Андерс Фог Расмусен: Кремъл се опитва отново да раздели Европа

Андерс Фог Расмусен по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел на 2 април 2014 г.

© Reuters

Андерс Фог Расмусен по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел на 2 април 2014 г.Преди 65 години, НАТО се създава в опасен свят, пише генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в статия за британския "Телеграф". Той описва първите дни на военния блок като обединение на страни, решени да защитават личната свобода, демокрацията, човешките права и върховенството на закона в сянката на СССР, който в онзи момент е във възход.


Тези страни са Белгия, Канада, Дания, Франция, Исландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Обединеното кралство и САЩ. Споразумението между страните е, в случай че една от тях бъде нападната да считат, че са атакувани всички.


Според Расмусен днес НАТО представлява уникална комбинация от най-силните демокрации в света, включени в една обща военна структура, която разполага и с постоянен механизъм за вземане на политически решения и мрежа от над 40 партньори по цели свят. Това е системата, в рамките на която Европа и Северна Америка общуват, вземат решения и действат по проблемите на сигурността. Расмусен отбелязва, че през последните две десетилетия организацията е придобила много ценен опит в различни операции в целия свят, а днес НАТО е по-ефективна в действията си откогато и да било.
"Все още живеем в опасен свят, а заплахите днес са по-комплексни и по-непредсказуеми, отколкото преди 65 години", пише Расмусен. "Някои са нови: кибератаки и обстрелване с ракети. Други са стари, например опитите да се пречертават граници със сила. НАТО обаче не се е променила, не са се променили и нашите задължения към фундаменталните ни ценности и цели. Мотото ни остава същото: един за всички, всички за един."


Този принцип е виден и в реакцията спрямо "незаконната агресия" на Русия към Украйна, която Расмусен определя като нарушение на международното право. Благодарение на участието на съюзниците алиансът е успял да удвои броя на бойните самолети, охраняващи въздушното пространство над балтийските държави и да засили присъствието си в Черно море.


Разузнавателен самолет AWACS на НАТО, базиран в Гайленкирхен, Германия.

© Associated Press

Разузнавателен самолет AWACS на НАТО, базиран в Гайленкирхен, Германия.


"Обединени сме в решимостта си да отстраним всички заплахи и да защитаваме съюзниците си във всеки един момент. Засилваме подкрепата си за Украйна и останалите си партньори в района. Прекратихме връзките си с Русия, няма как да работим както обикновено", пише Расмусен.


Генералният секретар заявява, че никой не иска връщане на студената война, но Кремъл прилага методите от онзи период и се опитва да раздели Европа на нови сфери на влияние. Според него най-важното днес  е НАТО да спазва ценностите си, за да може една нова Европа да бъде изградена около система от международни правила, основани на просперитет и предсказуемост.


"Тази криза ясно ни показва, че отбраната е важна. Всеки един от съюзниците трябва да инвестира в съответните инструменти на отбраната. Това означава съвременна техника, интензивно обучение и близко сътрудничество със страните от НАТО и нашите партньори. Знам, че в днешния икономически климат това е трудно, но реалностите на сигурността го налагат", пише той.


Според Расмусен в дългосрочен план липсата на сигурност ще нанесе повече щети на икономиките, отколкото инвестициите в отбрана днес. Той посочва, че всички печелят от закрилата на НАТО и всички трябва да могат да допринасят за нея. Връзката между демокрациите на Северна Америка и Европа остава крайъгълен камък на сигурността на региона. Своя текст генералният секретар завършва заявявайки, че "алиансът ни пази вече 65 години. НАТО и преди е издържал на изпитания. Готови сме да се изправим пред предизвикателствата на бъдещето".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK