Украинки започнаха акция "Не давай на руснак"

Украинки започнаха акция "Не давай на руснак"

© facebook.com/pages/Не-дай-русскомуУкраинки започнаха патриотична кампания в интернет, наречена "Не давай на руснак", която веднага бе възприета като секс бойкот, макар те да настояват, че идеята им е много по-широка.


На всички желаещи те предлагат да си купят тениски с надписа, съдържащ и цитат от прочут национален поет, чиято 200-годишнина Украйна отбеляза преди дни.


"Всяка от нашите момичета, съгласили се да се снимат с патриотични тениски, е имало предвид нещо свое... Не давай на руснак Крим, не давай на руснак да завзема земята ти, не давай на руснак пари или не давай на руснака да победи... Сексът, колкото и да е смешно, е последното, за което сме се сещали. Напишете ни какво ще ви дойна на вас наум, когато облечете наша тениска", се казва на страницата на акцията във "Фейсбук".
Идеята се ражда преди по-малко от две седмици, но вече се пише за нея по медиите не само в Русия, но и на Запад.


Украинки започнаха акция "Не давай на руснак"

© facebook.com/pages/Не-дай-русскому


Катерина Венжик, една от организаторките на акцията, е включила в изображението част от стихотворението "Катерина" от националния герой на Украйна Тарас Шевченко: "Влюбвайте се, о черновежди момичета, но не в московците."


Венжик е редактор на интернет сайта Delo.UA и обяснява пред лондонския в. "Индепендънт", че по този начин искат да привлекат внимание към хаоса, който руснаците са причинили с анексирането на Крим, ограничаването на правата на хората там, пречките пред журналистите да си вършат работата... И, да, украинките предпочитат украинци." Тя добавя, че в контекста на военна окупация вече е нелепо да се твърди, че всички хора са братя.


На страницата във "Фейсбук" авторките на акцията припомнят, че сюжетът със сексуалния бойкот не е от вчера, а най-малкото от 2500 години - Аристофан го е описал в една от древногръцките комедии.


"Та като говорите за това, обръщаме се към рускините - не искате ли да се присъедините? )) Нашите мъже са си у дома, а, виж, вашите вече са на война..."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK