Русия иска $3.8 млрд. депозит от Visa и Mastercard, за да работят в страната

Русия иска $3.8 млрд. депозит от Visa и Mastercard, за да работят в страната

© Jason Reed, ReutersРусия наложи безпрецедентни изисквания към глобалните разплащателни системи, ако искат да продължат да оперират на нейна територия.


Във вторник президентът Владимир Путин подписа закон за създаване на национална разплащателна система, алтернативна на тези на Visa и Mastercard, обслужващи близо 90% от наличните транзакции в Русия.


На 21 март те спряха да работят с клиенти на санкционираната от САЩ банка "Россия", известна още като "Банката на Путин", а после и с банка СМП на братята Аркадий и Борис Ротенберг, близки на руския президент и станали милиардери за стряскащо кратък срок. 
От Visa казват, че новите изисквания са безпрецедентни, а от  Mastercard - че може да имат затруднения с работата си в страната.


Съгласно подписания от Путин закон руската система трябва да заработи до 1 юли, но на всички останали се забранява да спират услугите си за руски клиенти. Те се задължават да пренесат в Русия центровете си за обработка на плащанията и за да се гарантира, че няма да има прекъсвания, ще трябва да внесат в руската централна банка средната стойност на транзакциите, минаващи през тях за две денонощия.


Всеки ден Visa и Mastercard извършват в страната преводи на 1.9 млрд. долара, което означава, че от тях се изисква да депозират почти 4 млрд. долара в Русия, съобщи в."Москоу таймс".


Тази сума трябва да се внесе на 8 тримесечни вноски, като се започне от 1 юли.


Ако някоя чуждестранна система за плащания едностранно замрази операциите си за руски клиент, държавата автоматично си прибира по 10% от въпросния депозит за всеки ден, в който тази услуга не се извършва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK