Нападение на "Боко Харам" в Нигерия остави най-малко 150 жертви

Лидерът на "Боко Харам" имам Абубакар Шекау след предишно нападение над нигерийско училище, в което бяха убити 50 ученици.

© Associated Press

Лидерът на "Боко Харам" имам Абубакар Шекау след предишно нападение над нигерийско училище, в което бяха убити 50 ученици.Ислямистката организация "Боко Харам" е извършила нападение срещу нигерийско село, което военните са ползвали като база в издирването на отвлечените ученички, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на очевидци.


Атаката срещу Гамбору Нгала е оставила поне 150 жертви, част от които са били изгорени живи. Това е поредното от серия нападения и отвличания, извършени през последните месеци от "Боко Харам". Кампанията на ислямистите създаде съмнения за способността на правителството да се справи с въоръжените групи, а президентът Гудлък Джонатан съобщи, че ще приеме международна помощ в борбата срещу "Боко Харам".


Селото било нападнато, след като войниците, разположени в района, били изпратени близо до границата с Чад по сигнал, че отвлечените ученички са намерени там. Свидетели съобщават пред Си Ен Ен, че атаката е започнала малко след 13:30 ч. в понеделник на пазар в Гамбору Нгала. С викове "Аллах акбар" бойци във военни униформи започнали да хвърлят гранати и други експлозиви.
Според разказите на свидетелите част от хората на пазара са потърсили убежище в околните магазини, в резултат на което са били изгорени живи, понеже нападателите започнали да палят сградите. Малобройните нигерийски войници, останали в селото, не били в състояние да удържат нападението и били принудени да се оттеглят от селото.


Полицейският участък в селото също бил нападнат, като бойците от "Боко Харам" употребили експлозив, за да взривят тавана на сградата. По-късно сред развалините били открити телата на 14 полицаи.


Нигерийският сенатор Ахмед Занна съобщи пред Си Ен Ен, че броят на жертвите най-вероятно ще достигне 300 души. Армията не коментира случая.


Не е известно как новото нападение ще повлияе на планираната международна помощ, обещана на Нигерия от САЩ, Китай и Великобритания за издирването на отвлечените в средата на април ученички. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK