Екзекуцията на иранец бе спряна от родителите на жертвата

Екзекуцията на иранец бе спряна от родителите на жертвата

© Ramin Rahimian, ReutersМлад мъж е бил спасен от публична екзекуция чрез обесване в иранския град Ройян в северната част на страната, съобщава в. Guardian. Спасители на мъжа, известен само като Балал, са родителите на 18-годишното момче, което той е убил преди седем години.


Тогава Балал е наръгал с нож младия Абдула Хюсеинзадех по време на уличен бой в града. Действащите закони за възмедие в Иран повеляват семейството на жертвата да участва в екзекуцията, като бутне стола, на който Балал е стоял с примката около врата си.


Вместо това обаче Балал, който сега е на около 26 години, получава шамар от майката на Абдула, а бащата сваля примката. Животът на Балал е пощаден. Родителите обясняват действията си с разказ, че три дни преди екзекуцията са видяли техния син в сън, в който казал, че се намира на хубаво място и да не търсят възмездие.
"Това успокои жена ми и решихме да помислим", казва бащата на Абдула Абдолгани. Самият той допълва, че смята, че Балал не е целял да убие сина му. Балал и Абдула се сбутали на пазара в града, което довело и до саморазправата помежду им. "Тогава Балал е бил малък, наивен", казва той.


Решението на семейството беше приветствано от събралите се хора, както и от много публични личности в Иран. Преди екзекуцията, която е отлагана неколкократно, много публични фигури в страната са призовавали родителите на Абдула да простят на Балал. Според неофициални данни на Амнести Интернешънъл през тази година в Иран вече са извършени 199 екзекуции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK