Руснаците се смятат за световния лидер в космоса

Руснаците се смятат за световния лидер в космоса

© ReutersИнциденти като този с падналата в четвъртък руска ракета с комуникационен спътник за над 270 млн. долара не влияят на мнението на руснаците, че страната им е световен лидер в космическата сфера.


Редовното допитване на социологическия институт "Левада-център" в навечерието на Деня на космонавтиката (12 април) показа, че 46% от участниците поставят Русия на първо място в отговорите си на въпроса "Коя страна в момента е лидер в усвояването на космоса?".


САЩ е номер едно според всеки пети (21%), за 11% това е Китай, а 3% предполагат, че това е Европейският съюз.
Увеличението на групата, вярващи в лидерската позиция на Русия, е значително спрямо 2013г. (35%).


В същото време видимо е намаляла групата на смятащите, че трябва да се разширят разходите за космическата програма - от 50% на 42%. Точно толкова (42%) заявяват, че разходите трябва да останат на сегашното си равнище (миналата година тази група бе 38%). За съкращаване се изказват 7%.


Тази увереност на руснаците, че са световен лидер е устойчива и никога от 2006г. насам САЩ не са били поставяни от анкетираните на първо място. Единствено през миналата година е имало сближаване на двете групи почти до равнището на паритет - 35% срещу 31%.


Също така само веднъж от 1998г. насам (през 2001г.) групата на предпочитащите да се запазят разходите е била по-голяма от тази на очакващите те да се увеличават.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK