Полша влезе в топ 10 на образователните системи според класация на "Пиърсън"

Полша влезе в топ 10 на образователните системи според класация на "Пиърсън"

© Associated PressПолша влезе в топ 10 на образователните системи сред 40 страни, изследвани от най-голямата образователна и издателска компания в света "Пиърсън". Първите четири места в класацията по съставения от "Пиърсън" индекс се заемат от държави от азиатско-тихоокеанския регион, а досегашният първенец Финландия пада до петата позиция.


Глобалният индекс на познавателните умения и образователните постижения е публикуван за първи път през 2012 г. от Economist Intelligence Unit, а сега е обновен с данните за последните две години. Той изследва 39 страни и един регион (Хонконг) и представя моментна картина на сравнителните постижения на всяка от тях, основани на собствената им образователна продукция.


За неговото сформиране е използвана комбинация от различни международни тестове като ПИЗА, TIMSS и PIRLS (подобни на ПИЗА тестове в САЩ) и данни за образованието като например тези за степента на грамотност и за броя завършващи университет. При все това, съставителите отбелязват, че най-ценните качества като креативността и способността за разрешаване на проблеми са много трудни за измерване и включване в подобни изследвания.
Докладът, публикуван заедно с класацията, изтъква успеха на азиатските образователни системи и коментира, че техните високи резултати отразяват култура, в която учителите и образователните институции са много уважавани и в която "и учители, и ученици, и родители носят заедно отговорността за образованието".


"Възходът на азиатско-тихоокеанските държави, който комбинира ефективни образователни системи с култура, която цени много по-високо усилията, отколкото "вродения интелект", е феномен, който останалите страни повече не могат да игнорират", коментира сър Майкъл Барбър, бивш съветник на британския премиер, сега изследовател на "Пиърсън".


Класацията разкрива цялостен спад в представянето на скандинавските страни и скок на Полша до 10-ото място, който отразява успеха на страната да реформира посткомунистическата си образователна система, отбелязва Би Би Си. Великобритания е на второ място сред европейските страни и общо шеста, като така изпреварва Канада (6), Германия (12), САЩ (14) и Франция (23).


България запазва предишната си 30-а позиция, като така остава пред Румъния (31) и Гърция (33), която се представя най-зле от страните в Европейския съюз.


Джон Фалън, главен изпълнителен директор на "Пиърсън", отбелязва, че резултатите от сравнението демонстрират силната връзка между повишаващите се нива на образованието и обучението и икономическия ръст и разкриват потенциала за това, което може да бъде постигнато в редица страни. Според него образователните системи по света могат да се учат една от друга, още повече че всички са изправени пред едни и същи предизвикателства – повишаващи се стандарти и финансови затруднения.


"Има огромно количество иновации в редица училища и колежи по света. А най-голямото предизвикателство не е как да намерим брилянтни учители или успешни училища, а как да споделим тези успехи и да се научим да ги прилагаме в голям мащаб", смята Фалън.


Според него дигиталните технологии могат да изиграят важна роля за разпространяване на добрите идеи и практики, но и че трябва да се засили още ролята на учителя. "Би било огромна грешка да се мисли, че ролята на преподавателите отслабва с повишаването на употребата на технологиите", казва той.


Топ 20 на образователните системи според "Пиърсън":


1. Южна Корея


2. Япония


3. Сингапур


4. Хонконг


5. Финландия


6. Великобритания


7. Канада


8. Холандия


9. Ирландия


10. Полша


11. Дания


12. Германия


13. Русия


14. САЩ


15. Австралия


16. Нова Зеландия


17. Израел


18. Белгия


19. Чехия


20. Швейцария

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  13. Русия.....

  лелеееееееееееееееееееееее

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 604 Любопитно

  Аз България не виждам?

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 3. 3 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#2] от "flashkopatrashko":

  В текста:

  България запазва предишната си 30-а позиция, като така остава пред Румъния (31) и Гърция (33), която се представя най-зле от страните в Европейския съюз.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":

  Още през комунизма русначетата влизаха в училище на 6 и гимназията им беше 10 години, така че на 16 бяха готови. Същата система имаше в руското училище на "Св. Наум" (тогава "Трайчо Костов". Имах такъв познат с татко узбекистанец, който учеше там и на 16 не успяха да приберат в бг казармата, защото бил много малък.

  Както многократно сме споменавали, българският управленец обикаля от държава на държава, подробно разговаря с местните от какво са недоволни, какво им прави живота ад и от какво вият на умряло. Всичко се записва старателно и после се прилага у нас, защото "раята си е рая - иска методичен чанч, гърч и збръч, глад, болести и епидемии!".

  Затова не се надявай, успешните примери, които една 140 милионна държава безспорно притежава, да бъдат копирани у нас по какъвто и да било повод.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 5. 5 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 857 Неутрално

  #1, майтапа си е майтап, но според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие именно Русия е най-образованата нация в света....

  https://ca.finance.yahoo.com/news/most-educated-countries-world-102232490.html

 6. 6 Профил на barona3
  barona3
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нали бяхме много образовани и умни, а "тъпите"американци са доста преди нас, като гледам.

 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А у назе имаме най много университети от глава на населението....Естествено и сме най-зле образовани...
  Също така имаме и най-много болнизи от глава на населението, и естествено мрем като мухи....Имаме и най-много партии от глава на населението, и 60 % от хората като мен....не са парламентарно представени и не ходят да гласуват....Айде...последния факт за партиите е, че сме много взискателни и перфекционисти....него не го турам в класацията, дадох го само за справка в каква безумна и бутафорична държава е България....

  И тва ми направи учудено впечатление...Да не би да се дължи, че ''феномена'' ла*дянков стана даскал там...Брех...да му се невиди...

  13. Русия

  14. САЩ

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "да споделим тези успехи и да се научим да ги прилагаме в голям мащаб"

  Някой в МОН дали ще се заинтересува от това?
  Или ще продължат да пишат "стратегии", "планове", "реформи " и тем подобни.

 9. 9 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Изобщо не ме изненадва представянето на Полша и на Русия. Доста съм изненадан от 6-тото място на Великобритания. Явно това е повлияно от качественото й висше образование, но в системата на средното образование със сигурност се представят доста по-зле.

 10. 10 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Действително на поляците им се е вдигнал гарда, здраво бачкат, учат и полякините раждат деца като никога преди.

 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  20 място за Швейцария....Баси...АЗ си мислех, че се образовам по-добре, а то се оказа, че руснаците ме бият .....Хм....Абе, дневник, да не би Швейцария да е на 13 място, а ръшшка на 20 ..... Нещо сте сгрешили...така да знаете....

  А цени на образованието няма ли...Искам да сравня колко струва в ръшшка и Швейцария...
  Юридическо образование тук ми струва 6,500 франка на година...по 3,250 франка на семестър ....АЗ съм без държавна дотация....Тате ми го плаща....Колко е у ръшшка...дайте цифри....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "kirsner":

  В Русия имат много силно средно образование - четат много и са дисциплинирани. Може би само някои азиатски държави имат по-добро средно образование. Но поне засега изостават във висшето образование.

 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":


  [quote#1:"mtmvb"]13. Русия.....

  лелеееееееееееееееееееееее[/quote]

  Русия - 4.9% от БВП за образование. По време на кризата:
  http://www.oecd.org/edu/Russian%20Federation_EAG2013%20Country%20Note.pdf
  Знаеш ли колко отделяме тук?
  3.8% за 2011 г. Полша пък дава 5.1% от БВП-то си.
  Е, ще викаме онова с многото "еееее...", но ще си седим в дъното на класациите.

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В МОН целта им е да падаме да ни добутат до дъното, щото ако еУектората вземе и се изучи кой ще гласува за БСП, ДПС, Атака и BgWC?

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#13] от "Graf":

  Колко даваме на калпак е едно, а как се разполага системата с тези пари е друга тема. Понеже всеки познава по някой гимназиален даскал, няма смисъл да правя внушения. Нека всеки сам да си подпита, какво предствлява 12-тият клас в момента. За мен специално - потенциал за съкращение с 1/4 на разходите в средното образование, или най-малкото използването им за нещо по-смислено...

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#15] от "cinik":

  Ти не разбра ли, че увеличиха с 1 година средното образование, заради безработицата....Вместо да обикалят по улиците, по-добре било да кютат в училище....Тва поне беше мотива преди няколко години, който изтъкнаха от училището на пламенника ми....Той трябваше да завърши средно в 11 клас, ама му туриха още една година, за да не ставал хаймана....Щот и работа немало къде да се работи...и др. тинтири минтири....Май при сикаджията беше този ''гениален'' ход....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Не завиждайте на такава ''възпитателна'' образо.система, дето президента им Качински пее и танцува с бандеровци избили( Rzeź wołyńska) не по-малко от 100хил.поляци през 1942—1945 гг. на територията на Волин и Изт. Галиция.

 18. 18 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Любопитно

  До коментар [#11] от "ARRI"

  :http://www.law.msu.ru/teaching/econom/price

  Полша наистина е много напред, което се вижда в многобройните, отлично функциониращи научни и културни институти в които работят нахъсени млади хора със заряд и доволни от работата, която вършат.


 19. 19 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#5] от "kirsner":

  Майтап или не -- руското висше образование силно напомня на българското. Колко хора завършват не е критерий за качество.

 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  "За неговото сформиране е използвана комбинация от различни международни тестове като ПИЗА, TIMSS и PIRLS (подобни на ПИЗА тестове в САЩ) и данни за образованието като например тези за степента на грамотност и за броя завършващи университет. "

  Тези са забъркали манджа с грозде. ПИЗА, TIMSS и PIRLS са ОК, но броят на завършващите университет е много подвеждащ критерий понеже у нас и куцо и сакато има диплома от "вишу". Ако се гледат само първите 3 критерия съм сигурен, че няма да сме на 30-то място, а много по-надолу.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 21. 21 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1024 Весело

  [quote#1:"mtmvb"]13. Русия.....

  лелеееееееееееееееееееееее [/quote]

  Ти мани че е там, ами виж кой е непосредствено след нея. Лелеее

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 22. 22 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#18] от "azmatahari":

  Тука пише в рубли...как да ги смятам лев:рубла....?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 23. 23 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  [quote#13:"Graf"]Русия - 4.9% от БВП за образование. По време на кризата. Знаеш ли колко отделяме тук? 3.8% за 2011 г. Полша пък дава 5.1% от БВП-то си. [/quote]Така е. Ама трябва да се отбележи, че най-голямото увеличение на заплатите на учителите у нас беше именно по време на кризата. Заради "лошия Дянков". А иначе в златните предкризисни години любимите Ви Станишев и Орешарски си правеха седенки с учителите докато раздаваха милиарди "бюджетен излишък" на батко, братко и тяхната челяд.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#16] от "ARRI":

  Промяната стана преди 15-тина години и беше оправдана, както и много други зли дела, че "в Европа е 12 години". С деликатно пропускане на факта, че там матурата включва материала до 3. семестър висше у нас. И тъй като времето за изучаване се увеличи, пълнеж не можаха да намерят (включително защото нямат даскали, които да предават глави от висшата математика), накрая имаме точно обратното на това, което са обяснили на твоя племенник. Сиреч, младежите пак се шляят по улиците безработни, само че на хартия се водят "в клас" и точат образователната система. Единствените спасени безработни са даскалите, но да спреш 30 младежа заради 1 даскалски щат - такава гениална сметка може да си направи само общество, невидяло пазарна икономика 45 години.

  ПС. Даниел Вълчев по времето на тройната успя да премахне поне 13-тия клас, че и такъв имаше на доста места. Мадами със силиконки и мъжаги с бради идваха с раничка в клас, да пишат в тетарадка с тесни и широки редове...

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 25. 25 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#18] от "azmatahari":

  Понеже поназнайваш руски, фани ми сметни колко ще ми струва корпоративно право + магистратурата....Сметни ми го в левове, а АЗ ще си го обърна във франкове....За учебници не ми смятай, а само таксите....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 26. 26 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#9] от "simo87":

  Бля-бля!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 27. 27 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  [quote#11:"ARRI"]20 място за Швейцария....Баси...бе, дневник, да не би Швейцария да е на 13 място, а ръшшка на 20 ..... Нещо сте сгрешили[/quote]Дневник не са сбъркали - класацията е манджа с грозде както писах в #20. Руснаците също като нас произвеждат висшисти на кило, което класацията го отчита като постижение. В Русия има цели ВУЗ-ове основани и управлявани като семейни фирми. Та това обяснява "превъзходството им" пред Швейцария.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 28. 28 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#24] от "cinik":

  Не знам....ама преди няколко години се оказа, че моя племенник ще учел и 12 клас....Ся е в 10клас...Няма как дънданията да е била преди 15г. ..... Той тогава беше бебе...Нещо се бъркаш....Па може и АЗ нещо да се бъркам.....Ама АЗ завърших 11 клас преди 9г. там някъде....Нямахме 13 клас.......Баси...да не би АЗ нещо да бъркам...колко класа съм учил ве....Ми на 18г. май бях абитюрент, а през август навърших 19...Нещо обърках май сметките.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 29. 29 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#15] от "cinik":

  [quote#15:"cinik"]За мен специално - потенциал за съкращение с 1/4 на разходите[/quote]

  И ще имаш това, което имаш, но още по-лошо. Един тесен слой с добро образование и безпросветна тма надолу.

  ПП
  Дали ще правиш постния блат по-тънък или по-дебел е все тази за качеството на нещото. Все е тесто без нищо, все е за боклука.

  Ecrasez l’infâme
 30. 30 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#27] от "Николай Николов":

  Ми правилно съм усетил, че има нещо грешка...Не може швейцарското образование да е по-зле от руското....
  Да, ама у Швейцария започват например 130 човека, а завършват 15-20....от раз....Другите или не завършват, или като мен са вечни студенти....Е, АЗ не съм от вечните де, но уча през година.....1г. уча...1г. почивам.....ся почивам....Така и първото ''вишу'' го изкарах...на почивки.....да не ме боли много главата

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 31. 31 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Любопитно

  До коментар [#25] от "ARRI":

  1 евро = 50 рубли
  Фани си го сметни.
  Право - 320 000 рубли/год.
  Магистратура - 320 000 рубли

  Повишаване квалификация корпоративно право - 30 000-80 000
  Стаж - 20 000/месец
  Всеки тест се заплаща, общежития, квартири - скъпи, животът е доста скъп, защото има много изкушения.
  Щом си на хубаво място - стой си там.
 32. 32 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Зле са нещата и по-зле ще стават, сега дори няма деца и кой не иска- него няма да приемат във ВУЗ, само и само да има кой да плаща семестри.

 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  [quote#4:"cinik"]не се надявай, успешните примери, които една 140 милионна държава безспорно притежава, да бъдат копирани у нас[/quote]Банските старци, които ругаеха "лошия Дянков", че искал да закрие БАН обикновено са с червено потекло. Затова е странно, че никой не забеляза, че Путин на практика разформира Руската Академия на Науките в съществуващия и вид тъй-като тя работи неефикасно - научните постижения не са се увеличили въпреки десетократно увеличение на бюджета и - http://www.kommersant.ru/doc/2282178, http://www.nature.com/news/vote-seals-fate-of-russian-academy-of-sciences-1.13785. Това е още един "челен руски опит", който, уви, няма да бъде приложен у нас.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 34. 34 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николай Николов":
  [quote#23:"Николай Николов"]Ама трябва да се отбележи, че най-голямото увеличение на заплатите на учителите у нас беше именно по време на кризата.[/quote]

  Да подкрепите тезата си с числа?
  Знаеш ли с колко се увеличава СРЗ в образованието за 4 тиримесечие на 2008-ма спрямо същото на 2007?
  Знаеш ли защо с толкова много?
  А знаеш ли какво е увеличението между четвърто на 2008-ма и същото на 2012-та?
  Айде, чакам отговори.

  Ecrasez l’infâme
 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Гледайки класацията, смятам, че мястото ни никак не е лошо.
  На какво основание, като най-бедната държава в ЕС да претендираме за нещо повече.
  Искам да спомена и нещо друго - образователната ни система толерира това, че хората доплащат за да може децата им да имат по-добри шансове, ходейки на уроци. Тази практика си е чисто нашенска и сама по себе си е оценка за качеството на образованието у нас...

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 753 Неутрално
 37. 37 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "simo87":

  В системата на средното образование Великобритания е преди САщ и Русия (справка, ПИЗА). Нищо му няма на Британското средно образование, плюс, че за разлика от други такива, то се учи от опитът на системи като Китайската, които поне в момента се класират по-напред.

 38. 38 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Изненадите за мен са две- Русия 13 място и България 30. Потресаващо добра оценка за България, като се има предвид как образователната система бълва неграмотност

 39. 39 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Единственият спасителен пояс за България в този тотален, глобален свят е ВИСОКО И КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ!

 40. 40 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#13] от "Graf":

  Точно така. Винаги съм си мислил, че образованието трябва да стои като цел №1, като инвестиция №1. Само така може да се превъзмогне тоталната криза. Никой обаче не инвестира там и не мисли за години напред. Политиците ни са тъпи и само мерцедеси са им в главите.

 41. 41 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  не знам дали ви прави впечатление, но на първите 4 места са страни, в които дисциплината е от съвсем друга вселена в сравнение с нас.

  тук на "диаманта на мама" му е позволено да прави каквото си пожелае, а за неговите неуспехи са виновни "простите даскали" и "нереформираната, остаряла система" в която "буйния, но много интелигентен, търсещ справедливост представител на новото поколение" не може да вирее и да развива безкрайния си талант....

  последното е цитат от недоволна от системата, "модерна" майка...

  Ти за мен си Мики Маус!
 42. 42 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 857 Неутрално

  #16, няма нищо лошо средното образование да е 12 години, стига да се напълни със съдържание и качествен учебен процес. В САЩ, Канада, Австралия, Нова Зелания е така - учат 12 години. Но започват на 6. В страна като България, където всеки трети ученик е от малцинствена група, колкото по-рано се започне училище, толкова по-добри шансове да се интегрира има един такъв ученик. Не случайно изброий горните страни, в които училището изпълнява роляята на т.н. мелтинг пот ( т.е. интеграционен механизъм). Няма нищо лошо и учениците да завършват средно образование по-рано, на 18 години. Това е възрастта на пълнолетието. Така те по-рано ще отиват в университета, по-рано ще излизат на пазара на труда, ще имат 1 година по-дълъг трудов стаж ( поне теоретично!), а това е добре за застаряваща нация като България.

 43. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  [quote#36:"Nelumbo"]Шегувате се лошо. [/quote]Къде е шегата? Дянков казва, че ако зависеше от него повишението е щяло да бъде още по-голямо. Явно не сте обърнали внимание, ама при Дянков стачка на учителите нямаше.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 44. 44 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 962 Весело

  [quote#8:"Nelumbo"]Някой в МОН дали ще се заинтересува от това?
  Или ще продължат да пишат "стратегии", "планове", "реформи " и тем подобни.[/quote]

  Ще си "акумулираме веднага самостоятелно", защото този "отчет. Не мисля, че може да бъде инкорпориран във въпросно-отговорното единство, като единица на пресконференцията". В крайна сметка "дошли сме на коне на тази земя" и ще си умрем като прости коневъди, ако не изметем управляващата върхушка.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#33] от "Николай Николов":

  Пък да не говорим за най-челния опит: забраната на КПСС ))

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 46. 46 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  [quote#42:"kirsner"]В страна като България, където всеки трети ученик е от малцинствена група, колкото по-рано се започне училище, толкова по-добри шансове да се интегрира има един такъв ученик.[/quote]

  Още на 5-тия ден на новия парламент Корнелия Нинова стърчеше на трибуната и се заканваше, че светкавично трябва да се отмени задължителната предучилищна, защото това било скрита дискриминация на "наши сънародници с по-разичен начин на живот"

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 47. 47 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  [quote#29:"Graf"]И ще имаш това, което имаш, но още по-лошо. Един тесен слой с добро образование и безпросветна тма надолу.
  [/quote]

  Не виждам, как кухият 12. клас благоприятства социалното равенство. Напротив, по това време по-заможните градски чада обикалят по частни уроци и школи в подготовка за кандидатстване за дефицитни специалности и следване в чужбина. По-бедничките или работят на черно, или безделничат, като попълват контингента на скинове, футболни агитки, дребна улична престъпност и др. асоциални елементи.

  Винаги ще има личности с подобни нагласи, но в другите държави същите са пресети на 2-3 пъти от детската градина до настъпване на пубертета, в следствие на което още на 13-14 годишна възраст нежелаещите да работят са по струговете, пресите, зад геврека или с кофата вар и мастара (форма, позната като "дуално обучение". Което съвсем не е лошо между другото, защото на 55 години са си събрали целия трудов стаж за пенсиониране и почват с домашното хоби и околосветските екскурзии.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 48. 48 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  нежелаещите да СЕ УЧАТ, исках да кажа

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 49. 49 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 766 Весело

  "съставителите отбелязват, че най-ценните качества като креативността и способността за разрешаване на проблеми са много трудни за измерване и включване в подобни изследвания."
  ............
  Е затова сме на 30-то място. Ако бяха измерили "креативността" (иновативни уйдурми) и решаването на проблеми ("немаш грижи", "ей са ше стане"...) щяхме да сме къде по-напред.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 50. 50 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  [quote#28:"ARRI"]Па може и АЗ нещо да се бъркам.....Ама АЗ завърших 11 клас преди 9г. там някъде....Нямахме 13 клас.......Баси...да не би АЗ нещо да бъркам...колко класа съм учил ве....Ми на 18г. май бях абитюрент, а през август навърших 19...Нещо обърках май сметките.[/quote]

  Както го чета, последните 1-2 гимназиални класа изобщо не си знаел, трябва ли да влизаш в клас или не трябва. Напълно те оправдавам, защото ти си жертвата на "морално извисените социални и хуманни течения в българското управление", чиито измерител е обикалянето по улиците и плюенето по асфалта, докато държавата топли училищни сгради и плаща за даскалски щатове...

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 51. 51 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 766 Неутрално

  [quote#29:"Graf"]Дали ще правиш постния блат по-тънък или по-дебел е все тази за качеството на нещото. Все е тесто без нищо, все е за боклука.[/quote]
  Ааа, Графче, "тесто без нищо" е хляб. Не е полезно всеки ден тутманици и бюреци. Но хлебец трябва да има.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 52. 52 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2460 Весело

  [quote#40:"SSS"]Политиците ни са тъпи и само мерцедеси са им в главите.[/quote]

  И да, и не - ако народът вземе та се образова, кога ще гласува за талпи като Чукала и батко му. Електората на Доган и дон Цеци изобщо да не го споменаваме.
  Така че нашите политици са си доста далновидни! Прекрасно разбират значението на образованието, здравеопазването и пр. Точно затова за себе си и за семействата си, тези дейности ги реализират зад граница!

  I Want To Believe
 53. 53 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 695 Любопитно

  [quote#15:"cinik"]Нека всеки сам да си подпита, какво предствлява 12-тият клас в момента. За мен специално - потенциал за съкращение с 1/4 на разходите[/quote]
  [quote#16:"ARRI"]и не разбра ли, че увеличиха с 1 година средното образование, заради безработицата[/quote]
  Това е вярно относно реалността на 12тия клас сега, но не означава че е излишен напротив. Трябва да се реформират основно учебните планове и са се запълни с учебен матерял. В Германия до преди няколко години гимназията беше до 13. клас, наскоро я намалиха до 12., като за целта до голяма степен въведоха целодневно училище от 5. клас за да смогнат някак си с матеряла и сега в много провинции дискутират връщането на 13. клас заради стреса и защото учениците не смогвали. Хайде ние да запълним със садържание поне 12те класа полудневно училище пък после да мислиме защо матеряла бил лош.

 54. 54 Профил на zangief
  zangief
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":

  Кво леле Над нас, и колегите ми германци казват че руския инжинер е на висота.

 55. 55 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#53] от "antikommunist":

  Ето ти долу една решена немска матура по математика.

  Интеграли, Диференциални уравнения, Комбинаторика, ЛААГ. Та това в България не го учат и висшистите, поне не тези извън техническите вузове

  http://web.archive.org/web/20060818155650/http://www.paetec.de/verlag/pruefungen/pdf/2782/2782.pdf

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 56. 56 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#28] от "ARRI": През 2002 година беше последният випуск който завърши средно образование с 11 клас , cinik e прав , решението за 12 клас беше взето преди около 15 години .

 57. 57 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  [quote#55:"cinik"]Интеграли, Диференциални уравнения, Комбинаторика, ЛААГ. Та това в България не го учат и висшистите, поне не тези извън техническите вузове [/quote]Погледнах задачите. Като изключа комбинаториката и боравенето с графични калкулатори другите неща си спомням, че съм ги готвил за кандидат-студентски изпит по математика в България преди над 20 години. Но кандидат-студентските изпити покриваха малко повече от материала преподаван в училище - а и аз може би съм се престарал леко защото като цяло изкарах отлични оценки. Но иначе сте прав - на запад математиката в средното образование се преподава на по-високо ниво. В ЮК са още по-напред защото материала включва теория на множествата и дискретна математика, а ЛААГ-а и висшата математика са на още по-високо ниво от въпросната матура.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 58. 58 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#57] от "Николай Николов":

  Нещо съвсем се бъркаш. Нито интеграли, нито диференциали, нито ЛААГ се е учил в гимназията. Ако си бил в НПМГ или СМГ е друго, но това е материал извън учебната програма и е нямало изпити на него в който и да било ВУЗ

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 59. 59 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  [quote#58:"cinik"]Нещо съвсем се бъркаш. Нито интеграли, нито диференциали, нито ЛААГ се е учил в гимназията. [/quote]Сега потърсих материали за кандидат-студентски изпити в Гугъл и май сте прав. Направо е смешно какво се изпитва. Имам все пак някакви спомени, че съм смятал интеграли и диференциали. Може да е било от първи курс - при мен в България след това математика нямаше а в чужбина като цяло ползвах Матлаб и почти не съм смятал на ръка. Така, че най-вероятно спомените са ми от първата година в университета.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Неутрално

  Много интересна класация, която за сетен път ни показва, че образованието в източна Азия и Европа е по-добро и качествено от това в САЩ.

  Дажр Русия е пред САЩ в класацията, което е много показателно!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK