ARD: В България изчезва свободата на медиите

Къде свободата на словото е най-ограничена в Европа, пита ARD.

© ardmediathek.de

Къде свободата на словото е най-ограничена в Европа, пита ARD.България - страната с най-ограничената свобода на словото в Европа. Защо държавата пада до 100-ното място в класацията на "Репортери без граница" разказа репортаж на ARD. В него зрителите на германската обществена телевизия видяха истории и коментари от журналисти защо репортер е опасна професия, за заплахите, за договорените между издатели и политици материали във вестниците.  


Репортажът беше излъчен на 5 май в предаване, свързано с европейските избори, което разказва за нещо специфично в различни държави (българската история е след 35-ата минута - бел. ред.), а част от него влезе и в новинарска емисия на телевизията.


За България разказва журналистът Матиас Еберт, а първата му история е за застрояването на черноморското крайбрежие и последния случай с Карадере и неизвестния инвеститор, чийто проект стана актуален преди около месец. С екипа на предаването е  Асен Йорданов от сайта "Биволъ", който коментира, че Карадере е един от последните останали незастроени плажове и освен това е защитен от европейска директива. ARD показва и жителите на близък град (Бяла - бел. ред.), които се радват на перспективите, които ще им предостави нова курортна зона. Те се надяват, че инвеститорите ще им плащат по-добри заплати, че ще има повече туристи и съответно работа.
"В България мафията се ползва със защита, за журналистите е опасно да задават въпроси. Не можеш да разчиташ на полицията, трябва да се пазиш сам", коментира Асен Йорданов  и разказва, че самият той е бил нападнат с нож от маскирани мъже.


ARD разговоря и с друг журналист, получавал предупреждения за работата си. Спас Спасов от "Дневник" и "Капитал" показва книгата "Изкуството на войната", която беше получил с посвещение от един от партньорите в ТИМ. Спасов разследва и пише за дейността и проектите на групата компании около "Химимпорт", сред които и плановете за строеж на хотели и търговски центрове на плажа (проектът "Алея първа" - бел. ред.)


В репортажа е разказано и за самозапалилия се пред общината и починал по-късно Пламен Горанов – един от водачите на миналогодишните протести във Варна, насочени и срещу ТИМ. Един от приятелите на Горанов разказва за реакцията на медиите след смъртта му: "Седем дни медиите мълчаха. След това се опитаха да го изкарат бездомник, алкохолик и нещастник."


Централата на "Нова българска медийна група", където на екипа на ARD е забранено да снима.

© ardmediathek.de

Централата на "Нова българска медийна група", където на екипа на ARD е забранено да снима.


Историята завършва в София с примера, че повечето големи всекидневници са собственост на една медийна група. Журналистът Полина Паунова от "Медиапул" обяснява, че в тези медии "не се спазват никакви журналистически стандарти. Пишат се поръчкови истории от най-малката новина до коментари. Всичко е по поръчка: от главния редактор, от собственика, от политиците, които трябва да обслужи този текст", разказва тя.


Екипът на предаването посещава и централата на "Нова българска медийна група" (притежавана все още от майката на Делян Пеевски - бел. ред.), където охранител им обяснява, че нямат право да снимат, и ги гони. Журналистът показва и писмо, с което Ирена Кръстева отказва да отговори на въпросите им.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK