Над $3 млрд. от международната помощ за Украйна ще отидат направо в хазната на Кремъл

Над $3 млрд. от международната помощ за Украйна ще отидат направо в хазната на Кремъл

© Associated PressПрез последните седмици Западът подготвя икономическа помощ за Уркайна, която да позволи на страната да се изправи отново на крака след месеци на размирици. Поради особеностите на облигационната сделка между Русия и Украйна обаче, милиарди долари от помощите ще отидат директно в руската хазна, съобщава американският телевизионен канал Ен Би Си.


Част от парите ще отидат в Русия като заплащане за петрол и газ, както и поради други икономически връзки. По-важно е обаче, че между двете страни съществува споразумение, по силата на което Украйна е принудена да извършва плащания към Русия.


През декември руският президент Владимир Путин се съгласи да даде заем от 15 милиарда долара на Киев. По време на подписването на сделката са известни малко от условията ѝ, освен че Украйна ще издава държавни облигации, които Русия ще изкупува на траншове през 2014 г.
Първият – и единствен – транш беше купен от Русия през декември, когато Виктор Янукович все още беше президент. Вторият транш трябаше да се случи към края на февруари; това обаче не стана поради смяната на управлението.


Първият транш облигации беше за 3 милиарда щатски долара (според условията на споразумението), издадени на 24 декемрви. С оглед на слабата украински икономика, облигациите са с относително ниска лихва – 5%, платими два пъти на година (20 юни и 20 декември). Облигациите са краткосрочен дълг с матуритет на 20 декември 2015 г.


Важната особеност е, че облигациите са регулирани от законодателството на Обединеното кралство и попадат под изключителната юрисдикция на британските съдилища. Налице е и клауза, която ще има пряко въздействие върху пакета помощи за Украйна, а именно:


"Параграф 3 (б) от споразумението:


(б) Докато ценните книжа не са изплатени, емитентът се задължава сумата на общия държавен дълг и държавно гарантиран дълг във всеки един момент да не надвишава 60% от годишния номинален брутен вътрешен продукт на Украйна"


В момента, в който Западът или Международния валутен фонд предоставят финансова помощ на Украйна, държавният ѝ дълг почти сигурно ще надвиши 60% от БВП. По силата на горната клауза обаче, това ще означава, че Украйна ще е в условия на фалит по руския дълг. При такова стечение на обстоятелствата Русия има правото да изиска незабавно изплащане на дълга. Фактът, че облигациите се регулират от съдилищата на Обединеното кралство – на които нито Русия, нито Украйна могат да влияят – означава, че ще е изключително трудно за Украйна да избегне незабавно плащане, което ще може да финансира единствено с пакета нови помощи.


Практиката облигации да се регулират от законодателството на трета независима страна става все по-популярна от началото на дълговата криза в Гърция. Причина за това стана рязката смяна на законодателството от страна на гръцкото правителство, благодарение на което собствениците на гръцки дълг понесоха сериозни загуби. В случай, че държавните облигации обаче се регулират от чуждо законодателство, е почти невъзможно за издалото ги правителство да ги манипулира. Най-вероятно това е и причината за включването на тази клауза в договора между Русия и Украйна. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1671 Разстроено

  Аз нямам думи сега ние ЕС ще плащаме дълговете на украинците на Русия. Може да е малко но част от тези пари трябва да дойдат и от България

 2. 2 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тази новина беше установена миналата седмица.

 3. 3 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 544 Весело

  Е и сега кво стана хем боя хем е..нето хем и ще си платим на Русия
  е браво на ЕС

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3398 Весело

  Тази новина беше ясна от самото начало. Като го споменах, че повечето от помощите ще отидат за заплащане на неизплатени задължения към Русия, слагахте минуси. Слагайте пак...

 5. 5 Профил на kotuo
  kotuo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И каква стана сега? Украинци и ЕС (вкл. и ние) я втасахме.
  Онова, мургавото момченце, дето снове из Брюксел, трябва да го прогонят с камъни и дръве...
  Нямам думи..., как подло си изиграха игричката...

 6. 6 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Любопитно

  А десетките милиарди дългове за газта кой ще ги плаща??

  Според мен Русия и Мвф ще са най-доволни от историята...Русия ще си вземе най-накрая парите за доставките, а тези пари ще дойдат от Мвф-то чрез заеми за следващите 20-30 години ... А относно Украйна - тя ще усети българският модел болезнен "преход"

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 7. 7 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3190 Любопитно

  "Фактът, че облигациите се регулират от съдилищата на Обединеното кралство .."
  А тъй...."Гаранция Франция" , както казвахме като малки.
  Добре замислено, защото съдилищата на ОК са известни съссвоята обективност и преданост на закона.

 8. 8 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не мога да разбера как едните могат да заобикалят договорите,а другите не.
  Ала бала портокала.

 9. 9 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  [quote#3:"goshogoshev"]Е и сега кво стана хем боя хем е..нето хем и ще си платим на Русия
  е браво на ЕС[/quote]
  Глупости, Украйна вече е разграбена от САЩ и ЕС, това с Русия го опяват за да обявят тия плащания за пречина, но дълга на Украйна от 35 милиарда е изкупен на безценица от Запада, и при убийствената лихва Украйна я чака разпарчетосване.
  Цялата индустрия в Източна Украйна ще бъде лапната без пари от Запада. Тази, която работи с Русия - самолетостроене, атом, космос.... С единствена цел да бъде унищожена.

 10. 10 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Омразен дълг?
  Който ги е взел да ги връща!!!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 11. 11 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Весело

  За 3 милиарда $$ в Сибир ще хапват картошки на корем...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 12. 12 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Скрил си е Путин карти в ръкава

 13. 13 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 545 Весело

  На Гърция опростиха сигурно 500 милиарда външен дълг. Защо не пуснат малко гювеч и на Украйна колкото да не превиши 60-те процента. Със сигурност има някакъв външен дълг и към ЕС.

 14. 14 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1304 Любопитно

  Над $3 млрд. от международната помощ за Украйна ще отидат направо в хазната на Кремъл..........,за компенсация на санкциите.........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 15. 15 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Можем да подобрим показанията на тъпомера, като ограничим достъпа на руски граждани до страната.
  Тъй де, нали сме граница на евросъюза.
  Туризмът - единственият ни все още читав отрасъл пада в киреча.
  Но важното е, че ще изпълним задълженията си на страна-членка.

 16. 16 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#13] от "Sinergy":


  [quote#13:"Sinergy"] Защо не пуснат малко гювеч и на Украйна колкото да не превиши 60-те процента. [/quote]

  Гювеч никой никъде не пуска. Включително и на Гърция. А Украйна нито е член на ЕС, нито е част от еврозоната.

  Hang on tightly, let go lightly
 17. 17 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 507 Любопитно

  До коментар [#9] от ".":

  Лапната без пари - доста вероятно. Унищожена - глупости. Напротив, сума ти западни концерни преместиха производството от родните си страни в Чехия, Словакия, Полша, Унгария... и всички са доволни (само френските и немските работници протестират, разбира се). И Украйна има потенциал за развитие в тази посока. В дългосрочен план ЕС ще си върне всички заеми и помощи, сметката е направена.

  По този повод си спомних как навремето един голям европейски производител на шоколади купи сума ти лешникови плантации в Южна Осетия, добре че дойдоха руснаците и спасиха местните от перспективата да работят за прогнилия Запад и да си пълнят джобовете с гадни капиталистически евра...

  Damnant quod non intellegunt.
 18. 18 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  [quote#17:"chernobyl"]Лапната без пари - доста вероятно. Унищожена - глупости.[/quote]
  Украйна не е Осетия, продукцията например на харковският "Турбоатом" е най-доброто в света, следващите след него са франсетата. Могат да си живуркат сами, имат за поне 5 години напред скъпо платена работа. Обаче работа за франсетата не стига....

 19. 19 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#17] от "chernobyl":

  Колумбия е страна съизмерима като територия и население с Украйна - какъв е потенциалът и за развитие?

 20. 20 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Брей, заемите на Русия излязоха много по опасни и заробващи дори от МВФ. Да не харесваш МВФ, а в същото време да възхваляваш "братските" кремълски кредити е оксиморон.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 21. 21 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До №1 - 1001: Колега, ами то цяла Европа / разб. ЕС!/ плаща бакиите /яденето, пиенето и сиртакито на гърците!/, А НАЛИ И НИЕ /бг!/ СМЕ В ТОЯ "СЪЮЗ", ние дето сме най-голямата тантела марка на ЕС, та сега някакви си 3 млрд долара / е, и евро да са / ли ще ни уплашат, ние вече сме алащисали, защо пък да не платим още едни чужди бакии?????????? А нашите кой ли ще ни помогне да платим??? Щото през 1989 година бяха само 8,5 млрд долара, пък сега били 35 милиарда долара и сигурно и моите праправнуци ще плащат докато остареят, щото мошеници като Кобурга и финансовия му "гений" М. Велчев ни заробиха окончателно с необнародваните тайни клаузи на договорите с МВФ и СБВР. Еееее, аз имам една надежда, че ако има една ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА, ТОЗИ ДЪЛГ МОЖЕ ДА БЪДЕ НУЛИРАН, ОСОБЕНО АКО СМЕ НА СТРАНАТА НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ, ама май-пак сме на страната на бъдещите губещи. Та така...

 22. 22 Профил на Васи́лий За́йцев
  Васи́лий За́йцев
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хаахахаха Туй ли са Санкциите , Добре ще им дойдат на Руснаците свежи Евро Пари!

 23. 23 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 497 Весело

  Украинското правителство показа, че не знае да управлява. С тия смешни решения: Няма визи, има визи. Говорим руски, не говорим руси.

  Сега се оказа май, че и не могат да четат. Може пък договора да бил на руски и затава не са го разбрали. Тепърва предстои цирк "Украйна" с номера: Тука има, тука нема!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 24. 24 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#21] от "chichkovuychev":

  Явно и ти, като всички будали взели кредит, разчитате да дойдат товаришите, за да ви се нулират кредитите.
  За твое разочорование, ще ти кажа, че само второто пришествие има минимален шанс да ти оправи положението

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 25. 25 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 652 Любопитно

  [quote#23:"Müller"]Украинското правителство показа, че не знае да управлява. С тия смешни решения: Няма визи, има визи. Говорим руски, не говорим руси. [/quote]

  А ингилизите, какви го играят в цялата афера? За това ли се дърпат от санкции? Май почнаха да се изясняват нещата...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 26. 26 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До №24 - Пътничето: Колегааа, за твое разочарование няман от семейството ми, - съпруга, синове и снахи, които да са теглили кредити през последните 10 години от Бг банки, щото нали знаеш, че има една бг скоропоговорка - " банката ни ебава мамката", а пък аз не бих желал това да ни се случва, така че НЕ ЧАКАМ НИКОЙ ДА МИ И НИ НУЛИРА ЗАЕМИТЕ... ТА ТАКА ПО ТЕМАТА, явно не си чел или разбрал добре написаното в горния ми постинг...

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#21:"chichkovuychev"] пък сега били 35 милиарда долара [/quote]

  Тагариш, дори да е такава цифрата на външния ни дълг, споко, няма да плащат внуците ти...Дълговете не са направени от държавата, ами от частни фирми, главно.

 28. 28 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "chichkovuychev":
  Не забравайте, че външният ни дълг беше 150% към БВП по унуй времи къде началото на 21 век! Накрая този лош цар го сведе до десетина процента. Ама Вие по добре ги разбирати тес неща.

 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#6:"ostin22"]Русия ще си вземе най-накрая парите за доставките[/quote]

  Викайте ура и си хвърляйте шапките от радост.....И на вас може да ви увеличат рублите?

 30. 30 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 442 Весело

  Има нова директива към редакцията, да не се отразяват новините от Украйна, що така бе Дневник? Да не е защото Десния сектор са заплашили да видят сметката на новия министър на вътрешните работи, или защото изтече срока за предаване на оръжието и ще има нов майдан. Но потушаването му от новата власт ще бъде демократично и както казва тя, твърдо и с цялата строгост на закона. За това ли ручаха жабетата? Добре, че чете ми чуждите сайтове, украински, че иначе ще пропуснем новото шоу там.

 31. 31 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 442 Весело

  Те пак ще ги изтрият, че нарушавали някакви си правила ама ней се. Хайде народе на украинските сайтове, като не вярвате
  http://www.segodnya.ua/politics/pnews/zayavleniya-pravogo-sektora-ugrozhayut-nacbezopasnosti-snbo-505293.html
  http://www.segodnya.ua/politics/pnews/mvd-vremya-dlya-dobrovolnoy-sdachi-oruzhiya-isteklo-505276.html
  Както бях написал вече, четейки само Дневник ще пишете глупости до побъркване

 32. 32 Профил на Ivan Stefanov
  Ivan Stefanov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#21] от "chichkovuychev":
  "Щото през 1989 година бяха само 8,5 млрд долара, пък сега били 35 милиарда долара"

  Айде стига глупости. Към края на януари външният държавен дълг е 3353 млн. евро. Можете да видите в отчета на БНБ.

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  3млрд. не е ли малка компенсация за сериозната "демокрация" която е надвиснала на Украйна?
  В прегръдката на EU скоро ще започнат да вият на умряло!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "comandante":

  В прегръдката на Раша не само виеха ами доста си и умряха.

 35. 35 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Няма май умни народи, когато срещу тях работят юдомасонските СМИ и Пи Ар агенции?! Ако знаеха, или по точно се досещаха какво ги чака украинците, щяха с камъни да изгонят бандеровските бандити от Киев. Сега е късно. Удушиха ги с хватката на питона, която отдавна готвят за Русия. А че ще плащат някакви долари, това е най малкото. Ще ги унищожат, както унищожиха нас!

 36. 36 Профил на tet
  tet
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Договорености за съотношение дълг/бвп са нормално нещо, особено при държави като Украйна.
  Да си стягат опинците украинците.
  Безплатни обеди няма нито там където са се запътили, нито там откъдето си мислят, че бягат. 37. 37 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До №32 иван 25 и №34 оос 19355380:Момченца, вие на тенекия ли пикаете, та да ви дрънка, щгото посочените от вос цифри СА САМО УБИЙСТВЕНИТЕ ГЛАВНИЦИ ПОИТЕ ЗА ТЕКУЩАТА ГОДИНА. Нещо четете тези отчети на МС /МФ/, както дяволът чете Евангелието. Или така ви е удобно да пишете и говорите, опсссс, сега неологизмът бил тролене, щото за него се плащалоооо.

 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Винаги като свърши хубавото,започва лошото,което все не сме очаквали.

 39. 39 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До № 32 - Иван 25: Колегааа, можеш ли да умножиш 3 353 млн по милион?????????? Та коооолко нули следва да изпишеш след 3 353?????????? Хайде, като си понапънеш мааааалко повечко гънките в мозъка, можеш да постнеш цифрата, указваща САМО ЛИХВАТА ПО ГЛАВНИЦАТА, КОЯТО ХИЩНИТЕ АКУЛИ МВФ И СБВР ГЪЛТАТ ОТ многострадална България...

 40. 40 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Значи Иван 25 или е слаб математик , или е подминал моя постинг с №39, та затова аз ще го отменя. И така към цифрата - ТЯ Е ПОСОЧЕНА ОТ НЕГО, НО НЕ Е ВЯРНАТА, НО ВЪПРЕКИ ТОВА ЩЕ Я ИЗПОЛЗУВАМ, за да го уверя колко са 3 353 милиона. И така прибавяме към нея поне 7 /седем!!!/ нули и колко получаване Иванчо 25??? Ами получава се 3 353 000 000 евро / дали са долари не е важно!/ и четем 3 милиарда, 353 милиона. Но тава би правило годишна лихва от 10 %. А тя е 3 % /три процента лихва на онези 35 000 000 000 / тридесет и пет милиарда / $. Ееее Иванчо 215, лихвата само е 857 000 000 $ / кръгло 900 000 000 долара!/. Ако не ти се вярва, питай Пламен Орешарски илин Велчевввввв...

 41. 41 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Аз ви казвам, че Русия не е онази от преди години и че са си научили добре урока, ама не вярвате. Ей такава ни е цялата работа. Много емоции, малко ум. Еми сега и ние ще участваме в плащането и следващия път отново и отново, та така. Докато политиката на една държава се крепи на емоционалната уродливост на филството или фобството, вместо на строга и преценена сметка и интереси, все така ще е. Струва ми се , че сега най-много ще се забавляват американците, а и руснаците. Ние докато перфорираме поредното скъпо билетче в автобуса на световната геополитика, ще псуваме тихичко, но наум, щото да не ничуят и да ни напляскат.

 42. 42 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#12:"xyha"]Скрил си е Путин карти в ръкава [/quote]

  Приятелю, те тези трикове ги готвят от 10 години, всеки ред е прегледан от експерти по 100 пъти, анализирани са хиляди възможни хипотези и сценарии и чак тогава са подписани договори, възприети са политики и предприети действия. То не е, като наш Ганя, стопи се снега, завали дъжда, прелее реката, той спи, че не му е стигнало до дувара, а когато му стигне - въх какво ще правим сега! А до реката складирани чували с пясък, ама нямало кой да ги пренесе , че да не се разлее пущината. А нямало кой, за да не се мине някой, че е носил, докато друг скатавал, и понеже всите тарикати и всичките скатали, а после всички се издавила. Кратко описание на реалността ни.

 43. 43 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#31] от "abee":

  "Напомним, минувшей ночью в Ровенской области был убит лидер западного подразделения "Правого сектора" Александр Музычко, более известный как Саша Белый."

  А, значи онзи с автомата дето заплашваше в местния парламент и им какзваше какво да приемат, а после раздаваше шамари на градския прокурор и т.н. са го гътнали онзи ден. Не знаех, не ни ги казват тия работи тука. Виж ти, насилието пораждало насилие..... (да не говорим за насилието пораждащо реципрочни действия на спецназ и алфа, не че знам дали те са участвали, ама то, щото именно, че не знам). Па ми говорете пак за насилие срещу тези или онези. Христос го е казал, побеждавайте злото чрез доброто. Злото със зло не се лекува, така само се натрупва, то се лекува чрез промяна на матрицата на ума, поставяйки го в среда и въздействие на чест, принципнист, благородство на духа, безпрекословна любов. Империи са превземани отвътре по този начин, а не с армии, ама и за това се иска ИНТЕЛИГЕНТНОСТ и ПОЗНАНИЕ. А пък ние будалите, първосигнално и все с омраза действаме, еми кеф ти и резултат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK