Отговорите на Путин на въпросите на гражданите (хронология)

Отговорите на Путин на въпросите на гражданите (хронология)

© ReutersПрезидентът на Русия Владимир Путин проведе станалата вече традиционна среща с руските граждани, известна като "пряка линия", като за пръв път в нея се включиха и жителите на анексирания преди броени седмици украински полуостров Крим. Сред широкия кръг проблеми, от които се интересуваха руснаците, сериозно присъствие отбелязаха темите за събитията в Украйна, присъединяването на Крим към Русия и отношенията със Запада и наложените от него санкции. "Дневник" проследи отговорите на руския президент на тези въпроси.


КРАЙ на пряката линия


14.52 За отношението към опозицията и различните мнения: Разбира се, длъжни сме да изслушваме всяка гледна точка, дори и тя да се споделя от някакво малцинство от хора. В текущата си работа винаги изслушвам всички позиции и винаги ги обмислям – може би в тази гледна точка има нещо вярно.
Искаме добри отношения със Запада, но и не можем да позволим заради доброто отношение към нас постоянно да трябва да отстъпваме от интересите си. Искаме да изградим добри отношения с партньорите си както на Запад, така и на Изток. И в хода на разработването на подходи към тези цели, естествено, се нуждаем от анализ на най-различни гледни точки за решаването на този или онзи проблем, на този или онзи въпрос.


14.41 За заплахите за отмяна на Световното първенство по футбол през 2018 г.: ФИФА вече каза чрез Сеп Блатер, че няма отношение към политиката и няма намерение да преразглежда графика си, в това число и местата, на които ще се провеждат световните шампионати.


14.36 Въпрос от Едуард Сноудън: Занимава ли се Русия с прехващане, съхраняване и анализ на информация от телефонните разговори и интернет дейността на милиони хора и счита ли, че масовият контрол може да бъде оправдан?


Това у нас е свързано с издаване на специално съдебно разрешение за всеки отделен случай и всеки отделен гражданин. По тази причина няма как да има масов характер. Естествено, съвременните средства за комуникация се използват от определени служби, като например антитерористичната, но не и масово. Надявам се, че това никога няма да се случи в Русия, а и нямаме подобни финансови възможности.


14.28 Не се ли страхувате, че САЩ ще развалят задълго отношенията на Русия с Европа?

Ключът към отношенията ни е доверието. И на междуличностно, и на междудържавно ниво.


14.23 За отношенията Русия–САЩ: Съгласен съм, че доверието между нас в значителна степен е изгубено, но смятаме, че вината за това не е наша. Тъй като подходът с двойните стандарти винаги ни разочарова. Да се действа така, както действаха САЩ в Югославия, в Ирак, Афганистан и Либия... Те имат право да защитават своите интереси, а Русия няма. Няма никаква логика в тази позиция и обикновените граждани виждат фалша в нея. За да си възвърнем доверието, трябва да отчитаме интересите на другия, да говорим на един език, да избавим международната политика от двойните стандарти и лъжи. Надявам се, че това е възможно, и Русия ще се стреми към това.


14.10 Защо Русия помага на Украйна, а не спре газта на страната, която е голям длъжник?

Трябва да изхождаме от конкретната ситуация. В Украйна взимат от потребителите по-малко от 20% от реалната цена на газа. Но ние сключихме договор с Украйна през 2009 г. и въпреки забавянията и други подобни проблеми доскоро тя все пак си плащаше. Оттогава ние не сме променяли нито веднъж ценовата формула, според която пресмятахме дължимото от Украйна за руския газ, заложена с участието на госпожа Тимошенко и господин Продан. През 2010 г. подписахме и т.нар. Харковски съглашения за удължаването на пребиваването на руския флот в Крим, за което редовно си плащахме. Миналата година в отговор на настоятелните молби на нашите украински партньори им отпуснахме 3 милиарда кредит и понижихме още цената на газа, разчитайки, че ще си изплатят натрупания дотогава дълг и ще продължават да ни плащат редовно. И какво стана – през януари си платиха и малко свалиха дълга, през февруари платиха по-малко от половината, а през март новото правителство в Киев не плати нищо – нула. Естествено, съгласно договорните клаузи "Газпром" премина към предишното ценообразуване. Обвиняват ни, че имаме особен подход към Украйна и че тази цена и политическа. Но проблемът е, че те не искат да платят нищо – дори и ниската цена. В разговорите със западните ни партньори казахме, че не настояваме за незабавно плащане и разбираме трудностите на Украйна, но че ги молим да се включат заедно с нас в спасяването на украинската икономика. САЩ обещаха един милиард гаранции на тези банки, които ще дадат кредити на Украйна. Ние сме готови да потърпим още месец. Но ако през това време не постъпят никакви плащания, в съотвествие с договора ще преминем на доставки на газ след предплата за месец напред и ще доставяме толкова, за колкото си платят. Това ще засегне сериозно потребителите и именно затова проявяваме такова търпение. Можем да предприемем тази стъпка още днес, но ще почакаме още един месец.


За доставките на газ отговорността принадлежи на "Газпром", а за транзита – на Украйна. Точно затова, за да се предпазим от подобни негативни явления, ние построихме "Северен поток", за пряко снабдяване на европейските си потребители. И се каним да строим "Южен поток".


13.57 За санкциите срещу представителите на близкото му обкръжение – Нямате ли чувството, че основният обект на тези санкции сте вие самият?

"Навярно има подобни опити. Що се отнася за тези хора – да, това са мои близки приятели. Някои от тях са спечелили капитала си още преди да се запознаят с мен. Но те нямат отношение към Крим. Ако наказват тези хора заради техния патриотизъм – има за какво да ги наказват.


13.49 За критиките на международните организации и заплахите за изключване на Русия от тях: Ако някой е искал да създаде еднополюсен свят и да организира тези организации под свое лидерство, то това едва ли е възможно. Ние често се сблъскваме с нежеланието на другите да разберат нашата позиция. Няма да настояваме да участваме в някои структури, още повече, ако те не са в състояние да проявят самостоятелност и да имат своя собствена гледна точка. Все пак, ние не смятаме да предприемаме специални стъпки за излизане от някои организации, ще продължим да работим. Що се отнася до ПАСЕ – след като не искат да ни виждат, няма да настояваме.


13.42 За реабилитацията на кримските татари: Това е народ, който сериозно е пострадал в периода на сталинските репресии, бил е депортиран от своята родна територия. Ние сме длъжни да направим всичко, което зависи от нас, за да може процесът на влизане в Руската федерация да се свърже с реабилитацията и възстановяването на законните права на кримско-татарския народ. Екатерина II е издала указ, според който кримските татари са били възприети в Русия като собствени граждани, чиито права, храмове и религия са били уважавани. Към такава политика смятаме да се придържаме и днес. Сега се занимаваме с подготовката на президентски указ за реабилитацията на кримско-татарския народ и не само. По време на сталинските репресии са пострадали и арменците, гърците, немците. Трябва да си спомним за всички.


13.31 Има ли план за присъединяването на Аляска към Русия?

За какво ви е Аляска? Тя е била продадена през XIX век, както и Луизиана е била продадена от французите на Съединените Щати. Ние си имаме северна страна, 70% от нашата територия е в Севера и Крайния север. В Аляска също е студено, така че нека не се разгорещяваме.


13.25 За газа: Това е сериозна част от нашия бюджет. Страхувам се да не сбъркам в числата, но основните приходи за нас идват от нефта, а не от газа. 191 милиарда от нефт, 28 милиарда от газ за миналата година. Нефтът се продава на световните пазари. Могат ли да ни навредят чрез него – могат да се опитат. Докъде би довело това обаче тези, които биха го направили? Реално само Саудитска Арабия може да увеличи добива си на нефт. За нас понижение на цената от 90 на 85 долара на барел няма да е критично. Ние имам едобри отношения със Саудитска Арабия, имаме много общи точки, аз се отнасям към краля на Саудитска Арабия с огромно уважение. И не смятам, че те ще предприемат някакви стъпки в своя вреда и във вреда на Русия. Те имат своите икономически интереси и рязкото повишаване на добива би било съгласуван ход. Що се отнася до САЩ и шистовия нефт – нивото на доходност от него е много високо. Нефтът се продава на световните пазари в долари, така че ако цените паднат, и търсенето на долари ще намалее. Т.е. има много елементи и възможностите за влияние са ограничени. За газа: Ние продаваме газ по тръби основно на европейските страни, които покриват 34–35% от нуждите си с руски доставки. Финландия например, получава 90% от газа си от Русия. Много други държави 50-60-70%. Според мен е невъзможно те да спрат да купуват руски газ. В своя собствена вреда, почти чрез кръв – може би, но не мога да си представя такова нещо. Естествено, всички говорят за диверсификация на доставките, за увеличаване на независимостта от руския газ. И ние също започваме да говорим за повишаване на независимостта от нашите потребители. Има само един проблем – транзитът през територията на Украйна, с която ни е много трудно да се договорим. Надявам се, че и тук ще стигнем до желания компромис.


13.17 Не е ли цената, която плаща Русия за присъединяването на Крим, твърде висока?

За съжаление материално-техническата база в Крим се намира в много тежко състояние и са нужни сериозни инвестиции. Трябва да вложим средства в развитието на икономиката, селското стопанство, поддръжката на пенсионерите, бюджетната сфера. За пенсионерите трябва да отделим 28 милиарда, а за публичния сектор – общо 16.5 милиарда рубли. Но искам да подчертая, че тези пари няма да се вземат от други програми или сектори, ние имаме допълнителни средства в правителствения резерв на стойност 240 милиарда рубли. А смятам, че разходите за всички кримски програми няма да надхвърлят 100 милиарда рубли. Нужни са обаче не само пари, но и време. Аз не се съмнявам, че вбъдеще Крим няма да бъде субект на наливане на федерални субсидии, а ще стане самостоятелен и самодостатъчен, по-късно ще стане и донор. Досега той беше изкуствено създадена субсидирана територия, от него само взимаха пари, които преразпределяха в други територии.


13.09 За НАТО: Някога ни обещаваха, че след обединението на Германия НАТО няма да се разширява на изток. А след това започна неговото разширяване. За сметка на бившите страни от Варшавския договор, после за сметка на Прибалтика, на бившите републики от Съветския съюз. Защо? Отговарят ни: това не ви засяга, страните имат право сами да избират начина, по който да обезпечават своята сигурност. Когато този блок се придвижва към границите на нашата страна, това ни принуждава към ответни действия. Решението ни за Крим отчасти беше свързано с това. На първо място с подкрепата на кримчаните, но и от съображението, че ако не направим нищо, ще вкарат Украйна в НАТО и ще кажат, че това не ни засяга. Ако в Крим се настанят войски на НАТО, те ще вкарат там ударни сили. Тогава Русия ще се окаже практически избутана от Черноморието. Не е нужно да се страхуваме от нещо, но сме и длъжни да отчитаме тези обстоятелства и да реагираме по съответния начин. Елементите от противоракетната отбрана на САЩ не са отбранителни съоръжения, а част от атакуващо въоръжение. Казват ни, че те не са насочени срещу нас, но експертите прекрасно разбират, че това не е вярно. Ние даже им предложихме да подпишат документ, където се ангажират, че тази ПРО не е насочена срещу нас, но те отказват. Това е възобновяване на надпреварата във въоръжаването. По-добре да решаваме тези въпроси заедно, но те не искат. Ние, разбира се, ще настояваме да продължим и вбъдеще тези преговори. Но при всички положения ще направим всичко, за да гарантираме сигурността на руския народ.


12.57 Никой не е готов на компромис, с кого да преговаряме?

С тези, които се считат за държащи властта. Но трябва да изхождаме от здравия разум и реалността. Ние считаме настоящата власт в Киев за нелегитимна, тя не разполага с общоначионален мандат за управлението на страната. Въпреки това, ние не отказваме контакт с никого. На министерско равнище контактите са отворени и продължават. Медведев разговаря с Яценюк, Наришкин разговаря с Турчинов. Що се отнася до кандидатите за призидент, вие знаете как протича президентската надпревара – в абсолютно недопустими и неприемливи форми. Кандидати биват бити, обливани, не ги допускат до срещи с избиратели. Ако не се промени настоящата конституция, не трябва да има нови избори при наличието на действащ президент, какъвто е Янукович. На първо място трябва да се промени конституцията – това подсказва здравия разум.


Ние сме в контакт с всички. Лидер в президентската надпревара сега е господин Порошенко. Голяма част от неговия бизнес е свързана с Русия. Аз познавам лично много добре и госпожа Тимошенко. Въпреки че тя призоваваше за разстрелване на руснаците с атомно оръжие, според мен това беше следствие на емоционален срив. Все пак тя подписа известните газови договори, които нейните съпартийци днес отказват да спазват. Останалите кандидати не ги познавам лично, но, разбира се, ще работим с всички.


12.46 За националистическия взрив в Украйна и способността на Русия да представя своята гледна точка на Запада и да бъде чута: Украйна е многострадална земя, сложна общност. Къде се възраждат национализмът, неонацизмът – в западната част на Украйна. В историческото си минало тези земи са се намирали частично в Чехословакия, Унгария, Полша, Австрия. Никъде и никога техните граждани не са били пълноценни граждани на изброените страни. Днес според някои именно поради тези обстоятелства тези територии се напълват с особено европейско съдържание. Но някакси забравиха, че към тези хора винаги са се отнасяли като към хора втора класа. И точно оттук смятам, че произхожда този национализъм. Корените на централната, източната, югоизточната части на Украйна безусловно са свързани с руската държава. Тамошните жители са с малко по-различен манталитет. И когато всички тези хора се озовават в днешна Украйна, сглобена по съветско време от различни парчета, на тях им е трудно да се разбират едни други. Трябва да им се помогне точно в това, доколкото е възможно. Нашата роля е на добрия съсед, на най-близкия роднина. Дали ще ни чуят нашите партньори в Европа и отвъд Океана – надявам се, че ще ни чуят.


12.35 След случилото се с Крим силата ли се превърна в единствения гарант на суверенитета в света?


Русия не е присъединила Крим със сила. Решението за присъединяване взеха самите хора. Русия откликна на този призив и прие Крим в своето семейство. Що се отнася до фактора сила в международните отношения – той винаги е съществувал, съществува и ще съществува. Въпросът е, че разбирайки същественото значение на силите в международните дела, държавите биха могли да изработват и заздравяват такива правила за поведение, които да бъдат стабилни и да дадат възможност да се договаряме, без да прибягваме до употребата на сила. Нека си припомним какво стана в Ирак, Афганистан, Либия и други региони. Когато някой се опитваше да направи света еднополюсен, у този полюс възникна илюзията, че всичко може да се постигне със сила.


12.28 За Приднестровието: Това е един от най-сложните проблеми, пред които сме изправени след краха на СССР. В Приднестровието има голям брой руски граждани, те имат своя собствена представа за своето бъдеще и своята съдба. Нужно е да водим диалог и с Молдова, и с Украйна, да засилваме преговорите във формата 5+2. Нужно е веднага да се свали блокадата, негативните последствия от която понастоящем изпитват живеещите там хора и от страна на Молдова, и от страна на Украйна. В крайна сметка на тях трябва да се позволи сами да решат своята съдба.


12.21 Ще бъде ли въведен ограничен военен контингент за защита на интересите на рускоезичното население на Украйна?

Не трябва да изпадаме в някаква еуфория и винаги трябва да изхождаме от реалността. Национално-етническият състав на Крим се отличава от югоизточна Украйна. В югоизточна Украйна етническият състав е примерно 50 на 50. Ние трябва да направим всичко, за да помогнем на хората там да защитят своите права. Съветът на федерацията предостави на президента на Русия правото да използва въоръжените сили на страната в Украйна. Силно се надявам, че няма да ми се наложи да се възползвам от това право.


12.15 За противопоставянето Русия–САЩ и федерализацията на Украйна: Компромисът трябва да се намери не от трети страни, а вътре в самата Украйна. Ние само можем да подкрепяме и да съпровождаме този процес отстрани. Трябва да има референдум за украинската конституция и след това избори, може и в обратния ред. Въпросът е да се обезпечат законните права и интереси на руските и руско говорящите граждани в източните и югоизточните региони на Украйна. Това е територия на Новорусия, дадена на Украйна през 20-те години (на XX век) от Съветското правителство. По различни причини териториите са се разменяли, но народът си остава един и същ. Въпросът е да се дадат гаранции на тези хора. Защото жителите на южна Украйна също могат да попитат: къде са гаранциите, че след изборите от центъра няма да ни изпратят нов олигарх.


12.01 Въпрос от командира на кримския "Беркут" полковник Абисов: Замеряха ни с камъни, огън и стреляха по нас, но имахме заповед да не проливаме кръв. След това ни предадоха. Вие познавате Янукович – той винаги ли е бил такъв слабак и предател?


"Тежестта на отговорността на държавния глава е много голяма, независимо дали става дума за малка, или за голяма страна. Виктор Фьодорович (Янукович, бел. ред.) изпълняваше дълга си така, както считаше за възможно и нужно. Той неведнъж ми е казвал, че е обмислял употребата на сила, но не се е решавал на подобна стъпка.


Що се отнася до "Беркут", вие и вашите другари честно, професионално и достойно изпълнявахте своя служебен дълг. А начинът, по който се отнасят сега с вас, ще се обърне срещу украинската държава. Аз знам, че вас са престанали да ви лекуват в болниците. Не трябва бойците, които са защитавали родината си, да се унижават и да се поставят на колене. Ако държавата се отнася по този начин с хора, които достойно и честно са изпълнявали своя дълг, едва ли тази държава може да разчита някой друг да я защитава по този начин вбъдеще."


11.45 За присъствието на "зелените човечета" в Крим: Нашата задача беше да обезпечим свободното волеизявление на жителите на Крим. За да не се развие ситуацията така, както в момента се развива в югоизточна Украйна. Затова зад гърба, в подкрепа на частите за самоотбрана на Крим, разбира се, застанаха наши военнослужещи. Имайте предвид, че в Крим се намираха над 20 хиляди добре въоръжени военнослужещи, складове с оръжие и боеприпаси. Така че беше нужно да предпазим хората от възможността да използват тези оръжия срещу гражданите.


11.25 За Крим: Как бе взето решението, след като през цялата си кариера не сте говорили за този проблем?


"Рисковете бяха съвсем реални за рускоезичното население. Това накара хората да се замислят за бъдещето си и затова те се обърнаха към Русия. Ние ни-ко-га не сме обмисляли анексиране на Крим. Но и никой не е бил против при взимането на решението.


Изчакахме резултата от референдума в Крим. За мен беше много важно да видя кой какво казва - и когато се явиха 83% и 97% от тях са за присъединяване, ние не можеше да постъпим по друг начин."


11.13 За Източна Украйна: Хората на Изток сами започнаха да се въоръжават и вместо да разберат какво става, там на Запад, започнаха да ги арестуват, да изпращат танкове и авиация. Надявам се в Киев да разберат към каква пропаст се движи сегашната власт и тегли страната си в нея. Затова много се надявам на преговорите в Женева, но трябва да се говори с хората, с реалните им представители, да бъдат пуснати задържаните и да се води диалог. В Женева те се срещат с хората, които са ги назначили.


Запитан за твърденията, че ръката на Москва стои зад събитията в Източна Украйна: "Това е глупост. Няма руски подразделения, специални служби, инструктори. Това са местните хора, то си личи по това, че си махнаха маските. Те нямат къде да отидат, това е тяхната земя. С тях трябва да се говори."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK