Кой е Нарендра Моди и защо култ към личността ще го направи премиер на Индия

Нарендра Моди

© Reuters

Нарендра МодиНай-многобройното гласуване за парламент в най-многолюдната демокрации в света приключи, а резултатите според много хора ще са в полза на Нарендра Моди, кандидатът на основната опозиционна партия в страната - Индийска народна партия (Бхаратия джаната или BJP), разказва "Би Би Си".


По време на една от речите си най-вероятният бъдещ премиер на Индия заявява в характерния си маниер на говорене в трето лице: "Партията на Конгреса (управляващата партия в момента Индийски национален конгрес - бел.ред.) каза, че вълната на Моди може да се превърне в цунами, което ще унищожава. Да, приятели, ще има такова цунами и то ще бъде цунамито на Моди, което ще унищожи партията на Конгреса".


Кой е Нарендра Моди и защо култ към личността ще го направи премиер на Индия

© Reuters
Няколкостотин поддръжници, които са се събрали под синньо-бяла тента в малкия град Модаса в провинцията Гуджарат скандират одобрително "Да, да, ще те изпратим в Делхи". По време на речта си кандидатът за премиер на Индия критикува правителството за това, че не е успяло да контролира инфлацията и да управлява ефективно. Моди обещава по-изгодни изкупни цени за стоката на земеделските производители, по-добри пътища, както и по-добро напояване на земеделските стопанства.


Подръжниците на Моди вярват, че той ще донесе на страната това, което предишният премиер Манмохан Сингх не успя – решително управелние без корупция. 21-годишният войник Чираг Пател е един от тях. Той си е взел отпуска от армията, за да може да помага в кампанията на кандидата на Народната партия.


Основният кандидат на Индийска народна партия показва маркирания си с мастило пръст след като е гласувал.

© Reuters

Основният кандидат на Индийска народна партия показва маркирания си с мастило пръст след като е гласувал.


Младите хора подкрепят Моди и заради неговия колорит и красноречие, както и заради факта, че живее сам и "все още няма семейство, което да обогатява, както правят други индийски политици". Писателят и журналист Фарид Закария го нарича "харизматичен, силен и напълно решителен".


"Ще се върна на работа чак след като той (Моди) стане премиер. Той ще направи Индия като Гуджарат. Той ни даде 24-часово електричество за домовете ни, 8-часово за фермите,както и добри пътища. Тук цари пълен мир след бунтовете от 2002 г.", обяснява още 21-годишният Пател.


Моди е достигнал до върховете на индийската политика най-вече заради дългогодишното си управление в Гуджарат, един от икономически най-проспериращите и подходящи за бизнес щати на страната. Също така по време на неговото управление щатът бележи сериозен напредък в селското стопанство и инфраструктурата си. Въпреки това все още е неясно дали плодовете на този растеж са достигнали до най-онеправданите от 60-милионното му население.


За положителният образ на Моди помага и фактът, че 43% от територията на Гуджарат е урбанизирана. Десетки хиляди души търсят работа в щата. "За много от тези работници, които идват от най-бедните щати на Индия, Гуджарат изглежда като рай. Те се връщат по домовете си с истории за добрите пътища и многото възможности за препитание", коментира анализатор, който не иска да бъде назован.


Моди обещава до 2022г. всяк осемейство в Индия да има евтино (цени под 16 7000 долара) жилище. Страната се нуждае от поне 19 милиона подобни жилища заради бързо увеличаващото се градско население.

© Reuters

Моди обещава до 2022г. всяк осемейство в Индия да има евтино (цени под 16 7000 долара) жилище. Страната се нуждае от поне 19 милиона подобни жилища заради бързо увеличаващото се градско население.


Въпреки това обаче все още остава едно петно върху репутацията на Моди – бунтовете между мюсюлмани и хинду в щата през 2002 г. Тогава повече от 1000 души, най-вече мюсюлмани, умират. Моди е обвиняван от своите критици, че не е нправил достатъчно да предотврати нарастващото насилие и че твърдо отказва да се извини за случилото се. Мюсюлманското население в щата е близо 10%, въпреки това обаче партията на Моди няма нито един представител на малцинството.


Освен чрез направеното в управлявания от него щат, поддръжниците на кандидата на Индийската народна партия подкрепят Моди и чрез внимателно изграден култ към неговата личност. Той е self made управник, който се е издигнал от скромно семейство на продавач на чай.  През годините неговото лице е било на реклами по билбордове, пакети с храна, кутии за обяд на ученици и дори на презервативи по време на кампанията срещу HIV в страната.


Кой е Нарендра Моди и защо култ към личността ще го направи премиер на Индия

© Reuters


Неговите поддръжници носят маски, шапки, очила и шалове, с които покриват лицата си. Произвеждат се флашки и фотоалбуми с образа му. Десетки филми са направени за него и работата му, както и 120 книги със заглавия като "Архитектът на модерната държава" и "Човек на момента". Анимационен филм, направен от негов фен-клуб в Гуджарат, го изобразява като супергерой, хвърлящ стрелички по "дъската на бедността" и ловящ терористи.


Според своите поддръжници по време на кампанията неуморният лидер трябва да пропътува близо 300 хил. километра и да говори на 437 публични събирания до края на изборите. Моди общува с избирателите си чрез организирани срещи, както и с помощта на най-различни видеовръзки и холограми. Това му позволява да се появява на различни срещи по едно и също време.


Снимка от 1 март 2002г. по време на безредиците, в които в Гуджарат загинаха близо 1000 мюсюлмани. Не е ясно дали сега този проблем няма да се пренесе на национално равнище.

© Reuters

Снимка от 1 март 2002г. по време на безредиците, в които в Гуджарат загинаха близо 1000 мюсюлмани. Не е ясно дали сега този проблем няма да се пренесе на национално равнище.


"Той свежда всичко до себе си", казва Махеш Ланга, журналист от Ахмедабат, един от най-големите градове в щата Гуджарат. "Той е държавата, той е партията, той е правителството", казва още Ланга.  


Поддръжниците на Моди го смятат за свой месия, който може да върне Индия до високия растеж и престижните позиции на световна сила. Според неговите критици, много от които видни индийски мислители, писатели и учени, той заплашва идеята за мултикултурността на Индия. Независимо от това, което ще кажат хората", казва Арун Джайти, лидер на Индийската народна партия, "г-н Моди, съумява успешно да общува с всички хора".

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на нелегален когато се налага
  нелегален когато се налага
  Рейтинг: 221 Весело

  Ааа, този Моди не само ша трие и банва, а и ще "унищожава"!

  Какво остана от Ганди?

  Отечествен Фронт за борба против атлантическите "ценности" http://goo.gl/CJ8O23 http://goo.gl/hnEUs5
 2. 2 Профил на нелегален когато се налага
  нелегален когато се налага
  Рейтинг: 221 Весело

  [quote#0:"Махеш"]"Той свежда всичко до себе си", казва Махеш Ланга, журналист от Ахмедабат, един от най-големите градове в щата Гуджарат. "Той е държавата, той е партията, той е правителството", казва още Ланга[/quote]
  Болиуудският ББ?

  Отечествен Фронт за борба против атлантическите "ценности" http://goo.gl/CJ8O23 http://goo.gl/hnEUs5
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2772 Весело

  До коментар [#2] от "нелегален когато се налага":

  Хахахахаха.........много точно казано ! ++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на joodi
  joodi
  Рейтинг: 381 Неутрално
 5. 5 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Е как кой? Този е индийският ББ, бъдещият бащица на индийците.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  В Индия тлеят много религиозни конфлликти и ако не се управлява с балансирана политика, ще избухнат големи размирици. Периодично са избивани християни и мюсюлмани.
  Освен огромната бедност, явно и човешкият живот няма особена стойност

 7. 7 Профил на por.traktorist
  por.traktorist
  Рейтинг: 381 Неутрално

  човека е управлявал държава с територията на Франция или Великобритания дълги години... ммм Индия моя мечта - искам един ден да отида там и да я видя с очите си.

 8. 8 Профил на por.traktorist
  por.traktorist
  Рейтинг: 381 Неутрално

  исках да кажа с населението не с територията...

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  До коментар [#7] от "por.traktorist":
  Гуджарат е малко над 50 милиона души.
  И е на твърде удобно място. Може да погледнете на картата.

  А Индия е друга бира.
  С население над милиард и не толкова удобни за бърз икономически подем щати като управляваният от него досега.

  Въобще ... Индия има културна особеност, която я прави коренно различна от Китай, а проблемите им са сходни. От тази културна специфика произтича и досегашната икономическа логика на държавна икономическа политика, която не им "отпуска въжето", че може да се разпадне страната. Моди в Гуджарат досега е имал работа с изключително компактно в етническо и културно отношение спрямо шарената черга на цяла Индия население, та този проблем не е стоял пред него.
  Как и дали ще го реши като премиер - ще видим.
  Но аз съм скептичен. Много скептичен.
  Не само, защото косъмът му е като на наш Боце, т.е. прекалено центростремителен, а и защото не мисля, че ще го оставят достатъчно време да се учи да бръсне ...

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  До коментар [#6] от "daam":

  Точно така е! Много добре сте обяснили ситуацията там! +++ от мен!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK