Куба въвежда пазарни реформи за големите държавни корпорации

Президентът на Куба Раул Кастро

© Associated Press

Президентът на Куба Раул КастроКуба разхлаби регулациите на най-големите си държавноконтролирани компании и пренасочи текущата реформа на икономиката от търговията с услуги и селското стопанство към някои от най-важните за страната сектори като този с природните ресурси, туризма и телекомуникациите. Официалното съобщение за новия курс беше направено вчера, пише агенция "Ройтерс".


Мерките ще засегнат стотици големи държавни корпорации – от производителя на никел Cubaniquel и петролната Cubapetroleo до банки и фирми за търговия на едро. Големите компании ще бъдат реформирани, за да стимулират растежа, който от началото на промените регистрира стойности около 2% годишно.


Съгласно реформата след като са изпълнили наложената им от държавата квота, тези фирми ще могат да продават излишната си продукция на свободния пазар. Също така те ще разполагат с по-голяма гъвкавост при взимането на производствени и маркетингови решения и ще бъдат оценявани на базата на само седем критерия – почти наполовина по-малко, отколкото досега. Компаниите вече няма да получават държавни субсидии и ще трябва да работят на печалба, ако искат да оцелеят. Техните директори също ще бъдат подложени на по-модерни счетоводни изисквания.
Процесът ще бъде постепенен, като мениджърите ще получават все повече и повече отговорности за собствените си фирми, обясни Триста Арбесу, отговорник на Комунистическата партия за реформите. Новите правила демонстрират намерението представителите на правителството и на други държавни институции да бъдат премахнати от бизнеса, като изключение ще бъдат някои членове на мениджмънта, които ще продължават да се назначават от управляващите.


Много от тези промени вече бяха изпробвани в пилотни проекти, а сега ще бъдат въведени в над 5000 компании. Директният внос и износ и свободното партньорство с чуждестранни фирми обаче все още остават непозволени.


Това е поредната пазарно-ориентирана реформа, която предприема кубинският президент Раул Кастро, наследил брат си Фидел през 2008 г. Наскоро беше приет и план за слагане на край на досегашната система с две валути (песо и конвертируемо песо), както и нови регулации и данъчни отстъпки, целящи привличането на чуждестранни инвеститори.


До 2008 г. кубинската икономика беше на над 90% в държавни ръце и почти цялата работна сила от 5 милиона служители се издържаше от държавата. Според икономисти понастоящем делът е спаднал до 75-80%. През 2010 г. Хавана започна да освобождава стотици хиляди държавни служители и свали контрола върху дребната търговия и услугите, като същевременно създаде "недържавен сектор" с над 450 000 частни фирми и даде под наем земя на 180 000 души, за да станат фермери.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK