Обама обори оправданията на Путин за Украйна

Обама обори оправданията на Путин за Украйна

© ReutersАмериканският президент Барак Обама влезе в реторична схватка с руския президент Владимир Путин, като обори точка по точка оправданията на Москва за Украйна в Брюксел.  


Без да споменава името на Путин, Обама използва срещата в Брюксел, за да отговори на мотивите, оправданията и обвиненията, използвани от руски политици по повод анексацията на Крим.  


Обама се обърна и към американските граждани, които изпитват скептицизъм  дали трябва изобщо да се вълнуват от тази отдалечена за тях точка на света. И увери партньорите в НАТО, отдавна намалили разходите си за отбрана, че алиансът трябва да обедини и засили редиците си, защото в лицето на Русия напоследък среща демонстрации на брутална сила. 
Речта на Обама изглеждаше и звучеше като огледален образ на думите на Путин от 18 март, когато той обяви анексацията на Крим, пише Ройтерс. Агенцията напомня, че за фон на речта си Путин избра знамето на Русия, докато Обама говори пред знамената на страните-членки на Европейския съюз. 


Обама обори оправданията на Путин за Украйна

© Reuters


"Това, че Русия има дълбока историческа връзка с Крим не означава, че трябва да й бъде позволено да диктува бъдещето на Украйна. Никаква пропаганда не може да представи за правилно това, което всички знаят, че е грешно", каза президентът на САЩ.


Преди седмица Владимир Путин започна речта си с твърдението, че "Крим буквално е пропит с нашата история и гордост...Крим е бил и остава неотменна част от Русия. Пред това са безсилни и времето, и обстоятелствата, и всички исторически промени."


Обама, който в последните седмици е прекарал часове във фрустриращи телефонни разговори с Путин, отхвърли някои от аргументите на руския президент за Украйна.


Не е правилно сравнението между руската намеса в Украйна с войната в Ирак или намесата на НАТО в Косово, подчерта Обама, като посочи, че и в двата случая американските сили и техните партньори са се оттеглили от чуждите територии, докато руските сили навлязоха и останаха в Крим.  


Той даде за пример собствения си дядо, служил във Втората световна война, за да отхвърли твърденията на Путин, че западните сили си сътрудничат с фашистки и нео-нацистки организации в Украйна. "Абсурдно е да се твърди, както правят някои в Русия, че Америка е в съглашения с фашисти в Украйна или пък че не показва уважение на руския народ. Дядо ми служеше в армията на генерал Патън и, също както много от вашите бащи и дядовци, се бореше срещу фашизма", каза Обама.  


Речта на Путин – пред парламента и правителството на страната, беше прекъсвана от овации и изправяния на крака, докато Обама говори пред млади лидери, които запазиха мълчание и изглеждаха заети да уловят събитието с видеозапис с телефоните и таблетите си, отбелязва Ройтерс.


Американският президент отбеляза, че от края на Студената война насам Западът е градил културни и търговски връзки с Русия не като услуга за Москва, а заради споделен интерес. "Г-7 стана Г-8, а бившите врагове работеха заедно, за да намалят ядрената сила и да ограничат разпространението на химически оръжия", посочи той. 


"Така че светът има интерес от силна и отговорна Русия, а не от една слаба държава. И ние искаме руските граждани да живеят в сигурност, благоденствие,  достойнство и, също както всички останали – горди с историята си. Но това не означава, че Русия може да премазва съседите си", каза Обама. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK