България

Източник: Алфа Рисърч

Избирателна активност
Гласували
Негласували

Източник: ЕП

Кой печели в ЕС

Източник: ЕП

Новият руски закон за интернет погазва принципите на общуването онлайн

Въпреки че нямат нищо общо с Русия, центровете за данни на големите интернет компании попадат в обхвата на новото законодателство

© Associated Press

Въпреки че нямат нищо общо с Русия, центровете за данни на големите интернет компании попадат в обхвата на новото законодателствоТази седмица руската Дума прие закон, който си поставя смелата задача да регулира обмена на информация в Интернет. Новото законодателство отнесе доста критики, понеже според опозицията и известни представители на блогосферата представлява преди всичко опит да бъде ограничавано свободното слово в мрежата и да бъдат запушвани устите на "неудобни" блогъри, които се противопоставят на управлението в страната.


С доста голяма доза сигурност може да се каже, че ако законът бъде приложен на практика, ще постигне точно тази цел. Текстът започва с определение за това какво са интернет, блогове, сайтове, разпространители на информация и какви са задълженията им спрямо органите на държавната власт. Руското правителство си поставя нелеката задача да регулира целия Интернет – не определен сегмент от него, например сайтове на руски език или хоствани в Русия, а всички сайтове, които се занимават с "прием, предаване, доставка или обработка на информация чрез медията "Интернет". Същите разпространители на информация се задължават при поискване да се отчитат пред руския медиен регулатор.


Освен това, всички, спадащи в горното определени разпространители на информация онлайн са задължени да пазят на територията на Руската федерация информация за информационния поток, преминал през сайтовете им. Руски блогъри посочиха, че това означава, че колосални фирми като Amazon и Facebook ще се видят принудени да съхраняват цялата си информация и в Русия. Засега не е известно дали и как правителството възнамерява да налага това си изискване.
Собствениците на интернет сайтове и провайдърите са длъжни да предоставят на органите цялата поискана информация, която се съдържа на сървърите им. Подобно на такива закони в много други държави, посочената причина е "защита на националната сигурност" от лица, които подбуждат към тероризъм и провеждане на събития, насочени против държавната власт.


Руската федерация се наема и с нелеката задача да определя "семейните и домашни нужди" на гражданите, ползващи интернет. Според текста, начинът, по който хората употребяват мрежата за лични нужди подлежи на регулация а тези, които я нарушават се поставят на равна нога с останалите противници на властта.


Най-важните части от законовия текст се отнасят до блогърите. Що се отнася до определението за "блогър", то е пределно обтекаемо – като такъв се класифицира всеки, който "притежава уебсайт, посещаван от над 3000 физически лица дневно". Типът на сайта, съдържанието му и предназначението му са без значение, а единствено посещаемостта. Поддържането на такава статистика е невъзможно – онлайн няма как да се знае кои са физическите лица, посещаващи сайтовете, а единствено техните IP адреси. Често обаче един човек ползва много IP-та и обратно – много хора споделят един и същи адрес.


В определението за "блог" спада огромен брой сайтове, които нямат нищо общо блоговете (и обратно – блоговете с малко посещения не се определят като такива). Задълженията на блогърите – или, собствениците на сайтове с по над 3000 посещения дневно – са много и различни. Те носят отговорност за съдържанието на цялата информация, която те самите или други потребители обменят чрез дадения сайт. Това от своя страна означава, че всички коментари под статии или други методи на взаимодействие на читателите са пряка отговорност на собствениците на сайтовете, следователно те трябва да се отдават на постоянна модерация, за да не бъдат налични в сайтовете им противозаконни текстове.


Блогърите нямат право да публикуват "чувствителна" информация или държавна тайна, иначе казано всеки тип онлайн "whistleblowing" представлява престъпление. Забранява се също така и публикуването на текстове, насочени срещу държавната власт и по някакъв начин уронващи други лица, в това число публични личности и политици. Нарушаването на някое от тези предписания се смята за углавно престъпление – тоест, публикуването на текст насочен срещу руската държавна власт може да доведе до съдебно производство срещу собственика на публикувалия го сайт.


Анонимността в мрежата също не е подмината. Блогърите (които, както видяхме по-горе, са доста) са задължени да публикуват на сайтовете си своето фамилно име и инициални, заедно с електронен адрес. Медийният регулатор от своя страна се натоварва да изработи регистър на блогърите, който да позволява лесна връзка с тях при нужда. В случай, че идентичността на блогърите не може да бъде установена, то тя ще се издирва с помощта на провайдърите или хостингите, независимо дали те се намират в Русия или в някоя друга държава.


Нарушението на което и да било от изброените по-горе условия носи различни наказания, вариращи между 3 000 и 500 0000 рубли. За затвор не се говори, но пък след установяването на личността на блогърите често се случва те да бъдат подведени под отговорност по силата на други закони.


Ако обобщим: новият руски закон за интернет цели да постави мрежата под доста стриктен контрол. Тотално обърканите и на места невъзможни определения и задачи настрана, законодателството нарушава някои от основните принципи на общуването онлайн: свободата на изразяване, анонимността, плурализмът. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Скоро тук да очакваме ако не подобни закони, поне подобни "напъни"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Очаквайте го и у нас!! Пишете сега ,колкото можете и каквото искате!
  До скоро!

 3. 3 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1535 Весело

  "...определение за това какво са интернет, блогове, сайтове, разпространители на информация и какви са задълженията им спрямо органите на държавната власт."
  Задължения към "органите"!?! ... аз само за един орган се сещам

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 4. 4 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Интернет неть ! Това е казал Владимир Владимирович ! Той никога не спи и мисли , много мисли !

 5. 5 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 787 Весело

  вчера пусина викаше ,че интернет е проект на цру и викаше да няма интернет в раша.Така става ,който другне срещу диктатора отива в гулак.Пусин трябва да бъде при кадафи,садам ,а скоро и асад.Ще си направят четворка белот

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 6. 6 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Забранява се също така и публикуването на текстове, насочени срещу държавната власт и по някакъв начин уронващи други лица, в това число публични личности и политици. Нарушаването на някое от тези предписания се смята за углавно престъпление – тоест, публикуването на текст насочен срещу руската държавна власт може да доведе до съдебно производство срещу собственика на публикувалия го сайт [/quote]
  В Русия се очертава все по-малко "интер" и все повече "нет"... Светата троица на Интернет-мракобесието вече е завършена - Северна Корея, Турция, Русия

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 984 Любопитно

  А може ли да видим текста на проектозакона? Няма значение на какъв език. Или да разчитаме на преразказ по картинка?

 8. 8 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  сноудън му подсказва какво да прави путин)

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Интернет е за двупосочна комуникация. Защо им е на братушките това? Да слушат "Гаварит Масква" им е достатъчно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#2:"doroteus"]Пишете сега ,колкото можете и каквото искате![/quote]
  Свърши тая Ей на, Хриси написа наскоро по адрес на Вигенин: "Червен боклук!" и - хоп - в кръглата папка на Икономедия... Сигурно е издала държавна тайна, знам ли?...

 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  Ако сравним , меко казано, нета с продупчена каца от която тече информация на струи - рашките се мъчат да регулират големината и посоката на информационния теч ,много меко казано, чрез тоя закон !

  Много скоро натегачите на властта ще разберат , че нямат толкова ръце и пръсти за да запушат всички неудобни информ. отвори !!!

 12. 12 Профил на Адриан Николов
  Адриан Николов
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  [quote#7:"Федор Венедиктович Езерский"]
  А може ли да видим текста на проектозакона? Няма значение на какъв език. Или да разчитаме на преразказ по картинка?[/quote]

  Заповядай, това е текстът на закона, който съм ползвал. http://asozd2.duma.gov.ru/main.nsf/(ViewDoc)?OpenAgent&work/dz.nsf/ByID&6B5182C101F19FEA43257CBE005AF9B2

  http://josephflavius.wordpress.com
 13. 13 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 623 Любопитно

  Много лош този интернет.Интересно само защо пречи на хора като Путин,Ердоган или Мадуро,а не на Меркел,Камерън или Барозу?

 14. 14 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Аз пък ще припомня нещо от времето на СССР.
  В СССР имаше едно явление наречено "Самиздат".
  За младите ще го разкажа. Ако един авторнапише нещо и го даде на свои познати то всеки единс от тях го преписва в няколко екзечпляра и го предава на свои познати. Нещо като пирамидите в наше време, но с политическа цел. Самиздат беше много ефикасен в онова време.
  Понеже съм програмист ще ви кажа, че в днешно време да прекопираш и да разпространиш пирамидално е фасулска работа. Скоро очаквам руснаците да си направят специализирани приложения за всички популярни компютърни платформа и новият Самиздат да надмине успеха на оригиналния.

  подпис
 15. 15 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  Путя и Ердоган в директна надпревара за по-обречен борец срещу световната мрежа...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 16. 16 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2791 Весело

  Това е нова закачка на Путин срещу мислещите хора. Очаквам с нетърпение весели новини и връщане на закачката като бумеранг.

  подпис
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  [quote#14:"Иван К"] Скоро очаквам руснаците да си направят специализирани приложения за всички популярни компютърни платформа и новият Самиздат да надмине успеха на оригиналния.[/quote]

  А не е ли по-добре да свалят Путин?

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2791 Весело

  До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":
  "А може ли да видим текста на проектозакона? "

  Няма да ни избяга текста и скоро ще го видим. Важно е дали Путин ще си избяга от съдбата.

  подпис
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9252 Неутрално

  "Руската федерация се наема и с нелеката задача да определя "семейните и домашни нужди" на гражданите, ползващи интернет. "
  Не вярвам на очите си.Путин ще върне руснаците в 19 век.

 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Тюрма на народите - това си беше и това си остана.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 472 Весело

  [quote#7:"Федор Венедиктович Езерский"]А може ли да видим текста на проектозакона? Няма значение на какъв език. Или да разчитаме на преразказ по картинка?[/quote]

  Интересно как всички рубладжии са невероятни скептици под подобни статии и настояват за оригинални текстове, ръкописи, стенограми и т.н., но не и когато става дума за зелени човечета, за спонтанно организирали се проруски отряди или за 27 американски военни "подали оставка" след прелитането на руски самолет над Доналд Кук.

 22. 22 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2791 Весело

  До коментар [#17] от "virakocha":
  "А не е ли по-добре да свалят Путин?"

  По-добре е но по-невъзможно.
  Пък и ако просто го свалят ще ни лишат от удоволствието да го виждаме как се гърчи.

  подпис
 23. 23 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2791 Весело

  До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":
  "А може ли да видим текста на проектозакона? Няма значение на какъв език. Или да разчитаме на преразказ по картинка?"

  Ама ти наистина ли не вярваш, че е така както пише!
  Ти си по-зле от Путин!

  подпис
 24. 24 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Като няма интернет, нали ще има водка,я!

  Да разлая троловете!!
 25. 25 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":
  "А може ли да видим текста на проектозакона? Няма значение на какъв език. Или да разчитаме на преразказ по картинка?"

  Путин и неговата банда не разчитат да им вярват хора от свободния свят. Те разчитат на неграмости и пияни поданици. Но те разсъждават рационално. Защо сме им ние свободните граждани. Ние не храним Путинци а неграмотните ги хранят.
  Естествено е да се грижат за неграмотните и видиотени свои поданици, които държат вързани.
  Тъжно е като гледам обаче хора от свободния свят като теб да благоговеят пред сатрапа. Твоето е тъжно, защото ти имаш избор и избираш мръсотията.

  подпис
 26. 26 Профил на btl56358577
  btl56358577
  Рейтинг: 413 Неутрално

  поздравления до стойнев до орешарски/той нещо се сниши напоследък/до сергей,до 5 колона и до всички МУРЗИЛКИ=за чистотата на БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК-българските предатели

  АКО някога някой ви каже ,че ПУТИН прилича на ХИТЛЕР не му вярвайте,ако някой ви каже,че РУСКОТО МИНИСТЕРСТВО НА ИСТИНАТА прилича на министерството на ПРОПАГАНДАТА НА ГЪОБЕЛС -не му вярвайте
  Но ако някои ви каже,че РУСКАТА ДУшА Е НЕОБЯТНА -ВЕРВАЙТЕ МУ това,което тя е видяла никоя друга не е видяла

 27. 27 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Появата на подобен закон е пълен абсурд в нормална държава, но на горките руснаци съвсем скоро ще им изглежда като върха на слободията. Русия върви към сталински тип комунистическа диктатура с гигантски крачки. Това значи, че свободният (макар и ограничен) достъп до интернет ще бъде прекратен в съвсем близко бъдеще. Както в Иран, Северна Корея и други бастиони на демокрацията, населението ще има достъп единствено до ограничен брой одобрени от диктатурата сайтове, бълващи плиткоумна комунистическа пропаганда. Т.е нещо като интернет версия на съветската телевизия.

 28. 28 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Е па намерих го пустия закон (допълнението)...
  Той иначе си е от 2006 година и тогава не се е врещяло.

  Води се "Закон за блогърите"
  В частност "блогърите" са длъжни да не допускат алабализми в сайтовете си както и секретна информация. И то, ако посетителите им са повече от 3000. Другите се водят "домашни нужди" и никви закони не им влияят.

  Та нещата пак са по-инакви, от каквито ни ги представят.

 29. 29 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#1] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":
  "Скоро тук да очакваме ако не подобни закони, поне подобни "напъни"

  Снощи по новинита на първи канал в предаване от Донецк наричаха сепаратистите опълченци. Накрая се оправдаха, че онези ги принуждавали, но остава привкус на поръчкова журналистика.

  подпис
 30. 30 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 586 Весело

  Иначе отдалече си личи кои всъщност са троловете. Под всеки матрял първи се изказват и са положително оценени мигновено.

 31. 31 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  Руските "началници" съвсем изпр@щяха.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 32. 32 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2791 Гневно

  До коментар [#28] от "bluescreen":
  "И то, ако посетителите им са повече от 3000. Другите се водят "домашни нужди" и никви закони не им влияят."

  Точно попадение. Ако е безинтересен е свободен, ако е интересен и огринален да се накаже.
  КГБ се грижи за талантите.

  подпис
 33. 33 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1466 Разстроено

  [quote#30:"bluescreen"] Под всеки матрял първи се изказват и са положително оценени мигновено.[/quote]
  Хм..туй па не ми сей случвало, ти кажа чесно))))))

 34. 34 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#32:"Иван К"]КГБ се грижи за талантите. [/quote]

  Талантите по закона са длъжни да не разпространяват слухове. Иначе могат да публикуват своите виждания под своето име или псевдоним. Вземете намерете и прочетете пустия му закон вместо да беснеете безмислено.
  Другото изискване е да се съхранява информацията 6 месеца, ако извършва услуги за обмен на информация...т.е. нещо като Скайп или поща.

 35. 35 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2929 Весело

  [quote#30:"bluescreen"]Иначе отдалече си личи кои всъщност са троловете. Под всеки матрял първи се изказват и са положително оценени мигновено[/quote]

  До коментар [#30] от "bluescreen":

  Така е и в "руския Интернет".
  А ти си истинска "мурзилка", нали?
  Проблема ви на вас червените б... е че сте се набутали във форум преобладаващ с хора споделящи десни идеи. И тук поддръжниците на путин и кутев не са харесвани. За последното ги награждаваме с много "--------------".
  Сподели комсомолец (това нали е обидна дума според теб)?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#30] от "bluescreen":Предполагам се досещаш, кой ще е следващия президент на Русия, както и сегашния ... който въртя сука законодателството така, че пак да е президент. Кучи син се нарича такъв и не ми го хвали!

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 38. 38 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1445 Весело

  До коментар [#30] от "bluescreen":

  Ако не си забелязал ти където и да се изкажеш си оценен "негативно".
  А сети се защо?
  Да ти подскажа ли?
  Лееееекинко залиташ и лево, на завоите още повече...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 39. 39 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 586 Весело

  [quote#35:"Чарлито. Гласувай. Толкоз."]Сподели комсомолец (това нали е обидна дума според теб)? [/quote]

  Е па ко да ти споделя думократче... Че ти си в грешка отвсейде.
  Така че твоите виждания не ми влияят. Не се отнасят за мен.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 709 Любопитно

  съдия постанови, че IP адрес не е доказателство за самоличност
  http://boingboing.net/2014/01/22/fed-judge-rules-that-a-downloa.html

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 42. 42 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 704 Любопитно

  какво ли мисли Сноудън по въпроса?

 43. 43 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2929 Весело

  [quote#39:"bluescreen"]Е па ко да ти споделя думократче..[/quote]

  До коментар [#39] от "bluescreen":

  Какви са идеите на национал-социалистическто ви правителство за българския Интернет?
  Няма ли да "грабнете" идеята от пути?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 44. 44 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 2247 Любопитно

  Детски болести на "демокрацията".
  Тия много трудно ще се разделят със заблудите на бюрацията. В цял свят това се прави. Следи се, слухти се, ограничава се, записва се ... /Само се сетете колко изписахме по нашия закон заради съхраняването на трафичните данни./ Обаче се прави с меки закони и масов извънзаконов "мониторинг". Иначе спецслужбите ще останат безработни. Разбира се по-умните отричат умно масовото наблюдение. А руснаците пак директно през лука. Нищо, ще узреят.

 45. 45 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Кой му пука за руското законодателство?...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 46. 46 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#6:"bad_religioner"]В Русия се очертава все по-малко "интер" и все повече "нет"... Светата троица на Интернет-мракобесието вече е завършена - Северна Корея, Турция, Русия[/quote]

  ко ква северна корея ве ? те там немат интернет по default изобщо не ги намесвай

 47. 47 Профил на ggogggo
  ggogggo
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#0:"статията"]
  Блогърите нямат право да публикуват "чувствителна" информация или държавна тайна, иначе казано всеки тип онлайн "whistleblowing" представлява престъпление. Забранява се също така и публикуването на текстове, насочени срещу държавната власт и по някакъв начин уронващи други лица, в това число публични личности и политици. Нарушаването на някое от тези предписания се смята за углавно престъпление – тоест, публикуването на текст насочен срещу руската държавна власт може да доведе до съдебно производство срещу собственика на публикувалия го сайт.
  [/quote]
  с нетърпене очаква коментара на асанж и сноудън
  ( и за да няма недуразумения, лично за мен и двамата са направили правилното нещо, с цената на висок риск за себе си)

 48. 48 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Правилно постъпва Путин- интернет е начин за обмен на информация между хората, на овце това не им е нужно.

 49. 49 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 856 Весело


  Путин вън...

  Да идва Зюганов...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 50. 50 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Цитат:
  "Текстът започва с определение за това какво са интернет, блогове, сайтове, разпространители на информация и какви са задълженията им спрямо органите на държавната власт."
  ...
  Това казва всичко.

 51. 51 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 414 Весело

  Май в Рашън докато градят "декорацията" взаимстват от "простокрацията" - новата политическа вълна за озаптяване на масите.!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 52. 52 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 414 Весело

  До коментар [#49] от "Tigalta":

  От трън та на глог!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 53. 53 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Руснаците сами си го избрахте сега не се оплаквайте...и това е само началото...до къде ще стигне...това пак зависи от вас...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 54. 54 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 763 Неутрално

  След като светът е арена на противоборство за хегемония и защита на националната сигурност,напълно естественно е това да обхване и интернет.На лице е користното му използване в областа на информацията.Не бих могъл да коментирам действията на Русия и доколко това е правилно ,като имаме в предвид че САЩ си позволяват неограничено подслушване в рамките на целият свят стигащо до отделният индивид.Планът за унищожаване на Русия е разработен още от Рейгъново време но успяха да се изпълнят само до разрушаване на СССР.Процеса е спрян и задействан както виждаме в обратна посока.Путин се оказа голяма хапка за янките.Като славянска държава .... съм на страната на Русия

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 55. 55 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 546 Весело

  Защо пък трябва цялата информация да се съхранява в Русия? Просто да поискат от NSA всичката информация дето я складират в Utah! Със сигурност и писаниците тук в настоящия момент!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 56. 56 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#54] от "омбре":

  Каква голяма хапка, че янките още не са започнали да се занимават с него. Русия в рецесия е следващата стъпка и ще видим тогава какви ще ги обеснява на руснаците...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 57. 57 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#42] от "eurogi":

  Ми взел е кинтите, не е в затвора... неговата лесна.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 58. 58 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Диктаторска държава в действие.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 59. 59 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Интернет не може да се цензурира. Това е по дизайн. Всякакви такива опити просто показват, че наистина Путин живее в миналия век още.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 60. 60 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 2247 Весело

  До коментар [#54] от "омбре":


  [quote#54:"омбре"]Като славянска държава .... съм на страната на Русия [/quote]

  Омбре, ти пък от кога стана държава?
  Честита независимост.

 61. 61 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Кога ще дойдат "братушките" да ни освободят от интернет?

  Birds of a feather flock together.
 62. 62 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 413 Неутрално

  "...В случай, че идентичността на блогърите не може да бъде установена, то тя ще се издирва с помощта на КГБ ( разбирай
  Ч К..."

  Та се сещам ,че преди 70 години имаше едни хора с кожени якета и каскети с петолъчки, със запасани маузери на кръста дето тропаха посред нощ по домовете на хората...))))))))))))

  За това ли става въпрос ?

 63. 63 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#6:"bad_religioner"]В Русия се очертава все по-малко "интер" и все повече "нет"... Светата троица на Интернет-мракобесието вече е завършена - Северна Корея, Турция, Русия [/quote]

  ей такива коментари харесвам,бравос !
  +++++++++++++++++++++++++++++++++

 64. 64 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2498 Весело

  До коментар [#54] от "омбре":

  Приятелю, и ти като повечето руснаци явно имаш странното верую, че целият свят е зает със заговори срещу Русия - лягат и стават мислейки си за руснаците като цяло и за Путин в частност. Ако беше така, при падането на Желязната завеса нямаше да се чудят (и Буш, и Кол, и Тачър), как да запазят малкото останало достойнство на СССР, а след разпада му - на Русия. Щяха да ги оставят да изгният от глад, а не да им пращат помощи. Храна. От личен опит мога да ти кажа, че в която и точка на света да отидеш без България и вероятно бившите съветски републики (там не съм ходил), като си пуснеш новините шансът да видиш репортаж за Русия е колкото да видиш такъв за Парагвай. Естествено при нормална ситуация, а не като сега или когато атакуваха Грузия. Ако руснаците се държаха нормално, никой нямаше да се занимава с тях - щяха да си им купуват суровините и да си прибират парите обратно срещу дрънкулки от типа на iPhone, които бай руснак страстно желае, ама не може да произведе. Що на никой не му пука, че арабите държат Европа в "петролна зависимост"?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 65. 65 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#59] от "economic hitman":
  Може. Канада и Бразилия.
  КОнтрола е сървърите да бъдат на тяхна територия!

 66. 66 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#19:"rosiraycheva50._"]"Руската федерация се наема и с нелеката задача да определя "семейните и домашни нужди" на гражданите, ползващи интернет. " [/quote]

  хахахха,така ли пише ???

  УЖАСССССС !! Но не съм изненадан,знам ги другарите !!!!!
  Тяхното си е диагноза,отдавна......

 67. 67 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 412 Неутрално

  А в ЕС да не би да е по-различно? Нима ДС не следи фейскошарата, нима не се посещаваха активисти по домовете, нима фейскошарата не цензурира две революции Софийска пролет и една политическа партия?

 68. 68 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 587 Любопитно

  [quote#64:"Тюфлекчия"]като си пуснеш новините шансът да видиш репортаж за Русия е колкото да видиш такъв за Парагвай. [/quote]

  Е,де,не баш така! Парагвай не е добър пример да се реди до Русията!
  В Парагвай мин.раб.заплата гони 300 евро на месец,а в самая могучая и единственная в мире мин.раб.заплата е....115 евро !!
  Парагвай е с уникален растеж на БВП в Ю.Америка...14 % на година,а икон.им растеж е средно по 7% на година,и този темп върви от няколко десетилетия там!...
  Само че лошо-в 1989г. е имало уж преврат на ЦРУ и Америка в Парагвай и затуй са толкоз ''зле'',а засега никакъв такъв не е имало в Русията...за съжаление !
  А иначе сте прав,разбира се,но Русията е...несравнима!!! не е за приказване...

 69. 69 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Имаше една мисъл на " Железният Феликс " :

  "Това, че още сте на свобода, не е ваша превилегия, а наш пропуск "

  Какво ли е имал предвид " другаря Дзерджински " ..?

  )))))))))

 70. 70 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#65] от "galbi":

  Единственият начин да контролираш целия интернет, е ако ти си го създал. Иран, Китай и Сие си контролират тяхната част, ама нямат никакъв шанс да ти забранят на тебе (освен ако не живееш там) да си гледаш порното. Даже и там да живееш, има сателитни връзки, върху които нямат контрол (но са скъпи).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 71. 71 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2498 Весело

  До коментар [#68] от "triton123":

  Съгласен съм - не съм искал да обидя Парагвай, просто първото име, което в България не се споменава по новините, което ми изникна. Исках да дам пример, който е разбираем за друзята.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 72. 72 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#61] от "rldkfl":

  "..Кога ще дойдат "братушките" да ни освободят от интернет? "

  Ама колко му е да резнат с флекса оптиките и...бяхме до тук !

  )))))))))))))))))))))))))

 73. 73 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Чакам Новият български закон за интернет !

  Чакам..)))))

 74. 74 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#70] от "Тюфлекчия":
  За пълен контрол е така.
  То и това не е целта!
  Става въпрос за предпазване от изтичане или събиране на информация!
  А обикновено това са големи сървъри- гоогле подобни.
  Индивидуално не може да се спре ,но може да се контролирира

 75. 75 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 763 Неутрално  [quote#64:"Тюфлекчия"] а след разпада му - на Русия. Щяха да ги оставят да изгният от глад, а не да им пращат помощи. Храна[/quote] Направо ме разсмиваш вярваш ли си в това което си написал.Спомняш ли си на нас какво ни пратиха..един кораб развалена царевица.Русия никога не е хранена от запад.За щастие д.Днес тя е една велика и могъща държавае динственна която може да се опълчи на САЩ и техните опити за световна хегемония.Бъдещето ще покаже.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 76. 76 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#19] от "rosiraycheva50._

  То4но така ...а ние направо ска4аме догодина директно в 25 век

 77. 77 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2498 Весело

  До коментар [#74] от "galbi":

  Е в този закон (поне както е предаден тук), се поставя за цел да се контролира всичко. Един вид Безос и Брин да се отчитат на тримесечие пред Россконтрол (или както там се казва) колко терабайта данни за постове "Путин е п...л" са събрали... Иначе аз съм сигурен, че техния си трафик отдавна го контролират, записват, прошнуроват и архивират.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 78. 78 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#71:"Тюфлекчия"]Съгласен съм - не съм искал да обидя Парагвай, просто първото име, което в България не се споменава по новините, което ми изникна. Исках да дам пример, който е разбираем за друзята. [/quote]

  Нула проблем,просто коментирах за аудиторията! Прав сте че Парагвай не се споменава,но това са българските медии...много страни не се споменават,а има за какво да се информира за тях!
  А друзята,те от никакви примери никогда не разбират! Поздрави!

 79. 79 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Законът е правилен!
  И великият борец за свобода Сноудън е прав!
  Американците са виновни за всичко!
  Да живее матушка Русь!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 80. 80 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#74] от "galbi":

  Що да не може индивидуално..?

  Както казах и по-горе : Като заиграе флекса по оптиката, всичко е възможно !

  На комунист акьл не му требе и не се церемони много - направо действуват..))))

 81. 81 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  След Турция - и Русия. Браво, братушки.

 82. 82 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2498 Весело

  До коментар [#75] от "омбре":

  Помня. И ти помниш, ама се правиш на луд. Ама айде за по-младите, те поне това помнят - кой ни прати пшеница на юнашка дума (щото нямахме пари да си я платим), след като видните русофили Жан Виденов и компания изнесоха нашата и тука имаше боеве за хляб? Русия Могучая ли беше? Не - тия фашисти от Полша. И ти си топил с полски хлебец, нали? Сега предполагам ще изтресеш нещо от типа "ама после им я платихме на петорни цени", което естествено не е вярно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 83. 83 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#80] от "mad_petko":
  Флекса е отминала работа!
  Ама за големите държави и реда е голям. А реда се постига с наказания! Китай дори имат и смъртно наказание за открадване ан пари! Нали -неразбираемо за нас!
  Само ако се приложи този им закон в България!
  Колкото минуси има тук-толкова се страхуват ,защото са крали!
  ха ха ха

 84. 84 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#24] от "lone_wolf":

  Между другото от два месеца и цената на водката в Русия официално бе повишена. Минималната цена вече е 199 рубли или около 4,5 евро, но реално се продава за около 7,5 евро. Така че ще трябва да минат на самогон.

 85. 85 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#83] от "galbi":

  Ами не - аз ти набих минус, защото това, което пишеш не ми харесва. Смъртното наказание е крайно - няма връщане назад. Я си представи, че се окаже, че процесът (доколкото го е имало, особено в Китай) е бил манипулиран и са убили невинен човек. Нали помниш историята за "Гилфордската четворка" - даже филм с Даниъл Дей-Луис направиха по него ("В името на Отца". Някакъв съдия там беше разправял, че ако са били обвинени и в предателство срещу Короната, за което се полага смъртно наказание, той е щял да го присъди с лекота. Впоследствие се оказва, че Скотланд Ярд лъжат като луди, крият свидетели, фалшифицират доказателства, за да бъдат осъдени хората - даже се разбира, че ИРА са им казали, че не са това извършителите на атентата (един вид "хванете ни ако можете, смешници", но те са продължили. Е?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 86. 86 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":

  http://lenta.ru/news/2014/04/23/zakoninternet/

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
 87. 87 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4573 Весело

  И аз минах на Яндекс!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 88. 88 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Ситуацията замязва на смес между Иран и нацистка Германия

 89. 89 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#59] от "economic hitman":

  Но нали ние по-старите сме учили,че за Братския съветски съюз НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА !А др.Путин е еманация на всичко меко казано отрицателно от онова време!

 90. 90 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#83] от "galbi":

  Флекса е отминала работа, казваш !

  Абе той и комунизма УЖ бе отминала работа,ама ей на - завръща се..)

  така, че колко им е акьла да го върнат в употреба , че става по- бързо и по- лесно....)))

  И ако трябва да сме сериозни да Ти кажа, че хич не ми пука ни за минусите, ни за плюсовете на когото и да било !!!

  Ще ми Пука единствено и само, ако Лайното попадне във Вентилатора - тогава работата
  ще се сговни тотално..(

 91. 91 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#12] от "Адриан Николов":

  Много ти благодаря. Наистина любопитен текст.
  Определено ми става интересно след приемането на този закон кой ще купи LiveJournal и дали ще са обичайните заподозрени - Алишър Османов (Mail.ru Group) или групировката около Яndex.
  Като чета определението за "блогър", в него влизат точно тези, които позволяват регистрирането на анонимен блог, а от там ми става още по интересно как ще се разберат с blogger.com и WordPress.com, и как ще отрежат външните хостинг фирми.
  Ще видим, любопитно е :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 92. 92 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Леле, колко са ми възмутени, че питам за текст на закон, вместо да се замислят защо точно питам :D
  На пазарниците и демократите май не им минава през ума, че може да се предложи услуга за руския пазар :D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 93. 93 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#85] от "Тюфлекчия":
  Да така е . Но такива големи страни, държавността се подържа с всички средства! Там личността е подчинена на държавата и законите! А грешки сигурно има. Но залога е голям-държавата! И затова нашата държава е с разбити стълбове . Тези колони се подържат в големите страни много последователно! Дори и САЩ има смъртно наказание!
  Сигурно изглежда ужасно. Но явно друго не работи.
  Всяка от великите сили има собствени методи за поддържане на държавността, харесва ли ни или не! Те и не допускат друг да им се меси! -Нормално.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#93] от "galbi":

  Държавата според мен е функция на индивида. Без индивиди не може да има държави - не можеш да заплашваш правата на индивида в името на абстрактно нещо като държавата. Не ме разбирай погрешно - не съм някакъв анархист. Просто смятам, че държавата трябва да изпълнява определени функции, за които съставляващите я индивиди са я упълномощили. Не да живее свой собствен живот и да го налага над тези индивиди (хора). Най-малкото "държавата" не съществува реално - става дума за индивиди, които са си лепнали етикета "държава".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Макар и късно,но вече със сигурност разбрах,че по-тъпи от американците са на първо място...руснаците.

 98. 98 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  [quote#75:"омбре"].Русия никога не е хранена от запад.За щастие д.[/quote]
  Само по време на Втората световна.
  За нещастие.
  Трябваше да ги оставят да измрат от глад, сега светът щеше да е съвсем друг.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 99. 99 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  "Цар който няма Шут загива от Революции" Путин май го е забравил това. Най лесно се управлява когато никой не може да те критикува. Но и най-често края ти е трагичен. За спревка .... всички дребни на ръст и морал дикратори.

  California Über Alles
 100. 100 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 413 Весело

  "Забранява се също така и публикуването на текстове, насочени срещу държавната власт и по някакъв начин уронващи други лица, в това число публични личности и политици." Демокрация по Пут@ински, надминават Иван Грозний.

  chavo64
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK