САЩ санкционираха потенциалния строител на "Южен поток" в България

Игор Сечин е смятан за един от най-приближените на президента Владимир Путин.

© Reuters

Игор Сечин е смятан за един от най-приближените на президента Владимир Путин.САЩ наложиха в понеделник санкции на 5 компании от руската група "Стройтрансгаз", която според "Капитал" е най-вероятният победител в конкурса за изграждане на газопреносната мрежа "Южен поток" в България. Групата е контролирана от Генадий Тимченко, който вече е обект на персонални санкции от предишната вълна мерки на Вашингтон заради анексирането на украинския полуостров Крим от ролята на Русия.


Президентът Барак Обама издаде нареждане по-рано днес да се задейства новата серия от санкции и няколко часа по-късно бяха публикувани имената на 7 души и 17 компании. Освен това вече ще се отказват разрешителни за износ на каквато и да е високотехнологича продукция за нуждите на военно-промишления комплекс на Русия.


Сред новите имена изпъква най-вече името на Игор Сечин - бивш вицепремиер и настоящ ръководител на държавния петролен гигант "Роснефт". Напоследък за него се заговори усилено и покрай твърденията, че държавата стои зад уволняването на Павел Дуров, съосновател на "ВКонтакте" - най-популярната социална мрежа в бившите съветски републики.
Блокират се активите и се забранява да стъпват на американска територия, е Сергей Чемезов - изпълнителен директор на държавната корпорация "Ростех".


Другите имена са  Олег Белавенцев - президентският пълномощник в новоучредения Кримски федерален окръг, вицепремиерът Дмитрий Козак, който ще ръководи "икономическото възстановяване" на Крим, Евгений Муров - директор на Федералната служба за охрана, Алексей Пушков - председател на комисията по международните въпроси в Държавната Дума (долната камара на парламента), както и зам.-председателя на администрацията на президента Вячеслав Володин, за когото се смята, че ръководи пропагандната машина на Кремъл.


Дмитрий Козак на ски шанцата в Красная поляна край Сочи - той ръководеше финалната фаза от изграждането на олимпийските обекти в Сочи, които са любим проект на Путин.<br />

© Reuters

Дмитрий Козак на ски шанцата в Красная поляна край Сочи - той ръководеше финалната фаза от изграждането на олимпийските обекти в Сочи, които са любим проект на Путин.


17 компании сред наказаните


В списъка с наказани са добавени 17 юридически лица. Значителна част от тях са под властта на Генадий Тимченко - ООО "Акваника" (производител на минерална вода), "Авиа Групп" и "Авиа Групп Норд", "Сахатранс", 5 фирми от "Стройтрансгаз", жп операторът "Трансойл" и холдингът Volga Group.


Други са под контрола на братята Ротенберг - част от петербургската група около Путин, която забогатя неимоверно в годините на неговото управление. Това са СМП банк и Инвесткапиталбанк, "Стройгазмонтаж", както и дъщерните структури на вече санкционираната банка "Россия" (известна още като "банката на Путин") - Собинбанк, лизинговата компания "Зест" и инвестиционната компания "Аброс".


На американските компании се забранява да имат какъвто и да е бизнес с тези физически и юридически лица.


Вячеслав Володин и президентът Путин през май 2011г.

© Reuters

Вячеслав Володин и президентът Путин през май 2011г.


За това, че Сечин ще се окаже в "черен списък", западни медии писаха още през март, а той реагира с думите: "Заплахи, шантаж, персонални щети - всичко това е свидетелство за безсилието им. Което, впрочем, е унизително за уважаващи се държави". Сечин твърди, че не притежава нищо в чужбина, а последната му декларация за доходи и активи е от 2011г. - последната, когато беше вицепремиер, и в нея нямаше нещо впечатляващо.


През лятото на 2013г. той стана акционер в ръководената от него компания и на няколко пъти увеличи пакета от акции. По последни данни той контролира 0.1273% от акциите (или 13.5 млн. бройки) на "Роснефт". Текущата стойност на такъв пакет на борсата в Москва е около 3 млрд. рубли (около 603 млн. евро).


Що се отнася до пътуванията на Сечин в чужбина, за тях компанията не разкрива всичко, но е известно, че най-често той посещава Китай, Венецуела, САЩ, Великобритания и Италия. В САЩ визитите му са предимно до централата на един от стратегическите партньори на "Роснефт" - американската Exxon Mobil, която срещу съвместна работа на руския шелф прие да работи с руснаците в Мексиканския залив и в Канада.


Не е известно какво ще се случи със сделката за купуване на бизнеса с петролни продукти на американската банкова група Morgan Stanley, която е от края на 2013г., но още не е приключена.


Сергей Чемезов

© Reuters

Сергей Чемезов


Пътуванията до Италия са свързани предимно с партньорството с Eni, както и със сключения през март 2014г. договор за придобиване на 26% от акциите на групата Pirelli.


Санкциите срещу ръководителя на "Роснефт" свалиха с близо 4% акциите на компанията на борсата, макар да не е задължително да повлияят на чуждестранните инвестиции в компанията. От британската група ВР веднага обявиха, че в дългосрочен план продължават да работят с "Роснефт", в която контролира дял от 19.75%.


За Сечин обаче ще е доста по-трудно да работи с чуждестранни партньори, включително защото според разкази на негови бивши подчинени той е запазил под личен контрол всички важни въпроси в компанията и трудно делегира пълномощия на подчинените си.


Алексей Пушков

© Reuters

Алексей Пушков


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK