Блокирането на Twitter в Русия е неизбежно според медийния регулатор (обновена)

Заместник-председателят на руския медиен регулатор Максим Ксензов

© rkn.gov.ru

Заместник-председателят на руския медиен регулатор Максим КсензовБлокирането на микроблогинг услугата Twitter в Русия е неизбежно, съобщи заместник-председателят на руския медиен регулатор (Роскомнадзор – бел.ред.) Максим Ксензов в интервю за вестник "Известия".


Според него, Twitter целенасочено търси подобна мярка от страна на руското управление. Ксензов заяви, че докато Facebook и YouTube често се съобразяват с изискванията на медийния регулатор и свалят от сайтовете си "незаконното съдържание", то Twitter "в повечето случаи отказва да премахва незаконната информация".


"Блокирането на този онлайн ресурс на територията на наша територия е практически неизбежно, понеже Twitter последователно отказва да изпълнява нашите искания", каза Ксензов.
То добави, че един от партньорите в корпоративната структура на Twitter, който отговаря за взаимодействието с други страни, е бивш съветник на министъра на енергетиката на САЩ. Ксензов заяви, че у него самия "съществува усещане, че Twitter представлява глобален инструмент за предоставяне на политическа информация", а в отношенията си с Русия платформата "ползва аудиторията си за постигане на политически цели".


В интервюто заместник-председателят на медийния регулатор заяви, че Twitter действа в услуга не само на собствените си корпоративни интереси, но и на "държавата, в чиято юрисдикция фирмата оперира" – т.е., САЩ. Ксензов добави, че социалната мрежа се използва и за "разпространение на екстремистко съдържание" и даде за пример руски потребител, споделял снимки от конфликта в Сирия и призовавал към свалянето на настоящия режим в страната.


Споделянето на подобно съдържание според Ксензов представлява "пропаганда на тероризъм" и е "неразбираемо от гледна точна на свободата на словото".


В края на интервюто Ксензов посочи, че не вижда особена вреда от евентуално блокиране на Facebook и Twitter на територията на Русия. Той заяви, че това ще се случи тогава, когато ползата от употребата им стане по-малка от "вредите, причинени на руското общество от неконструктивната позиция на ръководствата на тези международни компании".


Министър-председателят Дмитрий Медведев реагира на интервюто на Ксензов с коментар в своя профил във Facebook.


"Като активен потребител на социалните мрежи съм на мнение, че законодателството на Русия трябва да се спазва от всички – и от самите мрежи, и от потребителите. Отделните чиновници, които отговарят за развитието на отрасъла, обаче, от време на време трябва да си включват мозъците и съответно да не дават интервюта, в които обявяват закриването на социални мрежи", написа той.


От първи август в Русия ще действа закон, който мнозина блогъри и журналисти определиха като грубо нарушение на свободното слово и погазване на всички правила на общуването и разпространението на информация онлайн.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK