентът не може да отиде в Харков...

 46. 46 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ама възмутително е когато комунистите се възмущават и и непрекъснато громят другите (майдана , русофобите и всички които са срещу путлер) като фашисти. Но кои са първите и досега съществуващите фашисти дами и господа?
  Фашизмът това е национал - социализм тоест социализъм в една държава една нация.
  Първата държава в която е установен социализъм е СССР и в тази държава имаше една нация съветската (или може би сте забравили че имаше такава нация и държава в която се кълняхме чрез нашия химн до 1990г.
  Русия като приемник и възродител на СССР значи трябва трябва да бъде възприеман а и се държи като фашистка държава.
  А збравих да кажа че много лесно е да познаем кой е първия фюрер в света - Ленин.

 47. 47 Профил на .
  .
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#30:"Европеец"]За Венецианската комисия - върховният правен орган на Съвета на Европа и общопризнат висш авторитет по конституционни въпроси в Европа - референдумът е НЕЗАКОНЕН[/quote]
  Доста преди това, веднага след преврата, Русия официално запита Венецианската комисия - ЗАКОННО ли е дошло това правителство?
  МЪЛЧАНИЕ.....още мислят.

 48. 48 Профил на Alien.Aryan
  Alien.Aryan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#32:"ARRI"][/quote]

  Не им падай на нивото да им се обясняваш. С промити мозъци, които с цената на всичко и без капка размисъл защитават определени "ценности" не може да се спори. Питай нормалните хора в Украйна, наприер, ако още не са ги избили.

  Колкото до статията - може и да си направя усилието да я прочета някой ден. Когато бумащината надделее напълно над човешкия дух. Това само в ЕС го може. И то само за определени казуси.

  Ако русофилията е обикновено национално предателство, то ЕС- и американофилията са не само такова, но и симптом на тежко психическо заболяване.
 49. 49 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#17:"Amazing Words"]Киев е основан от български велможа. [/quote]


  Самбат Кий( брат на Кубрат), който е кръстил града на свое име.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 50. 50 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Весело

  Бля-бля-бля.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 51. 51 Профил на windgefluster
  windgefluster
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако "опозицията" не беше нарушила споразумението с Янукович, не беше извършила преврат и не беше се опитала да забрани руския език нищо от това нямаше да се случи. Нито Западът, нито Венецианската комисия осъдиха тези беззакония и нарушения правата на човека, защото още разсъждават с категориите на студената война - добро е всичко което е лошо за Русия. Русия нямаше друг избор освен да реагира. Не тя започна с насилието и беззаконието.

  VenRus2008: 'Eврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна.'
 52. 52 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#30] от "Европеец":

  Ама естествено за западните демократи които са свикнали да управляват с марионетките си всеки референдум е незаконен и опасен, защото може да се чуе народната воля, а не тази на 1%...

 53. 53 Профил на rexos
  rexos
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#41] от "Храбър":

  Проблема тук е, че САЩ/ЕС прекалиха с натиска и желанието си да вкарат всички бивши държави от Варшавския договор в НАТО. И ти да си ако ножа опре до кокала няма какво да се чудиш и действаш. Украйна с този преврат ясно показа, че е подлъгана за да влезе в НАТО а влезе ли там руската военоморска база в Крим няма как да я има и момента си е точно сега. Ако не беше минал референдума с такава огромна подкрепа и беше под 50% тогава и самите руски граждани могат да не се съгласят ама както виждаш народа на Русия е с Крим и каквото и да плямпа Запада нищо не може да направи при свършен факт. Точка по въпроса

 54. 54 Профил на tet
  tet
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#9:"pilis"]А какво казва Венецианската комисия за майданската власт в Киев?[/quote]

  Каква е тази Венецианска комисия? Писна ми от непрозрачни комисийки и не знам какво в Европа.
  Ако тази комисия е избрана от бюрократи, а не е резултат от директен вот, значи и инструмент на политическа върхушка.

 55. 55 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Весело

  [quote#46:"pomnesht"]А збравих да кажа че много лесно е да познаем кой е първия фюрер в света - Ленин. [/quote]

  Нима? Очевидно не си чувал за Наполеон.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 56. 56 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Кога Венецианската комисия ще се произнесе и по въпроса доколко действията и решенията на новата власт в Киев са легитимни? Такова питане бе внесено от страна на Русия чрез юридическия комитет на парламентарната асамблея на Съвета на Европа и то поне десетина дни преди провеждането на референдума в Крим. Но явно венецианците си имат приоритети...

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Всички нормални хора знаеха, че този референдум е незаконен.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 59. 59 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#45] от "alcapone":

  Е сега и от Рус ли ще е президент на Украйна?!

  chavo64
 60. 60 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#56:"jozi81"]доколко действията и решенията на новата власт в Киев са легитимни? Такова питане бе внесено от страна на Русия чрез юридическия комитет на парламентарната асамблея на Съвета на Европа и то поне десетина дни преди провеждането на референдума в Крим.[/quote]

  Жози, Венецианската комисия е права! Когато започваш да миеш чиниите, нали първо вземаш тази отгоре?

  /не се чете/
 61. 61 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#57] от "windgefluster":

  Не казваш, що биеш будистите?!

  chavo64
 62. 62 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 964 Весело

  Щом във венеция решават, че нещо било незаконно, да пратят може би римските легиони, да наложат законността, така както те я виждат! Или ако не могат, да не присъединяват Крим към ЕС, да!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 63. 63 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отнесен": къв народен глас бе. организираха за 3-4 дни всичко, пълно е с руски войници без опознавателни знаци, никакви наблюдатели. може и да е реален резултата ама да го бяха направили човешки.

 64. 64 Профил на сащ терорист номер едно
  сащ терорист номер едно
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#5] от "Рим":

  Давай поведи натовските войски дето ще набиват канчета.Ставате за смях а още повече се смях на санкцийте наложени на путин

 65. 65 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#63] от "Стан":

  А кой щеше да разреши такъв референдум, и най кой щеше да му стиска да настоява за неговото провеждане, при опасността да бъде прибран от улицата посред бял ден с обвинение за сепаратизъм?

 66. 66 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#30] от "Европеец":Ей такова словоблудство от българи спрямо Русия не очаквах! Кой ще ни подкрепи, ако Турция или Гърция реши да посегне на България? Армия нямаме от години, като голи охлюви сме! САЩ, Великобритания или Германия ли ще бъдат наша опора, въпреки хартийките за договори които имаме? Пак единствено Русия ще реагира! И не защото страстно ни обича, а защото има интерес!
  Така че имайте малко респект към държавата, която е проливала кръв за нас! Макар и от интерес! Ако искаме да уважават нашите интереси е необходимо да проявяваме елементарно уважение към тези на Русия!

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#31] от "chavo64":

  знам го,продуцент е в нова телевизия

 69. 69 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 843 Неутрално

  [quote#63:"Стан"] къв народен глас бе. организираха за 3-4 дни всичко, пълно е с руски войници без опознавателни знаци[/quote]
  А ти да не мислиш, че от вчера искат кримчани да се присъединяват към Русия. Сигурно има поне 10 години откак се обсъжда тая тема. А Преднестровието, Абхазия и Южна Осетия даже и по-отдавна.

 70. 70 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 592 Любопитно

  До коментар [#65] от "nikero": ь? значи според теб за да е честен един референдум е необходимо
  1. наличието на чужди войски без опознавателни знаци
  2. да се организира за 3 дни
  3. да няма разяснителна кампания и дебати
  4. да няма инициативеен комитет който да събере подписи

  и кой пък е тръгнал да прибира хора от улицата за сепаратизъм

 71. 71 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Решението на Веницианската комисия нямат значение,защото нито Украйна нито Крим са в Европейския съюз.

 72. 72 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А нещо за законността на преврата да кажат?

 73. 73 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#70] от "Стан":

  Службата за безопасност на Украйна - Донецк, Одеса, Луганск, Харков. На Павел Губарев съдбата до ден днешен не е известна.

 74. 74 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#69] от "Отнесен": И това какво им пречи да го проведат по начин че да не буди съмнения?
  и кат те гледам как си ги заредил провинциите още малко ще сложиш и България.
  ах как ви се иска едвам се сдържате да не повикате малкото джудистче на помощ.
  няма да ви мине номера

 75. 75 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#73] от "nikero":

  да бе на тях само им е до това

 76. 76 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  То и резултатите от референдума за разпускане на СССР бяха за запазването му, но никой не го взе впредвид.
  И Крим бепше даден на Украйна с решение без кворум
  И Янукович беше отстранен без да са гласували 75% от депутатите за импийчмънт
  Обаче за това няма кой да пита Венецианската комисия.

  Долу евроатлантическите ценности!
 77. 77 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Путлеровска работа. Хем незаконен, хем фалшифициран.
  http://www.echo.msk.ru/blog/aillar/1284798-echo/

 78. 78 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Венецианската комисия
  Помислих, че става въпрос за комисията за организирането на референдума за отделяне на Венеция.
  Иначе поредната статия, обясняващо напоително едната страна на конфликта.
  Позицията на другата страна липсва.
  Както едно време в Работническо дело...

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 79. 79 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  А какво казваше конституцията на Косово и конституцията на Сърбия по един подобен казус?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 80. 80 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#66] от "Стенли1": а ти можеш ли с аргументи да ми покажеш дори един момент от историята ни в който Русия ни е била приятел?
  щото аз мога да ти посоча много такива в които се е държала открито враждебно например
  1. русия не е одобрявала Българската екзархия и се е борила да не се признае - до 1950г е имало схизма от РПЦ към БПЦ
  2. Русия е била против съединението на България - затова и организира преврат след него. малко след това си тръгва и Батенберг.
  3. през 1913 Русия подтиква Румъния да нападне в гръб България и предрешава междусъюзническата война
  да ти изброявам ли още?
  не съм стигнал до соца - там каква е каша


 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Италианците от Венеция и околностите гласуваха за отцепване на региона от Италия и създаването на независима държава, предава АФП. Над 2 млн. местни жители участваха в продължилото една седмица електронно гласуване, като за отделянето от Италия се изказали 89% от участвалите във вота. Гласуването, организирано от местни партии, ратуващи за независимост, няма задължителна сила, но цели да засили подкрепата за законопроект, който да разреши референдум по въпроса.
  ---
  Венецианската комисия на република Венеция

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 83. 83 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#71] от "aiaks":
  Цитирам от Википедиа
  Внимание: Съветът на Европа не е институция на Европейския съюз (ЕС). Съветът на Европа, Европейският съвет и Съветът на Европейския съюз са три различни организации
  Съветът на Европа (СЕ) е политическа международна организация на страните от Европа (т.нар. „Голяма Европа“ - 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз), която работи за целите на европейската интеграция. Организацията насърчава сътрудничеството между всички държави в Европа в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. В организацията членуват 47 държави с 800 милиона души население и тя е напълно самостоятелен орган[1], съществуващ отделно от ЕС. За разлика от ЕС, Съветът на Европа няма правомощия да създава закони. Двете организации споделят общ флаг и химн.


  Иван Д. Танков
 84. 84 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#71] от "aiaks":Венецианската комисия е към съвета на Европа в който членува и Русия. Тук ЕС не играе.

 85. 85 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#18] от "windgefluster":

  Типично по комунистически: А вие що биете негрите?

  Впрочем като ще си говорим за фашисти случайно да си чул за фашистите в Москва?

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/03/23/2266833_vodeshta_ot_ruska_durjavna_televiziia_zaiavi_che/?ref=yellow_ip

  Как па не измислихте за последните 70 години нещо друго? Все превратаджии и нацисти ви пълнят опорните точки, когато ви припари под задника.

  "Я з москалями не балакаю!"
 86. 86 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#81] от "chavo64":


  хахахахах

 87. 87 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Останал ли е някой, на който не е ясно за какво става въпрос? Опредлено "референдума" беше началото на анексията. Може би не четох статията внимателно, но липсва плик за бюлетината и при прозрачната кутия, вообще няма възможност за тайна на вота! Вообще цялата работа бе съшита с бели конци, затова Путин бързаше. Интересно какво би станало, ако украйнските въоръжени сили влезат в Крим? С кого ще воюват със "зелени човечета", червената армия, доброволни отреди, сили за самоотбрана (ДОСО - ако някой си спомня...)? Или там ща влзе (най-сетне) редовна руска войска?

 88. 88 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#80:"Стан"]дори един момент от историята ни в който Русия ни е била приятел? [/quote]
  В международните отношения няма място за термини като "приятел". Там има интереси. Руските интереси са били имперски интереси и в тях България е имала някакво не толкова важно място. Можеш да поставиш въпроса на културната плоскост. Факт е, че с наша помощ беше християнизирана Русия и бе пренесено кирилското писмо. Факт е, че Русия го опази това писмо и ни го върна, когато гърцизмът беше почти задушил последните остатъци от старославянската писмена традиция. Факт е че нашите будители като по правило са получили образованито си в Русия.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 89. 89 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#59] от "chavo64":

  Ами след като има заплаха за живота му и властта е взета от превратаджии, ще седи където му гарантират сигурност. Друг е въпросът е че в Украйна трябва да отиде само за да бъде законно сменен след избори.

 90. 90 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 479 Гневно

  До коментар [#66] от "Стенли1":

  На твоето словоблудство ли да вярвам или на думите на един велик Българин - борец за нашето национално Освобождение ...

  За теб и за другите 'отнесени' национални предатели, симпатизанти на Путин ще цитирам думите:

  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

  Русчук, 1-й Март 1886 г.

  З.Стоянов

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 91. 91 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#86] от "просто бочко":

  Не хи просто, а фи.

  chavo64
 92. 92 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#88] от "geo_19": Русия нищо не ни е връщала. да не би Паисий да е писал на гръцки а?

  а относно будителите получили образованието в Русия - виж после кои от тях са останали русофили.
  и въобще нито в културен аспект нито в цивилизационен имаме нещо общо с тях, нито искам да имам нещо общо с тях

 93. 93 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Бе кво я интересува Русия кво мислил Виенския Комитет
  Крим в Русия ли е, в Русия е, пият си хората водката и си гледат кефа.
  А Виена да ги гледа работата

 94. 94 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Весело

  [quote#87:"charlesdegaulle"]Останал ли е някой, на който не е ясно за какво става въпрос? Опредлено "референдума" беше началото на анексията. [/quote]
  Разбира се референдума беше церемониална стъпка към завръщането на Крим към матицата. Трудно е да се говори за анексия... Такава би имало ако Русия бе заграбила исконно украински земи. Но в случая това не е така. Крим е във владение на Украйна само 60 г. Но повече от 200 г. Крим е бил под руски суверинитет. Та в някакъв пролетен ден на 1954 г. комунистическият лидер на СССР Никита Хрушчов прави подарък на Украйна като ей така ѝ харизва Крим - в чест на някаква 300 годишнина от началото на брака между Русия и Украйна. Да... ама този брак се развали и е редно годеницата да върне венчалния пръстен.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 95. 95 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#65] от "nikero":А имаше ли някой който да гласува без да покаже как гласува? Ако е имало такъв смелчага жална му майка ка то излезе какво ще му сторят кримските сили за самоотбрана. Затова пускаха явно бюлетините не сгънати без плик в прозрачни урни.

 96. 96 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#92:"Стан"]До коментар [#88] от "geo_19": Русия нищо не ни е връщала. да не би Паисий да е писал на гръцки а? [/quote]
  Паисий е чел и се позовава основно на руските извори и руските преводи на авторитетите.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 97. 97 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Всъщност Европа, без Швейцария, отдавна е заклеймила референдума. Такъв се провежда само ако е съвсем ясно какво ще се реши или ако са минали десетилетия в очакване въпросът да се реши по друг начин. Швейцария пък показва, че принципно хората са на точно обратното мнение на политиците.
  Така че в този смисъл този пасквил е абсолютно закономерен.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 98. 98 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#92:"Стан"]въобще нито в културен аспект нито в цивилизационен имаме нещо общо с тях, нито искам да имам нещо общо с тях
  [/quote]
  Значиш не си православен?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 99. 99 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#66] от "Стенли1":Толкова глупости написани на толкова малко малко място не бях виждал до сега а аз съм виждал доста неща. Никога Русия не е играла за нас даже и 1988-89г (кофликта с Турция относно възродителния процес) когато бяхме съюзници но това е дълъг разговор.

 100. 100 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Дайте ми средствата за масова информация и аз ще направя от всеки един народ стадо свине."
  Йозеф Гьобелс

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK