Русия вече е по-скоро враг, твърди висш ръководител на НАТО

Александър Вършбау, зам.-генерален секретар на НАТО.

© Associated Press

Александър Вършбау, зам.-генерален секретар на НАТО.Вторият ръководител в йерархията на НАТО заяви в четвъртък, че действията на Русия в Крим и Източна Украйна принуждават алианса да започне да се отнася към Русия по-скоро като към враг, отколкото като към партньор, съобщи "Асошиейтед прес".


Това е повратна точка след двете десетилетия, в които се опитвахме да се сближим с Москва, каза Александър Вършбау, зам.-генерален секретар на НАТО в коментар пред група журналисти.


Поради това алиансът обсъжда нови мерки, целящи да възпрат руска агресия срещу която и да е от страните в НАТО, особено балтийските републики.
"Очевидно руснаците са обявили НАТО за противник, така че ще трябва да започнем да гледаме на Русия вече не като на партньор, а по-скоро като враг", казва Вършбау.


Той обяснява, че анексирането на Крим и предполагаемото манипулиране на безредиците в Източна Украйна фундаментално са променили отношенията НАТО-Русия.


"В Централна Европа очевидно имаме две различни визии за това как трябва да изглежда европейската сигурност", добавя Вършбау, който е бивш американски дипломат и служител на Пентагона.


"Ние все още сме готови да защитим суверенитета и свободата на избор на руските съседи, докато Русия очевидно се опитва да наложи отново своята хегемония и да ограничи техния суверенитет под прикритието на защита на "руския свят", казва още той.


През април НАТО замрази всякакво "практическо гражданско и военно сътрудничество" с Русия и драстично ограничи до четирима души хората от съществуващото от 1998г. дипломатическо представителство на страната в алианса, които ще бъдат допускани в централата в Брюксел.


По повод засилването на активността на НАТО в Източна Европа Вършбау каза: "Искаме да сме сигурни, че ще можем много бързо да се притечем на помощ на тези държави, ако има някаква, дори косвена, заплаха и преди да са създадени на терен нови реалности". За целта НАТО ще трябва да съкрати времето за реагиране на своите военни части, добави той.


Норвежки военен кораб се включи в подсилената мисия на НАТО в Балтийско море в подкрепа сигурността на трите бивши съветски републики.

© Associated Press

Норвежки военен кораб се включи в подсилената мисия на НАТО в Балтийско море в подкрепа сигурността на трите бивши съветски републики.


Зам.-генералният секретар на НАТО обяснява, че сред възможните ответни действия на алианса са разполагането на по-значителен брой бойни части в Източна Европа - било постоянно, било на ротационен принцип.


За известно време, по думите му, такива отбранителни мерки ще бъдат предприети без да се нарушава политическият ангажимент, поет от НАТО през 1997г., когато са договаряни отношенията с Русия. Става дума за обещание да няма постоянно базирани ядрено оръжие и значителни чужди части и въоръжение на територията на държавите от бившия съветски блок, приети в НАТО. Така се смяташе, че се отговаря на притесненията на Москва, че алиансът наближава границите й, а в замяна тя обещава да уважава териториалния интегритет на други държави.


Според Вършбау руснаците са нарушили с действията си в Украйна своята част от тази сделка.


В този смисъл, добавя той, "сега ще е наше право" да се откажем от ангажимента от 1997г. за постоянно базиране на значителни бойни части в Полша или друга страна в НАТО от Източна Европа. Как ще се постъпи, ще се обсъжда от лидерите от НАТО през лятото преди срещата им в Уелс на  4-5 септември, когато ще се дискутира и положението на 4 потенциални нови членове - Грузия и бившите югорепублики Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.


Вършбау с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен (вляво) и министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл.

© Associated Press

Вършбау с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен (вляво) и министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл.


Също в четвъртък висш представител на НАТО заяви, че се търсят начини за сближаване с Грузия, която води кратка война с Русия през 2008г. по повод отцепили се Абхазия и Южна Осетия, равняващи се на около 20% от територията на страната.


Джеймс Апатурай, специален представител на НАТО за района на Кавказ, каза, че няма да остави думите или действията на Русия да повлияят на окончателното решение дали Грузия да бъде приета като пълноправен член на НАТО. Москва е категорично против това още бивши съветски републики да влизат в алианса.


"Ще оценим Грузия според собствените й постижения и независимо от това какво се случва на друго място или се коментира в Кремъл или другаде", каза Апатурай в Тбилиси. "Засега мога да ви кажа, че общата оценка на НАТО е положителна. Година след година Грузия продължава да се подобрява и това е заради усилената работа, която вършите тук." 


"Ройтерс" припомня, че малката кавказка република има стратегическо значение, защото се намира на пътя на тръбопроводи за пренос на петрол и газ от Каспийско море, на които мнозина гледат като на основна алтернатива на руските доставки за Европа. Миналата седмица Франция и Германия увериха Грузия, че скоро ще бъде подписано споразумение за асоцииране на страната в Европейския съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (200)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Толкова природни богатства събрани на едно място, ех да не бяха тези ядрени бомби...

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 2. 2 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Най-накрая от НАТО откриха "топлата вода" (Русия ги обявила за враг!). Хайде, да е на хаирлия - да открият в скоро време и "колелото" - в смисъл, че трябва да се действа по-твърдо с Империята на злото, и в Украйна, и в Грузия, и в БЪЛГАРИЯ*.
  Дай Боже!
  _________________________
  * а пък ние тук да ударим петколонниците от ЧервеноРуската мафия през крадливите ръчички

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 3. 3 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Ако в Грузия вместо петрол растяха моркови, дали щяха така да я ухажват ?

  Stupid people make me sick
 4. 4 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#0:"Всички твърдят нещо"] Русия вече е по-скоро враг, твърди висш ръководител на НАТО [/quote]

  Русия Винаги е била враг за НАТО -
  за 45 % от "демократичния" матрял това е факт

  НАТО Винаги е бил враг за Русия
  за 45 % от "комун" матряла това е факт
  .........
  останалите 10 % нямат врагове и приятели ......
  но са пренебрежимо малко
  -----------
  Според Карло Чипола колективната глупост е унищожителна (IV-закон на Глупостта)

  Карло Чипола - "Петте закона за глупостта"

 5. 5 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#1] от "gripen":
  жалко че имам право само на един плюс

 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  време е западняците да разберат ,че комунистите не са им партньори ,а врагове ,не Русия е враг на нато ,а комунистическата партия и управляващите я са врагове на Нато и всичко демократично ,а иначе искат да са капиталисти и да живеят охолно на запад ,а грешката на западняците е ,че ги оставиха да го правят това и да тъпчят опозицията в страните си ,която опозиция наистина се бореше за западните интереси ,така се оказа ,че децата на комунистите са с пари и образование и живеят на запад ,а децата на концлагеристите борили се за свобода са шерпи в родината си с началници комунисти ,бореши се и мачкащи целите им семейства ,това е истината

 7. 7 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  След като руснаците сложиха знамето с Ленин на тренировките за 9-ти Май, това е нормална реакция. Само, че знамената не са критерий за военна мощ. Парата е отново в свирката при руснаците, като в Руско-Японската война.

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  В НАТО май не знаят една стара Българска поговорка:
  От циганин гост, от върба мост и от милиционер гост само глава може да пати !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 756 Неутрално

  "Русия вече е по-скоро враг, твърди висш ръководител на НАТО"
  Те вече дори не съблюдават дипломатическия език, те просто се върнаха на думата си. Откакто има Свето православие, но я няма Византия. Вижте картата и вековете. Хинтерланда на Гермаия отеснява къде 14-15 век и тя предприема кръстоносен поход /???.../ на север. Невски я смазва. Наполеон... Кримската... Първата... Втората... Студената...

 10. 10 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#5:"stokn"]жалко че имам право само на един плюс [/quote]

  До коментар [#4] от "Митьо":

 11. 11 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "Калибър":


  [quote#7:"Калибър"]Парата е отново в свирката при руснаците[/quote]
  Те и грузинците така мислиха и затова изядоха дървото.
  Та чак президентът им щеше да се задави с вратовръзката си.
  За българите, наистина парата е в свирката. Затова ги пердашат от Камбоджа до Ирак.

 12. 12 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Знам как ще ми скочите - "рубладжия, комуняга, зелени чорапи, мурзилка..."
  Не обичам Русия и се радвам, че сме в ЕС /вече не НАТО/.
  Но за пореден път ни натикват в изпражнения. А те печелят от тях. Между тия "врагове" на Русия и самата нея тече пълноводен поток от стотици милиарди долари. Само договорките между "Шеврон" и Путя вече са за трилиони.
  А ние... А ние си си лягаме с идеята за демокрация

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#6:"tur671"]време е западняците да разберат ,че комунистите не са им партньори ,а врагове ,не Русия е враг на нато ,а комунистическата партия и управляващите я са врагове на Нато и всичко демократично ,а иначе искат да са капиталисти и да живеят охолно на запад ,а грешката на западняците е ,че ги оставиха да го правят това и да тъпчят опозицията в страните си ,която опозиция наистина се бореше за западните интереси ,така се оказа ,че децата на комунистите са с пари и образование и живеят на запад ,а децата на концлагеристите борили се за свобода са шерпи в родината си с началници комунисти ,бореши се и мачкащи целите им семейства ,това е истината[/quote]

  ++++++++++ това е самата истина а поста си е за цитат на деня.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Дори и когато ЦК на БКП е искало да ни прави република на СССР у нас е било немислимо да има съветски бази. Вече имаме поне 3 /1официална и 2 не дотам/ - на САЩ. Тепърва и НАТО ще прави у нас бази. Остана ли нещо от нашата националност? За която бащите и майките и прадедите на всички коментатори в този форум са проливали кръвта си?

 16. 16 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  върви го кажи на българските си "съюзници"

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Русия винаги е била и ще бъде азиатски враг. Напразни бяха илюзиите и надеждите на две десетилетия. НАТО накрая го казаха ясно. Да слушат добре рубладжиите у нас, защото от днес рано или късно тяхното прислужване ще им донесе съответните наказания за вражеска дейност и предателство към родината.

 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#15] от "stokn":

  У нас имаше съветски бази с ядрени бойни глави. Както в Полша, Чехия...

 19. 19 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#18] от "spiegel": Айде или ми дай някакво що-годе доказателство /ама не "разработка" на "огледало"/ или се извини. Не на мен, на милионите, поразени от твоето плутонно пр лъжесвидетелство

 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  [quote#6:"tur671"] не Русия е враг на нато ,а комунистическата партия и управляващите я са врагове на Нато[/quote]

  Това дори не е комунистическа партия, а хора вкопчени във властта. Комунистическата идея е параван, зад когото се крият властовите амбиции. Амбиции за владеене на света с цената на всичко!

 21. 21 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "stokn":

  каква връзка правиш между националност и бази?
  НАТО е колективна система за сигурност.
  Наличието на бази е от полза както за националната ни сигурност така и за стратегическото присъствие на алианса.

 22. 22 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Каква шизофренна ситуация за нашите правителствени рубладжии! Все едно родината да има е враг.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#19] от "stokn":

  Има признания на съветски офицери. Базата е била край Боровец. В нея са съхранявали ядрено оръжие за българската ракетна бригада край Самоков. В базата е имало само руснаци от спецчастите на 12 главно управление на съветското министерство на отбраната, което се занимавало с това. Секретността е била пълна. За разлика от България, поляците и чехите обявиха наличието на съветски бази с ядрено оръжие у тях. ВПолша два арсенала със 180 ядрени заряда, в Чехокловакия три арсенала. Руснаците ни бяха определили съдбата на първа мишена на западния ядрен удар.

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#15:"stokn"] Тепърва и НАТО ще прави у нас бази. Остана ли нещо от нашата националност?[/quote]

  Какво е лошото са има бази у нас? Ако има, ще има и повече работни места! А за съветсите бази- нямаше, зощото цялата ни армия беше под съветско командване! Имаше съветски "съветници" във всички важни поделения ,в Генералния щаб и в МНО! Никой не можеше да направи нищо, без тяхно съгласие!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#23] от "spiegel": А, бе, Шпиглъо, абе, мамин златин, що не си одиш да си повърнеш върху креватчето??? Еми ти току-що откри ново направление в световната военна мисъл - в международен курорт, пет на пет квадрата, /какъвто бе и тогава/ СССР помества ядрени ракети /???/.
  Е, колкото у нас е имало такова нещо, толкова е имало у Поланд и Чх. Което само говори за "уеднаквените" политици

 26. 26 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#8] от "Танас":

  ''От циганин гост...и от милиционер гост...''

  Съвсем вън от темата, ама единият май беше не гост, а дост...

 27. 27 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#6:"tur671"]време е западняците да разберат ,че комунистите не са им партньори ,а врагове ,не Русия е враг на нато ,а комунистическата партия и управляващите я са врагове на Нато и всичко демократично [/quote]
  И какво да правим, когато в Русия КПСС бе забранена със закон? Остатъчните комунисти на Зюганов са някаква незначителна секта.

  [quote#17:"spiegel"]Напразни бяха илюзиите и надеждите на две десетилетия. НАТО накрая го казаха ясно.[/quote]

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 28. 28 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#24:"lz2"]Какво е лошото са има бази у нас? Ако има, ще има и повече работни места! А за съветсите бази- нямаше, зощото цялата ни армия беше под съветско командване! Имаше съветски "съветници" във всички важни поделения ,в Генералния щаб и в МНО! Никой не можеше да направи нищо, без тяхно съгласие![/quote]
  много са ти доктрините в главата ,
  започни да си задаваш въпроси...
  не боли а може и ефект да "настъпи"

  каквото беше при СССР , такова е и сега!!!

  Кога се е била БГ войска за чужди интереси на Чужда територия повече от 20 год ???
  кога е давала жертви
  ------------------
  "Чехословакия от 1968" е детска приказка ,
  в сравнение с Камбоджа ,Босна, Косово,Ирак,Афганистан
  ..........
  две неща са вечни: Времето и човешката глупост

 29. 29 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#23:"spiegel"]Има признания на съветски офицери. Базата е била край Боровец. В нея са съхранявали ядрено оръжие за българската ракетна бригада край Самоков. В базата е имало само руснаци от спецчастите на 12 главно управление на съветското министерство на отбраната, което се занимавало с това. [/quote]
  И да го е имало - базата е българска със съветски специалисти и инструктури. Нима си мислиш, че руснаците ще дадат ядрени глави на Сульо и Пульо?
  http://bg.wikipedia.org/wiki/46-та_ракетна_бригада

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 30. 30 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#10:"stokn"] жалко че имам право само на един плюс[/quote]

  достатъчно ми е ,
  че си носиш главата по предназначение

 31. 31 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Еххх , от 25г. чакам НАТО да дойде в БГто , а не БГто да е символично в НАТО ! А късмет де !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#28:"Митьо"]Кога се е била БГ войска за чужди интереси[/quote]
  Соросоидните тролчета постоянно измислят всякакви доводи да демонизираме рашките които си гледат техните интереси !
  Това в Камбоджа ,Босна, Косово,Ирак,Афганистан даже не е и войска а охранители на складове и летища от вътрешната зона което има разлика!
  Освен това припускат да кажат какво се е случвало в демократичния свят през 1968г. в EU и US на всякъде са биели негрите и протестиращите от американската агресия във Виетнам !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Истината е една - миналата година Руия и Китай за първи път блокираха геополитиката на САЩ не само в съвета за сигурност на ООН, но и на терен. Става дума за реално препречване на пътя на флотата със собствени кораби. САЩ неведнъж са заобикаляли ООН, тъй че едно вето едва ли би им попречило. Но миналата година, на 3-ти септември, на САЩ все пак беше попречено да нападне Сирия. Погледнете внимателно новините в този ден и кажете какво друго виждате:

  http://www.dnevnik.bg/allnews/2013/09/03/?f=2

  (жокер - Янукович месец и нещо преди да "обърне" на 180 градуса)

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 866 Неутрално

  [quote#24:"lz2"]Какво е лошото са има бази у нас? Ако има, ще има и повече работни места![/quote]
  Вече няма за кога да се правят тези бази. Ситуацията ескалира с часове.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  [quote#15:"stokn"]Дори и когато ЦК на БКП е искало да ни прави република на СССР у нас е било немислимо да има съветски бази. Вече имаме поне 3 /1официална и 2 не дотам/ - на САЩ. Тепърва и НАТО ще прави у нас бази.[/quote]
  Спи спокойно другарю. Има разлика между Съветските и НАТОвските бази. На НАТО като им кажеш да си ходят и до 6 месеца ги няма. Руската "любов" ... тя е по-друга любов.
  Справка базата на САЩ в Казакстан. Руснаците и Американците имаха бази на 6 км разстояние една от друга. Руснаците Земята обърнаха докъто накарат Казакстан да изгони Американците. Дадоха им документ за прекъсване на договора, както се изисква и след 6 месеца (пак по договора) на мястото на базата имаше само трева. Между другото Американците дори когато си тръгват го правят като цивилизовани хора и рехабилитират земята върху която е била базата. Никъкви отпадъци, никъкво замърсяване на земята с нафта или масла, никакъв бетон. Всичко е почистено, земята разорана и засята с трева. За сравнение можеш да провериш бившите Руски бази в ГДРто - още не могат да ги изчистят 20 години по-късно. А и трябваше жилища да им строят на мужиците в Русия!
  Та има разлика на кой е базата.

  California Über Alles
 38. 38 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Русия не е само враг на НАТО,режима на Путин в момента се държи като "луд с картечница" само,че още по опасно,защото има атомно оръжие.Русия в момента е заплаха за живота на цялото човечество.

 39. 39 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Очевидно руснаците са обявили НАТО за противник, така че ще трябва да започнем да гледаме на Русия вече не като на партньор, а по-скоро като враг", казва Вършбау.

  По-скоро НАТО СИ ИЗМИСЛИ нов ВРАГ, за да оправдае съществуването си - поне на мен така ми се струва...

  Обратното би било много лош сценарий (

 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#32] от "comandante":
  " припускат да кажат какво се е случвало в демократичния свят през 1968г. в EU и US на всякъде са биели негрите и протестиращите от американската агресия във Виетнам ! "

  Да си дойдем на думата !!!

 41. 41 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#3] от "Хакуна Матата !":

  Алооо, тая опорна точка бе за Ирак! Колко нефт има Грузия?!

  chavo64
 42. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#40] от "Alexander97":
  РОССИЯ е особено голям враг, Путин иска да откраде новите гени на ГМО царевицата , ШИСТОВИЯ ГАЗ и формулата на Кока Кола по всичко си личи ,че иска да нападне САЩ !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 43. 43 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  На какво ли се надяваше Пут@ин, че ще го оставят, да си разиграва коня и да гази договори и независими държави?!

  chavo64
 44. 44 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Лоши тези руснаци бе, гадове, дето сами да свалят гащи, тръгнали да си защитават интересите. Пфууу...

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 45. 45 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#37] от "Pontif": а аз и спя, спокойно, другарю.
  Само да ти питам, що са щели американците на 6 км от раша?

 46. 46 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Съвсем на време се усетихте!!!!!

  Добре ,че не изпаднахме в ситуацията да повтаряме това 15 години , а вие само да ни наричате параноични!

  Как да е - по-добре късно , отколкото никога

  15.02.1989 - 07.02.2018
 47. 47 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#42] от "comandante":

  РОССИЯ е особено голям враг, Путин иска да откраде новите гени на ГМО царевицата , ШИСТОВИЯ ГАЗ и формулата на Кока Кола по всичко си личи ,че иска да нападне САЩ !

  И си бият президента, щото е с тъмна кожа !

 48. 48 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Поредният неоконсерватор с мозъчна промивка в името на неолибералните спонсори.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 49. 49 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3098 Весело

  НАТО, враг номер едно на мурзилките, комундерите и рубладжиите!

  Нещата станаха контрастни дрОгарЕ и вече можем да ви различаваме!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 50. 50 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#23] от "spiegel":

  Руснаците ни бяха определили съдбата на първа мишена на западния ядрен удар. "

  И сега пак ще сме ИЗПЪРЖЕНИ КАТО първа мишена - ГАРАНЦИЯ !

  Да не дава Господ !


  Нали не си мислиш, че на НАТО ИМ ДРЕМЕ НА ОНАЯ ИМ РАБОТА ЗА НАС ?

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Любопитно

  [quote#39:"mad_petko"]НАТО СИ ИЗМИСЛИ нов ВРАГ, за да оправдае съществуването си [/quote]
  -Без наличие на "враг" не може да има "отбранителен" съюз. Интересно е , защо всички забравят, че НАТО бе създаден няколко години ПРЕДИ "Варшавския договор", от който се "отбраняваше" по време на Студената война? И , че веднага след създаването си НАТО отказа включването в него и на СССР? Тогава не искаха да заприлича на организация за още по-"колективна отбрана", ли- що ли? Нато по-късно отново отказа и на Елцин, и на Путин включването на Русия в Алианса.
  А създаденият години по-късно "Варшавски договор" отдавна вече се бе саморазпуснал.
  Ето какво констатира Томас Барнет* в "Уърлд политикс ревю"-цитат: "Това, което после Борис Елцин предложи на Запада, беше като неосъществена фантазия, с която не може да не се съгласиш. А той заяви намерението на Русия да встъпи в НАТО и да интегрира руската икономика с европейската. Но вместо това пактът и Европейския съюз приеха в Западния алианс само Източна Европа, а на Москва бяха предложени само обикновени взаимоотношения с тези съюзи. Не трябва да се забравя, че едно десетилетия по-късно Владимир Путин отново заяви, че страната е готова да се присъедини към тези две организации, и отново получи същия отрицателен отговор. Така, след като Русия направи невероятни отстъпки от своя страна, за да свърши Студената война, така Европа направи всичко възможно, за да покаже на Москва, че тя няма място в ЕС. В същото време Америка премина във военно настъпление в рамките на своята глобална война с терора, което засегна южните части на Русия, а Китай започна икономическа експанзия в Централна Азия. Трябва да се отбележи, както казва Тренин, че Москва не започна милитаризация на своите отношения с външния свят
  Започнатата през 2008 г. военна реформа сигнализира, че Москва почти напълно се е отказала от битката за статута на велика държава, ако не се има предвид ядреният потенциал на страната, който обаче продължава да се съкращава в рамките на съглашенията със САЩ.”
  “Като цяло, ако се погледнат изминалите 20 постсъветски години, човек може да се порази от това колко малко проблеми Москва е причинила на света, като заедно с това проведе най-голямата в историята на човечеството демобилизация на своята армия, която бе съкратена от 200 дивизии на по-малко от 100 бригади. Ако се сравни руският милитаризъм с постоянно увеличаващата се военна мощ на САЩ и с големия брой американски военни интервенции в чужбина от 1990 г., може спокойно да се каже, че Русия няма милитаристични стремежи."

 53. 53 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да се надяваме, че НАТО накрая ще удари Русия с реални военни средства и ще я докара до положението на Германия през 1945 г. Крайно време е. Смешно е да се разчита, че Русия ще стане нормална държава, без да бъде разоръжена за дълги години и поставена под диктата на САЩ и техните съюзници.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 54. 54 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Весело

  [quote#49:"Realist"]НАТО, враг номер едно на мурзилките, комундерите и рубладжиите!
  [/quote]

  Е това е най-голямата им драма. Че вече не може да се крият като партизанин край мандра зад мониторите. Много скоро на всякакви "граждански организации" , които случайно докато се грижат за обществените интереси позащитават и Матушката си ще им бъде напрвено предложение на което не могат да откажат:

  Или си разпускайте организацията или с еднопосочен билет за Сибир. Гарантирано от Чичо Сам.
  Идва краят на еколози , които се борят за АЕЦ , Мурзилки , БКП-та и т.н.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 55. 55 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  [quote#53:"Венко Пройков"]Да се надяваме, че НАТО накрая ще удари Русия[/quote]

  Ако искаш война - моля , моля - няма да те спираме.

  Рейгън уби СССР без един патрон. Няма смисъл да действаме по различен начин

  15.02.1989 - 07.02.2018
 56. 56 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 388 Неутрално

  При всички положения Ние и румънците ще се печеме на пангара !

  И знаете ли защо ?

  Стратегически погледнато сме им на пътя - и на едните и на другите !  И защото сме едни жалки племпала с големи и лайняни усти...

  И нищо друго...

  ЖАЛНА НИ Е МАЙКА !

 57. 57 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#25] от "stokn":

  Възпитана госпожо, не е в курорта, а край Боровец в планината, написал съм го, но кой да чете. А в Полша и Чехия наличието на съветски бази с ядрен арсенал е официално обявено. Това е положението - СССР ни вкара насила, с окупация, в неговия Варшавски договор и се готвеше на ни опърли на ядрения огън без да ни пита. В НАТО ние сами кандидатствахме, за да сме защитени от Русия и базите са само в наша полза.

 58. 58 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#29] от "geo_19":

  Не е била българска базата. Съставът е бил изцяло съветски спецчасти и ядрените глави са били напълно под контрола на руснаците. Те са решавали кога при война да ги дадат на българската армия, но използването им е ставало пак със заповед на съветския генерален секретар.

 59. 59 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Любопитно

  [quote#6:"tur671"]време е западняците да разберат ,че комунистите не са им партньори ,а врагове ,не Русия е враг на нато ,а комунистическата партия и управляващите я са врагове на Нато[/quote]
  -В Русия Комунистическата партия е в опозиция, бре! Тя там не управлява нито в Дума-та, нито в правителството им. А ти само типичен заслепен ли си, не знаещ ли си или просто си окаш речетативите без значение какви са фактите?

 60. 60 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 642 Неутрално

  НАТО трябва да ботуряса Москва, както направи с Белград и ще видите как и руснаците ще си седнат на задниците. Като сърбите.

 61. 61 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  [quote#28:"Митьо"]Чехословакия от 1968" е детска приказка ,
  в сравнение с Камбоджа ,Босна, Косово,Ирак,Афганистан [/quote]

  Ей промит,

  А какво ще кажеш за предния Авганистан? Според теб, Чехословакия е детска игра! Много искам това да го кажеш на всеослушание някъде из Прага! А че Бин Ладен беше превърнал Авганистан в концлагер, че Садам избиваше дори роднините си, е човешка добродетел! Вие комунистите сте злото а не Щатите!Като резултат от подкрепата на Русия в С.Корея, оня тумбак даде на кучетата чичо си-жив, и изпече с огнехвъргачки човек! Вие не сте хора! Вие сте изроди!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 62. 62 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Възможно ли е да се дадат още бази на американската армияу нас? Мисля, че ще е за добро, че Шаренкова и другите петоколонници ще ни продадат на Путин за шепа рубли и щафета луксозен салам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 63. 63 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#50] от "mad_petko":

  Нашата роля във Варшавския договор беше да нападнем южния фланг на НАТО - Турция и Гърция, за да осигурим излизането на съветските кораби в Средиземноморието. А че щяхме да се изпържим, това руснаците не ги интересуваше. Сега сме в НАТО по своя воля, за да бъде защитени срещу руска агресия.

 64. 64 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#53] от "Венко Пройков": ".. Да се надяваме, че НАТО накрая ще удари Русия с реални военни средства и ще я докара..

  Докъде бе Венко, ще я докараме - нещо не те разбрах ..???

  Венко, Ти добре ли си с главата моето момче ?

  )))

 65. 65 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Такаа.Гладна Европа и фалирал САЩ започаха световната война днес.

 66. 66 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#58:"spiegel"]Не е била българска базата. Съставът е бил изцяло съветски спецчасти и ядрените глави са били напълно под контрола на руснаците. Те са решавали кога при война да ги дадат на българската армия[/quote]
  Ами това е съвсем естествено. България не е била ядрена държава. Но е член на Варшавския договор. А ракетното поделение в Самоков е българско. Ядрените глави винаги са били съветска собственост и тяхното използване може да стане със заповед на обединеното командване на Варшавския договор. И чак тогава собствениците на ядрените глави - руснаците, ще ги предоставят на българския обслужващ персонал от ракетното поделение за да ги изстреля по зададената цел.
  Все пак - това в България не е било съветска военна база, а съветски склад със ценно съдържание.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Кръв се лее в Славянск, градът е обсаден. Опълченците продължават да се съпротивляват, не отстъпват от барикадите.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Весело

  ...че действията на Русия в Крим и Източна Украйна принуждават алианса да започне да се отнася към Русия по-скоро като към враг, отколкото като към партньор...
  -----
  Е, досега съотношението е било 52% партньор и 48 % враг.... Сега става 48% партньор и 52 % враг. Драматичен обрат...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 71. 71 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#67] от "_j.":
  До коментар [#68] от "zeer_streng":
  До коментар [#69] от "_j.":

  Най-после! Отдавна руските терористи трябваше да обезоръжени и съдени, а който се съпротивлява с оръжие - убит.

 72. 72 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хунта бросила в бой все силы. Надо сломить их и ситуация повернется совсем по иному. P.S. Обратите внимание - атака хунта была приурочена к получению кредита от МВФ. Многозначительное совпадение

  Только что сбит третий вертолет ми 24, он взорвался в воздухе и полностью сгорел!

  три вертолета уже сбито. Третий летал над блокпостом и обстреливал его. Ребята и сбили, взорвался в воздухе. поэтому к врачам везти некого.

 73. 73 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#57] от "spiegel":

  Това е положението - СССР ни вкара насила, с окупация, в неговия Варшавски договор и се готвеше на ни опърли на ядрения огън без да ни пита.

  В НАТО ние сами кандидатствахме и самоделно си го навряхме

  АМА КВАДРАТЕН - ТА ДА НЕ ПРЕВЪРТА ..! )

  А сега ще ни питат ли ...преди да ни пърлят ?

  Само питам, де ?

  )))))))))

 74. 74 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 531 Весело

  "Очевидно руснаците са обявили НАТО за противник, така че ще трябва да започнем да гледаме на Русия вече не като на партньор, а по-скоро като враг", казва Вършбау.

  Очевидно руснаците си пренастройват координатите на целите в ядрените бойни глави, след такова едно изказване и би трябвало да започнете да се притеснявате неудържимо, казвам аз.

  Е явно сте се разбрали помежду си Военно-промишлените комплекси, че без врагове не може. Сега остава да започне едно производство на оръжие. Свят да ти се завие. И много работни места. Украйна ... без значение ... само повод.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Весело

  [quote#18:"spiegel"]
  У нас имаше съветски бази с ядрени бойни глави. Както в Полша, Чехия... [/quote]
  -На русофобите и антикомунистите очите са огромни! А въображението и лъжите са по-убийствени от знанията и фактите.

 77. 77 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#66] от "geo_19":

  Съветски склад, с отричано ядрено оръжие, със съветски спецчасти, със съветски специалисти, под съветски контрол. Склад, заради който България щеше да изгори в ядрената война. И то не в защита на националните ни интереси, а заради съветските нападателни планове.

 78. 78 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#76] от "Бенк-Бенк":

  Дрън-дрън.

 79. 79 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#75] от "zeer_streng":

  Опа, леко с езика! И не си позволявй да сравняваш опълченците на Шипка, които са се борили за независима България с руските диверсанти, дошли в чужда страна, за да откъсват територии, защото имам предци, които са били опълченци. Ясно?

 80. 80 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#73] от "mad_petko":

  Не знам какво си си наврял и не ме интересува. В НАТО сме защитени от руска агресия.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#79] от "spiegel":

  Ти си срам за дедите ти, ако наистина са били опълченци и са се били за освобождението на България, както сега се бият опълченците от Славянск за освобождението на Украйна!

 83. 83 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#65:"_j."]Гладна Европа и фалирал САЩ започаха световната война днес. [/quote]
  -Дано да не си прав!

 84. 84 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#77:"spiegel"]Съветски склад, с отричано ядрено оръжие, със съветски спецчасти, със съветски специалисти, под съветски контрол. Склад, заради който България щеше да изгори в ядрената война[/quote]
  Да не мислиш, че Гърция (и Турция) бяха зони свободно от атовно оръжие? Гърците имаха на разположение снаряди с атомен заряд за изстрелване с конвенционални 150 мм. гаубици. Е, зарядите бяха американски и се пазеха в американски складове.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 85. 85 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#81:"_j."]Ето мнението на твой съмишленик;
  ''След Кавказ и Киев, следват Волга и Балканите. [/quote]
  А нашият президент предрече, че след Крим следват Молдова и Балканите... Голям познавач ще излезе

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 86. 86 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Опълченците от Славянск са свалили трети въртолет на фашистката хунта!

 87. 87 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#82] от "zeer_streng":

  Диверсантите в Славянск се бият за присъединяване към Русия, не за независимост. И аз като дедите си съм готов да се бия за независимостта на България. Ти готов ли си при руска агресия да се биеш за Отечеството си, ако то е България?

 88. 88 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#84] от "geo_19":

  Именно, и заради интересите на СССР, първо щяха да ги използват срещу нас.

 89. 89 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#88:"spiegel"]Именно, и заради интересите на СССР, първо щяха да ги използват срещу нас.[/quote]
  Обратното също е вярно - заради интересите на USA щяхме да изтреляме атомните заряди срещу Солун и Атина. (Язък за Акропола)

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 90. 90 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#86:"zeer_streng"]Опълченците от Славянск са свалили трети въртолет на фашистката хунта![/quote]
  Май повече е информационна война? Довечера ще броят загубите... Какво и да е - не е на хубаво.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 91. 91 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#89] от "geo_19":

  Не заради интересите на САЩ, а заради руските интереси, чиято цел винаги е да завладеят Проливите.

 92. 92 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Фашистите са спрели обстрела на Славянск. От 20 бойни въртолета, нападнали славянските опълченци, 3 са свалени. Един пилот е пленен. Останалите пилоти отказват да летят!

 93. 93 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#78:"spiegel"]

  До коментар [#76] от "Бенк-Бенк":

  Дрън-дрън. [/quote]
  -Това що пишеш е "доказателствен" връх на твоята компетентност. И всички твои "опровержения и аргументи" са такива, като този! Други нямаш и не може да сътвориш, защото мъдростта те преследва, но ти бягаш по-бързо от нея.

 94. 94 Профил на globalbulgar
  globalbulgar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Къв го дирят руските подметки тука на форума ами не дават отпор на бандеровците в Славянск? Аре, че доста унтерменши дадоха фира, та имат нужда от подкрепления. Таварисчи, не се излагайте като пирожкаджии, матушката ви зове на барикадите. На първия опърлен балхаро-русский Шаренкова ще вдигне паметник на камчийския лагер.

 95. 95 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#62] от "Thermobee":

  Възможно ли е да се дадат още бази на американската армия у нас? Мисля, че ще е за добро.."

  Ама разбира се , че е възможно )))))

  Ние сме гостоприемен народ ! ))

  Даже покани няколко военни от тях на гости у Вас...така де !

  Ама ха, нема да се излагаме я ! )))))))))))))))))

 96. 96 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Весело

  До коментар [#93] от "Бенк-Бенк":

  Аз казвам факти. Ти - квалификации. Кой колкото може.

 97. 97 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#91:"spiegel"]а заради руските интереси, чиято цел винаги е да завладеят Проливите.[/quote]
  Аьь, и ние сме ги искали Проливите. През 1912 г. цар Фердиднад си бил ушил парадна униформа и поръчал нарочна каляска послучай скорошното завземане на Константинопол

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 98. 98 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#97] от "geo_19":

  Ние не сме искали Проливите. Руснаците искат излаз на южно море. Ние сме искали Цариград, но след Първата световна война тази идея е станала противопоказна на националния ни интерес.

 99. 99 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#53] от "Венко Пройков":

  Само, че има в Русия един незначителен проблем, а именно

  8.500 ядрени бойни глави, готови - според доклада на американските експерти от последния двустранен одит по договора за намаляване на ядрения арсенал - да бъдат изстреляни от 5 до 15 минути.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 100. 100 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#96:"spiegel"]До коментар [#93] от "Бенк-Бенк":

  Аз казвам факти. [/quote]
  -М' да, бре! -И най-сериозният от твоите факти, адресирани към моя коментар са такива като този:
  [quote#78:"spiegel"]До коментар [#76] от "Бенк-Бенк":

  Дрън-дрън. [/quote]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK