Соломон Паси: Единственото общо между Крим и Косово е, че и двете започват с буквата К

Соломон Паси: Единственото общо между Крим и Косово е, че и двете започват с буквата К

© Велко Ангелов, КапиталПрезидентът Путин няма никакво намерение да ревизира позицията си, а Западът поне засега е много плах, много нерешителен и лишен от въображение в опитите си да го принуди. Ако Западът няма адекватна реакция, можем да очакваме нови действия от страна на Путин, визиращи други части на Украйна, Приднестровието, както и перлата в мечтаната от него корона – Северния полюс."


Това казва бившият външен министър Соломон Паси, който е основател и председател на Атлантическия клуб в България, в интервю за "Аджерпрес".


На въпрос може ли случаят с Косово да бъде използван като прецедент за Крим, бившият външен министър заявява, че "единственото общо нещо между Крим и Косово е, че и двете започват в буквата К". "В Косово светът трябваше да спаси от геноцид, унищожение и принудителна депортация един етнос, атакуван от един полудял диктатор, който поведе десетки балкански войни. В Крим нямаше нищо подобно. В Косово имаше намеса, подкрепена от НАТО, ЕС и десетки страни от цял свят, докато в Крим имаме едностранна намеса на Русия без никаква международна подкрепа", подчертава Паси.
Паси нарича наложените от ЕС санкции на представители на Русия "половинчати и символични". Напомня още, че общата политика на ЕС зависи от "саможертвите, които са готови да направят Германия, Великобритания и Франция в отношенията си с Русия". 


По думите му анексирането на Южна Осетия и Абхазия през 2008 г. не е променило на практика нищо в отношенията между НАТО и Русия, но Западът се е уплашил и не е поканил Грузия в НАТО.  Това е грешка, за която плащаме сега, подчертава той. 


Без разширяването на НАТО от 12 на 28 членки редица зони от Балтийския регион, Балканите или Черно море можеше да имат съдбата на Крим, казва още бившият външен министър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK