Швеция ще експериментира с по-кратко работно време за по-голяма ефективност

Швеция ще експериментира с по-кратко работно време за по-голяма ефективност

© ReutersШвеция обмисля въвеждане на шестчасов работен ден, съобщи шведският уебсайт "TheLocal". Мярката ще бъде изпробвана в общинската администрация в Гьoтебoрг. Служителите ѝ ще работят по шест часа на ден и ще получават пълна заплата.


Замисълът на мярката е да се намалят отпуските по болест и да се подобри ефективността на работа. "Смятаме, че в Швеция това е напълно възможно", съобщи кметът на Гьoтебoрг Матс Пилхелм.


Той обясни, че общинският съвет ще бъде разделен на две – тестова група и контролна група, подобно на научен експеримент. Едната група ще работи на шестчасов работен ден, а другата - на обичайния за страната седемчасов, като всички ще получават еднакво заплащане.
"Ще сравним двете групи и ще видим как се справят. Надяваме се служителите ни да започнат да излизат по-рядко в отпуск по болест, да се чувстват по-добре физически и да се чувстват по-добре, като работят по-кратко", заяви Пилхелм.


Той добави, че се надява мярката да създаде повече работни места. Според данни на шведското правителство по-дългите работни дни водят до намаляване на ефикасността на работниците. В някои сектори, например грижата за възрастни хора, проблемът не е в липсата на персонал, а в обстоятелството, че се работи неефективно на дълги смени.


Пилхелм съобщи, че фабрика за автомобили в Гьoтебoрг е изпробвала шестчасовите работни дни и резултатите са обнадеждаващи. Опозицията в града обаче е против експеримента. Представител на опозиционната Умерена партия определи мярката като "нечестен и популистки план".


Различни части на Швеция са експериментирали с по-кратки работни смени преди, но на този етап практиката не е разпространена. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK