Проф. Андрей Зубов, сравнил Путин с Хитлер, е уволнен за "аморална постъпка"

Проф. Андрей Зубов, сравнил Путин с Хитлер, е уволнен за "аморална постъпка"

© Московска школа за гражданско образованиеПреподавателят в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) Андрей Зубов, за когото от института съобщиха по-рано в понеделник, че е уволнен заради "нееднократно нарушаване на правилата за вътрешния ред и положенията за основните принципи на вътрешния ред", всъщност е отстранен по съвсем друг член от Трудовия кодекс. 


Това съобщи той в ефира на радио "Ехото на Москва", помолен да коментира събитията.


По думите му, както и при първия опит да бъде уволнен, той е отишъл с юрист, за да получи връчените му документи, но не е подписал, че е приел заповедта за уволнение, а само е приел нейно копие.
"Да, уволнен съм по т.8, чл. 81 от Трудовия кодекс, т.е. за аморална постъпка на преподавател. Както знаете, това се прилага ,когато някой посяга на момичетата или тича гол из аудиторията - това се има предвид", обясни проф. Зубов.


Той допълни, че освен това по закон не може да бъде уволняван като член на участъкова избирателна комисия с решаващ глас и че ще оспорва в съда заповедта за уволнение.


Зубов раздразни властта и ръководството на МГИМО със статия от 1 март на сайта на в."Ведомости", в която сравняваше действията на президента Владимир Путин в Украйна с тези на Адолф Хитлер при анексирането на Австрия и части от балтийските републики.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK