ФБР създава звено за издирване на откраднати от корумпирани лидери активи

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър на специалната международна среща в Лондон, която продължава днес и на която се обсъжда как да се помогне на украинското правителство да си възвърне активите, откраднати по времето на Янукович

© Reuters

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър на специалната международна среща в Лондон, която продължава днес и на която се обсъжда как да се помогне на украинското правителство да си възвърне активите, откраднати по времето на ЯнуковичАмериканското Федерално бюро за разследване (ФБР) създава специално финансово звено, което ще бъде изпращано в страни, свалили своите управници, за да помага за намирането на откраднати от тях активи. Това обяви вчера главният прокурор на САЩ Ерик Холдър. Новината идва в контекста на новите санкции на Вашингтон срещу Русия, обявени в понеделник, и на усилията на Щатите да отговорят по някакъв начин на кризата в Украйна, отбелязва агенция "Ройтерс".


Идеята е част от плана на Вашингтон за подпомагане на младите демокрации чрез ускоряване на разследването и наказанието на лидери, заподозрени в корупция и незаконно присвояване, които нерядко бягат от страната си, след като са били свалени от власт, изнасяйки големи суми, обяснява "Уол стрийт джърнъл". Смисълът е сътрудничество с новите власти в съответната държава, които, макар и да имат желание да намерят откраднатите средства, все още не могат да упражнят пълен контрол над различните органи в своята страна.


В специалното звено на ФБР ще влязат малко над десетима агенти и анализатори. Те ще се занимават с издирване на банкови сметки, недвижимо имущество и луксозни автомобили, придобити със съмнителни средства, и с подпомагане на местните власти за събирането на доказателства за съдебно преследване на бивши високопоставени чиновници. Успехът на тяхната мисия ще зависи в значителна степен от готовността на местните власти да си сътрудничат с американските следователи, да им осигурят безопасност и достъп до документи и потенциални свидетели, пише още "Уол стрийт джърнъл".
Подходът вече е изпробван в Украйна. Няколко дни, след като президентът Виктор Янукович напусна Киев и изгуби властта, САЩ изпратиха в украинската столица агенти на ФБР и федерални прокурори. Около 10 от тях все още се намират в Украйна: събират материали, проследяват банкови трансакции и обучават местните правоохранителни органи на тези разследващи дейности, разказват американски чиновници.


Вашингтон вече е проверил успеха на подобни звена. През 2010 г. министерството на правосъдието създаде група от седем прокурори, чиято задача е да откриват и възвръщат активите на т.нар. клептократи. Звеното е спомогнало за проследяването на активи веднага след бунтовете от Арабската пролет. Миналия месец то замрази 458 милиона долара на бившия противоречив нигерийски лидер Сани Абача и на негови помощници, придобити чрез корупция и скрити в банкови сметки по целия свят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK