Отговорите на Путин на въпросите на гражданите (хронология)

Отговорите на Путин на въпросите на гражданите (хронология)

© ReutersПрезидентът на Русия Владимир Путин проведе станалата вече традиционна среща с руските граждани, известна като "пряка линия", като за пръв път в нея се включиха и жителите на анексирания преди броени седмици украински полуостров Крим. Сред широкия кръг проблеми, от които се интересуваха руснаците, сериозно присъствие отбелязаха темите за събитията в Украйна, присъединяването на Крим към Русия и отношенията със Запада и наложените от него санкции. "Дневник" проследи отговорите на руския президент на тези въпроси.


КРАЙ на пряката линия


14.52 За отношението към опозицията и различните мнения: Разбира се, длъжни сме да изслушваме всяка гледна точка, дори и тя да се споделя от някакво малцинство от хора. В текущата си работа винаги изслушвам всички позиции и винаги ги обмислям – може би в тази гледна точка има нещо вярно.
Искаме добри отношения със Запада, но и не можем да позволим заради доброто отношение към нас постоянно да трябва да отстъпваме от интересите си. Искаме да изградим добри отношения с партньорите си както на Запад, така и на Изток. И в хода на разработването на подходи към тези цели, естествено, се нуждаем от анализ на най-различни гледни точки за решаването на този или онзи проблем, на този или онзи въпрос.


14.41 За заплахите за отмяна на Световното първенство по футбол през 2018 г.: ФИФА вече каза чрез Сеп Блатер, че няма отношение към политиката и няма намерение да преразглежда графика си, в това число и местата, на които ще се провеждат световните шампионати.


14.36 Въпрос от Едуард Сноудън: Занимава ли се Русия с прехващане, съхраняване и анализ на информация от телефонните разговори и интернет дейността на милиони хора и счита ли, че масовият контрол може да бъде оправдан?


Това у нас е свързано с издаване на специално съдебно разрешение за всеки отделен случай и всеки отделен гражданин. По тази причина няма как да има масов характер. Естествено, съвременните средства за комуникация се използват от определени служби, като например антитерористичната, но не и масово. Надявам се, че това никога няма да се случи в Русия, а и нямаме подобни финансови възможности.


14.28 Не се ли страхувате, че САЩ ще развалят задълго отношенията на Русия с Европа?

Ключът към отношенията ни е доверието. И на междуличностно, и на междудържавно ниво.


14.23 За отношенията Русия–САЩ: Съгласен съм, че доверието между нас в значителна степен е изгубено, но смятаме, че вината за това не е наша. Тъй като подходът с двойните стандарти винаги ни разочарова. Да се действа така, както действаха САЩ в Югославия, в Ирак, Афганистан и Либия... Те имат право да защитават своите интереси, а Русия няма. Няма никаква логика в тази позиция и обикновените граждани виждат фалша в нея. За да си възвърнем доверието, трябва да отчитаме интересите на другия, да говорим на един език, да избавим международната политика от двойните стандарти и лъжи. Надявам се, че това е възможно, и Русия ще се стреми към това.


14.10 Защо Русия помага на Украйна, а не спре газта на страната, която е голям длъжник?

Трябва да изхождаме от конкретната ситуация. В Украйна взимат от потребителите по-малко от 20% от реалната цена на газа. Но ние сключихме договор с Украйна през 2009 г. и въпреки забавянията и други подобни проблеми доскоро тя все пак си плащаше. Оттогава ние не сме променяли нито веднъж ценовата формула, според която пресмятахме дължимото от Украйна за руския газ, заложена с участието на госпожа Тимошенко и господин Продан. През 2010 г. подписахме и т.нар. Харковски съглашения за удължаването на пребиваването на руския флот в Крим, за което редовно си плащахме. Миналата година в отговор на настоятелните молби на нашите украински партньори им отпуснахме 3 милиарда кредит и понижихме още цената на газа, разчитайки, че ще си изплатят натрупания дотогава дълг и ще продължават да ни плащат редовно. И какво стана – през януари си платиха и малко свалиха дълга, през февруари платиха по-малко от половината, а през март новото правителство в Киев не плати нищо – нула. Естествено, съгласно договорните клаузи "Газпром" премина към предишното ценообразуване. Обвиняват ни, че имаме особен подход към Украйна и че тази цена и политическа. Но проблемът е, че те не искат да платят нищо – дори и ниската цена. В разговорите със западните ни партньори казахме, че не настояваме за незабавно плащане и разбираме трудностите на Украйна, но че ги молим да се включат заедно с нас в спасяването на украинската икономика. САЩ обещаха един милиард гаранции на тези банки, които ще дадат кредити на Украйна. Ние сме готови да потърпим още месец. Но ако през това време не постъпят никакви плащания, в съотвествие с договора ще преминем на доставки на газ след предплата за месец напред и ще доставяме толкова, за колкото си платят. Това ще засегне сериозно потребителите и именно затова проявяваме такова търпение. Можем да предприемем тази стъпка още днес, но ще почакаме още един месец.


За доставките на газ отговорността принадлежи на "Газпром", а за транзита – на Украйна. Точно затова, за да се предпазим от подобни негативни явления, ние построихме "Северен поток", за пряко снабдяване на европейските си потребители. И се каним да строим "Южен поток".


13.57 За санкциите срещу представителите на близкото му обкръжение – Нямате ли чувството, че основният обект на тези санкции сте вие самият?

"Навярно има подобни опити. Що се отнася за тези хора – да, това са мои близки приятели. Някои от тях са спечелили капитала си още преди да се запознаят с мен. Но те нямат отношение към Крим. Ако наказват тези хора заради техния патриотизъм – има за какво да ги наказват.


13.49 За критиките на международните организации и заплахите за изключване на Русия от тях: Ако някой е искал да създаде еднополюсен свят и да организира тези организации под свое лидерство, то това едва ли е възможно. Ние често се сблъскваме с нежеланието на другите да разберат нашата позиция. Няма да настояваме да участваме в някои структури, още повече, ако те не са в състояние да проявят самостоятелност и да имат своя собствена гледна точка. Все пак, ние не смятаме да предприемаме специални стъпки за излизане от някои организации, ще продължим да работим. Що се отнася до ПАСЕ – след като не искат да ни виждат, няма да настояваме.


13.42 За реабилитацията на кримските татари: Това е народ, който сериозно е пострадал в периода на сталинските репресии, бил е депортиран от своята родна територия. Ние сме длъжни да направим всичко, което зависи от нас, за да може процесът на влизане в Руската федерация да се свърже с реабилитацията и възстановяването на законните права на кримско-татарския народ. Екатерина II е издала указ, според който кримските татари са били възприети в Русия като собствени граждани, чиито права, храмове и религия са били уважавани. Към такава политика смятаме да се придържаме и днес. Сега се занимаваме с подготовката на президентски указ за реабилитацията на кримско-татарския народ и не само. По време на сталинските репресии са пострадали и арменците, гърците, немците. Трябва да си спомним за всички.


13.31 Има ли план за присъединяването на Аляска към Русия?

За какво ви е Аляска? Тя е била продадена през XIX век, както и Луизиана е била продадена от французите на Съединените Щати. Ние си имаме северна страна, 70% от нашата територия е в Севера и Крайния север. В Аляска също е студено, така че нека не се разгорещяваме.


13.25 За газа: Това е сериозна част от нашия бюджет. Страхувам се да не сбъркам в числата, но основните приходи за нас идват от нефта, а не от газа. 191 милиарда от нефт, 28 милиарда от газ за миналата година. Нефтът се продава на световните пазари. Могат ли да ни навредят чрез него – могат да се опитат. Докъде би довело това обаче тези, които биха го направили? Реално само Саудитска Арабия може да увеличи добива си на нефт. За нас понижение на цената от 90 на 85 долара на барел няма да е критично. Ние имам едобри отношения със Саудитска Арабия, имаме много общи точки, аз се отнасям към краля на Саудитска Арабия с огромно уважение. И не смятам, че те ще предприемат някакви стъпки в своя вреда и във вреда на Русия. Те имат своите икономически интереси и рязкото повишаване на добива би било съгласуван ход. Що се отнася до САЩ и шистовия нефт – нивото на доходност от него е много високо. Нефтът се продава на световните пазари в долари, така че ако цените паднат, и търсенето на долари ще намалее. Т.е. има много елементи и възможностите за влияние са ограничени. За газа: Ние продаваме газ по тръби основно на европейските страни, които покриват 34–35% от нуждите си с руски доставки. Финландия например, получава 90% от газа си от Русия. Много други държави 50-60-70%. Според мен е невъзможно те да спрат да купуват руски газ. В своя собствена вреда, почти чрез кръв – може би, но не мога да си представя такова нещо. Естествено, всички говорят за диверсификация на доставките, за увеличаване на независимостта от руския газ. И ние също започваме да говорим за повишаване на независимостта от нашите потребители. Има само един проблем – транзитът през територията на Украйна, с която ни е много трудно да се договорим. Надявам се, че и тук ще стигнем до желания компромис.


13.17 Не е ли цената, която плаща Русия за присъединяването на Крим, твърде висока?

За съжаление материално-техническата база в Крим се намира в много тежко състояние и са нужни сериозни инвестиции. Трябва да вложим средства в развитието на икономиката, селското стопанство, поддръжката на пенсионерите, бюджетната сфера. За пенсионерите трябва да отделим 28 милиарда, а за публичния сектор – общо 16.5 милиарда рубли. Но искам да подчертая, че тези пари няма да се вземат от други програми или сектори, ние имаме допълнителни средства в правителствения резерв на стойност 240 милиарда рубли. А смятам, че разходите за всички кримски програми няма да надхвърлят 100 милиарда рубли. Нужни са обаче не само пари, но и време. Аз не се съмнявам, че вбъдеще Крим няма да бъде субект на наливане на федерални субсидии, а ще стане самостоятелен и самодостатъчен, по-късно ще стане и донор. Досега той беше изкуствено създадена субсидирана територия, от него само взимаха пари, които преразпределяха в други територии.


13.09 За НАТО: Някога ни обещаваха, че след обединението на Германия НАТО няма да се разширява на изток. А след това започна неговото разширяване. За сметка на бившите страни от Варшавския договор, после за сметка на Прибалтика, на бившите републики от Съветския съюз. Защо? Отговарят ни: това не ви засяга, страните имат право сами да избират начина, по който да обезпечават своята сигурност. Когато този блок се придвижва към границите на нашата страна, това ни принуждава към ответни действия. Решението ни за Крим отчасти беше свързано с това. На първо място с подкрепата на кримчаните, но и от съображението, че ако не направим нищо, ще вкарат Украйна в НАТО и ще кажат, че това не ни засяга. Ако в Крим се настанят войски на НАТО, те ще вкарат там ударни сили. Тогава Русия ще се окаже практически избутана от Черноморието. Не е нужно да се страхуваме от нещо, но сме и длъжни да отчитаме тези обстоятелства и да реагираме по съответния начин. Елементите от противоракетната отбрана на САЩ не са отбранителни съоръжения, а част от атакуващо въоръжение. Казват ни, че те не са насочени срещу нас, но експертите прекрасно разбират, че това не е вярно. Ние даже им предложихме да подпишат документ, където се ангажират, че тази ПРО не е насочена срещу нас, но те отказват. Това е възобновяване на надпреварата във въоръжаването. По-добре да решаваме тези въпроси заедно, но те не искат. Ние, разбира се, ще настояваме да продължим и вбъдеще тези преговори. Но при всички положения ще направим всичко, за да гарантираме сигурността на руския народ.


12.57 Никой не е готов на компромис, с кого да преговаряме?

С тези, които се считат за държащи властта. Но трябва да изхождаме от здравия разум и реалността. Ние считаме настоящата власт в Киев за нелегитимна, тя не разполага с общоначионален мандат за управлението на страната. Въпреки това, ние не отказваме контакт с никого. На министерско равнище контактите са отворени и продължават. Медведев разговаря с Яценюк, Наришкин разговаря с Турчинов. Що се отнася до кандидатите за призидент, вие знаете как протича президентската надпревара – в абсолютно недопустими и неприемливи форми. Кандидати биват бити, обливани, не ги допускат до срещи с избиратели. Ако не се промени настоящата конституция, не трябва да има нови избори при наличието на действащ президент, какъвто е Янукович. На първо място трябва да се промени конституцията – това подсказва здравия разум.


Ние сме в контакт с всички. Лидер в президентската надпревара сега е господин Порошенко. Голяма част от неговия бизнес е свързана с Русия. Аз познавам лично много добре и госпожа Тимошенко. Въпреки че тя призоваваше за разстрелване на руснаците с атомно оръжие, според мен това беше следствие на емоционален срив. Все пак тя подписа известните газови договори, които нейните съпартийци днес отказват да спазват. Останалите кандидати не ги познавам лично, но, разбира се, ще работим с всички.


12.46 За националистическия взрив в Украйна и способността на Русия да представя своята гледна точка на Запада и да бъде чута: Украйна е многострадална земя, сложна общност. Къде се възраждат национализмът, неонацизмът – в западната част на Украйна. В историческото си минало тези земи са се намирали частично в Чехословакия, Унгария, Полша, Австрия. Никъде и никога техните граждани не са били пълноценни граждани на изброените страни. Днес според някои именно поради тези обстоятелства тези територии се напълват с особено европейско съдържание. Но някакси забравиха, че към тези хора винаги са се отнасяли като към хора втора класа. И точно оттук смятам, че произхожда този национализъм. Корените на централната, източната, югоизточната части на Украйна безусловно са свързани с руската държава. Тамошните жители са с малко по-различен манталитет. И когато всички тези хора се озовават в днешна Украйна, сглобена по съветско време от различни парчета, на тях им е трудно да се разбират едни други. Трябва да им се помогне точно в това, доколкото е възможно. Нашата роля е на добрия съсед, на най-близкия роднина. Дали ще ни чуят нашите партньори в Европа и отвъд Океана – надявам се, че ще ни чуят.


12.35 След случилото се с Крим силата ли се превърна в единствения гарант на суверенитета в света?


Русия не е присъединила Крим със сила. Решението за присъединяване взеха самите хора. Русия откликна на този призив и прие Крим в своето семейство. Що се отнася до фактора сила в международните отношения – той винаги е съществувал, съществува и ще съществува. Въпросът е, че разбирайки същественото значение на силите в международните дела, държавите биха могли да изработват и заздравяват такива правила за поведение, които да бъдат стабилни и да дадат възможност да се договаряме, без да прибягваме до употребата на сила. Нека си припомним какво стана в Ирак, Афганистан, Либия и други региони. Когато някой се опитваше да направи света еднополюсен, у този полюс възникна илюзията, че всичко може да се постигне със сила.


12.28 За Приднестровието: Това е един от най-сложните проблеми, пред които сме изправени след краха на СССР. В Приднестровието има голям брой руски граждани, те имат своя собствена представа за своето бъдеще и своята съдба. Нужно е да водим диалог и с Молдова, и с Украйна, да засилваме преговорите във формата 5+2. Нужно е веднага да се свали блокадата, негативните последствия от която понастоящем изпитват живеещите там хора и от страна на Молдова, и от страна на Украйна. В крайна сметка на тях трябва да се позволи сами да решат своята съдба.


12.21 Ще бъде ли въведен ограничен военен контингент за защита на интересите на рускоезичното население на Украйна?

Не трябва да изпадаме в някаква еуфория и винаги трябва да изхождаме от реалността. Национално-етническият състав на Крим се отличава от югоизточна Украйна. В югоизточна Украйна етническият състав е примерно 50 на 50. Ние трябва да направим всичко, за да помогнем на хората там да защитят своите права. Съветът на федерацията предостави на президента на Русия правото да използва въоръжените сили на страната в Украйна. Силно се надявам, че няма да ми се наложи да се възползвам от това право.


12.15 За противопоставянето Русия–САЩ и федерализацията на Украйна: Компромисът трябва да се намери не от трети страни, а вътре в самата Украйна. Ние само можем да подкрепяме и да съпровождаме този процес отстрани. Трябва да има референдум за украинската конституция и след това избори, може и в обратния ред. Въпросът е да се обезпечат законните права и интереси на руските и руско говорящите граждани в източните и югоизточните региони на Украйна. Това е територия на Новорусия, дадена на Украйна през 20-те години (на XX век) от Съветското правителство. По различни причини териториите са се разменяли, но народът си остава един и същ. Въпросът е да се дадат гаранции на тези хора. Защото жителите на южна Украйна също могат да попитат: къде са гаранциите, че след изборите от центъра няма да ни изпратят нов олигарх.


12.01 Въпрос от командира на кримския "Беркут" полковник Абисов: Замеряха ни с камъни, огън и стреляха по нас, но имахме заповед да не проливаме кръв. След това ни предадоха. Вие познавате Янукович – той винаги ли е бил такъв слабак и предател?


"Тежестта на отговорността на държавния глава е много голяма, независимо дали става дума за малка, или за голяма страна. Виктор Фьодорович (Янукович, бел. ред.) изпълняваше дълга си така, както считаше за възможно и нужно. Той неведнъж ми е казвал, че е обмислял употребата на сила, но не се е решавал на подобна стъпка.


Що се отнася до "Беркут", вие и вашите другари честно, професионално и достойно изпълнявахте своя служебен дълг. А начинът, по който се отнасят сега с вас, ще се обърне срещу украинската държава. Аз знам, че вас са престанали да ви лекуват в болниците. Не трябва бойците, които са защитавали родината си, да се унижават и да се поставят на колене. Ако държавата се отнася по този начин с хора, които достойно и честно са изпълнявали своя дълг, едва ли тази държава може да разчита някой друг да я защитава по този начин вбъдеще."


11.45 За присъствието на "зелените човечета" в Крим: Нашата задача беше да обезпечим свободното волеизявление на жителите на Крим. За да не се развие ситуацията така, както в момента се развива в югоизточна Украйна. Затова зад гърба, в подкрепа на частите за самоотбрана на Крим, разбира се, застанаха наши военнослужещи. Имайте предвид, че в Крим се намираха над 20 хиляди добре въоръжени военнослужещи, складове с оръжие и боеприпаси. Така че беше нужно да предпазим хората от възможността да използват тези оръжия срещу гражданите.


11.25 За Крим: Как бе взето решението, след като през цялата си кариера не сте говорили за този проблем?


"Рисковете бяха съвсем реални за рускоезичното население. Това накара хората да се замислят за бъдещето си и затова те се обърнаха към Русия. Ние ни-ко-га не сме обмисляли анексиране на Крим. Но и никой не е бил против при взимането на решението.


Изчакахме резултата от референдума в Крим. За мен беше много важно да видя кой какво казва - и когато се явиха 83% и 97% от тях са за присъединяване, ние не можеше да постъпим по друг начин."


11.13 За Източна Украйна: Хората на Изток сами започнаха да се въоръжават и вместо да разберат какво става, там на Запад, започнаха да ги арестуват, да изпращат танкове и авиация. Надявам се в Киев да разберат към каква пропаст се движи сегашната власт и тегли страната си в нея. Затова много се надявам на преговорите в Женева, но трябва да се говори с хората, с реалните им представители, да бъдат пуснати задържаните и да се води диалог. В Женева те се срещат с хората, които са ги назначили.


Запитан за твърденията, че ръката на Москва стои зад събитията в Източна Украйна: "Това е глупост. Няма руски подразделения, специални служби, инструктори. Това са местните хора, то си личи по това, че си махнаха маските. Те нямат къде да отидат, това е тяхната земя. С тях трябва да се говори."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (203)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Великия диктатор.
  Чарли Чаплин.

  http://гmг.youtube.com/watch?v=Z4UhJpviVYg

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  На живо от тук: http://stream.1tv.ru/live

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Интересно ми е дали ще отговори на неудобните въпроси или просто те ще бъдат игнорирани? Най-вероятно въпросчетата ще са специално подбрани.

 5. 5 Профил на tjp29358258
  tjp29358258
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Май целият свят слуша със затаен дъх!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 586 Неутрално

  "Запитан за твърденията, че ръката на Москва стои зад събитията в Източна Украйна: "Това е глупост. Няма руски подразделения, специални служби, инструктори. Това са местните хора"
  -----------------------------------------------------
  Така говореше и за Крим,а какво стана в последствие? Това с въпросите е пълна пародия,защо не го питат дали ще признае правото на референдум в Чечня например,ако и те искат да се отделят?

 8. 8 Профил на Dalt
  Dalt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На първо четене си му задават напълно реални въпроси, някои от които доста директни. Като въпроса "Вие познавате Янукович. Той наистина ли е такава пу*ка в живота?"

  Отговорите, за разлика от нашите политици, са доволно директни...

  Analog Man...
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Отговорите на Путин на въпросите на гражданите.

  Това трябва да се увековечи в картина. Как не са се сетили до сега ???

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Поредното упражнение по демагогия и пропаганда. Абсолютно безсмислено е човек да си губи времето с тази "пряка линия".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Песков каза, че лично е прегледал десетки хиляди от питанията и сред тях нямало нито едно критично по повод присъединяването на Крим.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 12. 12 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Най-популярните теми досега са лошите пътища, скъпият бензин, високите лихви по ипотечните заеми, корупцията, проблемите в образованието и лечението на деца.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Какво друго можем да очакваме от кагебист, освен демагогия, лъжи и пропаганда в съветски стил. Нашенските "московци" повтарят като папагали всички кремълски клишета.....

 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До КОГА смята да се ВРЪТКА във властта, начело на Расия - с другото джудже ????...))

  BIG AL
 16. 16 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Основно качество, което трябва да притежава един КГБист, комунист е да може да лъже нагло!

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Така, така се действа, несиметрично, срещу попълзновенията на хамериканския империализъм на изток.... не е за първи път, така че има опит......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Нацистът Путин разяснява по нацистки политиката на нацистка Русия.

  Пазете се от доносника vesolr
 19. 19 Профил на Dalt
  Dalt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Поредното упражнение по демагогия и пропаганда. Абсолютно безсмислено е човек да си губи времето с тази "пряка линия"."

  Дрън-дрън.

  По-добро ревю от руската икономика, бит, проблеми и бъдещи планове никой няма да ти даде. Току-що намекна, че ако Запада продължава така, военният съюз с Китай е следващата стъпка...

  Analog Man...
 20. 20 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Запитан за твърденията, че ръката на Москва стои зад събитията в Източна Украйна: "Това е глупост. Няма руски подразделения, специални служби, инструктори.

  Много ми е интересно какво ще стане с труповете на тези как ще си ги прибере Путин.

  писнало ми е от левичари
 21. 21 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#6:"kas. аз гласувам, а вие?"]Дребно човече с болни амбиции.[/quote]

  По разни причини чета не само българска преса. Онова, което прави впечатление е, че в повечето европейски страни е налице разделението на путинофили/путинофоби, както и у нас. Разликата е в това, че само по нашите форуми путинофобите се изразяват за Путин по този уникално просташки начин.
  Характерна национална черта.

 22. 22 Профил на Dalt
  Dalt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Какво друго можем да очакваме от кагебист, освен демагогия, лъжи и пропаганда в съветски стил. Нашенските "московци" повтарят като папагали всички кремълски клишета....."

  А защо не си пуснеш телевизора и да провериш дали наистина е така?

  Analog Man...
 23. 23 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Липсата на достойнство и себеуважение води до следното:

  - демагогия
  - нагли лъжи
  - липса на съвест
  - злоупотреба с човешки съдби
  - желание да притежаваш чуждото

  По това си приличат всички комунета, в т.ч. и Путя.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 24. 24 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Вот вам Демокрация!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 25. 25 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Очевидно е, че Путин смята руснаците за овце, щом е уверен, че лъжите му ще се приемат за истина...и сигурно е прав.

 26. 26 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  навремето след такива честни разговори ,тези ,които не бяха съгласни ги хвърляха по лагери и затвори ,сега ги трепят демократично само ,че военни без отличителни знаци или ако са много известни катастрофират в камион

 27. 27 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Само историята ще каже кой е бил по-добър.
  Полковника от ГРУ Пенковски или полковниа от КГБ Путин.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 28. 28 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  На живо: Отговорите на Путин на въпросите на гражданите

  А след това ще бъде - Въпросите на Путин и отговорите на гражданите.

 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Весело

  [quote#19:"Dalt"]военният съюз с Китай е следващата стъпка[/quote]

  ко да прай човека... на извънредното заседание на СС на ООН само Зимбабве и Китай се въздържаха... тва съобщиха ли ви го

 30. 30 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#20:"koiot"]Много ми е интересно какво ще стане с труповете на тези как ще си ги прибере Путин.[/quote]
  Интелектуалецо, в Украйна след разделението от 94-а останаха милиони руснаци, украинската армия, полиция, тайни служби са дълбоко инфилтрирани от проруски ръководни и изпълнителски кадри. Това е факт.
  В състояние ли си да съобразиш, че при това положение да се главоболиш с вкарване на хора от територията на Русия е чиста проба идиотизъм, та Путин си ги има вкарани тези хора там от 20 години?!?
  Какви руски спецслужби, какви външни терористи ви тресат - всичко си го имат инсталирано там, просто натискат копчето и - хоп...!

 31. 31 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  [quote#21:"nenad"]Разликата е в това, че само по нашите форуми путинофобите се изразяват за Путин по този уникално просташки начин. [/quote]
  Изразяването у нас е по-точно. По-простата причина, че българите, за разлика от останалите европейски народи са изпитали "меда и жилото" на Русия. Да се благодарите, че българите са толерантен народ, иначе ако бяха като повечето европейски народи, нямаше да има и помен от задунайци у нас - справка Полша,Унгария, Румъния и т.н.

  Пазете се от доносника vesolr
 32. 32 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ...може да е на живо,ама не е импровизирано.Питащите са точните хора с точните въпроси.КГБ не оставя нищо на случайността.На кретените сигурно тая раздумка "по човешки" с диктатора изглежда много мила.Но само за кретените.Нормалнит хора гледат и повръщат..

 33. 33 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Интересна еволюция претърпяха опорните точки и антибългарската пропаганда за една година. Много маски паднаха. Започна се от ниско ниво... Петното и Бареков... После паднаха маските на Пеевски и Цветан василев. След това матрьошката на злото беше разплетена през КТБ до Газпром и путин. Вече тайни няма всички карти са на масата.

 34. 34 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1398 Весело

  [quote#21:"nenad"]се изразяват за Путин по този уникално[/quote]
  Благодаря за признанието на моята уникалност

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 35. 35 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1249 Весело

  С нетърпение очаквам новите санкции на ЕС и САЩ и днешното решение на европарламента за спиране на Южен потоп.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 36. 36 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dalt":

  военният съюз с Китай е следващата стъпка...

  Чети не пиши.

  http://www.popmech.ru/article/6543-kitay-protiv-rossii/

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#24] от "socialen":

  Вот тебя морковка, а?

 38. 38 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#31] от "GreenEyes":

  Изобщо не е вярно. Като цяло, у нас желаещите да коментират имат твърде малко знания и за Русия, и за Путин, и за света. Това им пречи и да разбират какво всъщност се случва, и да напишат нещо интелигентно.

 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  [quote#20:"koiot"]как ще си ги прибере Путин[/quote]

  както си прибра и предните... на мен ми е по-интересно с онези из арестите какво ще прави

 40. 40 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Защо реверсрането на газа е изгодно за Газпром:
  http://www.vestifinance.ru/articles/41813

 41. 41 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 905 Неутрално

  реверсирането, извинете

 42. 42 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Американският президент Джими Картър навремето казва за диктатора Анастасио Сомоса: "Ние знаем, че Сомоса е голяма свиня, НО Е НАША СВИНЯ"!!!!
  Днес същото могат да кажат американците и за и.д. президент на Украйна - Турчинов.

 43. 43 Профил на Dalt
  Dalt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#29:"extraCACA"]на извънредното заседание на СС на ООН само Зимбабве и Китай се въздържаха... [/quote]

  Зимбабве не е член на Съвета за Сигурност на ООН.

  Analog Man...
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#21:"nenad"]Разликата е в това, че само по нашите форуми путинофобите се изразяват за Путин по този уникално просташки начин. [/quote]
  Ако само култура на общуване ни липсваше, да сме "цъфнали, цъфнали, още вързали...." Късогледството е по-страшничко, защото трудно се вижда отвъд конските капаци. А там нещата пък са съвсем различни, защото изобщо не иде реч за нас българите. Ние сме като "кибиците", наблюдаващи професионална игра на комарджии - не ни стиска да залагаме и играем, но пък имаме съвети на килограм.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 46. 46 Профил на Dalt
  Dalt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#36:"deepblue"]военният съюз с Китай е следващата стъпка...

  Чети не пиши[/quote]

  Имаш глава. Не я ползвай само да ти държи косата.

  Китай има нужда технологии и ресурси, които само Русия може да му осигури. Ерго, добрите отношения са гарантирани. А дали ще има съюз зависи от Европа и САЩ.

  Analog Man...
 47. 47 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#31:"GreenEyes"]Изразяването у нас е по-точно.[/quote]

  Бъркаш тъпанарската простотия с точността. Типична грешка на особено интелигентните / по български/ индивиди - "Напсувай го, да разбере колко си по-умен!"...

 48. 48 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 560 Неутрално

  "Затова зад гърба, в подкрепа на частите за самоотбрана на Крим, разбира се, застанаха наши военнослужещи."
  Това е същият човек който обясняваше, че в Крим нямало руски части.
  Който има глава на рамене да мисли.
  Защо да му вярваме за Източна Украйна, при условие, че вече е лъгал за Крим.
  Най- отвратителното е, че очевидно имат подкрепа в Източна Украйна и щяха да постигнат същият ефект дори без да вкарват военни там.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Интересно с кои граждани е била срещата?

  И въпросите, които са задавали, през колко редакции са минали преди това

  Знаем ги ние тези срещи...наши хора, верни, задават наши въпроси, проверени и изпитани по вкуса на диктатора.

 51. 51 Профил на Dalt
  Dalt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Интересно с кои граждани е била срещата?

  И въпросите, които са задавали, през колко редакции са минали преди това "

  Срещата е СЕГА, в момента. Дават я наживо по една дузина телевизии и радиостанции, включително и в Интернет.

  Няколко опозиционера вече зададоха доволно гадни въпроси. Както споделих по-горе, прави впечатление че отговаря директно и искрено (до колкото може).

  Analog Man...
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Руснаците са точно толкова опиянени от "победата" си в Крим както и Германците при анексирането на Чехословакия и Австрия. Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено.

  California Über Alles
 54. 54 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 905 Неутрално
 55. 55 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#48:"Краси"]Това е същият човек който обясняваше, че в Крим нямало руски части.[/quote]
  А ти си човекът, който се опитва да не знае, че в Крим бяха и са дислоцирани хиляди руски военнослужещи, които са част от руската военноморска база там! Така че, когато Путин казваше, че не са вкарвали руски войници в Крим, той бе напълно прав - имаха си ги на място, напълно достатъчно, не се налагало никого да вкарват от Русия!
  Честито, интелектуалецо

 56. 56 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#52:"XXXXXL"]Чакай бе.Чакането не е забранено!пари нали не искаш...[/quote]
  Този път ще чакаме по малко отколкото разпада на союз нерушимии не след дълго руската федерация ще се разпадне.

  писнало ми е от левичари
 57. 57 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#55] от "nenad":

  Усещам как ти се иска сега да си на срещата и да отидеш и стинеш ръката на товариш Путина.
  Ако може и да се разцелувате

 58. 58 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И аз имам един въпрос към Владимир Владимирович:
  Тъй като руският език е църковен старобългарски, то може ли да пуснем НАТО в Москва да защити интереса на българоговорящите, които не са съгласни с политиката му?

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 59. 59 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2169 Весело

  До коментар [#4] от "happymimi":
  Ми ...както беше с онази антична делва, дето я извади с първото гмуркане...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 60. 60 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#55:"nenad"]в Крим бяха и са дислоцирани хиляди руски военнослужещи[/quote]
  Да се НЕНАДяваш на такъв коментар. Ами ти пък знаеш ли, че руските военнослужещи в Крим нямаха право да напускат базата си, освен с разрешението на украинските власти? Или искаш да ми кажеш, че ако един руски кораб (не - туристически) акостира във Варна, морските му пехотинци могат спокойно да се настанят в кметството на града заедно с автоматите си и да кажат "А сега гласувайте!"

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 61. 61 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 601 Разстроено

  Съчувствам на руснаците. Путин съсипва Русия. Живее в нереалния извратен свят на кгб - лъжи, измами, насилие и много водка. Гнуссср!

  Гласувайте, гласувайте масово и по възможност за Реф.блок. те са диаметрални на Путин.

  Navigare Necesse Est
 62. 62 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#30:"nenad"]Интелектуалецо, в Украйна след разделението от 94-а останаха милиони руснаци, украинската армия, полиция, тайни служби са дълбоко инфилтрирани от проруски ръководни и изпълнителски кадри. Това е факт. [/quote]
  Ето интересен разказ на очевидец и участник в събитията в Харков. Сам човека се е убедил в митовете и легендите за това и онова, както и дава причните за всичко което се случва там - прояждаща всичко корупция(полтиката на Бандюкович) и личностни връзки, нетърпящи каквато и да промяна на статуквото!!!
  http://argumentua.com/stati/chei-kharkov-zapiski-gorozhanina-kotorye-mnogoe-obyasnyayut

  Украинците наистина трябва да вдигнат паметник на Путин, защото след толкова години разделиния в собствената им държава, благодарение на царя батюшка, сега са по-единни от всякога!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 63. 63 Профил на rexos
  rexos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Колкото и да не им се иска на някои хора целия свят говори за Русия и Путин. Странното е, че до сега Русия говори с умерен тон а трябва много точно и ясно да постави Украйна където й е мястото и да намекне на украинците, че те до сега са го раздавали като баровци заради субсидирането на ток, вода, газ, бензин. Сега след като искат ЕС трябва като всички останали да си плащат РЕАЛНАТА цена за тези услуги а не да шмекеруват и да искат само помощи от някой. След 1 май всичко се увеличава и Украйна ще иска пак помощ от този на снимката, но ще е прекалено късно.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Любопитно

  [quote#46:"Dalt"]Китай има нужда технологии и ресурси, които само Русия може да му осигури. [/quote]
  Кои по-точно са тези руски технологии, без които Китай не може?

 66. 66 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Путин направо ми се струва като вода ненапита, когато говори за Украйна и украинците,ако го сравня с откровенията на неговия украински колега Турчинов;

  https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hpho...133126832_n.jpg

 67. 67 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Я, ми там имало и граждани!

 68. 68 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ха ха ха една пенсионерка го пита няма ли да си върнат аляска
  Аляска = айс Крым

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Все още по Первый канал продължава пресконференцията на Путин. Той обяснява как предлагал на Щатите договор за разоражаване, а те...не искат и не искат!

  Това става, като в Щатите не бият негрите...хак им е!

  The best way out is always through Robert Frost
 71. 71 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Русия започна обратен процес на Европа,федерализация,което подразни леко Меркел

 72. 72 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Този за много важен се мисли а и скоро съвсем ще си загуби ума

 73. 73 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#63:"rexos"]Странното е, че до сега Русия говори с умерен тон [/quote]
  Тонът е умерен но действията не са.Те са супер агресивни.

  писнало ми е от левичари
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 274 Гневно

  До коментар [#61] от "Schopenberg":

  С тъпия си пост правиш лоша реклама на РБ

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#61] от "Schopenberg":

  А ние живеем в реалния извратен свят на ДПС, Пеевски-смеевки ни се и майка му . Кой ни е крив? Путин?

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#61] от "Schopenberg":

  Абсолютно диаметрални, без съмнение. С госпожа Пръмова начело.

 80. 80 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Противни кагебейски лъжи. Познати до втръсване мантри които сме слушали преди и сега. Архилъжецът мисли ли че някои му вярва?!

  klimentm
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на ALFA1
  ALFA1
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#53] от "Pontif":

  Защо не престанете с тези глупави аналогии между Путин и Хитлер.Едва ли сте съвременник на онези събития и сега демонстрирате само повърхностни знания от случайно прочетени информации. Приветсвам смелостта на Путин и екипът ми да отстояват интересите на Русия в днешното объркано време.

 83. 83 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#15] от "BIG AL":

  Когато се присмиваш на другия, виж първо себе си.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 381 Неутрално

  един чукча от наводненото село в далечния Изток го пита за какво плаща 8000 пътен данък като няма път, цар путя се смее

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#80] от "klimentm":

  не знам дали го гледате в момента,опасен тип, хлъзгав и самоуверен

 88. 88 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 488 Неутрално

  : Украйна е многострадална земя, сложна общност. Къде се възраждат национализмът, неонацизмът – в западната част на Украйна. "

  Типична демагогия.

  Nobody and nothing will stop Russia on the road to strengthening democracy and ensuring human rights and freedoms.

  Vladimir Putin

  Това е човек, който по нищо не се различава от Станишев или Орешарски..

 89. 89 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#74] от "XXXXXL":

  Полковника кагебист ще свърши в канализационна тръба или в дупка в земята като приятелите си Кадафи и Хюсеин.

  klimentm
 90. 90 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#85:"boiku"]един чукча от наводненото село в далечния Изток го пита за какво плаща 8000 пътен данък като няма път, цар путя се смее [/quote]

  Ти какво искаш - да заплаче ли?

  /не се чете/
 91. 91 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Путин усети ,че американците изпратиха спец.части за да създадат безредици с цел "лапане " на достъпа му от Азовско море до Черно море и просто ги изпревари показвайки им ,че не се лигави,а особенно когато става въпрос за стратегически за него места.Това е много просто,лошото е че ЕС оставя американците да го раздават "прави" и в Европа.Всичко е въпрос на гледна точка.

 92. 92 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#82:"ALFA1"] Приветсвам смелостта на Путин и екипът ми да отстояват интересите на Русия в днешното объркано време.[/quote]
  А интересите на Пусия са да се простира от полюс до полюс,както са били и на Хитлер.
  [quote#82:"ALFA1"]Защо не престанете с тези глупави аналогии между Путин и Хитлер.Едва ли сте съвременник на онези събития[/quote]
  Та по този повод откъде на къде вярвате,че България е основана през 681г едва ли сте била съвременник тогава.

  писнало ми е от левичари
 93. 93 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#87:"boiku"]не знам дали го гледате в момента,опасен тип, хлъзгав и самоуверен [/quote]

  Или казано накратко - играч от класа. Нямащ нищо общо с форумните баламурници.

  /не се чете/
 94. 94 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#88] от "БамБам":

  не само това,и друго каза: в западна украйна са били част от много държави и все втора категория хора,сега мислят че ако са в ЕС ще е по различно

 95. 95 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#63] от "rexos":

  Преди споразумението на Янко с Путин, цената на газа бе над 400.
  тоест досега са давали толкова украинците.
  Украйна взема сега газ от Германия - от онзи ден.

  Путин заложи на национализма, но това дава повод на неруските националности да поискат и те права.
  Казахстанецът Назарбаев сам се отдръпва сега - и там има много руснаци и кой знае може да му вземат на него газа и петрола един ден.
  Путин си бие автогол с този руски национализъм.

  Нито една империя не е оцеляла ако е издигала национализма - напротив гледали са как да прилъжат и по-малките народности.
  Дори и османската империя не е издигала само турци, а главно мохамедани , независимо от произхода им. Затова и мохамеданите не са се бунтували - разните там араби, босненци и други.
  Англетата са издигали индийци, французите разните там местни негри.
  Когато испанците слагат само пенинсуларес, тоест родени в Испания за босове в латинска Америка, креолите, родените там, се бунтуват.
  Путин просто захапа големия с този национализъм.
  В скоро време май татарстан би поискал по-големи права (те са третия по икономика регион след Москва и Питер, имат авиостроене, автомобилостроене, нефт и газ - от какъв зор да дават пари към Москва, вместо да си стоят в Казан??? ).
  Бленувате за разпадане на Америка, но там латиносите не искат да отделят тексас към Мексико - просто не искат вместо долари да им дават мексиканска валута.
  та няма как да се разпадне Америка.
  отделят се богатите райони, които не искат да платят да империята, а скат да си задържат парите.
  така е и на местен план - Лега Норд в Италия, които не искат богатия Милано да дава пари на Рим и на бедната Сицилия, Каталуния в Испания( Барселона да не дава пари на останалите по-бедни провинции) и други.
  Та следва сценария в Татарстан - поради георафията им едва ли биха се отделили, но по-големи права биха си поикали.
  Отделно от Путин се отдръпват дори и най-верните му васали - Казахстан и Беларус.
  а той нападна Украйна понеже без нея Евроазийската уния се проваля (по думите на Назарбаев).
  така и другите се отдръпнаха сега.
  Путин не изгради и държавна система в Русия, а не е безсмъртен. И е на години - какво ли би станало след като се махне един ден?

 96. 96 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 381 Весело

  Браво Путин продължавай все в същия дух да ръководиш и действаш.Само така ще продължиш да понижаваш доверието в Русия което вече е почти паднало до историческия минимум от края на студената война до днес.

 97. 97 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#89:"klimentm"]Полковника кагебист ще свърши в канализационна тръба или в дупка в земята като приятелите си Кадафи и Хюсеин. [/quote]

  Братчед, дай линк! Откъде имаш това инфо?

  /не се чете/
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#87] от "boiku":

  Ловък демагог от старата школа , заслепен от успеха на операцията в Крим. Нищо чудно да е самоуверен, управлява империята 15 години вече.

  klimentm
 100. 100 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 639 Весело

  Пинокио си ти Путин, или па руски Буратино

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK