Една трета от Крим остана без ток

След петъчните тържества в центъра на Симферопол бързо настъпва среща с реалността - полуостровът няма ресурси да съществува, откъснат от украински източници на ток, вода и транспорт.

© Reuters

След петъчните тържества в центъра на Симферопол бързо настъпва среща с реалността - полуостровът няма ресурси да съществува, откъснат от украински източници на ток, вода и транспорт.Близо една трета от Кримския полуостров е без ток, на тъмно са части от столицата Симферопол, а местните власти твърдят, че Украйна е намалила с 50% подаването на електричество към отцепилия се полуостров.


Журналистът Осман Пашаев написа в профила си във "Фейсбук", че без ток са още "Марино, Белое, Дмитрий Улянов, къде още?"


Под съобщението му читатели са допълнили Керч, Евпатория, Алушта, Джанка, Белогорск и Нижнегорск.
Няма електричество в селата от Сакски район, в половината Ялта и в Красногвардейское и още множество селища.


Според самообявилият се за първи-вицепремиер Рустам Темиргалиев причината е, че украинската национална енергийна компания "Укренерго" е намалила с 50% подаването на електричество. Той казва още, че една трета от полуострова е на тъмно и че намаленото подоване на ток се наблюдава и по трите високоволтови линии, внасящи електричество на Крим, където няма собствени генериращи мощности.


За проблеми в целия полуостров потвърждава и Виктория Лапшина, говорителка на "Крименерго". От "Крименерго" обаче обясняват, че става дума за авария на два от далекопроводите, започнала в 14 часа. За да се избегне срив на цялата електропреносна мрежа, малко пред 20 часа е било наредено от "Укренерго" да започне аварийно изключване. 


Темиргалиев допълва, че на полуострова има около 900 мобилни дизелови генератора. Те обаче едва ли са достатъчни за територията, на която живеят 2.5 млн. души. Вероятно със собствени генератори разполага и Черноморският флот в Севастопол.


"Вицепремиерът" твърди, че ако "Укренерго" прекрати напълно подаването на електричество, основните проблеми на Крим, които ще възникнат от това, ще бъдат решени за месец и половина.


РИА "Новости" съобщава, че осветлението е угаснало в значителна част от Симферопол в 20:15 мин, като на някои места все още светят улични лампи, както и жилища по двата централни булеварда в града.


Освен проблемите с електроснабдяването, отцепилият се Крим няма собствени водоизточници, както и транспорт, алтернативен на този, преминаващ през континенталната част на Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK