Кризата в Крим поставя нови проблеми пред западното разузнаване

(отляво надясно) Секретарят по отбраната на САЩ Чък Хейгъл, началникът на Белия дом Денис МакДоно, директорът на националното разузнаване Джеймс Клепър и ръководителят на генералния щаб на армията на САЩ Мартин Демпси

© Reuters

(отляво надясно) Секретарят по отбраната на САЩ Чък Хейгъл, началникът на Белия дом Денис МакДоно, директорът на националното разузнаване Джеймс Клепър и ръководителят на генералния щаб на армията на САЩ Мартин ДемпсиС началото на нова епоха на конфронтация с Москва, западните държави са изправени пред едно неудобно обстоятелство – техните правителства, армии и разузнавателни агенции вече нямат особени знания за Русия, разказва "Ройтерс".


През последните години сред контраразузнаванията постепенно се повишава интересът към Русия, най-вече поради страх от кибератаки и следене на компютърни мрежи. Страните от НАТО обаче бяха изненадани от анексирането на Крим от страна Русия, което демонстрира нуждата от възстановяване на фокуса на разузнаванията върху Москва.


Причината за преориентирането е най-вече фактът, че след 11 септември като по-големи заплахи се разглеждат ислямизма и икономическия възход на Китай, а на сблъсък с Русия се гледаше като на нещо от  миналото.
В сравнение с епохата на Студената война, когато територията на Русия беше недостъпна за повечето чужденци, то днес западът разполага с много информация за страната. Повечето от нея обаче не се използва.


"Има много добри специалисти по Русия, но правителствата просто не ги търсят", заяви Фиона Хил, бивш специалист по Русия от разузнаването на САЩ. "Пентагонът няма много ресурси за Русия, същото важи и за Белия дом".


След събитията в Крим голяма част от тези експерти ще намерят работа в министерства на отбраната и разузнавателни служби. Това обаче най-вероятно ще доведе до орязване на финансирането за други сфери.


Руски войници в Крим

© Reuters

Руски войници в Крим


"Основният проблем е, че всички ресурси бяха насочени към контратероризъм, Ирак, Афганистан и Арабската пролет", заявява поискал анонимност бивш западен разузнавач.


Русия днес е заплаха само за околните държави, но след последните събития сочат, че трябва да ѝ се обръща повече внимание. Тук не става дума са наличие на капацитет по темата – повечето от специалистите по СССР изпуснаха и знаците на наближаващия му разпад през 1989 г.


При все това, редица анализатори посочват, че западът е трябвало да обърне повече внимание на Русия след като разходите ѝ за отбрана се повишиха  30% след войната в Грузия.


Някои източноевропейски и северни държави съсредоточават голяма част от разузнаването си върху Русия, като най-добре с това се справят Полша и Швеция.


Една от причините, поради които страните от НАТО бяха толкова изненадани от събитията в Крим е, че по време на трупането на войски в региона не е имало сигнали за намеренията на Русия да нахлуе на полуострова.


При все това Москва мобилизира своите войски няколко дни по-рано, при това го направи публично. Фактът, че това обстоятелство беше пренебрегнато сочи, че анализаторите вече не са в състояние да предвиждат ходовете на руското ръководство. Американското управление наблюдаваше внимателно струпването на руски войски край източната граница на Украйна, експертите не бяха сигурни какъв ще е следващият ход на Путин.


Що се отнася до САЩ, два шпионски инцидента през последното десетилетие трябваше да бъдат разчетени като знак, че трябва да се отделя повече внимание на Москва. Първият случай е от 2008 г., когато софтуер, наречен "Агент БТЗ" зарази компютрите на Министерство на отбраната. Това беше едно от най-сериозните нахлувания в мрежите на американското правителство, и, при все че Вашингтон така ѝ не излезе с официално обвинение, няколко служители заявиха, че главният заподозрян е Москва.


Вторият случай е през 2010 г., когато бяха арестувани 10 руски шпиони, сред които и Ана Чапман. Арестите станаха възможно благодарение на информацията на дезертьор от Русия.


Докато доскоро противодействието на подводници не беше приоритетна област, то връщането на фокуса върху Русия вероятно ще доведе до повишаване на интереса към военноморското дело. На снимката: руската подводница Юрий Долгорукий.

© Reuters

Докато доскоро противодействието на подводници не беше приоритетна област, то връщането на фокуса върху Русия вероятно ще доведе до повишаване на интереса към военноморското дело. На снимката: руската подводница Юрий Долгорукий.


Във Великобритания интересът към Русия се повиши след смъртта на противника на Путин Александър Литвиненко от отравяне с радиоактивни материали.


Анексирането на Крим от Русия може да съживи и военни специализации от типа на танково и подводничарско военно дело, които бяха доста пренебрегвани по време на различните кампании в Близкия изток. "Методите за противодействие на подводници бяха останали за заден план, просто понеже талибаните не разполагат с подводници", сподели бивш висш военнослужещ.


Част от проблемите при разбирането на Русия обаче са по-скоро от обществено отколкото от военно естество. "Като много патриотична страна ние често не понасяме чуждия патриотизъм", заяви бивш служител на Пентагона. "Не смятаме техния патриотизъм за легитимен".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 429 Неутрално

  А защо си мислят, че Путин е планирал отдавна това, а не е реагирал на създадените обстоятелства? От друга страна, твърдението, че са "позабравили" Русия за сметка на терористите и пр., е факт.

 2. 2 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 531 Неутрално

  През последните години сред контраразузнаванията постепенно се повишава интересът към Русия

  Ако нашето се задейства следствените арести ще се препълнят.Ама като знам,че когато Йовчев отговаряше за това бяха заловени 0 руски шпиони не съм оптимист и сега.

  писнало ми е от левичари
 3. 3 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Поздравления за Русия, върнаха се там, откъдето излизаха в продължение на толкова много години..
  От друга страна е забавна реакцията на ЕС по отношение на Украинската криза - просто заканване с пръст. Забавна и обидна.

  Fail with honour then succeed by fraud
 4. 4 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  ..."Като много патриотична страна ние често не понасяме чуждия патриотизъм", заяви бивш служител на Пентагона. "Не смятаме техния патриотизъм за легитимен"...

  САЩ в две изречения.

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  Въпиющо късогледство , хайде ЕС те отдавна са заспали но САЩ остави червените да си правят каквото искат!
  Ето вчера чета че преговорите за Иран имат за цел да отложат с година създаването на атомна бомба. Ако това е целта на официални преговори , какво остава за кагебистите които лъжат без да им мигне окото?! И за слепия стана ясно че Русия няма да стане никога нормална, в ЦРУ ли трябва да работиш за да го разбереш?

  klimentm
 6. 6 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Трябваше правоприемника на СССР(Русия)дае мачкан,мачкан да не го оставят да се съвземе защото сега води света към война.

  писнало ми е от левичари
 7. 7 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Весело

  "С началото на нова епоха на конфронтация с Москва, западните държави са изправени пред едно неудобно обстоятелство – техните правителства, армии и разузнавателни агенции вече нямат особени знания за Русия"
  ===================================
  Когато имат нужда се обръщат към "Мосад". За разлика от ЦРУ, ние руснаците никога не сме ги изоставяли

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 8. 8 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Приличèн брой рускоговорящи мозъци купени в САЩ се връщат обратно във вече силна Русия,било от патриотизъм донякъде,било заради факта ,че отраслите и корпорациите в САЩ са намалили обема си и режат цели крила от дейността си. Съответно намаляват и заплати на останалите.

 9. 9 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#7:"magen_enoshi"] ние руснаците никога не сме ги изоставяли[/quote]
  Вярно е. Руснаци сте в Тел Авив. Евреи сте в Кремъл.

 10. 10 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Нали се занимават с разпространение на наркотици. Кога да им остане време да разузнават.

 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Някои източноевропейски и северни държави съсредоточават голяма част от разузнаването си върху Русия, като най-добре с това се справят Полша и Швеция.
  .............
  Нека продлжават да шпионират Меркел и немските концерни.
  Ако обърнат някой от нашите позитанови мишоци, ще разберат много неща.
  Русия има най-добрият агент в Европа, Герхард Шрьодер, премиер на Германия, пламовете за близките 50 г на НАТО,САЩ,ЕС са поднесени на тепсия пред Путин. В бикновенни времена такива се разстрелват като предатели и изменници.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 431 Неутрално

  "Армиите винаги се подготвят за последната минала война."

 13. 13 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#7:"magen_enoshi"]Когато имат нужда се обръщат към "Мосад". За разлика от ЦРУ, ние руснаците никога не сме ги изоставяли [/quote]

  Братчед, не е хубаво да се заявяват такива неща публично, освен ако имаш да си връщаш за нещо на МОСАД

  /не се чете/
 14. 14 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#13:"Тони Шнайдера"]Братчед, не е хубаво да се заявяват такива неща публично, освен ако имаш да си връщаш за нещо на МОСАД [/quote]
  Защо. Нетаняху с такова удоволствие споделя как влезли в Митничèския съюз на Путин,че чак мед капе от устата му.

 15. 15 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  [quote#7:"magen_enoshi"]ние руснаците никога не сме ги изоставяли [/quote]
  Кои сте това вие? Доколкото разбирам,минаваш за.. израелски патриот, а Путин и Нетаняху имат много повече общо помежду си отколкото Нетяняху и Обама.Американските евреи са повечето от либерално прогресивния сектор в политиката.И понеже темата е свързана с кримския ..."сюрприз", дали знаеш,че 1923 още са гласяли Крим за еврейска съветска република и поради тези планове даже има съмнение,че са изгонили кримските татари за да поразчистят терена? Едвам след създаването на Израел,окончателно се отказват от подобни планове.

 16. 16 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  [quote#13:"Тони Шнайдера"]освен ако имаш да си връщаш за нещо на МОСАД [/quote]
  Може братчеда да не го устройва заплатата там.

 17. 17 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#13:"Тони Шнайдера"]Братчед, не е хубаво да се заявяват такива неща публично, освен ако имаш да си връщаш за нещо на МОСАД [/quote]
  И защо мислиш така? Знае се че винаги когато голямо количество хора се преселва в нова страна се активизират и разузнавателните служби. Така стана и в САЩ, когато там пристигнаха много руснаци. Така и в Израел. Публична тайна е. Милион и половина рускоговорящи за разузнаването си е подарък.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 18. 18 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#14:"_j."]Защо. Нетаняху с такова удоволствие споделя как влезли в Митничèския съюз на Путин,че чак мед капе от устата му. [/quote]
  Кой е влясъл в Митническия съюз, че нещо неразбрах. Израел -не е. И няма да влиза. Има предложение от Путин за сключване на търговски споразумения и безмитно облагане. Предложението му сега се обмисля. И по мое скромно мнение е хубаво ако се подпише.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 19. 19 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#17:"magen_enoshi"]И защо мислиш така?[/quote]

  Защо мисля така, ти го написах на ЛС. А това, което казваш е така. Не го оспорвам.

  /не се чете/
 20. 20 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#15] от "тулса":
  До коментар [#16] от "тулса":
  Когато (ако) напишеш нещо по-сериозно, може и да обменим мнения. Сега обаче - sorry.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  "Като много патриотична страна ние често не понасяме чуждия патриотизъм", заяви бивш служител на Пентагона. "Не смятаме техния патриотизъм за легитимен".
  ********************

  Аха, легитимен е само американския патриотизъм, тоест... Затова останалите държави или трябва да бъдат и те американски патриоти или ще им внесат демокрация, за да ги направят такива, ако нагло искат да са друг вид патриоти.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  [quote#14:"_j."]Нетаняху с такова удоволствие споделя как влезли в Митничèския съюз на Путин[/quote]

  Така ли? Кога е станало това? Влизането в митнически съюз с Русия имам предвид, не хваленето.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#21:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Затова останалите държави или трябва да бъдат и те американски патриоти или ще им внесат демокрация, за да ги направят такива, ако нагло искат да са друг вид патриоти.
  [/quote]

  1000+++++++++++++Евала Вени! Особено ми хареса израза, "ако нагло искат".

  /не се чете/
 24. 24 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#22] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Израел може само да спечели от сближаване с този Митнически съюз. Това са големи пазари за израелската продукция. Това разбира се трябва да стане паралелно на споразуменията, които Израел има със САЩ и ЕС. Да не забравяме че въпреки започналото затопляне на отношенията с Русия, откакто Путин дойде на власт, ние сме в другия лагер.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  До коментар [#24] от "magen_enoshi":

  Предполагам, че ще е изгодно и за двете държави, просто не бях чула тази новина, явно съм пропуснала, затова попитах.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  До коментар [#23] от "Тони Шнайдера":

  Аз обаче се чудя, колко нагъл или тъп трябва да си, за да кажеш такова нещо публично? Сега, ясно се, че всяка нация се мисли за най-добрата и за повече от другите, ама поне официално го карат политкоректно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 27. 27 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Като много патриотична страна ние често не понасяме чуждия патриотизъм", заяви бивш служител на Пентагона. "Не смятаме техния патриотизъм за легитимен".

  За това изказване има само една дума - Наглост.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 28. 28 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#27:"Sour Cherry"]За това изказване има само една дума - Наглост.[/quote]

  И защо да е наглост? Американците са си патриоти и си гледат интереса. Ако в България бяхте наполовина патриоти колкото американците ,щяхте да сте далеч напред. А сега ви остава само да завиждате.
  Нищо лично, просто констатирам факти.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 29. 29 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#28:"magen_enoshi"]Американците са си патриоти и си гледат интереса[/quote]
  Ми хубаво, нека го правят,ма да не викат,че само техния патриотизъм е легитимен
  [quote#28:"magen_enoshi"]А сега ви остава само да завиждате. [/quote]
  Да, всичката ни мара втасала ще хабя енергия да завиждам.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2197 Весело

  "намеренията на Русия да нахлуе на полуострова."
  "анексирането на Крим от страна Русия"

  Първа стъпка към "разбирането на Русия" е да се използва правилната терминология: В Крим имаше референдум, с който се откъснаха от убийците, завладели властта в Киев;
  Руски войски не са пресичали украинската граница през последните шест месеца и повече. Движението на войски на собствена територия, било в САЩ, Русия или Китай, никога не е било обект на дипломатическо обсъждане. Расмунсен да си затваря човката!

  С предложението от западната дипломация за влизането на Украйна в НАТО беше нарушен Будапещенския меморандум (независимостта на Украйна). Гарантът по този меморандум, Русия се опитваше да отбива шайбите, но една (Крим) се заби не където трябва.
  Явно западното разузнаване не чете международните договори и затова не знае кой ги нарушава.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2197 Весело

  [quote#28:"magen_enoshi"]Ако в България бяхте наполовина патриоти колкото американците ,щяхте да сте далеч напред[/quote]
  Ние сме от "коалицията на желаещите". Следваме ментора ... и губим "жива сила" в Ирак и Афганистан. Сиреч патриоти на патриотичните американци.

 32. 32 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#31:"wanderer"]Ние сме от "коалицията на желаещите". Следваме ментора ... и губим "жива сила" в Ирак и Афганистан. Сиреч патриоти на патриотичните американци. [/quote]
  Кофти работа

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 33. 33 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3602 Весело

  [quote#9:"_j."]Вярно е. Руснаци сте в Тел Авив. Евреи сте в Кремъл. [/quote]
  А ушанките сте на Позитано.

  Gunter glieben glauchen globen
 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  [quote#30:"wanderer"]Руски войски не са пресичали украинската граница през последните шест месеца и повече.[/quote]
  Така е. Тия маскираните освободители на снимката не са руснаци, а местни кримски руски патриоти.

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1218 Неутрално
 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#34] от "Blood Red Skies":

  Това са само "зелени майданчета", организирани на същия принцип като жълто-лентните бандеровци.
  Даже и снайпери нямат.
  Какво стана със снайперистите, избили украинския народ? Заловени ли са или американското посолство в Киев е още "свободна зона"?

 37. 37 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Едно е ясно - повече Косова няма да има - за тоя никому ненужен акт сега плащат невинни държави (Украйна, Грузия)

 38. 38 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Тези ли, не наблюдавали Русия? Тези ли били патриоти? Те са най обикновени лъжци! Опитват се да изкарат Русия виновна, за това което натвориха и за това, което ще се случва за съжаление на украинския народ! Долни мръсници, които само лъжат, крадат и убиват!!!

 39. 39 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#28] от "magen_enoshi":

  Неточно.
  Информация липсва. Подхожда се с наивни разбирания от "наше село", а светът е голям ....

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#20] от "magen_enoshi":
  Приемам критиката за шеговития си тон, обаче фактите са упорито нещо и наистина е съществувал дългосрочен проект за
  създаване на еврейска соц.република в Крим:
  http://scepsis.net/library/id_1632.html
  Жорес Медведев
  "Проект создания еврейской советской социалистической республики в Крыму"
  Сталин:"...У нас есть еврейская автономия. Разве этого недостаточно? Пусть развивается эта республика. А товарищу Молотову не следует быть адвокатом незаконных еврейских претензий на наш Советский Крым"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK