Почти половината българи са антисемити, сочи световно проучване (обновена)

Почти половината българи са антисемити, сочи световно проучване (обновена)

© Валентина ПетроваВ България антисемити са 44% от населението. Този процент е по-висок сред мъжете (49%), отколкото сред жените (39%), и нараства според възрастовата група – най-малко антисемити има сред анкетираните на възраст между 18 и 34 години (38%), а най-много сред тези над 50 години (47%).


Над три четвърти (67%) от българите са на мнение, че евреите имат прекалено голямо влияние в бизнес света, а 64% смятат, че те доминират финансовите пазари. Всеки пети (21%) от българите смята, че евреите носят вина за войните по света.


Това сочат резултатите от ново проучване на правозащитната американска организация Anti-Defamation League, което е проверила какви са настроенията спрямо евреите на световно равнище.
Двадесет и шест процента от пълнолетните в света споделят антисемитски възгледи, а почти половината никога не са чували за холокста. 


Най-високата концентрация на антисемитски настроения е установена в Близкия изток и Северна Африка. На челна позиция са Западният бряг и ивицата Газа, където 93% от респондентите застават зад антисемитски мнения. Следват Ирак с 92%, Йемен с 88% и Алжир със 87%. Най-малко защитници на антисемитските позиции се наблюдават в Океания, двата американски континента и Азия. В Лаос по-малко от 1% са антисемити, което е най-ниският показател в света.


Използваната анкета съдържа 11 негативни мнения, които описват популярни стереотипи за евреите. То включва 53 100 пълнолетни граждани на 102 страни на седем континента, като според авторите покрива 88% от човечеството. Статистическата грешка е не повече от 4 процентни пункта.


Изследването сочи, че Гърция е най-антисемитската страна в Европа с 69%, а в Швеция има най-малко антисемити – едва 4%. В САЩ негативно мнение за евреите споделя 9% от населението.


Шествие против антисемитизма в Берлин, Гермнания

© Associated Press

Шествие против антисемитизма в Берлин, Гермнания


На световно равнище най-популярното антисемитско мнение е, че евреите са по-предани на Израел, отколкото на страната, в която живеят – то се споделя от 41%. България е над средния показател с 48%.


Второ място заема мнението, че влиянието на евреите над бизнеса е прекалено голямо (35%).


По-възрастните са по-антисемитски настроени, а най-младата възрастова група отново е с най-нисък процент. Във всички изследвани регион с изключение на Близкия изток и Северна Африка сред анкетираните с високо образование антисемитите са по-малко, отколкото сред тези с ниско или без образование.


Приблизително половината от респондентите не са чували за холокоста (46%), а от онези, които са наясно със съдържанието на термина, 33% са на мнение, че историческата наука представя правилно събитията от периода. 


В България 59% смятат, че евреите твърде много говорят за това какво им се е случило по време на холокоста, като във възрастовата група над 35 години това мнение споделят над 61%.


Най-малко антисемити има сред будистите (17%), а най-много сред мюсюлманите (49%), следвани от християните (24%). Сред различните християнски деноминации пък най-антисемитски настроени са източноправославните, а най-малко – протестантите. Мъжете изказват по-често негативни мнения за евреите (29%) от жените (24%).


"За първи път сме в състояние да определим колко е разпространен антисемитизмът по света днес", заяви Ейбрахъм Фоксман, директор на Anti-Defamation League.Той добави, че изследването позволява да се "идентифицират най-проблемните зони и страните, в които практически не съществува омраза към евреите".


Още от мнението за евреите в България:


- 40% смятат, че те не се интересуват какво се случва с хората извън тяхната група
- 33% са мнение, че евреите контролират прекалено много правителството на САЩ
- 44% приемат, че евреите се смятат за нещо повече от останалите хора
- 35% допускат, че евреите са мразени заради начина си на живот.


Какво мислят за евреите в САЩ
Организацията Anti-Defamation League е провела допитването и сред американците:


- 9% демонстрират антисемитски възгледи
- 31% смятат, че американските евреи са по-лоялни на Израел, отколкото на САЩ
- 22% смятат, че евреите прекалено много говорят за това какво им се е случило в холокоста
- 18% приемат, че евреите имат прекалено силно влияние върху световния бизнес
- 15% приемат, че евреите имат прекалено силно влияние върху световните финансови пазари
- 15% приемат, че евреите са ненавиждани заради начина им на живот
- 13% вярват, че евреите се интересуват изключително от себе си
- 13% приемат, че евреите се смятат за нещо повече от останалите хора
- 12% твърдят, че евреите влияят твърде много върху световните медии
- 11% са съгласни, че евреите влияят прекалено много на световните събития
- 11% смятат, че евреите имат твърде голямо влияние върху администрацията на САЩ
- 6% обвиняват евреите за повечето от войните по света.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK