Норвегия е изправена пред криза в края на "петролната ера"

Нефтена платформа край бреговете на Норвегия

© Associated Press

Нефтена платформа край бреговете на НорвегияБумът на енергетиката в Норвегия започва да спада години преди очакваното, което вреди на икономиката, съобщава "Ройтерс". Икономиката не е подготвена да се справя без приходите от петрол, което от своя страна застрашава щедрия социален модел на страната.


Високите разходи в сектора са повишили заплатите и цените на стоките в страната до изкуствено високи нива, което от своя страна възпира инвестирането на повече средства в енергийния сектор. Фирмите извън сектора от своя страна не са в състояние да се справят с постоянните повишения на заплатите и цените.


Начинът, по който Норвегия се справя с "проклятието на петрола", може да е за урок на Шотландия, която ще гласува за отделяне от Обединеното кралство, разчитайки най-вече на приходите от петрол. Норвегия е спестила 860 милиарда долара, което се равнява на 170 000 долара за всеки един от гражданите на страната. Тя има и голям бюджетен излишък, ААА кредитен рейтинг и ниска безработица. Тези фактори ще помогнат да се омекоти ефектът от края на "петролната ера".
Цените обаче постоянно се увеличават, износителите са изправени пред множеството проблеми, държавата прави все повече разходи, а благодарение на щедрия социален модел на страната гражданите ѝ не са подготвени за по-трудни времена.


В Норвегия на работата се гледа като на човешко право, а отпуските по болест са почти два пъти по-дълги от тези в околните държави. БВП на глава от населението е приблизително 100 000 долара, а средната работна седмица е 33 часа – една от най-кратките в света. Социалните помощи позволяват хората да работят малко, а в страната се е обособила класа от почти 600 000 души, която живее само благодарение на тях.


Според представители на частния и държавния сектор Норвегия трябва да ограничи повишението на заплатите, за да се подобри продуктивността, да намали растежа на цената на петрола и да намали данъците както постъпиха околните държави.


Поддръжниците на независимостта на Шотландия основават платформата си на обещания, че Шотландия ще може да повтори успеха на Норвегия благодарение на петрола, без да е толкова зависима от него. Данните обаче сочат, че добивите в Северно море са спаднали до 2/3 от най-високите си нива. До края на минали век Великобритания беше износител на газ и петрол, но днес тя внася почти половината от необходимото за вътрешното си потребление.


Норвегия е изправена и пред други проблеми благодарение на обстоятелството, че около 1/5 от икономиката на страната е заета от петролната индустрия. Капиталовите разходи са толкова големи, че на енергийните компании се налага да продават активи, за да могат да изплащат дивиденти. Инвестициите, които се утроиха през последното десетилетие, днес спадат. Въпреки големите инвестиции производството не се е увеличило значително.


Фирмите в сектора се виждат принудени да не инвестират в иновации, което от своя страна не позволява значителни намаления на разходите. Правителството също признава, че възходът на производството на петрол е към своя край.


Наскоро "Шел" прекрати проект за добив на газ в крайбрежните зони без платформи, който се очакваше да улесни значително добива. Разходите по него обаче се оказаха седем пъти по-големи от очакваното.   


Държавната "Статойл" от своя страна намалява разходите като прекратява иновативни проекти. В миналото фирмата възнамеряваше да започне добив на газ през арктическия лед, но и този проект засега е прекратен.


Днес Норвегия е седма в света по износ на петрол и осигурява 1/5 от газовите доставки за ЕС. Страната има най-високото БВП на работен час в света, но продуктивността на труда спада от 2007 г, насам, а през последното десетилетие разходите за труд се увеличават постоянно.


Съдбата на Норвегия след петролната ера се сравнява със случилото се във Финландия след западането на "Нокиа", която някога държеше 1/5 от износа на страната. Швеция от своя страна намали отпуските и социалните помощи, но едновременно с това намали и значително данъците. Данъчната тежест е спаднала с 4 пункта от началото на реформите.


Подобни промени надали ще настъпят в Норвегия толкова скоро, понеже профсъюзите са на мнение, че страната няма проблем с конкурентоспособността и се противопоставят на намаляване на социалните привилегии

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дневник, дайте името на автора на тази статия...Искам лично да го поздравя...И второ...Защо дава само за пример Шотландия....Ми кво ша стане с ръшшка, чиято икономика се базира на смучкане.......Ей такъв анализ искам да прочета....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1153 Весело

  да го чукаш де се пука

 3. 3 Профил на Адриан Николов
  Адриан Николов
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#1:"ARRI"]Дневник, дайте името на автора на тази статия...[/quote]
  Balasz Koranyi, REUTERS

  Иначе, "Русия без петрол/газ" е малко вероятен сценарий, особено предвид усилията им да увеличават износа на изток, особено за Китай.
  Прав си, че ще е итнересно разсъждение иначе.

  http://josephflavius.wordpress.com
 4. 4 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Мноого неточно. Просто всички залежи са обвързани с Щатите.
  Крайно време е да се затвори трудовия пазар. А парите за всички социални придобивки -89% отиват във фонд / за бъдещите поколения  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 5. 5 Профил на yossarian1
  yossarian1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези притеснения в Норвегия са на база на това, че 1/5 от икономиката зависи от петролната индустрия.
  А какво ще стане в Русия, където делът е 4/5?

 6. 6 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Да им имам проблемите!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 833 Весело

  Когато свърши петролът така ще стане...
  Затова майката му е търсене на нови находища, а не свиване на търсенето както прави Статойл за икономии.....
  За дупчат зумята и да търсят, както правят в САЩ, в момента 1800 сонди работят нон стоп в САЩ в търсене на петрол ....
  До коментар [#1] от "ARRI":

  А Русия не я мисли, тя едва ли използва повече от 10% от потенциала днес.... виж и на картата, къде са сондажите....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "yossarian1":

  Сега... За кого по-напред рев да ревем? За Норвегия или за Русия, че щял да им свърши петролът след 100 години и бедни да седят ?

  Има ли живот след демокрацията ?
 9. 9 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Това, което Норвегия е спестила ("860 милиарда долара", в Русия олигарсите с помощта на Путлер са го ОТКРАДНАЛИ!

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#6:"grand funk railroad"]Да им имам проблемите! [/quote]

  Оф...и аз това казвам...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Има нещо вярно във фразата проклятието на петрола.Норвежците са по-умни и част от печалбите от петрола са ги инвестирали чрез държавни фондове,печелят добре и от износа на газ,а и държавната Статойл има инвестиции в много находища извън Норвегия.Но въпреки всичко и там комунизма е настъпил здраво 33 часа работна седмица и 600 хиляди които живеят на социални помощи не е никак добре.

 12. 12 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#11] от "simeonov_":
  Това за часовете не е точно също 37,5 на седмица е за пълно работно време.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 13. 13 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Ами, петролът е изчерпаем ресурс. Който инвестирал умно, инвестирал...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 14. 14 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Поредното доказателство, че социализмът е нефункционална система.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 15. 15 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Както се казва да им имам проблемите.

 16. 16 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Доказани резерви на Норвегия: 6,9 MMbbl
  Доказани резерви на Русия: 80 MMbbl
  Норвегия производство: 1 998 000 barrels per day
  Русия производство: 10 900 000 barrels per day
  Сега си сметни на коя страна за колко време ще и стигне петрола при запазване на сегашното производство? Според теб къде има още повече не открити ( не доказани) залежи, в Норвегия с площ 385 хил км2 изследвана с най-новите и технологични методи в света или в Русия с площ 17 098 хил. км2.

 17. 17 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Чак пък края... е, преминала е пика си, ама още има Баренцово море, например. Доста по-добро управление на приходите от петрола демонстрират, от която и да е държава.

  Шотландците винаги ги влече към цоциализъм, така че имат късмета, че ще си останат в УК.

 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Държавната "Статойл" от своя
  страна намалява разходите като
  прекратява иновативни
  проекти. " - да закрият и училищата/университетите

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Норвегия е спестила 860 милиарда долара
  =========
  на 5 милиона държава.Тия с тези пари ще се пенсионират от рано.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 20. 20 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Преди време четох, че в Норвегия усилено се работи по алтернативните източници на енергия. Та за разлика от Русия и Арабския полуостров, там се мисли за бъдещето и са наясно, че петрола все някога ще свърши. Проблема е с тези 600 000 хил. които живеят на "каквото даде държавата". Сега е достатъчно, ама ще е добре да разберат, че безплатен обяд няма. И да се научат да ловят риба, вместо да чакат за нея по опашки за подаяния.
  На Арабския полуостров също са се сетили, че петрола ще вземе да свърши. Мой познат работи за фирма в Саудитска арабия, която се опитва от л*йна да прави гориво. Там предполагам, че хората въобще не ги интересуват.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2154 Весело

  Няма страшно щом има 600000 на държавни помощи, предполагам че повечето са муслими. Явно те ще са бъдещото богатство на Норвегия верно не са научени много да работят но ще се молят на Аллах за просперитета на страната.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  "...средната работна седмица е 33 часа – една от най-кратките в света. Социалните помощи позволяват хората да работят малко, а в страната се е обособила класа от почти 600 000 души, която живее само благодарение на тях."

  Прекаленото залитане по социализма създава паразитна класа, която няма нужда да се напъва за каквото и да било.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3346 Весело

  Ха-ха-хааа!

  Пръво - "ерата" въобще не е приключила. Потребностите в световен мащаб ще растат с 30% за следващите 25 години тепърва, а след това се очаква поне плато.
  Второ - в Норвегия не са идиоти. А инвестират. Не само в прословутия фонд, но и покрай тази индустрия в наука и наистина високи технологии. Които тепърва ще се отплащат.
  Океаните тепърва ще се разработват, а те там са спецове от най-висша категория и с огромен потенциал. А моретата не се ползват само за дупчене за газ и петрол ...

  Единственият им истински проблем, който е споменат в статията, са цените. Но Скандинавията си е Скандинавия, а скандинавците са си скандинавци. И ще урегулират въпроса. Пак по скандинавски, както са се доказали. Не се съмнявам.

 24. 24 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Хора четете бе петрола не е свършил. Проблема е че компаниите не искат да инвестират защото печалбата им вече е минимална. В Англия например държавата им взема повече от 70% от печалбата под формата на такси. В Канада е малко по малко предполагам че и в Норвегия е същото. Защо фирма като статойл да работи или шелл? За да издържат 600 000 социаладжии ли?

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 25. 25 Профил на axo
  axo
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#19] от "In my world":

  172 000 на човек не са много ако останеш само на тях, особено ако си свикнал да праскаш по 100к на година и имаш 12% от населението дето само чакат наготово...

 26. 26 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 638 Неутрално

  37,5 е работната седмица

 27. 27 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Скоро Мексико водиха делегация в Норвегия за да получат съдействие относно адаптиране на норвежкия модел на управляване на средствата от петрола. Тоест, норвежкия модел работи прекрасно за държава с голям петролен (и газов) сектор, вероятно по-добре от всички останали такива.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  Да видят как живеем ние,без петрола.

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3346 Весело

  [quote#1:"ARRI"]дайте името на автора на тази статия...Искам лично да го поздравя...[/quote]
  За какво?
  Че сравнява Статойл с Нокиа?

  Все едно да говориш за швейцарската фина механика и да даваш за пример историята с електронните часовници.
  Какво, швейцарската индустрия да не умря?
  Нишата на океанските наука и технологии на норвежците е дълбока като нишата на швейцарската фина механика, ако ще търсим аналогии ...

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  "Капиталовите разходи са толкова големи, че на енергийните компании се налага да продават активи, за да могат да изплащат дивиденти. Инвестициите, които се утроиха през последното десетилетие, днес спадат. Въпреки големите инвестиции производството не се е увеличило значително.

  Фирмите в сектора се виждат принудени да не инвестират в иновации, което от своя страна не позволява значителни намаления на разходите. Правителството също признава, че възходът на производството на петрол е към своя край."

  Много ясно, че ще свърши.... нефта е изчерпаем енергиен източник. И в Норвегия започват да привършват нефтени им запаси. Тези залежи които остават са на трудно достъпни места и добивът им е много скъп и затова капиталовите разходи за разработването им са толкова скъпи....! Някой ден, същото ще стане и със Саудитска Арабия, Иран, Ирак, Мексико, САЩ и Канада.... и колкото по-малко нефт остава, толкова повече ще скача цената му.... а накрая като свърши съвсем.... ще настъпят тежки времена, ако не се намери дотогава алтернатива на фосилните горива.

  П.П.
  А, иначе и без нефт норвежците ще се оправят.... датчаните и шведите, въпреки, че нямат нефт не са много по-зле от своите норвежки съседи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  [quote#27:"basilicum"]Тоест, норвежкия модел работи прекрасно за държава с голям петролен (и газов) сектор, вероятно по-добре от всички останали такива. [/quote]

  И аз мисля така! От всички страни по света богати на нефт и природен газ Норвегия има най-добрия модел за управление на огромните печалби от продажбата на нефта....! Така, че Норвегия е пример за останалите държави по света....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на WickedWitch
  WickedWitch
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#3] от "Адриан Николов":

  Хаха, колегата ми, които работи на няколко метра...

  Лично аз не съм съгласна - Норвегия има невероятно много инвестиции и кnow-how и в петрол и високи технологии. И не зависи от петрол за енергийните си нужди. Да, ще има проблеми ако въобще нищо не се направи, но не са/сме толкова глупави тука.

  I'm not good. I'm not nice. I'm just right.
 33. 33 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#5:"yossarian1"]А какво ще стане в Русия, където делът е 4/5?[/quote]

  Как го изчисли това бе "специалисте"?

 34. 34 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 996 Неутрално

  ..." а в страната се е обособила класа от почти 600 000 души, която живее само благодарение на тях..."
  -----------------------------
  Един ден ще се сетят за националния герой Брейвик.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 35. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Норвегия е натрупала 860 милиарда долара резерв от печалбите от петрола. Предполагам, че е вложен по възможно най - разумния начин. Вярвам, че ще намерят изход от "проклятието на петрола".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  Добре са си норвежците,но явно все пак в близките години ще трябва да свикнат ,че няма да има вечен растеж на заплатите и социалните придобивки,а по-скоро ще се започне с тяхното частично орязване!

 37. 37 Профил на WickedWitch
  WickedWitch
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lady Zeppelin":

  Да, и част от тези инвестиции е това че притежават еквивалента на 6% от цялата Европейска индустрия.

  И

  As of December 31st 2013 its total value is NOK 5.110 trillion[1] ($853.9 billion), holding one percent of global equity markets.[2] With 1.78 percent of European stocks,[2] it is said to be the largest stock owner in Europe.[3]

  Има, естествено трудности при адаптирането към нова главна индустрия, но Норвежците в основната си част са солидни, умни, скромни хора, които се пригодяват без мрънкане. Не им бера грижата.

  I'm not good. I'm not nice. I'm just right.
 38. 38 Профил на WickedWitch
  WickedWitch
  Рейтинг: 14 Неутрално
 39. 39 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#37] от "WickedWitch":
  И аз не се притеснявам за бъдещето на норвежците.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 40. 40 Профил на Bitsiani
  Bitsiani
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Горките норвежци,срещу нас да бягат пак няма да ги стигнем!

  Бля Бля Бля
 41. 41 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  Фолксвеген произведе 500 000 автомибила в фабриката си в Калуга, Руски фирми участват в изграждането на атомни централи в Индиа ,Турция да продължавам ли ?

 42. 42 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "Адриан Николов":

  Китай е най големият консуматор на енергия и Русия е най големият производител на енергия интересна синергия би възникнало когато се свържат, точно тая точка е вижда и Путин

 43. 43 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 662 Весело

  Има да си харчат тия пари... Спокойно могат да въведат 'Безусловният доход'

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK