Проф. Андрей Зубов е изгонен от университета заради позицията си за Крим

Андрей Зубов

Андрей ЗубовАндрей Зубов, професорът от Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), сравнил действията на президента Владимир Путин с тези на Адолф Хитлер през 30-те години, е уволнен. 


В официално съобщение на МГИМО се казва, че решението е заради "нееднократно нарушаване на правилата за вътрешния ред и положенията за основните принципи на вътрешния ред".


"Многобройните изказвания и интервюта на Зубов за случващото се в Укарйна и за външната политика на Русия предизвикват възмущение и недоумение в университетската среда. Те са в разрез с външнополитическия курс на Русия, подлагат на безогледна и безотговорна критика действията на държавата, нанасят вреда на учебно-образователния и възпитателния процес. Оставяйки на съвестта на Зубов неуместните и оскърбителни исторически аналогии и характеристики, ръководството на МГИМО прецени, че е невъзможно да продължава работата на Зубов в института", се казва в съобщението.
Конкретният повод за нападките срещу преподавателя във Философския факултет на дипломатическия институт е статията му на сайта на в."Ведомости" от 1 март, озаглавена "Това вече се е случвало". 


В интервю за "Дневник" проф. Зубов разказа, че уволняването му от МГИМО е било предотвратено единствено от надигането на протест срещу студентите му и международния скандал. На 5 март му е връчено единствено официално уведомление, че изказванията му са недопустими и нарушават устава на МГИМО.


Той обаче продължи да отстоява позицията си на несъгласие с политиката на Русия спрямо Украйна, която според него дестабилизира ситуацията в целия свят, очакваше засилване на репресиите от властта в Москва и осъзнаваше, че не му остава много да работи в института, подготвящ кадри за външното министерство на Русия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK