Мнозинството в Украйна иска страната да остане обединена

Мининг в подкрепа на обединена Украйна, Харков, 23 април 2014 г.

© Associated Press

Мининг в подкрепа на обединена Украйна, Харков, 23 април 2014 г.Пю рисърч сентър" публикува резултатите от проведено през април изследване на общественото мнение в Украйна и Русия, според което мнозинството в Украйна подкрепя запазването на единството на страната и гледа негативно на действията на Русия. Руснаците от своя страна подкрепят президента Владимир Путин и отделянето на Крим от Украйна.


77% от украинците заявяват, че страната трябва да остане единна, а едва 14% са на мнение, че регионите трябва да имат правото да се отделят. В Западна Украйна отношението е още по-голямо – 93% подкрепят единна Украйна, докато в Източна Украйна зад тази позиция застават 70% от анкетираните. Единствено жителите на Крим се обявяват за отделяне на регионите, като 54% от тях смятат, че трябва да съществува такова право.


Тема, която разделя населението на Украйна, са регионалните езици и местното самоуправление. В Западна Украйна приблизително 2/3 (66%) смятат, че украинският трябва да е единственият официален език. В Източна Украйна обаче 73% са на мнение, че и руският, и украинският трябва да са официални. Този възглед е особено силно застъпен сред онези, които говорят единствено руски език. 74% от населението на Крим пък смятат, че и двата езика трябва да са официални на полуострова.
Повече от половината украинци нямат доверие на управлението. Едва 41% смятат, че временното правителство допринася за подобряването на ситуацията в страната. В Източна Украйна на това мнение са едва 24%. Същото разделение се наблюдава и в отношението на анкетираните към президентските избори, насрочени за 25 май – на запад 59% очакват изборите да са свободни и честни, но в източната част на страната и в Крим този процент е далеч по-малък (съответно 27% и 20%). Украинците са почти единодушни, че сред големите проблеми на страната е липсата на политическо ръководство.


В сравнение с предишни издания на изследването през 2014 г. украинците се опасяват все повече от етнически конфликт в страната – 73% гледат на етническото напрежение като на сериозен проблем, като 2/3 от анкетираните смятат, че организацията "Десен сектор" има негативно влияние върху етническия мир в страната.


Що се отнася до влиянието на външни сили в страната, анкетираните гледат най-положително на ЕС, като според 45% от тях съюзът влия добре на развитието на Украйна; 38% одобряват намесите на САЩ във вътрешната политика на страната, а едва 22% тези на Русия. Позитивно отношение към Русия има единствено сред групата на говорещите единствено руски език - 41% от тях са на мнение, че Русия играе положителна роля в Украйна, а едва 19% от тях имат доверие на САЩ. Жителите на Крим се изказват почти единодушно в подкрепа на Владимир Путин и Русия (92%).


Кримчаните подкрепят и анексирането на полуострова от Русия - 91% са на мнение, че проведеният на 16 март референдум е бил свободен и честен. Сходно е и отношението в Русия – на това мнение са 84% от руснаците; 61% от тях смятат, че части от околните държави принадлежат на Русия, а според 55% разпадането на СССР представлява огромна трагедия.


Украинската криза е довела до значително увеличение на подкрепата за президента Путин – 83% от руснаците изразяват своето доверие към него що се отнася до международните отношения на страната. Според 43% от тях реакцията на Путин на събитията в Украйна е довела до подобряване на отношението на други народи към Русия.


Повечето руснаци се обявяват в защита на армията на страната – според 78% войската има положително влияние върху Русия. За сметка на това одобрението за ЕС и САЩ е спаднало значително спрямо предишните издания (съответно 39% и 23%).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 856 Разстроено

  То мнозинството от населението на СССР гласува и ЗА запазване на съюза през 1991 г., ама никой не го питаше…

 2. 2 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Важно е какво иска мнозинството украинци,а не руските сепаратисти.

  писнало ми е от левичари
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Изводът е ,че украинците са нормални хора ,а на руснаците им промиват мозъците с армейски маршове

 4. 4 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Ех,
  Путин !
  Какво ще правиш сега с несподелената си любов?

 5. 5 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А какво мислят вежливите зелени федералисти ?

 6. 6 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 646 Разстроено

  До коментар [#4] от "rorikabc":

  как какво - ще ги изнасили както винаги и навсякъде правят руснаците

 7. 7 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 546 Любопитно

  [quote#1:"Ριζοσπάστης"]То мнозинството от населението на СССР гласува и ЗА запазване на съюза през 1991 г., ама никой не го питаше…[/quote]
  Предполагам можеш да подкрепиш това свое твърдение с факти.

  писнало ми е от левичари
 8. 8 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Сценаристите на този грозен и кървав комплот едва ли се вълнуват много-много от желанията на украинците.

 9. 9 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1547 Весело

  "Според 43% от тях (руснаците) реакцията на Путин на събитията в Украйна е довела до подобряване на отношението на други народи към Русия."

 10. 10 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 539 Неутрално

  -----То мнозинството от населението на СССР гласува и ЗА запазване на съюза през 1991 г., ама никой не го питаше…- цитат на коментар #1 от “Ριζοσπάστης”

  Предполагам можеш да подкрепиш това свое твърдение с факти. ----

  абе това съюз не предполага ли, че може да се излезе от него, а?

 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  едва 14% са на мнение, че регионите трябва да имат правото да се отделят.
  ...........
  Вероятно толкова са и руснаците в Украйна, малцинство.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1137 Весело

  [quote#11:"СДС"]Вероятно толкова са и руснаците в Украйна, малцинство. [/quote]

  Толкова са, на референдума в Крим също се оказа, че 15% са се обявили за присъединяване към РФ.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 13. 13 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 539 Неутрално

  ....едва 14% са на мнение, че регионите трябва да имат правото да се отделят. ...
  Вероятно е толкова да са хрантутниците на руската мафия.

 14. 14 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 856 Разстроено
 15. 15 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  Нормално, хората искат да запазят страната си. То и тук ако се направи подобна анкета 90% от бесепарите и атакистите ще са за присъединяване на България към Росссия. Нали са патриоти (руски).

  Gunter glieben glauchen globen
 16. 16 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#13:"rorikabc"]Украинската криза е довела до значително увеличение на подкпреата за президента Путин – 83% от руснаците изразяват своето доверие към него що се отнася до международните отношения на страната. [/quote]

  Национализмът е последното обежище на политика-мошеник.

 17. 17 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ριζοσπάστης":

  Значи постарах се да прочета тази статия въпреки,че този език ми е чужд и не го разбирам много. Това което разбрах е,че повечето от съставните републики на СССР са били за разпадане.Съгласи се ,че не е нормално гражданин на Русия да определя дали Литва(примерно)може да е самостоятелна държава.

  писнало ми е от левичари
 18. 18 Профил на bobby8033
  bobby8033
  Рейтинг: 427 Неутрално

  То насила няма как да стане.Ако има желание за отделяне то ще се случи.По принцип Украйна е доста измислена страна която е била част от Полша и Русия.

 19. 19 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 856 Разстроено

  До коментар [#17] от "koiot":
  Напълно съм съгласен, но от чисто формалистка гледна точка мнозинството от имащите право на глас гласуват за запазването му. Резултатите са същите и за Украинската ССР по-специално.

  Не съм съгласен обаче и гражданите на Лвовска, Ивано-Франковска и Волинска области (примерно) да могат да определят бъдещето на Луганска, Донецка и Харковска области (пак примерно).

 20. 20 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#19:"Ριζοσπάστης"]Не съм съгласен обаче и гражданите на Лвовска, Ивано-Франковска и Волинска области (примерно) да могат да определят бъдещето на Луганска, Донецка и Харковска области (пак примерно).[/quote]
  Тука не си прав защото все едно ние във Варненска област или хората в Софииска или Пловдивска да поискаме да се отделим от България защото ни управляват комунисти.А точно това искат проруските сепаратисти.Нали разбираш не може да сеправи държава в държавата(в нашия случай Украйна).

  писнало ми е от левичари
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Цитат: "Мнозинството в Украйна иска страната да остане обединена"
  По голяма глупост не бях чувал ... То през 1873 г. и Високата порта можеше да направи референдум в цялата и да се окаже, че мнозинството на Османската империя желае българският език да не е официален в българските региони ... и да си останем под крилцето на Султана во веки.
  В Украйна след кръвопролития и регони над които Киев няма контрол следва или война или федерализация. При война Киев губи регионите!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 856 Разстроено

  До коментар [#20] от "koiot":
  Не мисля, че границите на държавите са ненакърними и веднъж установени не могат да се променят.
  Тъй че ако гражданите на Варна и Кърджали не се чувстват част от общото цяло (българската нация), не виждам защо трябва да бъдат държани на сила вътре.
  Отлично знаем обаче, че нито във Варна, нито в Кърджали (където мнозинството макар да е етническо турско, по националност е българско) има такива настроения.

 23. 23 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Басирам се, че преди отцепването на Косово 90% от населението на ФР Югославия е било за единна държава.

 24. 24 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#22:"Ριζοσπάστης"]Не мисля, че границите на държавите са ненакърними и веднъж установени не могат да се променят. [/quote]
  Нормално е в 21 век да не се променят граници.Все пак не сме в средновековието.

  писнало ми е от левичари
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Задайте си въпроса - ако се направи общ референдум на Сърбия и Косово ... и мнозинството състоящо се от сърби реши да останат единно цяло = дали пак няма да тръгнат партизани и пак да има кланета ??? 10-15 милиона руснаци в Украйна не могат да бъдат държани с терор от шпитцкоманди на хунтата за дълго. Като федерални единици според етническия състав Украйна може да оцелее подобно на Канада , Белгия или САЩ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 856 Разстроено

  До коментар [#24] от "koiot":
  Тук имаме принципно различие какво е нормално и какво не.
  А практиката сама показва, че не сте прав/а. Най-новата държава в света е Южен Судан, който се отцепи от Хартум през 2011 год. след нстина кървави етнически кланета (мнозинството е арабско, но в южната част населението е негри).

  А ако трябва да се връщаме в средновековието, то граница между руснаци и украинци просто не е имало, били са единно цяло — Киевская Русь от Черно до Балтийско море.

 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#24] от "koiot": "Нормално е в 21 век да не се променят граници. Все пак не сме в средновековието."
  Някой да ги калеса с телеграма в Югославия ?
  ... Или в Еритрея. ... или на Тимор ... или Кипър
  ...кой, Кой, КОЙ, К О Й отвори кутията на Пандора

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 743 Неутрално

  " Едва 41% смятат, че временното правителство допринася за подобряването на ситуацията в страната."- цитат от статията.
  Като го видиш това и ти става ясно че някой си е смукал цифрите от пръстите.

 29. 29 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Когато пишете имайте в предвид, че Украйна е международно призната държава член на ООН. Въпросът с федерализирането не решава проблема с отделянето на части от страната. Русия е федерация в момента, а не съюз като СССР. От съюза се отделиха отделни държави, но от федерацията не съм разбрал да се отдел някоя, колкото и желае това.

 30. 30 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#27:"dark'star"]Някой да ги калеса с телеграма в Югославия ? [/quote]
  Когато една страна е федерация е нормално да се разпадне,важното е това да стане по мирен път.
  [quote#27:"dark'star"] Или в Еритрея. ... или на Тимор ... или Кипър
  ...кой, Кой, КОЙ, К О Й отвори кутията на Пандора[/quote]
  Нали разбираш,че една несправедливост не трябва да се оправдава с друга.

  писнало ми е от левичари
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  ОРТ1 = Путин каза : равноправни преговори между Киев и източните региони ! ... и незабавно прекратяване на наказателната операция на хунтата !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  [quote#18:"bobby8033"]То насила няма как да стане.Ако има желание за отделяне то ще се случи.По принцип Украйна е доста измислена страна която е била част от Полша и Русия.[/quote]
  Товаришч, советский комунист, то и Финландия е била част от Русия повече от 100 години и преди това част от Швеция но през 1917г обявяват независимост и въпреки всички подлости на комунистите които докарват Финладния до кървава гражданска война. Въпреки нападението на СССР със същите извинения като сега че уж имало Руснаци да защитават, въпреки че отцепват голяма територия от Финландия. Сега Финландците си имат собствена държава и въпреки че са само 5 милиона си живеят 100 пъти по-добре от Руснаците нищо че и те не са имали държава и според тебе не заслужават да имат.
  Същото ще бъде и с Украинците. Въпреки мазната подлост на Руснаците и слугите им. Въпреки че плазмодии и поцелуйковци които разправят че нямали държава, те ще се сплотят и ще си направят такава. Ще бъде една от най-големите държави в Европа. Няма да се изненадам ако излезнат от този Ад сплотени и готови за реформи и след 10 годнини може и да са по-добре от робска България, която е въшлясала от национални предатели на високи постове а народа още спи та чак хърка.

  California Über Alles
 33. 33 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#28:"чобанмахала"]Като го видиш това и ти става ясно че някой си е смукал цифрите от пръстите. [/quote]

  Ами Пю рисърч си е американска non-profit, ползваща донори организация, та е ясно чии интереси обслужва. Нали не очакваш в Дневник да ти пуснат изследване на подобен руски център? По-важното е в случая, че дори данните на Пю рисърч показват едно много сериозно разделение между мнението на хората в регионите по отделните въпроси.

 34. 34 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#32] от "Pontif":

  Браво камерад, свещен революционен плам гори в гърдите ви. Вие сте роден за партиен секретар. Слава!

 35. 35 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Защо ли в анкетата отсъства въпрос ЗА или Против федерално устройство на страната. Да питаш хората дали искат единна Украйна или разцепване на страната е все едно да ги питаш, дали са за мир или война. Върху отговорите на този въпрос оказва влияние неясната перспектива за отцепелите се територии. Никой не иска да живее в индиански резерват.

 36. 36 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Нещата са сложни и прости едновременно. Между евентуалните евро и не евро части на бъдеща Украйна наистина ще има желязна завеса. А от двете страни ще живеят роднини. Анкетираните се борят между емоции и реалност. Пука ми кой на кого симпатизира, ако мога да се видя с децата си само чрез Фейсбук...

  От идиоти отговор не чакам
 37. 37 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Мммм даа,
  След разговор с швейцарския президент и военните наблюдатели ,
  Русия е получила "пътна карта" да се справи с положението в Украйна.
  Мноого показателно.
  Хе, послушали са ме.

  Украинци заминавате за Азия.

  80 милиона на гърба на Путин.
  Айде , фалира им живота , прибра им парите , сега да видим от къде ще вземеш пари да им плащаш пенсии и заплати?

  Прищяло му се величие.
  Ама той , разбираш ли , ще трябвало да си помисли?
  Мисли , мисли.
  Каквото си надроби , това ще си ручаш.

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#11] от "": " едва 14% са на мнение, че регионите трябва да имат правото да се отделят. Вероятно толкова са и руснаците в Украйна, малцинство."
  Нищо подобмо ... в няколко региона е приблозително такъв %, и в Киев е приблизително толкова (18%) . а иначе по региони варира от 2 % до 86 % там където преобладават руснаци естествено господства опулчението, а не шпитцкомандите и допитване не е правено.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ще видим след рефередумите какво са искали.

 40. 40 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 541 Неутрално


  Идеята за федерализация на Украйна не е нова. Това е идея на югоизтока, който храни и издържа западната част на страната. Това, което искат хората там е руският да е държавен език, редом с украинския /73%/, да си имат училища и културна самостоятелност, както и автономна местна власт. И още - с парите им да не се издигат паметници на Бандера в Лвов, например.

 41. 41 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#38:"dark'star"]и допитване не е правено.[/quote]

  ...точно това си мислех - как ли американския център Пю незнам-си-кво е успял да проведе допитване до гражданите в Донецк, Славянск и Одеса?

 42. 42 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Едва 41% смятат, че временното правителство допринася за подобряването на ситуацията в страната. В Източна Украйна на това мнение са едва 24%...."

  ...а в западната част 60% считат, че временното правителство допринася за подобряване на ситуацията в Украйна. Толкова са разделени хората по жизненоважни въпроси, че направо не знам как ще живеят заедно оттук насетне.

 43. 43 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#31] от "dark'star":

  на кой му дреме какво е казал този пътник, че трябва да ни го съобщаваш.

 44. 44 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 717 Весело

  До коментар [#41] от "jozi81":

  Джози, хората са измислили телефона бе душа Има телефонни допитвания. Макар да смятам, че е сравнително реално, не мисля, че е най-точното допитване.

 45. 45 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#32] от "Pontif":
  Ако опре до история!
  Да се започне още от киевска рус!
  Или само от 1300 до 1400 години!
  То ясно се вижда движението на народите там при татарите!
  И колко много държави си е имало на тези територии!
  Но е безсмислено да се връщаме толкова назад.
  Сега няма достатъчно ъкъл от всички ,за да седнат на масата.

 46. 46 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Украйна винаги е била измисле страна. То и самото име значи това - там на края!

  http://www.bbc.com/news/world-europe-26476314

  BBC много точно показва до колко е съществувала тази държава!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 47. 47 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 539 Неутрално


  [quote#42:"jozi81"]не знам как ще живеят заедно оттук насетне. [/quote]

  Путин знае.
  Не се хабете повече.
  Украйна не е в Европа. В Азия ще е.

 48. 48 Профил на allmighty
  allmighty
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Това което се готви нито е референдум нито е за независимост. Зелените човечета се готвят да се самопоканят да окупират части от Украйна. Режимът на зелените джуджета в Русия може да се закрепи за известно време само чрез фашизация и война.

 49. 49 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#46] от "Müller":
  А бе сещам се че покойният Кадафи наричаше Щвейцария измислена държава... та не е зле да се внимава с това определение.

 50. 50 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Сходно е и отношението в Русия – на това мнение са 84% от руснаците; 61% от тях смятат, че части от околните държави принадлежат на Русия, а според 55% разпадането на СССР представлява огромна трагедия.[/quote]А само преди 2-3 години спорих с един съфорумец с ник "кибик", дето твърдеше, че Русия е изживяла своя имперски комплекс.
  Мнооого вода трябва да изтече докато това се случи.

 51. 51 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  На всеки са ясни вече западните номера, едва ли има останал балък да се върже на подобни "социологически проучвания". Да дават автономия на рускоезичната част, българоезичната, румъноезината и маджароезичната, с възможност за бъдещ референдум и пълно отделяне. Нема смисъл Западът да удължава агонията. След тоя нагъл преврат и двойни стандарти всеки се отврати от западната политика и нито Украйна, нито Светът ще са същите.

 52. 52 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#47] от "rorikabc": Не е ясно Част от Украйна вероятно ще е в ЕС и НАТО.
  Странното в това изледване е, че няма въпрос за ЧЛЕНСТВО в ЕС. От одобрение или неодобрение на ЕС не може да се съди за отношение за членство.

  Все още се чудя дали занапред е възможна единна но "неутрална" Украйна - нито в ЕС нито в Евразийската мечта на Путин.
  Все пак да не забравяме, че тръгнаха и формални процедури по присъединяването на Украйна към ЕС.


 53. 53 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#44] от "mizo":

  Ами не е по телефона, а фейс-ту-фейс интервю, чукали хората от врата на врата... Ето как са провеждали допитването според сайта на Пю-то:
  "In Ukraine, as in many other countries around the globe, our surveys are conducted face-to-face, rather than by telephone. This means that interviewers are assigned the task of walking through neighborhoods and knocking on doors to randomly select survey participants. Being out on the street can be risky at times, especially in a restive country like Ukraine." Та въпроса ми е резонен, особен на фона на последното изречение.

 54. 54 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#49] от "Дамян":

  Колега Кадафи пострада не заради това определение, а защото не искаше да се изолзват тъй наречените “петро долари“!

  На картите публикувани от BBC нагледно се вижда колко е съществувала като държава Украйна!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 55. 55 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#51] от "asparuhkanchov":
  Не са западните номера виновни. Където имаше компактна маса на руско езично, проруско население или направо етнически руснаци, нещата се случиха - в Крим.
  Проблемът е в това, че даже в югоизточна Украйна няма такава компактност, каквато има в Крим (Косово), а преди това в южна Осетия примерно. От друга страна в Чечня имаше компактна почти еднородно етнически група, ама им кръцнаха крилцата

 56. 56 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 516 Любопитно

  [quote#1:"Ριζοσπάστης"]То мнозинството от населението на СССР гласува и ЗА запазване на съюза през 1991 г., ама никой не го питаше[/quote]

  Във въпросното гласуване от 1991 г. не сѫ участвали жителите на 6 от 15-те рeпублики - Естония, Латвия, Литва, Молдова, Грузия и Армения.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 57. 57 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#54] от "Müller":
  Не коментирам защо е пострадал Кадафи, а мъдроста на изказването му.
  И не е добре да се гледат стари карти в Европа и по света има маса държави, дето ги няма по картите.
  Нали сме за самоопределението? Нали Крим се самоопредели подобно на Косово? Не съм против да се самоопредели и Украйна, в т.ч. и автономна югоизточна Украйна. Стига това да стане мирно с плебисцит. Така или иначе и в двете хипотетични бъдещи Украйни ще има малцинства, чийто права трябва да се зачитат.

 58. 58 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#51:"asparuhkanchov"] След тоя нагъл преврат и двойни стандарти всеки се отврати от западната политика и нито Украйна, нито Светът ще са същите.[/quote]Големия проблем в политиката на "запада" е опасността Украйна да се превърне в очите на хората в поредната провалена в резултат на "прозападна" революция държава. Това ще доведе до повишаването на недоверието към него и съответно до намаляване на влиянието му. През последното десетилетие няма държава където да има намеса (макар и непряка) и тя да не е довела до разруха.

 59. 59 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#47:"rorikabc"]Украйна не е в Европа. В Азия ще е. [/quote]

  Украйна е там, където си е. На Путин въобще не му е нужна тази територия, особено след като си прибра красиво и елегантно Крим. Просто показа на запада, че Украйна е онази граница, от която Русия не може и няма да отстъпи. Показа, че светът вече не е еднополюсен и лично на мен това ми харесва.

 60. 60 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#57] от "Дамян":

  Явно грешно съм ви разбрал от моя страна! Съжалявам!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 61. 61 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 539 Неутрално

  [quote#46:"Müller"]крайна винаги е била измисле страна. То и самото име значи това - там на края!
  [/quote]

  Да , де.
  Там на края на България , не на Маскалското княжество.

 62. 62 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#55] от "Дамян":

  Всички избори проведени досега в Украйна ясно показват колко процента проруско население живее в Югоизточна Украйна. Ако ти се търси - намери резултатите за проруските партии по области и ще се увериш. Та те говорят само на руски, а икономиката на ЮИ Украйна е силно свързана с Русия, мислиш ли че им се живее в прозападна украиноезична държава?

 63. 63 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#46:"Müller"]Украйна винаги е била измисле страна. [/quote]

  Сигурно нѣкои холандци или французи сѫ говорели сѫщото относно Белгия, когато се е появила за пръв пѫт в историята през 1830г. и сѫ си мечтаели за нейното изчезване. Но това не е попречило държавата да си я има и до днес. Вѫпреки несѫществуването на белгийски език. За разлика от украинския...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#62] от "asparuhkanchov": Има ги и в архива на Капитал. На ясно съм с политическата карта на Украйна. И не мисля, че на рускоговорящите ще им се живее в прозападна Украйна Но при един безвизов режим още преди пресъединяването към ЕС, може да им се доживее в ЕС поне на някои от тях. И да, проруското население е мнозинство в югоизточните райони. И все пак не са такова мнозинство каквото е в Крим. В някои области, спечелени от Янукович на последните избори преднината му е 2-3%, в други да - 60:40. Между другото - в Одеса на последните избори спечели партията на Тимошенко макар и с малко.
  Така или иначе пак казвам. И в двете хипотетични Украйни ще има сериозни малцинаства и техните интереси ще трябва да са защитени. И се чудя как точно ще стане това както в "Прозападна Украйна така и в Източна проруска Украйна... след тези стрелби.

 66. 66 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 717 Весело

  До коментар [#53] от "jozi81":

  Е, това не го знаех. Получи + за информацията.

 67. 67 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#65] от "Дамян":

  Не забравяй и че икономиката на Украйна е съсредоточена най-вече в проруските области, те формират основната част от БВП и от износа. Освен всичко друго, едва ли искат да хранят своите бедни "събратя" от западните региони. Заплатите и стандарта им на живот са значително по-високи, така че нема как да се подлъжат по евроинтеграцията заради едното безвизово пътуване в ЕС, имайки предвид че целата им индустрия може да рухне ако се скъса връзката с Русия и да останат без работа, без евтин газ и т.н. После ще ходят без визи да мият чинии и да проституират в ЕС. Нали гледат съседните Румъния и България колко са "дръпнали" след членството в ЕС, не вервам да си правят илюзии за светло европейско бъдеще.
  От друга страна, бедните западни области си искат ЕС, те немат какво толкова да губят. Затова да седнат и да се разберат как да разделят Украйна по-безболезнено.

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Руснаците трябва да престанат да гледат на държавите от бившия СССР,като части от Русия,колкото и да им се иска.

 69. 69 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  [quote#46:"Müller"]Украйна винаги е била измисле страна. То и самото име значи това - там на края![/quote]
  То по тази логика България също е измислена. Я погледни 500 години е била Турция и даже името и е Булгаристан ... най-малко за това което сме преживели би трябвало да симпатизираме на Украинците. Всичките ми приятели Руснаци симпатизират на Украинците. Само БЪлгарския роб, който иска я Турчин я Руснак да му го набива иначе му вее отзад, само той е за агресорите.

  California Über Alles
 70. 70 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#69:"Pontif"]Всичките ми приятели Руснаци симпатизират на Украинците.[/quote]

  Интересно, аз познавам двама руснаци с които поддържам контакти, мъж и жена. Наскоро се видяхме в Брюксел. И двамата бях против Путин и анексирането на Крим.

 71. 71 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2931 Гневно

  Излиза, че в България процентът на хората искащи да присъединят България към Русия е по-голям отколкото в Украйна.

  Внимавайте с даването на български паспорти на руснаци.

  подпис
 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  [quote#57:"Дамян"]Нали сме за самоопределението?[/quote]
  Да, ама без незнайни военни с оръжие по улиците... щото тогава не е самоопределение...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK