Швеция ще увеличи военните си разходи заради заплахата от Русия

Шведски JAS 39 Grippen

© Associated Press

Шведски JAS 39 GrippenШведското правителство обяви, че ще увеличи значително разходите за отбрана през следващото десетилетие, предаде "Ройтерс". Причината за това е растящата военна мощ на Русия.


Центристкото правителство, изправено пред избори през септември заяви, че планира постепенно да увеличава финансирането до 2024 г., като инвестициите ще са най-вече в бойни самолети и подводници. Страната планира да увеличи военното си присъствие в Балтийско море.


"В бюджет 2015 слагаме акцент върху засилването на армията", заявяват лидерите на четирите партии в правителството в статия за ежедневника "Дагенс Нихетер".
От края на Студената война насам Швеция постепенно намалява въоръжените си сили, но според правителството военната заплаха от Русия не може да бъде пренебрегвана повече.


"Последните действия на Русия потвърдиха страховете ни и дори надхвърлиха очакванията ни", коментират представители на правителството.


Преди година руски самолети разиграха атака над шведска територия. Тогава НАТО реагира и вдигна под тревога литовски самолети, понеже шведските ВВС не успяха да реагират.


Инцидентът даде начало на дебат за въоръжените сили на Швеция, а тезата за превъоръжаване беше затвърдена от главнокомандващия, който заяви, че страната не би издържала и седмица в случай на нападение.


Според плана на правителството увеличението на разходите за отбрана ще стигне до 832 милиона долара до 2024 г. Допълнителното бреме върху бюджета ще бъде покрито от съкращения в други области и нови данъци, сред които са увеличение на глобите за укриване на данъци, съкращения на финансирането на мироопазващи мисии по света и общи енергийни проекти с Русия.


Правителството съобщи, че ще увеличи планираната поръчка на 60 бойни самолета от "Сааб" на 70. Обмисля се и купуването на две нови подводници и превъоръжаването на три действащи. "Сааб" заяви, че ще закупи заводите за производство на подводници на германската фирма "ТисенКруп", разположени в Швеция.


Опозиционната социалдемократическа партия също призова към допълнителни инвестиции в шведската армия. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK