Москва обвини НАТО, че си измисля заплаха, за да съществува (обновена)

Самолет на НАТО със система за ранно предупреждение (AWACS) излита от литовската база Сиаулиай на 230 км източно от столицата Вилнюс.

© Associated Press

Самолет на НАТО със система за ранно предупреждение (AWACS) излита от литовската база Сиаулиай на 230 км източно от столицата Вилнюс.Русия обвини в четвъртък НАТО, че използва кризата в Украйна, за да оправдае съществуването си като си измисля въображаема заплаха.


Генералният секретар Андерс Фог Расмусен обикаля страните членки в Източна Европа, обвинява Русия, че раздухва провокации и етническо напрежение в Източна Украйна и призовава руската армия да се оттегли от украинската граница. НАТО разпространи и сателитни снимки на разположени части с твърдение, че са направени в края на март и че на поне стотина подобни точки има сухопътни части, авиация, артилерия, бронирани машини, готови до 12 часа след даване на заповед да прекосят границата.


Москва отвърна с декларация на външното си министерство, че кадрите са от август 2013г., а "непрекъснатите обвинения срещу нас от генералния секретар ни убеждават, че алиансът се опитва да използва украинската криза за сплотяване на собствените си редици срещу някаква въображаема външна заплаха, която осмисля съществуването му".
Алиансът реагира с обещания да увеличи присъствието си в страните от Централна и Източна Европа, които до разпадането на бившия СССР бяха плътно в орбитата на Москва. Външният министър Сергей Лавров отвръща, че това нарушава основополагащия акт от 1997 г. за сътрудничество Русия-НАТО.


Сателитна снимка, предоставена от НАТО, на която се твърди ,че на 2 април са заснети руски самолети Су-27/30 и Су-24 в Бутурлиновка в Южна Русия.

© Handout

Сателитна снимка, предоставена от НАТО, на която се твърди ,че на 2 април са заснети руски самолети Су-27/30 и Су-24 в Бутурлиновка в Южна Русия.


На Запад обаче спорът се води в друга плоскост - доколко НАТО е отбранителен съюз, наистина способен да защити членовете си. Сред основните заплахи за мисията му вече не са само изместването на американския интерес от Европа към Азия или намалелите отбранителни бюджети, а доверието на източноевропейските членове, че реално биха получили колективна защита, особено при такъв агресивен голям съсед като Русия.


САЩ драстично намалиха присъствието си в сравнение с преди десетилетия. В годините на студената война имаше близо 400 000 души корпус - с висока степен на подготовка и бойна готовност бързо да се разгърне и защити Западна Германия от съветска атака. Днес техният брой е сведен до 67 000, от които 40 000 са в Германия, а останалите са предимно в Италия и Великобритания.


Пентагонът разполага с близо 130 бойни самолета, 12 летящи цистерни и 30 товарни самолета. В началото на 90те години само изтребителите бяха 800.


Военноморските сили на САЩ също са силно ограничени - от 40 000 души в 9 големи бази на 7000 моряци и морски пехотинци и нито една бойна група със самолетоносач, постоянно базирана в Средиземно море. 


На тази снимка с дата 27 март според НАТО се виждат дислоцирани части на мотострелкова дивизия край Новочеркаск.

© Handout

На тази снимка с дата 27 март според НАТО се виждат дислоцирани части на мотострелкова дивизия край Новочеркаск.


Антъни Кордсман, анализатор по въпросите на отбраната в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, казва през "Ню Йорк таймс": "Ограничените сухопътни сили в Европа нямат за цел внезапно, в рамките на броени дни, да използват силата си срещу Русия. Общо взето, в най-добрия случай най-конструктивното е да не се създава предизвикателство, на което Русия може да си помисли, че е принудена да реагира."


От Пентагона не разкриват подробности за арсенала и въоръженията на САЩ в Европа, но представител на Европейското командване казва, че става дума за около 85% по-малко от това, което е имало през 1989г. За четвърт век САЩ закриха стотици бази, радарни станции и всякакви обекти, чиято цел бе защита на Западна Европа от бившия СССР.


Различно е и мисленето във Вашингтон. Високопоставен представител на администрацията на президента Барак Обама казва пред "Ню Йорк таймс": "Американците няма да започнат война с Русия заради Украйна. Точка."


Москва обвини НАТО, че си измисля заплаха, за да съществува (обновена)

© Reuters


Проблемът със съкращенията


Президентът съкращава армията до рекордно ниски нива от 1945г. насам, а САЩ все по-остро критикуват европейците, че не поемат своята част от разходите. Но и Европа, която едва излиза от кризата, дава ясно да се разбере, че няма желание да се ангажира военно в Украйна. Няколкото символични жеста като изпращането на дузина самолета в балтийските републики или нови учения не променят нищо.


Нужно е цялостно преосмисляне на съкращенията, което да започне от размера на американското стратегическо присъствие в Европа, а европейците най-малкото да забавят рязането на отбранителни бюджети и да подновят дебата как по-точно се изразходват тези средства. В много случаи до 85% от парите отиват за заплати, пенсии и социално осигуряване на военнослужещите.


Средно, европейските членове на НАТО отделят по 1.6% от БВП за отбрана и едва шепа от тях спазват споразумението да не се пада под 2%. В същото време през 2012г. САЩ и Русия са давали за отбрана по 4.4% от своя брутен продукт. В абсолютни измерения данните са несъвместими - 682.5 млрд. долара срещу малко под 91 млрд. долара.


Според Международния институт за стратегически изследвания от 2008г. насам разходите за отбрана на Берлин са намалели с 4.3%, на Лондон - с 9.1%, на Рим - с 21.5%, а на Франция не на се променили. Но за същия период руските пари за отбрана са се увеличили с 31.2%


Предполага се 28-те членове на алианса да влагат 20% от отбранителните си бюджети във въоръжение и оборудване, но това се постига само при 11 от тях и основната "заслуга" е на новите страни в НАТО, заради които се стигна до фрагментиране на съюза. Все по-често се чуват критики за сдържаната роля на Германия, най-мощната икономика на континента, но там все още обществото е чувствително на военна тема.


Ричард Данат, бивш началник на Генералния щаб на британската армия, призова тези дни Лондон да спре орязването на въоръжените сили, които към 2018г. трябва да достигнат 82 000 души - най-малочислената армия от битката при Ватерло през 1815г. срещу Наполеон. 


"С една въздигаща се Русия, моментът е много неподходящ предвожданият от САЩ Запад да показва слабост и нерешителност", казва той. Данат допълва, че дипломацията и санкциите може и да са подходящият подход за момента, но Путин "гледа отвъд всичко това, за да разбере докъде реално ще му бъде позволено да стигне".


Москва обвини НАТО, че си измисля заплаха, за да съществува (обновена)

© Associated Press


Невероятният сценарий: Война в Украйна


Що се отнася до невероятният сценарий за въоръжени действия на украинска територия, дори по време на студената война САЩ не са разработвали планове за навлизане в тази част от СССР. "Германците изгубиха Втората световна война в Украйна. Това е гробище за множество военни амбиции, прагът на Русия, където се оказваш с ограничени ресурси", коментира Джордж Фридман, президент на института "Стратфор".


Няма открит морски достъп до украинските брегове, освен през тесния Босфор, а кораби на НАТО, опитващи се да акостират там, ще бъдат разстрелвани безпощадно, освен ако руската брегова защита и авиация не бъдат изравнени със земята от американски стратегически бомбардировачи Б-52, казват специалисти по отбрана.


Въздушен сблъсък с руснаците най-вероятно ще предизвика нещо, с което САЩ  и НАТО не са се сблъсквали от десетилетия и събитията може бързо да се разраснат и излязат извън конвенционалните рамки.


Затова, както казва представител на Пентагона, "като се сложат нещата на везните, американската армия е много по-силна от руската, но това не означава, че се готвим да се сражаваме с тях."


Иво Даалдер, бивш американски посланик в НАТО, потвърждава, че през 1997г. НАТО едностранно е обещало на Москва да не разполага в граничните с Русия държави от алианса значителни войски и въоръжение, ако и тя се държи подобаващо". Сега той призовава за "обмислени планове, изнесено напред разполагане на реални отбранителни възможности и демонстриране на воля".


Москва обвини НАТО, че си измисля заплаха, за да съществува (обновена)

© Associated Press


"Източноевропейците се оказаха прави"


"САЩ наистина вярваха от известно време насам, че европейският проект е прикрючен и могат да се обърнат към Пасифика", коментира пред "Файненшъл таймс" Катлийн Макинис от британския институт "Чатъм хаус". "Те ще възстановят ангажиментите си, но ако европейските държави не използват тази възможност да преосмислят разходите си за отбрана, то се чудя доколко САЩ ще намират оправдание в бъдеще да поддържат солидна сила тук".


Най-големият проблем за репутацията на НАТО обаче най-вероятно не е отвъд Атлантика, а на източните му покрайнини, допълва изданието. То цитира Джонатан Ейл от британския анализаторски център  Royal United Services Institute: "Прекарахме 20 години да казваме на източноевропейците, че са параноични, че живеят в миналото, че трябва да третират Русия като нормална държава. Сега се оказва, че са били прави. За да не позволим това да се превърне в екзистенциално разцепление - да накараме бившите комунистически държави да продължат да вярват в алианса - НАТО ще трябва да свърши доста работа и то да я свърши умно".


Това засяга дебата за предислоцирането, включително за постоянното базиране на войски на НАТО в страните членки като част от въздържане на външна заплаха. 


Въпреки отправените покани от няколко страни в района, това едва ли ще се случи в близките години. По-вероятно е да зачестят и да се увеличат ученията на изток с ротация на по-многочислени части и да се изнесат в района логистични бази.


Адмирал Джеймс Ставридис, командващ НАТО до миналия май, казва пред "Файненшъл таймс", че е около 30% вероятността случващото се да прерасне в истинска студена война. Но той предупреждава: "Намираме се на кръстопът. Владимир Путин е с ДНК на човек, израснал в КГБ. За него светът е черно-бял и няма ситуации, от които да печелят и двете страни. Поради това НАТО ще трябва да се фокусира отново върху Европа".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (390)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кирил Динев
  Кирил Динев
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Основотелно обвинение.
  По презумция НАТО трябваше да престане да функционира след разпада на СССР .

  Най жалко е ,когато червеят си помисли че е змия. В този форум с червеи пълно !
 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 688 Неутрално

  НАТО е по-умно от членуващите страни поотделно и не ми изглежда да си измисля.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на joodi
  joodi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  не си измисля нато ,нали ти завзе чужда земя ,що ревете са да бяхте мислили преди водката....

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Що се отнася до всевъзможни ненужни и скъпи източници на ел енергия в България, те са прави! Русия е единственото плашило, способно да оправдае излишните, бездействащи и скъпи ТЕЦ марица 1 и 3! ВЕИ-тата, наливащи огромни суми от потребителя в джоба на политици и техни приближени! А сега, и "нова, американска ядрена мощност" в Козлодуй! Аре нема нужда, защото и сегашните мощности ги ограничават! Втора поредна година!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Весело
 6. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Сигурно анекса на Крим и въображаем/виртуален?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 7. 7 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Весело

  """"Обама казва пред "Ню Йорк таймс": "Американците няма да започнат война с Русия заради Украйна. Точка."""""""""""

  Но ще направят всичко възможно да накарат самата Украйна да започне война с Русия…..

 8. 8 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Руснаците точат бахур, но скоро ще го гризнат.

 9. 9 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Брее, ето откъде Станишев се е научил да бъде нагъл и да обвинява другите в това което самия той прави.

 10. 10 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#6:"Къти"]Сигурно анекса на Крим и въображаем/виртуален?[/quote]

  Точно като виртуалната демокрация в Либия, Ирак……….. а и у нас!

 11. 11 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Гьонсуратлука няма граници.

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Заплахата от страна на Русия е реална. Полтиката им по отношение на съседните им страни е доказателство. И в България им сърбаме попарата от Освобождението насам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Тия кой ги пита?

  Не цъкам плюсове и минуси.
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#10] от "ty_ida":

  Другарке, какво стана с долара? Нали на 29.3 Русия щеше да се отказва от него???

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#9] от "prokopi":

  Това им е много стар трик - винаги обвиняват другите за това което те самите правят.
  Чудното е че все още много шарани им се връзват на плиткоумията.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1152 Весело

  Танковете и самальотите са надуваеми, а войската са руски туристи от Чукотка.

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1809 Весело

  Обичам Москва да обвинява НАТО, че засилва военното си присъствие в Източна Европа и се готви за война. Путлер разбира само от езика на силата.

 18. 18 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Долавям страх от към Кремъл.

  писнало ми е от левичари
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  НАТО разпространи и сателитни снимки на разположени части с твърдение, че са направени в края на март и че поне стотина подобни точки има сухопътни части, авиация, артилерия, бронирани машини
  ************************

  А проблема къде е? Щом е на руска територия, какво значение има къде точно са разположени войските? Все едно комшията да ти се скара, че си държиш шкафа (примерно) на твоята си тераса.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на valheru
  valheru
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#4:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"] Русия е единственото плашило, способно да оправдае излишните, бездействащи и скъпи ТЕЦ марица 1 и 3! ВЕИ-тата, наливащи огромни суми от потребителя в джоба на политици и техни приближени! А сега, и "нова, американска ядрена мощност" в Козлодуй! Аре нема нужда, защото и сегашните мощности ги ограничават! Втора поредна година! [/quote]
  Стига бе, начи аз с гоуемо нетърпение чекам да либелизират пазарот, оти тогаз щъ си купувам ток само от Мариците и никогаж от АЕЦу!

 22. 22 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Единствената заплаха за НАТО е радикалният ислям. Всичко друго са наистина измислици.

 23. 23 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "ty_ida":Интересно изказване на Бараката.

 24. 24 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#6] от "Къти":

  Тогава Масква си бяха измислили въображаема Киевска агресия срещу Крим. А сега просто викат "дръжте крадеца"...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много умно казано! Браво на руснаците!

  (Снимките горе напомнят на сателитните снимки на Пентагона от 2002 година, на които още по-ясно се виждаха оръжията за масово унищожение на Садам)

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на rexos
  rexos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Еми то това си е истината. Ако не бяха пропагандните войни в Косово, Афганистан, Ирак, Либия същото това НАТО трябваше да се разпадне още преди 15 години, ама как иначе военното лоби и корпорации ще печелят милиарди долари.

 27. 27 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 566 Гневно

  Комунистическа им наглост - Крадеца вика дръжте крадеца!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 28. 28 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кирил Динев":

  ...и тази "презумпция" от школата за запасни офицери ли я научи?...

 29. 29 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#14:"virakocha"]Другарке, какво стана с долара? Нали на 29.3 Русия щеше да се отказва от него???[/quote]

  То е факт!
  Затова са и тия изцепки на другарчетата от НАТО, на чиновника Барозу……….. вече го казах, не може да учиш висша математика, като знаеш само таблицата за умножение до десет, айде, до единадесет!

 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1442 Весело

  Високопоставен представител на администрацията на президента Барак Обама казва пред "Ню Йорк таймс": "Американците няма да започнат война с Русия заради Украйна. Точка."
  **************************

  Ама разбира се! На всеки мислещ човек това отдавна му беше ясно, само войнстващите русофоби си мечтаеха за руска кръв и унищожение на Русия и разправяха, че американската армия аха да нападне...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В крайна сметка и НАТО е един огромен бюрократичен апарат, поглъщащ всяка година десетки милиарди пари на данъкоплатците.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#29:"ty_ida"]То е факт!
  Затова са и тия изцепки на другарчетата от НАТО, на чиновника Барозу……….. вече го казах, не може да учиш висша математика, като знаеш само таблицата за умножение до десет, айде, до единадесет![/quote]

  другарке, ЛЪЖЕШ! Русия НЕ се е отказала от долара И хич не ми приказвай за математика, че съм заършил математическа гимназия. Признай си, не боли!

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Мушмороци, помисли си Щирлиц.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 34. 34 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Има абсолютна логика. НАТО си е голяма далавера за тези които го доминират. Те вземат решенията а всички плащат. А решенията обслужват тези които ги взимат.
  НАТО беше създаден като отбранителна организация за противодействие на Варшавския договор. След ерата на Варшавкия договор, НАТО се превърна в Дружество с Неограничени пълномощия.
  Целта на създаването на НАТО обезсмисля напълно неговото съществуване днес. Освен ако пакта не преследва вече други цели ...

  Stupid people make me sick
 35. 35 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Весело  [quote#16:"Индиана"]Танковете и самальотите са надуваеми, а войската са руски туристи от Чукотка.[/quote]

  И пак ги тресе страх НАТО!

 36. 36 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ех, ама как хубаво щеше да е да не съществува НАТО.
  Русия щеше да си прави каквото иска . Ама то мръсното НАТО само им мъти водата на хубавите руснаци.

 37. 37 Профил на Decimus
  Decimus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Москва обвини НАТО, че си измисля заплаха, за да съществува"
  Дори и така да е , военните оргарнизации не са ли за това?

 38. 38 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1147 Весело

  Е па то си е баш така.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 39. 39 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#35:"ty_ida"]И пак ги тресе страх НАТО! [/quote]
  от кой от раша ли най-големите алколици и аматьори

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#32:"virakocha"]другарке, ЛЪЖЕШ! Русия НЕ се е отказала от долара И хич не ми приказвай за математика, че съм заършил математическа гимназия.[/quote]

  Да не сме съученици тогава?
  Кой номер в клас беше? №25? Аз бях №3!
  Да не мислиш, че в "Дневник" ще взема да те уча!
  Вече ти препоръчах литература!
  Опитай се да си обясниш, за какво са тия неспиращи нааааапъни!

 42. 42 Профил на Кирил Динев
  Кирил Динев
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Защото НАТО беше създадено като средство за защита срещу СССР. След краха на СССР нуждата да съществува НАТО престава.
  Това че то още работи и функционира е съвсем друг въпрос и тема за диспут.
  Аргументите са ти смешни и неадекватно гротестни.В коментара ти има толкова злоба и злъч , която подхожда на един нискоинтелектуален индивид освободен от някой незаметен остров ,вместа да правиш респект като БЪЛГАРИН еврепеец ти правиш точно обратното !!!!!

  Най жалко е ,когато червеят си помисли че е змия. В този форум с червеи пълно !
 43. 43 Профил на talkman
  talkman
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Путиновата работа: "кой ми сра в гащите?"
  Ами дарагой, ако НАТО си измисля, то с окупацията на Крим ти му помогна. Последно, Путин, ти за НАТО ли играеш?

 44. 44 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#35] от "ty_ida":
  Абсолютно, това си е стар номер, само че едно време са ги правили дървени, американците да пазят аляска, да не е там следващия референдум, украина така или иначе я проспаха!

 45. 45 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#42:"Кирил Динев"]Защото НАТО беше създадено като средство за защита срещу СССР. След краха на СССР нуждата да съществува НАТО престава. [/quote]

  Събитията с Украйна и анексирането на Крим доказват точно обратното.

  The best way to predict the future is to invent it.
 46. 46 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#14] от "virakocha":

  Датата е вярна, но не е посочена годината.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#26:"rexos"]Еми то това си е истината. Ако не бяха пропагандните войни в Косово, Афганистан, Ирак, Либия същото това НАТО трябваше да се разпадне още преди 15 години,[/quote]
  Е няма да се разпадне докато не спаси света от ЗЛОТО.За един по добър свят без Русия.

  писнало ми е от левичари
 49. 49 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Весело

  "Москва отвърна с декларация на външното си министерство, че кадрите са от август 2013г.,"

  хахаха, а за кадрите с "бягащите" към Русия украинци снимани на КПП Шегини на украинско-полската граница нещо не са ли споменали в декларацията... болна история

 50. 50 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Празните съдове дрън4ат най-силно!!!!

 51. 51 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#47] от "ty_ida":

  СТРАХ.СТРАХ.СТРАХ РУСИЯ СЕ ТРЕСЕ ОТ СТРАХ.

  писнало ми е от левичари
 52. 52 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#34] от "Хакуна Матата !":

  НАТО е система за колективна сигурност, дали ще съществува НАТО решават държавите членки, никой не ги държи насила в НАТО.

 53. 53 Профил на Кирил Динев
  Кирил Динев
  Рейтинг: 466 Разстроено

  До коментар [#45] от "virakocha":

  Събитията по други части на света , смъртта на хиляди и обречеността на милиони, доказаха точно обратното на твоите доводи !!!!!!!!!!!!

  Най жалко е ,когато червеят си помисли че е змия. В този форум с червеи пълно !
 54. 54 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#37:"Decimus"]Дори и така да е , военните оргарнизации не са ли за това?[/quote]

  Военни организации, които обслужват единствено и само корпоративни интереси, ползвайки доверието и наивността на населението, са престъпни организации!

 55. 55 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#48:"koiot"]Е няма да се разпадне докато не спаси света от ЗЛОТО.За един по добър свят без Русия.[/quote]

  Е, неспасяем си!

  Направих най-доброто за теб!
  Явно яслата си е ясла!

 56. 56 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#53:"Кирил Динев"]смъртта на хиляди и обречеността на милиони, доказаха точно обратното на твоите доводи !!!!!!!!!!!![/quote]

  Кои са тези хиляди жерви и обречени милиони в страна член на НАТО? Хайде по- леко с глупостите!

  The best way to predict the future is to invent it.
 57. 57 Профил на talkman
  talkman
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Атака ли имаш предвид или Позитано 20 и партизаните?

  [quote#54:"ty_ida"]Военни организации, които обслужват единствено и само корпоративни интереси, ползвайки доверието и наивността на населението, са престъпни организации[/quote]

 58. 58 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#42] от "Кирил Динев":

  Това за НАТО в пенсионерският клуб ли ти го казаха? Защото тотално не е вярно...

  Birds of a feather flock together.
 59. 59 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Като данъкоплатци искаме НАТО да оправдае разходите си през последните 25 години и да нападне Русия.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 60. 60 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1147 Весело

  [quote#30:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]само войнстващите русофоби си мечтаеха за руска кръв и унищожение на Русия[/quote]

  Също така бяха обявили разпад на Русия веднага след като Янукович се покри. После обявиха, че няма как Крим да стане руски. После, че веднага ще последва ембарго на Русия... И те така

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 61. 61 Профил на Кирил Динев
  Кирил Динев
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#56] от "virakocha":

  Моите думи ще ви подействат манипулативно, трябва сам да се сетите или някой ваш съмишленик да ви помовне с тази загадка !!!

  Най жалко е ,когато червеят си помисли че е змия. В този форум с червеи пълно !
 62. 62 Профил на talkman
  talkman
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Иначе за Позитано 20 съм съгласен, че са антихуманна, престъпна корпорация. Като добавим и някои близки до нея търговци на оръжие, става и военна. А като вземем предвид и много ДС офицери и агенти вътре в нея, преди '89 подчинени официално на Мосвка, а днес неофициално, мисля си абсолютно прав за военните и милитаристични(милиционерски) организации.

 63. 63 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Государсвинщината си измисля версии с които да запазва цялоста си,

  но с часове намалява властта с която разполага над нацията.

  Скоро всички ще разберат, че единственото разделение което предстои е на самата Русия.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 64. 64 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#55:"ty_ida"]Е, неспасяем си! [/quote]
  Скъпа другарке като един истински патриот жител на страна потъпкана от СССР(сега Русия)имам право макар да очаквам възмездие макар и със закъснение.Призовавам никой да не забравя как през 1944г беше погубена една мирна страна.

  писнало ми е от левичари
 65. 65 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Разстроено

  [quote#52:"puhcho7"]НАТО е система за колективна сигурност, дали ще съществува НАТО решават държавите членки, никой не ги държи насила в НАТО. [/quote]

  Пухчо, пухчооооо, явно не си чел нищо за войниците, които се връщат в Америка да речем от Ирак, няма значение, избери си….
  Помниш ли оня въртолет,с американските тюлени дето го вривиха, защото искаха да кажат истината!
  Колко американски майки се борят да докажат, че децата им са станали пушечно месо! Ю-туб е пълен с информация!

 66. 66 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#53] от "Кирил Динев":

  ...иди да посъветваш новите кандидатчленове на НАТО – Швеция и Финландия, да не се натискат да стават членове, защото НАТО трябва да се разпусне...

 67. 67 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Опитвам се да се сетя за поне една държава която е тяснос вързана с Русия и да е прокопсала.

 68. 68 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 409 Неутрално

  По всичко личи, че Западът се опитва по всевъзможен начин да вкара Русия в спирала на военен конфликт. САЩ видяха,че с тия техните войни няма как да излязат от рецесията, в която се вкараха сами - главно благодарение на мързела си и сега се чудят кой друг да им плати сметката. Все пак ВПК трябва да работи на пълни обороти, за да има папо. Русия е поставена в ъгъла, тъй като трябва да отстоява жизнено пространство - просто с подобни конфликти в сравнително изостанали и нестабилни в политическо отношение държави като Украйна, Молдова, България и Румъния, няма как да отстояваш собствена политика, като си абсолютно финансово зависим от МВФ и СБ

 69. 69 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#48:"koiot"]Е няма да се разпадне докато не спаси света от ЗЛОТО.За един по добър свят без Русия. [/quote]

  Мда, пълен с гейове, зомбита и дебели американки. Ти очевидно си доста извратен.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#20] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":


  [quote#20:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]А проблема къде е? Щом е на руска територия, какво значение има къде точно са разположени войските[/quote]Как щеше да реагираш,ако Турция например разположи същата армия в Одринска Тракия?!

 71. 71 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Разстроено

  [quote#64:"koiot"]Призовавам никой да не забравя как през 1944г беше погубена една мирна страна.[/quote]

  А сега кажи, на коя дата американците хвърлиха бомбите над София!!
  10 януари, коя година?

 72. 72 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  [quote#44:"ban"]американците да пазят аляска, да не е там следващия референдум[/quote]
  Той Путин обича да краде от по-малки и по-слаби страни само, другарю.

 73. 73 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Прав е Путин.
  Не виждам Руски военни по гранците с НАТО. Но НАТО-овските войски са наобиколили Русия и като глутница вълци чакат плячката... ама нанай!!!

 74. 74 Профил на Кирил Динев
  Кирил Динев
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#60] от "Master of Puppets":

  Кучето си лае ,кервана си върви.И те така......
  До коментар [#58] от "rldkfl":

  Защото тотално не е вярно... В новите сезони на Досиетата Х го гледах...........

  Най жалко е ,когато червеят си помисли че е змия. В този форум с червеи пълно !
 75. 75 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#65] от "ty_ida":

  ....чувал съм, чуваааал....и съм гледал документария....и какво за войниците?

 76. 76 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#67:"tosho_toto"]Опитвам се да се сетя за поне една държава която е тяснос вързана с Русия и да е прокопсала.[/quote]

  А сега се опитай да си спомниш поне една държава, където да е влязъл МВФ и СБ и да е прокопсала!

 77. 77 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#75:"puhcho7"]....чувал съм, чуваааал....и съм гледал документария....и какво за войниците? [/quote]

  Явно ползваш слухов апарат, щом пак задаваш въпроси!

 78. 78 Профил на talkman
  talkman
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#65:"ty_ida"] Ю-туб е пълен с информация![/quote]

  А Майкъл Мур е най-достоверния източник
  Много обичам млади партизани, които предпочитат да гледат, вместо да четат. А после се оплакват, че американците биле тъпи, щото само гледали телевизия
  Red Logic.

 79. 79 Профил на Кирил Динев
  Кирил Динев
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#64] от "koiot":

  Фашистка Германия ли имаш предвид ? НАТО И Русия тогава ги нямаше като понятия.

  Най жалко е ,когато червеят си помисли че е змия. В този форум с червеи пълно !
 80. 80 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#70:"yanne"]Как щеше да реагираш,ако Турция например разположи същата армия в Одринска Тракия?! [/quote]


  Що, да не те е страх?
  Нали НАТО те пази?

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Кирил Динев
  Кирил Динев
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#72] от "Yard":

  И НАТО е на този принцип.С големите никой не иска да си има работа.....

  Най жалко е ,когато червеят си помисли че е змия. В този форум с червеи пълно !
 83. 83 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#78:"talkman"]Много обичам млади партизани, които предпочитат да гледат, вместо да четат. А после се оплакват, че американците биле тъпи, щото само гледали телевизия [/quote]

  Не се притеснявай за четенето.
  Добър навик от детството!
  Виж, ако се чете само българска преса до 80% си е чиста дезинформация!

 84. 84 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#78:"talkman"]Много обичам млади партизани, които предпочитат да гледат, вместо да четат. [/quote]

  Сега ще почнат да ти обясняват за Достоевски, Чехов, Булгаков. А ЕДИН ред НЕ са прочели от тях

  The best way to predict the future is to invent it.
 85. 85 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2813 Любопитно

  [quote#71:"ty_ida"]
  А сега кажи, на коя дата американците хвърлиха бомбите над София!! [/quote]
  А ти знаеш ли, че и Съветския съюз е бомбардирал България през ВСВ? Просто от любопитство питам, тези неща не ги учеха в училище.

 86. 86 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#65] от "ty_ida":

  ...и колко са "американските майки дето се борят да докажат...."?.....откакто ам. армия е професионална е въпрос на личен избор на "техните деца", дали ще служат в армията.....

 87. 87 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#71:"ty_ida"]А сега кажи, на коя дата американците хвърлиха бомбите над София!!
  10 януари, коя година?[/quote]
  1 А руските кораби които обстрелват Варна удобно ги забравяме.
  2 щетите от тези бомбардировки отдавна са отстранени,ама вредите от окупацията още ги теглим.
  3 И защо си мислиш,че съм фен на американците друга страна ми е любимата.

  писнало ми е от левичари
 88. 88 Профил на Кирил Динев
  Кирил Динев
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#80] от "ty_ida":

  И споменатата държавае част от НАТО.

  Най жалко е ,когато червеят си помисли че е змия. В този форум с червеи пълно !
 89. 89 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Войните се разпалват с една едничка цел - да осигуряват огромни печалби за оръжейната индустия и да оправдаят трилионите, които се дават за поддръжка на армиите. Ако сега не дай боже избухне война, то ще е пак за да се пълнят гушите на оръжейните магнати.

 90. 90 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#20] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  А къде е проблема САЩ да бяха разположили елементи от противоракетният щит в Полша и защо Путкин орИва света тогава? И къде е проблема НАТО да си засилят присъствието в източните членки? Нали все пак самите държави решават какво да става на тяхна територия. Защо Путкин отново рИве?

 91. 91 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#83:"ty_ida"]Виж, ако се чете само българска преса до 80% си е чиста дезинформация![/quote]

  Тук си права, 80% от пресата е на свинската империя, тоест на ВТБ ерго Масква!

  The best way to predict the future is to invent it.
 92. 92 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#78:"talkman"]А Майкъл Мур е най-достоверния източник [/quote]

  """През 2005 г. сп. "Тайм" го включва с класация на стоте най-влиятелни личности в света.

  През 2008 г. Мур се премества от Ню Йорк в родния си щат Мичиган. Носител e на Оскар, Сезар, Златна палма и ред други филмови награди."""""""
  За този ли Мур ми говориш?

 93. 93 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#83:"ty_ida"]Виж, ако се чете само българска преса до 80% си е чиста дезинформация![/quote]

  Аз лично съм впечатлен как ББС, Фигаро, Уошингтън поуст публикуват унищожителни статии за безумието, което забъркаха САЩ и пуделът им ЕС, а в България само комунистически лозунги от типа "не на руския империализъм".

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 94. 94 Профил на ty_ida
  ty_ida
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#91:"virakocha"]Тук си права, 80% от пресата е на свинската империя, тоест на ВТБ ерго Масква![/quote]

  Ееееееееее, нямаш равен!
  Айде със здраве!

 95. 95 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1442 Любопитно

  [quote#70:"yanne"]Как щеше да реагираш,ако Турция например разположи същата армия в Одринска Тракия?!
  [/quote]

  Докато си я държи там, не виждам проблем. У тях са си.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 96. 96 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#65:"ty_ida"]Колко американски майки се борят да докажат, че децата им са станали пушечно месо![/quote]

  Другарке, Борис 3 не допусна България да се включи във ВСВ. Натисна ни любимия ти СССР и в резултат на това бяха избити 30 000 българи. Русия носи само нещастия на България.

  The best way to predict the future is to invent it.
 97. 97 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#29] от "ty_ida":

  Ти чуваш ли се? Русия има почти 500 милиарда долара резерв. От началото на кризата в края на 2007-ма ФЕД напечата и наля няколко трилярда. Долара все още не се е гътнал, а ти ще се правиш на интересна за смешните долари на рашките, които в допълнение им трябват да са скъпи иначе ще видим и руска пролет.

 98. 98 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#94:"ty_ida"]Ееееееееее, нямаш равен!
  Айде със здраве! [/quote]

  Затапвам те като бутилка от водка. И така и не ми отговори какво стана на 29.3 с долара

  The best way to predict the future is to invent it.
 99. 99 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#96:"virakocha"]Натисна ни любимия ти СССР и в резултат на това бяха избити 30 000 българи.[/quote]

  По абсолютно същата логика можем да обвиним Запада, че допусна да попаднем под съветска доминация.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 100. 100 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Любопитно

  [quote#20:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]А проблема къде е? Щом е на руска територия,[/quote]

  А началниците ти защо рИваха когато НАТО разполагаше щита в Европа?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK