Бивш шеф на Ми-6 се обяви за създаване на нов регулатор на шпионските агенции

Бившият шеф на Ми-6 Ричърд Диърлав

© Associated Press

Бившият шеф на Ми-6 Ричърд ДиърлавВеликобритания трябва да създаде нов регулатор на разузнавателните агенции, за да си върне доверието на обществото след разкритията на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън. Такава е позицията на бившия шеф на Ми-6 (британското външно разузнаване - бел. ред.) Ричърд Диърлав.


Документите, публикувани благодарение на Сноудън през изминалата година, разкриха големите мащаби на разузнавателната дейност на британските служби и тяхното близко сътрудничество с американската Агенция за национална сигурност (NSA). Това разпали публичен дебат за начина на тяхното функциониране.


Според Диърлав, който ръководи Ми-6 между 1999 и 2004 г., в този контекст обществото се нуждае от по-големи гаранции за това, че службите не злоупотребяват с правомощията си.
"Със своите разкрития Сноудън навреди на възможностите на Запада. Но също така смятам, че той увеличи информираността и разбираемостта за това какви са възможностите на правителството в тези сфери", казва бившият шеф в интервю за агенция "Ройтерс".


Според него е добре да се сформира независима институция, чиито членове да не се назначават нито от съдебните органи, нито от политиците, и която да действа като външен наблюдател и гарант пред обществото. Въпреки че е уверен в законността на действията на британските шпионски служби, Диърлав смята, че подобен регулаторен орган, "представляващ множеството виждания от различни части на обществото", би подобрил системата.


В отговор на острата обществена реакция американският президент Барак Обама вече започна серия реформи на разузнавателните агенции в САЩ. Граждански организации, депутати и някои медии във Великобритания също се обявиха за по-голям контрол над шпионските служби. Засега обаче ръководителите на тези институции се противопоставят на промяната, изтъквайки, че разкритията на Сноудън са поставили дейността им под риск.


Понастоящем контролът над разузнавателните агенции на Острова е в ръцете на парламентарна комисия и на още три съдебни и експертни звена. Наскоро председателят на парламентарната комисия Малкълм Рифкинд защити работата на службите и уточни, че те нямат желание да бъдат "всевиждащи" или "всечуващи".


Група депутати обаче разкритикува миналата седмица настоящата структура на разузнаването като остаряла и непрозрачна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK