За реда в Истанбул в Деня на труда ще се грижат 40 000 полицейски служители

Реджеп Тайип Ердоган

© Reuters

Реджеп Тайип ЕрдоганГлавната дирекция по сигурността в Турция е определила 40 000 полицейски служители, които да следят за реда в Истанбул на 1 май - Деня на труда, съобщи вестник "Хюриет дейли нюз", като припомня, че са взети засилени мерки, за да не се допуснат митинги на площад "Таксим".


Полицейски служители ще бъдат прехвърлени в Истанбул от седем окръга, включително Ерзурум, Адана и Газиантеп. Някои от полицейските служители ще носят камери, прикачени на каските им, за да записват евевтуални инциденти, като записът може да бъде изпратен мигновено в полицейските участъци.


Служителите на реда ще използват боядисани гумени куршуми, за да може лесно да бъдат идентифицирани провокатори при арестите. Работниците вече няма да имат почивен ден на 1 май.
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви наскоро, че няма да позволи събирания по повод на Международния ден на труда на площад "Таксим", докато синдикатите обявиха, че ще се опитат да организират шествие до емблематичния площад, превърнал се в символ на антиправителствените протести от юни 2013 г.


Главната дирекция по сигурността отправи предупреждение към полицаите и техните началници, мобилизирани в района на "Таксим" и на други места в Истанбул, във връзка с използването на сълзотворен газ. Полицията трябва да отправя предупреждение по високоговорители или мегафони, че ще използва сълзотворен газ преди да изстреля капсули, така че да даде възможност на хората да напуснат мястото или минувачите да се оттеглят от района.


Дирекцията по сигурността е посочила, че използването на сълзотворен газ трябва да бъде последна опция за разпръсване на групи от хора при намесата на полицията. В истанбулското валийство, министерството на вътрешните работи и дирекцията по сигурността ще бъдат създадени кризисни щабове за да се следят евентуални инциденти на 1 май.


Подобен конфликт за местата, определени от властите за чествания на 1 май, продължава и в Анкара. Синдикатите настояват за митинг на площад "Къзълай", докато от валийството са дали разрешение само за мероприятия на площад "Съхийе". Около 5000 полицейски служители е планирано да бъдат разположени около двата площада. От хеликоптери ще се следи за евентуални инциденти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK