"Шпигел": Как "чистачите" от Сливо поле изнесоха половин село хора в Германия

"Шпигел": Как "чистачите" от Сливо поле изнесоха половин село хора в Германия

© spiegel.deКурт излиза от БМВ-то си и тръгва по тесните пусти улици на Сливо поле. Той обикновено не обича да ходи, но иска да ни покаже постиженията си. Посочва къща отляво и казва: "Тези са във Вилхелмсбург". Посочва къщата отдясно: "Вилхелмсбург". От другата страна на улицата: "Вилхелмсбург". Няколко селяни все още берат грозде в Испания, събират ягоди в Гърция или работят в пицарии в Дания. Курт ги нарича "роби на глобализацията". Някога те са били негови съселяни. Днес са неговата стока."


Това е част от обширния репортаж на германското списание "Шпигел" под заглавието "Прясно месо": Български бизнесмен пренася селото си в Германия". Авторите - Йозлем Гезер и фоторепортерът Милош Джурич, разказват с безпощадни краски реалността на това как свободата да пътуват в ЕС се е превърнала за много хора от най-бедната държава на съюза в свобода да избягат от мизерията.


"Двама български граждани - бивш търговец на говеда и собственик на микробус - изнасят цялото си село парче по парче в Хамбург. За тях това е добър бизнес, но клиентите им не винаги получават това, за което са си платили", пише Гезер още в началото. 
В статията се казва, че това е едно от "турските села", но е допусната известна неточност - Сливо поле, на 20 км от Русе по пътя за Силистра, от почти 12 години е град и център на община с 11 селища. По адресна регистрация в него живеят малко под 4000 души - близо една трета от населението на общината, но тези данни са от преди 10 години. На сайта на общината пише: "Привлекателна Община от Дунавското пространство с добре развито селско стопанство, базирано на внедрени модерни технологии, съвременни комуникации и добра инфраструктура, съхранено природно и културно-историческо наследство, обединяваща потенциала на местните ресурси за устойчив, приобщаващ и интелигентен растеж, независимо от различната етническа принадлежност, традиции и религия, които изпъстрят в още по-голяма степен съвместното съжителство помежду им." 


"Шпигел": Как "чистачите" от Сливо поле изнесоха половин село хора в Германия


Героите на "Шпигел" са Ерхан Курт и Мечо Гюл, "които знаят, че техните хора са нежелани в Германия - слабо образовани, а не лекари и инженери, не говорят немски или английски, дори не са квалифицирани работници, но нищо от изброеното не може да ги спре да идват в Германия".


Проблемът не е само български - в статията се дават примери за почти изцяло преселилите се в берлинския квартал Нойкьолн жители на румънското село Фънтънеле или тези от Барбулещи, установили се в Дуизбург.


"Шпигел" е писало за Гюл преди 3 години, разказвайки за импровизирания му транспортен канал за временни работници Днес това е професионално управляван бизнес. "Не сме забогатели, но създадохме система, в която повече не гладуваме", казва Курт.


Германските журналисти обикалят с него, докато 32-годишният мъж търси "прясно месо" - хора, достатъчно отчаяни, за да са готови да платят 120 евро за дълго 4000 км пътуване до работническо предградие на Хамбург.


Родната му къща е пуста, пивницата до нея не работи, в близкия магазин пазаруват на кредит, а единствената причина да работи бръснарницата, е че там има пункт на Western Union. "Тук нищо не би работило без парите от Вилхелмсбург. Всичките ще измрат от глад", казва Курт, докато обикаля с колата си.


Той самият има фирма в това предградие на Хамбург, с която снабдява компаниите с евтина работна ръка за почасова работа. Гюл му е приятел от детство и партньор, защото той се нуждае от микробуса му и от някой да кара хората през цяла Европа. "В Сливо поле ги наричат "чистачите". Ролята им е да опразват села", пише "Шпигел".


Значителна част от статията е отделена за личните истории на двамата герои. Курт се установил - заедно с братята и братовчедите си - нелегално в Германия далеч преди приемането на България в ЕС, кандидатствал за убежище и днес е гражданин на ЕС с право да се движи свободно където поиска. Гюл (на 36), започнал преди 15 години по фермите в Гърция и се превърнал в трафикант на хора през невъзможната за пресичане без визи граница, а днес разширява бизнеса си към Дания. 


"Шпигел" разказва, че датчаните му плащали по 200, а понякога и по 350 евро за осигурен работник. Самите работници взимат 700 евро месечно, но спят в кухнята (т.е. не дават пари за настаняване) и работят по 12 часа и всеки ден от седмицата. Това прави 336 часа месечно (т.е. те получават по малко над 2 евро на час - бел.ред.). Така за малко повече от 4 месеца те работят толкова, колкото датчаните са на работа през цялата година - средно 1546 часа по данни на ОИСР за 2013г.


Междувременно в София - 9 май 2014г. пред Паметника на съветската армия.

© Stoyan Nenov, Reuters

Междувременно в София - 9 май 2014г. пред Паметника на съветската армия.


Курт, който също е започнал с черна работа по 10 часа на ден, урежда хората из Хамбург за по 7 евро на час, от които прибира 3 евро. "Той не плаща много, но плаща редовно", казва за него авторът Йозлем Гезер.


В статията за пореден път се посочва, че всички подобни истории са възможни благодарение на мрежите, изградени отдавна в Германия от турци и кюрди. Днес те са организаторите, те дават работа и настаняване в мизерни жилища, а идващите от България изпълняват.


"Когато питам Курт дали все пак не иска да научи немски, той отвръща, че вече знае и произнася няколко фрази: "Благодаря. Добре дошли. Склад. Да. Не. Спя. Ям. Смяна". После казва, че няма време да учи немски, децата му знаят, а всъщност за какво му е да знае немски във Вилхелмсбург. Лекарят му е турчин, както и шефовете му. Турци са в бакалията, продавачът на цигари и мъжът в пункта на Western Union."


Когато е в Сливо поле, той непрекъснато агитира, ръкостиска се наред, разказва на хората как могат да вършат всякаква обикновена работа в Германия и като спечелят пари, ще се върнат при семействата си, ще си оправят къщите, ще ги обзаведат с германски мебели и ще карат немски коли. 


"Това е илюзия" казва партньорът му Гюл, който не е видял нито един от пътниците си да се върне от Запада.


"Шпигел" пише, че потеглящите в това пътуване не са неинформирани какво ги очаква. Те вече имат роднини във Вилхелмсбург, съседи, на които жените са станали там проститутки, близки, получаващи по 3 евро на час и плащащи по 250 евро да спят на матрак в някакво мазе или изоставяни без пукнат цент от строителен предприемач.


"И въпреки това те продължават да се качват на микробуса на Гюл."

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Авторите - Йозлем Гезер и фоторепортерът Милош Джурич


  Много арийски имена.

 2. 2 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Малко са ни турските сериали, та сега и някакви тъпи истории тип "ъндърграунд" за турски и други маргинали в малко немско градче....
  На кого му пука за подобни "лични драми" "възходи и падения" и прочее тъпотии?
  Внушението - повече от очевадно - "Стой си Стойчо във България, майната й на Швейцария!"

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 3. 3 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#1] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Авторите ни подготвят за близкото бъдеще. Ето и виц по случая (старичък, но актуален):
  Случка от 2030г., германските катаджии Юсуф Йозал и Реджеп Ахмед спират кола за превишена скорост. Юсуф отваря книжката и казва на ортака си: "Аркадаш, не ти ли се струва странно такова име - Ханс-Дитер Шмидт?"

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Радостен съм когато избирателите на ДПС заминават на Запад или на Изток..

 5. 5 Профил на finch
  finch
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Добро утро хора....По времето на Соца,хората с риск за живота си бягаха на Запад,макар че тогава строяхме и живеехме в "идеалния" строй.25 години след това движението се запазва в същата посока,докато пак ни чертаеха светло бъдеще...Дали след още 25 години няма да са останали само политиците и част от пенсионерите?

 6. 6 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 574 Неутрално

  и защо ще измрат от глад при положение, че имат градини, земя, могат да се регистрират като малки производители и получат някакви субсидии? или не съм наясно? или в пивницата е по-фън?

 7. 8 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "finch":
  ууууупс
  Не излиза коментара!!

 8. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3898 Неутрално

  До коментар [#6] от "rio_tinto":

  Предполагам да се регистрират им е трудно.
  Като се бъхтят цяла година идва прекупвача и им казва "Два лева за тон.Не давам повече" Защо са им градини и ниви?

  klimentm
 9. 10 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#5] от "finch":


  [quote#5:"finch"]По времето на Соца,хората с риск за живота си бягаха на Запад,макар че тогава строяхме и живеехме в "идеалния" строй.25 години след това движението се запазва в същата посока,докато пак ни чертаеха светло бъдеще..[/quote]
  Я глей ти ..интересна новина.....би ли споменал колко на брой са бягали по време на соца....щот аз съм 4увал за около 10-на души на година.....

 10. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Какъв ярък контраст само между тази статия и онази пет параграфа под нея в която правителството констатира, че бизнеса в България вече е забравил кризата и мечтае за инвестиции...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 12 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 466 Гневно

  С такива статии само всяват излишен страх у германците! Създават им впечатление, че едва ли не цели села и колонии са се засилили да им заемат всичките ниши на пазара за работна ръка.

  А дали случайно туркинята и сърбина направили материала не се опитват да смекчат нашествието на собствените народи към немско като показват други нашествия?!
  Германия от десетилетия е пълна с гастарбайтери от изнесли се цели турски провинции. А през последните 15-20 години се напълни и със сърби, които заради войната преди време до ден днешен получават от раз германски паспорти!

  Но хайде сега да представим българите като опасност! Те това им е статията в Шпигел.

  Ако беше професионална статия щеше да разгледа не само ниско-квалифицираното ниво, а и средното и високото! Щеше да ни представи като незначителен процент от потока емигранти от източна европа. Т.е. Хубави сме за германската икономика като им запълваме дефицита с доктори и други високо-квалифицирани кадри от потока на "изтичащите ни мозъци". Така и добавяме стойност в икономиката и стандарта, но пък иначе сме лоши! Такива внушения се създават, за съжаление!

 12. 13 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  П.с. И графиката за етносите в селото също им е сбъркана!
  Не знаят милите, че българите мюсюлмани съвсем не са различен етнос!

 13. 14 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#10] от "iniesta":

  а да си чувал, че легално не можеше да избягаш, че стреляха на месо, ставаш "враг на народа" и роднините ти са дискриминирани,
  на мен баща ми "доброволно" е копал напоителни канали за да докаже че не е и той враг на народа, за да му разрешат да кандидатства задочно за висше образование.

  Преследванеот разбира се през последните години от разложението на социализъма беше по-слабо, но хората вече бяха "научени"

  Birds of a feather flock together.
 14. 15 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "rio_tinto":
  За субсидиите не си прав!

 15. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  истината е ,че тези хора постоянно пътуват напред назад ,градчето не е толкова празно от към хора ,местните отглеждат градини и нивите си и тези факти важат само за циганското малцинство ,които обаче са много адаптивни и до вчера бяха в Гърция ,днес са в Германия ,а утре в Дания ,в останалото време си са в къщи ,а иначе ,в градчето кипи строителство и на циганската махала и викат Бевърли Хилс ,просто вече няма бедни хора с порутени къщи

 16. 17 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#9:"klimentm"]Предполагам да се регистрират им е трудно.
  Като се бъхтят цяла година идва прекупвача и им казва "Два лева за тон.Не давам повече"[/quote]
  Да бе, и не могат да излезат на пазара в големия град? Или да се обединят 10-12 души да си направят кооперация и заедно да произвеждат и продават.. Ама е по-лесно да мрънкаме и да намерим.."лесното" заминаване..

 17. 18 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 574 Неутрално

  2050г. някъде в Германия пътни полицаи спират случаен автомобил за проверка. Разглеждайки документите единият полицай вика колегата си : Али, ела да видиш какво странно име - Гюнтер.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 18. 19 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "iniesta":Я глей ти ..интересна новина.....би ли споменал колко на брой са бягали по време на соца....щот аз съм 4увал за около 10-на души на година.....

  Ами да се бяга през границата през любимия ти строй беше опасно... Човек можеше да го гръмнат... Това обяснява относително малкия брой на избралите да избягат... Ти това, разбира се, го знаеш, но очевидно много искаш да си развалиш ТАТОВИЗЪМА...

  Mt
 19. 20 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Весело

  В Сливо поле "управлява" Емел Етем от крадливото ДПС

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 20. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  "И въпреки това те продължават да се качват на микробуса на Гюл."

  И това е така, защото тук нямат никаква перспектива и са обречени на мизерия

 21. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  [quote#17:"bestbuy"]Ама е по-лесно да мрънкаме и да намерим.."лесното" заминаване.. [/quote]
  А още по-лесно ще е да се проверят борсите, и далаверите на прекупвачите. Само че ДДС-арите не са свързани с Костов, и на този етап ще оставим нещата.

 22. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  После казва, че няма време да учи немски, децата му знаят, а всъщност за какво му е да знае немски във Вилхелмсбург. Лекарят му е турчин, както и шефовете му. Турци са в бакалията, продавачът на цигари и мъжът в пункта на Western Union."
  ________________
  Класическа евроинтеграция по модел от френската джамахирия и британския халифат !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  [quote#21:"daam"]И това е така, защото тук нямат никаква перспектива и са обречени на мизерия [/quote]
  А от мизерията кой ще ги измъкне? ДПС и БСП ли? Гласуват за проруски партии, викат против САЩ и Брюксел, след това се мятат в микробуса, и отиват в Германия.
  Българската душевност все повече се приближава до руската - объркана и противоречива, трудна за разбиране (освен от психиатър).

 24. 25 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Ето как Българите сами си сасипаха земеделството, отана една София която нищо не произвежда а само гълта

 25. 26 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 645 Неутрално

  От Евросъюза дойдоха разпични регламенти, като например, да караме колите си на фарове и когато слънцето блести, а защо евродепутатите не регламентират точно това изтичане и стичане на хора? Като генерира престъпност, машинации в социалните системи на страните-членки и ред други нарушения, точно такава "свобода" се нуждае от регламентиране. Да се стимулира истинската предприемчивост в реалната икономика, а не като се оставят безконтролно подобни "предприемачи" да налагат правила в тяхна си угода. Репортажът подсказва всъщност какви негативи чертае подобно своеволие върху картата на Европа.

 26. 27 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ниско платени работници от България вършат работа, която немците не искат. Кой немец ще спи в кухня и ще работи 84 часа на седмица?
  Аз смятам, че това е лична драма на заминаващите за там. Нашата драма е в заминаването на високоплатени лекари и други специалисти, които са подготвяни много години (цената на пълната подготовка на един лекар била около 200 000 евро). Тези пари изизат от моя джоб, а след това се чудя защо един грип ме държи цял месец

 27. 28 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#26] от "chernomorski":
  [quote#26:"chernomorski"]От Евросъюза дойдоха разпични регламенти, като например, да караме колите си на фарове и когато слънцето блести[/quote] Май не си спал - няма такъв регламент, постоянно включените светлини при условията на една южна страна спада към местните регламенти на една милиционерска държава .

 28. 29 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Весело

  Да вървят да слугуват в Москва, батюшката ще им предложи безплатни панелки, работа профсъюзи, големи заплати и всякакви соц глезотии !
  Може би, ама друг път.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 29. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Няма как да е иначе след урбулешката приватизация на Лостов и Деди и влизането в ЕС по системата мадам Йес,..... Няма как да е иначе.....
  И на това берекет вересин, щото в русенско икономиката е гола вода, като гледам.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 31 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#4:"bestbuy"]Радостен съм когато избирателите на ДПС заминават на Запад или на Изток..[/quote]

  Не се радвай, защото в изборните списъци 100% гаранция, че са гласували и са се подписали '' дистанционно ''.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 31. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#25] от "walking.dead":

  Не плюй в кладенец от който пиеш вода.... ако я няма икономиката на София, България съвсем ще се капичне след 25 годишния седесаро-реституто-дедивски преход към "Европа"......
  Не можеш да очакваш по добри работи от такива "преходници", като мадам Йес, Деди, Лостов, ФД и подобни....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 33 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#30] от "boby1945":
  Ушаков, Барбуковска икономика.
  Баневска икономика другите нали ги знаеш кой са ако ли не отвори някой конгрес на БКП и ще видиш целите им родове и фамилии.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 33. 34 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  By Özlem Gezer and Milos Djuric (Photographs)
  .............
  Юзлем е родена в Хамбург през 1981 г, дъщеря на турски емигранти, в Германия получава всичко това, което в Турция щеше да и бъде отказано, следва, прави кариера като журналистка и въпреки това не се интегрира, гордее се с турският си произход.
  Сърбина фотограф, същата работа, следва в Хановър, дават му път и шанс в живота...
  Двама баланци злобеят от завист, видите българите идват, едва ли не - Hannibal ante portas. Хейтъри, Германия в фъкана с турски села, не, ами цели градове.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 35 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  4000 км до Хамбург? Я пак?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 35. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#33] от "Танас":

  Тези ги разправяй на наивниците около тебе......
  При Тато тези момченца бяхо само околийски комсомолски секретари, не смееха носа да си покажат ....
  Баницата им я даде нефелния седесаро-реститутско-дедивски преход след 1989, разни пишман политици като ФД, ИК, СС, подобни нефелници с с разни благи намерения по пътя за Европата..... Е далече стигнахме, няма що ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 37 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 950 Неутрално

  тъжна история ,всичко читаво и достойно напуска територията

 37. 38 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 486 Весело

  На българите им избягаха робите от държавата!
  Сега българи ще трябва,да събират боклука и да нижат тутун, за да си докарват някой друг лев в Националният бюджет! Иначе,,,,, глад и мизерия, майка!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 38. 39 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "rio_tinto":

  Ами защото в някои страни с по-малко работа, получаваш повече. Ето едни познати българи заминаха за България, мъжът работи, жената си седи вкъщи и си гледа децата и се хвалят, колко пари за децата взимат като помощи.

 39. 40 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2262 Весело

  До коментар [#36] от "boby1945":

  Наскоро имаше статия в пресата как всички ръководители в ДКМС понастоящем са милионери и как на 2/3 от тях връзката им е Русия.
  И друго, ако приемем, че всичките тия герои на прехода, дето постоянно ги цитираш са се издънили, то какво правим оттук нататък?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 40. 41 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Статия като статия. И като такава - тенденциозна. Аз (както и всеки тук) познавам хора, представящи се за турци, кюрди и какво ли още не, за да заминат и останат в Германия. И такива, които чрез социалното министерство заминаха в Испания, работиха легално, после нелегално, после се оказаха с двойно гражданство и са на социални помощи там. Но познавам и такива, които заминаха да работят в селското стопанство в Англия, за да си платят сами учението в Германия. Спечелиха конкурси и сега са в престижни банки и болници в Германия. Защо за тях няма преведени статии, Дневник? Или е по-удачно да привличаме трафик с платен и безплатен хейт. А мизерията на българина е благодатна тема.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 41. 42 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боби Колев":

  Според захлупения министър на икономикса случката показва, че бизнеса вече открива работни места в Германия - цяло село е уредено.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 42. 43 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#25:"walking.dead"]Ето как Българите сами си сасипаха земеделството, отана една София която нищо не произвежда а само гълта [/quote]

  Затова селата обезлюдяха, а "земеделците" надойдоха в София?

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 43. 44 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#10] от "iniesta":

  ...а дали си "чувал", че се стреляше на границата, по тия дето бягаха от соца???...щот аз също не съм "чувал", ама съм служил 2 години на гръцката граница!!!...

 44. 45 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#10] от "iniesta":

  ...а също и в затвора се лежеше за бягане през границата от соца!!!...

 45. 46 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "rio_tinto":

  Прав си, но хората не са много образовани, макар и трудолюбиви. Точно тук е мястото на политиците, да създадат организация им да им помогнат. Например любимото им ДПС държеше министерството да земеделието с години. И как им помагат Станишев, Дуган и сие?!

  chavo64
 46. 47 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#25] от "walking.dead":

  ти разбира се черпиш информация от предизборните мат'ряли на ббц?

 47. 48 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#33] от "Танас":

  +++++++++++++++++++
  ...а също Мултигрупска икономика и Орсовско селско стопанство

 48. 49 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Статията е изцяло проблем на Германия, Дания и останалите държави, които допускат хората да работят по 336 часа месечно. Българската държава знаем, че е абдикирала, но е крайно време западните държави да разберат, че както наемат квалифицирани българи за без пари, така трябва да се оправят и с мургавите и неквалифицираните.

 49. 50 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 950 Весело

  Накрая в България ще останат само мутрите и розовските патриоти

 50. 51 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Германските журналисти обикалят с него, докато 32-годишният мъж търси "прясно месо" - хора, достатъчно отчаяни, за да са готови да платят 120 евро за дълго 4000 км пътуване до работническо предградие на Хамбург.

  Мене навигацията ми го дава 2000км, тея как са го докарали до 4000 в статията?

 51. 52 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#26] от "chernomorski":

  "От Евросъюза дойдоха разпични регламенти, като например, да караме колите си на фарове и когато слънцето блести"
  Ето това нещо си е наше българско, никой от ЕС не ни е наредил.....Явно съзнателно е направено с определени финансови ползи за някого....

 52. 53 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 466 Весело

  статията е много позитивна - куп безработни вместо да крадат и запиват от сутринта у нас отиват честно да си изкарат парите в чужбина! Това че за французите и немците 35-40 часа работа на седмица ги изморява, не означава че е предела на човешките възможности! По фирмите в София масово се работи по над 10 часа на ден, дори висококвалифициран труд и никой не е умрял

 53. 54 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Хайде сега да се абстрахираме от тенденциозните емоции и да видим къде се корени проблемът.

  За да съществува такава схема са нужни 2 страни: едната търси работна сила, а другата предлага. Проблемът нямаше да съществува, ако въпросните работодатели спазват собствените си закони и наетите работници бачкат по 8 часа на ден, колкото и германците, датчаните и т.н.

  Работодателите прекрасно знаят по колко часа на ден се бъхтят тези "роби" и прекрасно занят, че това е грубо нарушение на закона. За работниците е ясно, те не говорят езика и много вероятно не познават законите. Пита се защо обаче работодателите правят така? И дали правят същото с работници немци, датчани и др.?

  За мен тук основните виновници са работодателите, които съвсем съзнателно нарушават закона и съвсем съзнателно се възползват от бедността и неграмотността на работниците.

 54. 55 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#24] от "historama":

  По-глупавите и необразовани се връзват на кагебейската пропаганда и за това са толкова объркани и заблудени. Плюят по запада ама мечтаят да емигрират там, а не в русия. Най-голямото зло за България е кагебейската пропаганда която промива мозъка на населението. Хайл Путлер !

 55. 56 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  Е какво друго могат да очакват слабообразовани хора, без познания по езика на страната, в която отиват? Отварянето на България към Европа не ги е научило на простото правило, че първо трябва да залягат над книгите, да получат някакво образование и квалификация, да научат чужд език, различен от турския и чак тогава да заминават на Запад ако искат да намерят по-добра работа.
  В Европа е пълно с полуграмотни имигранти, които не стават за нищо друго освен за нископлатена работа, така че конкуренцията е жестока, съптветно заплащането - ниско.

 56. 57 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#1] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  За расисти като вас това е трудно обяснимо. Имената на хората нямат никакво значение.

 57. 58 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 982 Неутрално

  На много производители им е забранено да си продават продукцията, освен на прекупвачи. Не съм чул за община, която позволява да се организират така наречените "фермерски пазари", на които да се предлага само местна продукция. В Румъния например такива има от много години и има страхотни неща.

 58. 59 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Роби на глобализацията.

  Това е заглавието, Дневник!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 59. 60 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#53] от "mozaka":

  35-40 часа разбира се не е предел на човешките възможности. Но има 2 причини това да се спазва и то сериозни.

  1.Тези хора трябва и да се занимават със семейството си - например да заведат децата си в парка да поритат топка с тях или да порисуват. Обръщането на внимание на децата не става само в събота и неделя. Или смяташ, че е нормално да се прибереш скапан и изнервен след 10ч бачкане, да нямаш нито сили, нито време, нито нерви да се занимаваш с децата и просто да ги оставиш на самотек? Същото се отнася и до партньора в живота, едва ли е добра идея да излезеш сутрин в 8.30 да се прибереш вечер в 19.30 и да имаш време само за една вечеря, новини и един сериал.

  2.Жените имат домакинска работа в къщи, поне по 2ч дневно. Може би става да работиш 10ч и след това да се проснеш на дивана за почивка, ама... трябва някой друг да напазарува, да сготви, да почисти масата, да ти изглади дрехите за другия ден и т.н. Как си представяш една жена да бачка 10ч и веднага като се прибере още 2?

  Няма проблем да се карат 10ч на ден. Това е съвсем възможно ако а) нямаш деца и семейство, б) живеееш на купешка храна, в) имаш чистачка. За повечето хора обаче това не е вариант. 60. 61 Профил на ysp
  ysp
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#38:"bednjaka"]На българите им избягаха робите от държавата!
  Сега българи ще трябва,да събират боклука и да нижат тутун, за да си докарват някой друг лев в Националният бюджет! Иначе,,,,, глад и мизерия, майка!
  [/quote]

  Ха дано си прав, да бягат и хич да не се връщат, да си нароят чеда-германчета и франсета, пък най-добре англета! Да забравят за България и никога да не се сещат за нея..

  Че поне по 3 месеца от годината останалите българи работят за да изхранват неграмотни, малолетни цигански деца-майки , чието вегетативно развитие стига дотам, да измучат на старо-индийски диалект че си искат социалните и детските, както и парите за гласуването преди избори.

  Жалко, че същият ЕС , който вече пищи от вас, ни кара да сме толкова толерантни, че да ви плащаме тока, водата, хляба, къщите и живуркането ви, като за съжаление, усвояемата органична материя я използвате по предназначение, а неусвояемата като нови къщички, я разграждате разделно /метали, пластмаса и всичко останало/ и в крайна сметка пак се преобразува в усвояема от стомасите ви органична материя.
  И кажете благодаря, че освен хляба и маслото, българинът ви предоставя и тютюна,че като ви гледат 11 годишните майки с цигара в уста и ми се вдига нещо откъм гърлото...

 61. 62 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 524 Весело

  "Как "чистачите" от Сливо поле изнесоха половин село хора в Германия"

  Интегрирай това

 62. 63 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Да не упрекваме хората-те си знаят най-добре,щом са се решили на тази трудна стъпка.
  Покрусява ме,че от труда им нагло се възползват нелоялни печалбари,както навремето един спящ по паркинЗи.

 63. 64 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 569 Любопитно

  Смятам че е време за подобни статии да можем да заведем дело с/у Шпигел, Мирър, Дейли не знам си какво...приехте ни заради пазара, сега ще търпите и негативи...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 64. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#40] от "Consumer":

  Пак някой се е изхвърлил, всичките просто няма как да са милионери..... чисто физически, няма толкова свободни милиони у нас ...
  Но много успяха и живеят добре, просто щото са умни момчета и момичета....
  За разлика от сегашните партейци, БКП и ДКМС водеха много сериозно и стриктна кадрова политика и подбираха най-читавото и разумното......
  И ги държаха изкъсо, спомни си историята на ББисер Димитров, например......
  Затова и като им "отвориха" вратата успяха, за разлика от седесаро-реститутите......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 65. 66 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#64] от "Вонин":

  Те, завалиите, ако знаят що са ни приели и що живеят на този свят, пак добре.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 67 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#59:"bibian"]Роби на глобализацията.
  Това е заглавието, Дневник! [/quote]

  Недей толкова песимистично. Вместо да останат крепостни на местния феодал, хората си търсят сами препитанието. Някои от тях ще научат местния език и ще се интегрират, други просто ще натрупат житейски и професионален опит, който ще им помогне в бъдеще. Децата им са по-адаптивни и ще се възползват от глобализацията.
  В дългосрочен план България ще спечели, защото мнозина ще се върнат и ще разполагат с повече възможности.
  Най-големият провал на прехода е, че демокрацията и правата на човека стигат най-много до София и по-големите градове. Сега глобализацията ще даде шанс и на хората от малкия град да отместят ботуша на местния феодал от физиономията си.
  Което е лоша новина за комунистите и другите мутанти.

 67. 68 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2262 Весело

  До коментар [#65] от "boby1945":

  Коментира се висшето ръководство, не знам тия колко са читави:

  Енчо Москов, Станка Шопова, Евгени Узунов, Росен Карадимов, Николай Камов, Красимир Премянов, Александър Мирчев, Антон Величков, Иван Атанасов, Иво Георгиев, Иван Радев и не на последно място Ивайло Калфин и Любомир Кючуков.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 68. 69 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Предполагам,че всички тези хора са цигани,които говорят турски език.Много туркоезични цигани се пишат турци при преброяванията.Само че турците не ги приемат за такива.Показателен е факта,че в Турция няма емигранти цигани от България,въпреки че говорят турски език.

 69. 70 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Най-интересното на статията е втората снимка .

 70. 71 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  [quote#1:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]Много арийски имена.[/quote]

  Подигравателният тон не е уместен.
  Журналисти с балкански произход по-добре биха се оправили в една типично балканска проблематика.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 71. 72 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не се учудвам - това го има навсякъде.
  Най-жалкото е едно - няма да обработват земя и гледат животни, а ще ходят да мизерстват в ЕС.
  Никога няма да забравя едно предаване на Карбовски - снима българин чистещ тоалетните в Атина и живеещв една малка стая. Пита го Карбовски - Какво ще правиш ако трябва да оставиш тая работа в Атина. Той отгаваря - еми най-лошото - отивам в България и хващам мотиката.
  Та така - това направиха комунистите от българите - хора които имат земеделието за най-лошата работа в света, а това, че ти осигурява достоен живот никой не го мисли.
  Прост народ - проста държава. Казано е.

 72. 73 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  [quote#12:"bulgaria111"]Но хайде сега да представим българите като опасност! Те това им е статията в Шпигел. [/quote]

  Въобще не им е това статията на Шпигел.
  Напоследък в немската преса много се пише повод фрапиращи случаи на измами спрямо прииждащи бедни работници от Балканите (и не само), които трудно се ориентират в новата обстановка и незнаещи немски.
  Според мен, точно това е целта на Шпигел, да представи случая от всички страни. Не винаги трябва да търсим под вола теле.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 73. 74 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#63] от "dedo pepo":

  Много точен коментар.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 74. 75 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#4] от "bestbuy":

  Подкрепям напълно.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 75. 76 Профил на xxxxx1
  xxxxx1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "rio_tinto":

  Прекупвачите с дебели вратове отказаха много хора от земеделието. Да се бъхташ цяла година и накрая да ти вземат продукцията на безценица, това е реалността тук.

 76. 77 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 693 Неутрално

  [quote#21:"daam"]"И въпреки това те продължават да се качват на микробуса на Гюл."

  И това е така, защото тук нямат никаква перспектива и са обречени на мизерия [/quote]

  Основно е така обаче, защото всеки повтаря лъжата, че няма перспектива. Имам един приятел-помак дето гледа един декар картофи и малко кокошки. Брат му гледа крави и гъби. Никой от тях не е умрял от глад, въпреки, че и двамата официално са безработни. Нещо повече - успяват да съберат пари и си купуват нови телевизори, мебели и мобилни телефони. Да, не карат нови БМВ-та, ама съм сто про сигурен, че и второстепенните герои от горната статия също не карат и няма да карат нови БМВ-та. Освен ако не станат като главния герой.

 77. 78 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 622 Неутрално

  вчера е излязла доста по-интересна статия за българските турци в Ел Паис. там освен емиграцията се засяга основния проблем на прехода и членството ни в ЕС: уби се производството, а сега се инвестира само в инфраструктура.
  http://internacional.elpais.com/internacional/2014/05/09/actualidad/1399635694_577330.html

 78. 79 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Любопитни имена имат авторите, а Шпигел явно приглася на Дойче веле.
  Родителите ми употребяваха сравнението "като изпаднал германец", защото помнеха в какъв вид са се връщали германците от фронта. Та съдбата е колело, не се знае дали утре няма пак да се завърти.

 79. 80 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#32:"boby1945"]Не плюй в кладенец от който пиеш вода.... ако я няма икономиката на София, България съвсем ще се капичне ...[/quote]

  Мъкаа-аа, мъкаа-аа.

 80. 81 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#70:"magnas"]Най-интересното на статията е втората снимка [/quote]
  Къв е тоз тънкодебел намек ся?

 81. 82 Профил на dr.watson
  dr.watson
  Рейтинг: 245 Неутрално

  [quote#10:"iniesta"]Я глей ти ..интересна новина.....би ли споменал колко на брой са бягали по време на соца....щот аз съм 4увал за около 10-на души на година.....[/quote]
  И откъде я чу тая информация? Като се казва "бягали на Запад" се има предвид не само успешно избягалите през границата с раница на гърба и риск от застрелване, а стотици други "невъзвръщенци", които по някакъв начин (екскурзия, командировка) отиват във ФРГ например и забравят да се върнат. За такива чувал ли си? Или си роден след 1990г. и обкръжението ти е от стабилно информирани младежи?

 82. 83 Профил на dr.watson
  dr.watson
  Рейтинг: 245 Неутрално

  [quote#32:"boby1945"]Не плюй в кладенец от който пиеш вода.... ако я няма икономиката на София, България съвсем ще се капичне...[/quote]
  Брей, мама му стара... Значи викаш без Икономиката на София сме загубени, а? Хайде на бас, че ако България се раздели на 2 държави - София и останалата част, след 10г. София ще е с поне 2 пъти по-нисък БВП от Провинция. За първата година не го твърдя поради простата причина, че при евентуална "подялба" естествено за София ще се резне минимум 1/2 от резерв, пари и т.н. В голяма утопия живеят доста "работни" софиянци (кореняк или не).

 83. 84 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#19:"Martina"]Ами да се бяга през границата през любимия ти строй беше опасно... Човек можеше да го гръмнат... Това обяснява относително малкия брой на избралите да избягат... [/quote]
  само 4е статистиката показва 4е по никого не са гърмяли...

 84. 85 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#44:"puhcho7"]...а дали си "чувал", че се стреляше на границата, по тия дето бягаха от соца???...щот аз също не съм "чувал", ама съм служил 2 години на гръцката граница!!!... [/quote]
  а ти откъде си го 4увал това за гърменето.....да не би да си бил грани4ар и да си стрелял по бягащите !!

 85. 86 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#45:"puhcho7"]..а също и в затвора се лежеше за бягане през границата от соца!!!...
  [/quote]

  за затвора да вярно е...но то4но затова са бягали тогава..за да не влязат в затвора за криминални провинения...
  Ама това сигурно не си го 4увал или по то4но не си искал да го 4уваш

 86. 87 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#14:"rldkfl"]а да си чувал, че легално не можеше да избягаш, че стреляха на месо, ставаш "враг на народа" и роднините ти са дискриминирани,
  на мен баща ми "доброволно" е копал напоителни канали за да докаже че не е и той враг на народа, за да му разрешат да кандидатства задочно за висше образование. [/quote]
  Ето още един който за вси4ко е " 4увал " а колкото до баща ти ..не е бил единствения който е копаел " доброволно "...... така 4е стига с това позиране за герои4но мъ4ени4еско минало...

 87. 88 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Снимката с изгореното знаме на Европа трябва да се изпрати директно на ПЕС-овете, за да видят как председателят им празнува деня на Европа. Дневник, защо мълчите?

 88. 89 Профил на dr.watson
  dr.watson
  Рейтинг: 245 Неутрално

  [quote#84:"iniesta"]само 4е статистиката показва 4е по никого не са гърмяли... [/quote]
  Не знам какви статистики гледаш. Имаше филм за издирване на гробовете на доста неупешно бягащи граждани на ГДР - застреляни по нашата граница. Сигурно ще кажеш "да ама те само по тях са стреляли, а по българи не" - явно бягащите са имали знаме на гърба си да знаят кого да убиват. Стреляше се и се убиваше. При наборните граничари имаше някакво такова положение (не помня точния брой дни) - за заловен нарушител 5 дни домашен отпуск, за убит - 10.

 89. 90 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "bestbuy":

  не се радвай толкова, на тяхно място ще дойдат сирийци, виетнимци..., а ти ще си същият голтак.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK