Лидер на украинските татари: Ако Русия настъпи, отиваме на война

Новата украинска армия на обучение край Киев

© Associated Press

Новата украинска армия на обучение край КиевНай-голямото ни притеснение е да не избухне въоръжен конфликт и да няма голямо кръвопролитие в Крим", заяви Мустафа Джемлиев, депутат от Върховната Рада на Украйна, цитиран от агенция УНИАН.


В случай, че руските военни настъпят в Украйна, нашите войски ще се сражават, независимо от това колко са неравностойни силите, твърди той. "Няма значение колко сме слаби във военно отношение в сравнение с Русия… ще стреляме", заяви Джемлиев. "Ще стреляме при условие, че руската армия навлезе на наша територия. Вероятно това ще е в интерес на Русия или президента Путин, но трябва да сме готови за всякакви ситуации".


Джемлиев заяви, че анексирането на Крим от Русия представлява нарушения на Меморандума от Будапеща подписан през 1994 г., с който Западът и Русия гарантират териториалната цялост на Украйна. "Това е голяма трагедия за всички жители на Крим; не само за кримските татари, но и за етническите украинци хилядите руснаци, които не искат да стават граждани на Русия".
Русия твърди, че повече от 95% от жителите на Крим са гласували за присъединяване към Русия. Според Джемлиев обаче не може да става дума за реално изразяване на мнение при положение, че референдумът е проведен в присъствието на руска войска.


"Власите твърдят, че 82% от населението на Крим е участвало в гласуването. Има доказателства обаче, че всъщност това са били около 32.4%." Джемлиев каза, че данните са "изключително точни". Кримските татари, които според него са 14% от населението бойкотираха гласуването. Джемлиев твърди, че са гласували около 0.5% от кримските татари.


Джемлиев е изказал мнението си лично пред президента Владимир Путин в телефонен разговор точно преди референдума в Крим. "Казах на Путин, че няма да признаем референдума, понеже е абсурдно да се провежда референдум по време на окупация, това нарушава всички елементарни, основни норми".


"Бъдещето на който и да било район на Украйна не може да се решава на местно равнище без съгласието на останалите части на страната", заяви той.


Според Джемлиев, санкциите наложени от Запада на Русия трябва да са по-ефективни. "В момента в парламента се обсъжда дали да станем отново ядрена държава, независимо от това колко ще ни струва. Сигурен съм, че ако бяхме ядрена държава, това нямаше да се случи."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK